Blockaden avslutad – solidariteten lever

.

”Hamnarbetarförbundet har gjort klart för bland annat svenska Ship To Gaza att om biståndsfartyg till Gaza ska avgå från svenska hamnar i framtiden, så kommer fackföreningen att organisera arbetslag för att ideellt sköta lastningen. Hamnarbetarförbundet kommer också att arbeta för att de svenska hamnarbetsgivarna upplåter kranar, kajytor och andra nödvändiga resurser för sådan lastning utan kostnad för arrangörerna.”

.

.

Svenska Hamnarbetarförbundets djärva och rakryggade blockad av israeliskt gods är över. För denna gången. Här förbundets första sammanfattning av dess konsekvenser:

Klockan 24.00 på tisdagskvällen den 29:e juni avslutades Svenska Hamnarbetarförbundets landsomfattande blockad mot gods till och från Israel. Avslutningen var helt odramatisk och innebar att blockerat gods åter gjordes tillgängligt i de svenska hamnarnas datasystem och uppställningsparker. Hamnarbetarförbundets avdelningar runtom i landet har identifierat och blockerat containrar sammanlagt med en sammanlagd vikt av närmare 500 ton. Det mesta av godset har identifierats i Göteborgs hamn, som är Nordens största. Innehållet i lastbärarna är okänt för fackföreningen, som inte aktivt sökt sådan detaljerad information utan endast klarlagt att godset varit på väg till eller från Israel. Utöver containervolymerna har även större svenska exportpartier av trävaror blivit stående på kajer i norra Sverige under konfliktveckan.

Svenska Hamnarbetarförbundet första bedömning är att hamnblockaden fallit väl ut. Det praktiska genomförandet har gått bra och aktionen har rönt stor internationell uppmärksamhet, vilket bidragit till att åter rikta medial fokus mot den palestinska civilbefolkningens lidande under Israels blockad av Gaza.

Fackföreningen har svårt att uppskatta hur stora ekonomiska konsekvenser hamnblockaden har haft, eftersom svensk handel med Israel är relativt begränsad. Efter kontakter med bl.a. berörda rederier kan man dock konstatera att stora delar av Israel-importen verkar ha blivit kvar i omlastningshamnar på kontinenten (främst Hamburg, Bremerhaven och Antwerpen) eller omdirigerats till landtransporter.

Nu påbörjar Svenska Hamnarbetarförbundet en utvärdering av den avslutade hamnaktionen. De lättnader av blockaden som Israel utannonserat är enligt FN-organet UNRWA helt otillräckliga för återuppbyggnad av området och dessutom hålls sjövägen och Gazas hamn fortfarande helt stängda. I slutet av förra veckan meddelades att de turkiska hamnarbetarfacket Liman-Is beslutat att medlemmarna inte längre kommer att hantera israeliska fartyg (mer information på http://www.sendika.org/english/), vilket innebär att hamnarbetaraktionerna nu involverar både Sydafrika, Sverige, USA (Oakland, Kalifornien) och Turkiet.

Hamnarbetarförbundet har gjort klart för bland annat svenska Ship To Gaza att om biståndsfartyg till Gaza ska avgå från svenska hamnar i framtiden, så kommer fackföreningen att organisera arbetslag för att ideellt sköta lastningen. Hamnarbetarförbundet kommer också att arbeta för att de svenska hamnarbetsgivarna upplåter kranar, kajytor och andra nödvändiga resurser för sådan lastning utan kostnad för arrangörerna.

– Den svenska hamnblockaden har haft stort genomslag genom att den uppmärksammats världen över, och det har blivit ytterligare ett i mängden civila initiativ som ökar trycket på Israel att häva Gaza-blockaden, säger förbundsordförande Björn Borg i en kommentar.

– Det skulle inte förvåna mig om det blir fler hamnarbetaraktioner framöver, nu när vi fått signaler om blockad även i turkiska hamnar, säger Borg.

– Jag är nöjd med att vi kunnat genomföra det vi varslat om, alltså att efter bästa förmåga identifiera och stoppa import och export till Israel under en vecka. Det är en viktig markering att Hamnarbetarförbundet fullföljer det vi föresätter oss, avslutar ordförande Borg.

– På en punkt har vi och stora delar av världen misslyckats. Inget av de två krav vi framfört till Israel har uppfyllts, vilket är en tragedi för de 800 000 barn som är instängda i Gaza, säger förtroendeman Erik Helgesson från Hamn4an i Göteborg.

– Israel tillåter fortfarande ingen insyn eller oberoende, internationell utredning av bordningen av den så kallade Frihetsflottiljen. ”Lättnaderna” i Gaza-blockaden som Israel talat om möjliggör ingen återuppbyggnad av området. Sjövägen är fortfarande helt stängd många varor är fortfarande förbjudna att föra in, säger Helgesson.

– Det har varit en lärorik vecka. Vi har fått hundratals uppmuntrande brev, telefonsamtal och e-post. Över 6000 svenskar har uttryckt sitt stöd för aktionen på Facebook. Stödet värmer och det är vi mycket tacksamma för, avslutar förtroendeman Helgesson.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
I pressen: SVD1,DN1,DN2,DN3,GP1,

Bloggare:

11 reaktion på “Blockaden avslutad – solidariteten lever

 1. Oh var har världen protesterat mot att terrororganisationen Hamas har som viktigaste stadga Folkmord av alla judar? Det förefaller helt ok för de flesta. Det är Hamas som orsakat allt lidande i Gaza, Det är Hamas som hindrat sjuka att resa till Israel, ändå har Israel tagit hand om mer än 10000 det senaste året. Det är Hamas som ser till att hälften av befolkningen fortfarande sitter där i ”flyktingläger”. Israel har tagit emot mycket fler judar från arabländerna, som satt i flyktingläger några veckor innan de absorberades.

  Och varför klaga på Israel när Egypten gör exakt samma sak, där kommer enorma leveransern från Israel, i stort sett ingenting från Egypten.

  Men äre man antisemit enligt EU:s definition, är man.

 2. Jadu Harry,

  Med sådana försvarare av Isarels ockupationspolitik som du är landet inte i behov av fiender. Det räcker med ”vänner” av din kaliber. Du låter som de mest extrema insändare som finns att läsa i Jerusalem Post. Inte ens Avigdor Lieberman håller din nivå.

 3. Hå hå jaja! Harry är på G igen. Vad är det som göra att vissa personer kallar de som kommer med minsta lilla kritik av staten Israels agerande för antisemiter? Är det alltid så att dessa Israelvänner har taggarna utåt och inte tål att den av staten Israel förda apartheid politiken gentemot Palestinierna kritiseras.
  De flesta av oss som kritiserar Israel är inte antisemiter ”judehatare.”
  Det är bara de Israelhaverister som tar till detta ord för att de helt enkelt inte har några vettiga förklaringar till varför Israel så självsvåldigt agerar gentemot den Palestinska befolkningen.

 4. Om vi bortser från vad kvällspressen säger, vilka bevis har du på att folket i Gaza verkligen lider? Bilder? Fakta? När såg du senast ett reportage inifrån Gaza?

 5. Svensk och internationell morgonpress har ofta reportage. Deras viktigaste källa om den humanitära situationen i Gaza är som regel FN och då WHO.

  Jag har dessutom förmånen att så att säga live kunna