Vi behöver ingen bombvänster

.

Ta hem soldaterna – NU!

.
”Nej till kriget” i Afghanistan är rubriken för den ledare som Helle Klein skrivit i dagens Aftonbladet.
En bra utgångspunkt. Men när det gäller slutsatserna slirar hon rejält.  Problemen sägs vara:
”Sammanblandningen mellan USA:s krig mot terrorismen och FN:s Isaf-styrka, som ska bidra med säkerhet och utbilda afghansk polis och militär och möjliggöra humanitära insatser, är djupt problematisk. Att FN-styrkan dessutom leds av Nato och av en amerikansk general gör inte saken bättre.”
Men är det inte i själva verket Klein som blandar bort korten?  För i det krig som pågår handlar det överhuvudtaget inte om en sammanblandning utan om en medveten arbetsfördelning. För ner till den sista patronen är detta USA:s krig . Där varje insats är underordnad USA:s mål. Vare sig FN eller Sverige skulle överhuvudtaget bry sig över Afghanistans öde om det inte hade varit för att USA vill använda landet som ett nav för sina strategiska mål i det råvarurika Centralasien.  Svenska soldater är i Afghanistan och dödar eller lär människor att döda för att tjäna amerikanska intressen. Svenska soldater har dött och kommer att dö för stjärnbaneret. Skulle Barak Obama helt plötsligt välja att ta hem sina trupper skulle självklart inte en enda stridande svensk soldat vara kvar i landet.
Alla taktiska insatser i detta krig är underordnade USA:s strategiska mål.
Det finns bara ett krig. Det må sedan ha många fronter. Som livsmedelstransporter, träning av lokala ”poliser” (krigets verkliga förlorare), kökshandräckning eller fältsjukhus. Vare sig det handlar om en stupad soldat, en sjuksköterska som försökt rädda livet på den fallne eller en präst som läser böner över den dödes själ, är dessa människors uppoffringar taktiska insatser i USA:s krig.

.

.
Även i Tyskland har socialdemokraterna  och ”Die Grüne”  försökt att
dämpa motståndet mot de egna krigsinsatserna genom
att låtsas som att Wehrmacht med sina stridsvagnarna är på plats
för att skydda kvinnor. Soldaterna sägs
gräva brunnar med sina höghastighetsgevär…

.

.
Men så sent som i förra veckan sköt  stolta lokala afghanska krigare
sönder en tysk pansarvagn med granatgevär.
.

Här begravs tre av de fyra tyska soldater som dödades.
I Tyskland vill Die Linke  (Vänstern) att de egna trupperna ska tas hem
direkt. Socialdemokraterna och det tyska Miljöpartiet
vill fortsätta krigsinsatsen.
.
”Det behövs ett rödgrönt alternativ till bombhögern”, argumenterar Klein. Det är bara att hålla med. Men i sak får vi en ”bombvänster” i regeringsställning om de rödgröna vinner valet. Sveriges krigsinsats kommer att fortsätta. Först om ett och ett halvt år – hösten 2011 – har socialdemokraterna/miljöpartiet sagt att det kan bli en eventuell omprövning av bombhögerns redan fattade beslut.
En inställning som självklart kan påverkas av en starkare svensk antikrigsrörelse. Men då handlar det om att kräva en omedelbar hemtagning av stridande svenska förband. Inte om att ”mildra” krigsinsatsen genom att göra en ny arbetsfördelning inom NATO:s och FN:s  gemensamma ramar.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

I pressen: AB1,

Ett svar på ”Vi behöver ingen bombvänster

  1. Instämmer till fullo i herrarnas resonemang.
    Det räcker med att vi har en ”BOMBAD” höger regering i det här landet.

Lämna ett svar