Koltrasten utklassade både bröllop och vuvuzelan…

.

.

Nu har  äntligen brottet på vår fiberkabel åtgärdats. Kabeln hade lagts ner på bara 20 centimeters djup och blev därför illa tilltufsad när vi plöjde upp den gamla vallen…

.

På knappa två decennier har vi blivit vana med att leva med internet med dess allt större flöde av texter, information, musik och bilder. Den egna ekonomin hanteras över nätet och en viktig del av mitt umgänge med andra människor sker med hjälp av mejl och Skype – liksom med bloggen! Min bild av omvärlden bortom hagar och skogsbryn formas till viktiga delar av det material som finns att ta del av på nätet. Nu kom visserligen kabelbrottet vid ”rätt årstid”. Mellan hägg och syren. På måndag är det midsommar /den riktiga/ och det känns som om saven rinner till också i mina egna, aningen stela leder. Datorn hamnar i skymundan.

.

.

Den nya kabeln läggs på plats.

.

Men ändå är det trist att vara utan internet. En del människor frågar om inte datorerna gör att vi blir ”avskärmade” från ”verkligheten”. Sitter man dygnet runt och leker med något krigsspel är det självklart ett problem. Den ofta klartänkte filosofen Bertrand Russel höll på att helt och hållet fastna i schackets lockande labyrinter. Andra människor kan tillbringa hela sin tid med sport – eller att bara ”titta” på atleter av olika slag. En del har aldrig nästippen utanför bokpärmarna. Datorn som ett fantastiskt verktyg och inte minst de så kallade ”sociala medierna” kan självklart bli asociala om de ersätter vanligt umgänge. Men i sig är det ingen större skillnad mellan ett vanligt fönster, en kikare, en bok eller en dator. Med hjälp av internet kan vi se mer av ”verkligheten” runt omkring oss. Vi kan dessutom använda detta verktyg till att diskutera det vi ser eller upplever med andra. Hur vi sedan hanterar olika verktyg, tekniker eller varför vi gör vissa val är en helt annan sak.
.

.

I början av juni övergav även min gode vän Kjelle Pettersson sin dator på tidningen Internationalen till förmån för sättpotatis och vedklyvning. Här en stilstudie. Lägg märke till att ett färdigt vedstycke  är i luften samtidigt som han redan är på på väg att hämta nästa klamp…

.

.

Under de tre veckor som gått utan internet blev det i början lite mer TV än vanligt. Under Israels terrorattack mot Ship to Gaza var det svårt att låta bli att följa dramatiken på Medelhavet över tillgängliga nyhetskanaler. SVT gjorde ett historiskt bottennapp med ett längre inslag i Aktuellt där redaktionen genom Lennart Persson hälsade Mattias Gardell välkommen hem som om vore han en efterlyst våldsverkare. Detta samtidigt som Aljazeera intervjuade svårt skadade människor från fredskonvojens Mavi Marmara, fartygets kapten och visade begravningen av offren för Israels terror. En senkommen eloge däremot till Carl Bildt som faktiskt tog sig till Istanbul för att på dess flygplats välkomna de svenska aktivisterna efter fångenskapen i Israel.
Den senaste tiden har jag nästan helt övergett svensk TV och radio. Detta därför att så gott som alla redaktioner bökar runt, grisar och vältrar sig i den historiskt utdöende monarkins sista kvarlevor.  Det spelar i det stora hela ingen roll vad man än försöker lyssna eller titta på. I alla kanaler hittar man en infallsvinkel om detta bröllop mellan Victoria och Ockelbos stolte backslickare.
.

.

Både kronprinsessan Victoria och hennes prinsgemål Daniel Wrestling besökte nyligen de svenska soldaterna i deras läger ”Nordiskt norrsken”. Här studerar Victoria intensivt en fallossymbol i form av en pansarkanon ( är det månne så här dom ser ut?) . Paret gjorde därmed en tydlig politisk markering om att monarkin i Sverige ställer sig bakom USA:s ockupation av Afghanistan. Kan man fläta ihop stundande storståtligt bröllop med Sveriges nya NATO-uniformer och kriget i Afghanistan kan många hjärtan vinnas för kriget. På samma sätt som när de brittiska prinsarna eller fotbollsstjärnan  David Beckham besöker ”sina soldater”. Wrestling ska för övrigt tydligen få titeln, eller har fått titeln som Hertig över Västergötland. På fornnordiska hette det härthoger och innebar att man var en vald krigsledare. Ska Ockelbos stolthet leva upp till den granna utmärkelsen och alltså bli min härförare också här i Ale kommun. Då får han allt först börja med vanlig krigstjänst där borta i Mazar il Sharif. Gärna med att avväpna sina kamrater. Då räcker det inte med ett flygstopp och lite fika därborta

.


Som tät, stickande och kväljande brandrök. Fjanteriet tränger sig in till minsta vrå. Inte bara i nyhetsredaktionerna. Bröllopet återkommer hela tiden. Det är med i musikradion och tas upp av kulturredaktionerna. Eller i vetenskapsradion. När jag skriver detta ser jag att SVT:s frukost-TV annonserar om att dess ”Bröllopsstudio” ska gästas av en ”hållningsexpert” som ska berätta om hur man ”snyggt skrider uppför altargången”.  Kan ”public service” prostituera sig mer? Förmälningen, som det heter när kungligt folk får lov av Gud att sova under samma täcke,  nu på lördag , är SVT:s största satsning genom tiderna med 67 kameror utplacerade i konungarikets huvudstad. Nog hade det varit bättre om pengarna hade fördelats så att åtminstone en av dessa hade varit med ombord på Mavi Marmara?

.

För att undkomma denna infantila dårskap hade jag planerat att titta på en hel del av VM-fotbollen. Men det blev tvärstopp. Jag dras med en mindre hörselskada som för det mesta är helt oförarglig ( undviker fläktar, hårtorkar och vissa dammsugare ). Med Sydafrikas vuvuzelor  gick det så illa att hela VM-fotbollen gick åt fanders. Det går inte att få någon behållning av skönspel på de gröna gräsmattorna om man samtidigt har några tusen bålgetingar i öronen. Försökte med radion. Där hördes samma helvete. Försökte se på TV utan ljud. Men på något sätt försvann ”anden ur flaskan”. Stämningen var borta.

.

.

Uppenbart går det inte att få bort dessa plasttrumpeter med sina 130 decibel. Jag har resignerat. De sägs vara ett viktigt kulturellt uttryck. Ingen och allra minst jag vill ifrågasätta detta. Även om jag är övertygad om att också många sydafrikaner plågas av skiten. Dessutom är jag innerligt tacksam av att min favoritsport på TV – skidåkning – aldrig lär utövas i Sydafrika…

.

.

Nåväl. Under alla underbara försommarkvällar ute i naturen, vilken är orörd och obekymrad av både bröllopsbestyren i Stockholm och mistlurarna i Sydafrika, har jag insett att jag nog ändå är en vinnare. Koltrasthanens vackra toner fullkomligt utklassar både den statligt påbjudna kungliga bröllopsyran och vuvuzelorna…

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,AB1,AB2,AB3,AB4,AB5,GP1,GP2,DN3,DN4,AB6,GP3,VG1,SVD5,VG2,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,RödaLund,

6 svar på ”Koltrasten utklassade både bröllop och vuvuzelan…

  1. Terror? På fem år har tre personer omkommit av dessa i sig enfaldiga raketer. Alltså inte fler än i en vanlig bilolycka….

  2. Tur att de inte har bättre raketer då 🙂

    Det går naturligtvis över…

  3. Pingback: Avskaffa arvsmonarkin - lägg ner bröllopsbevakningen | Svensson

  4. Pingback: Jinge.se » Folkets dom – Ner med Monarkin!

  5. Pingback: Bakom det gröna fältets schack | Internationalens ledarblogg

Lämna ett svar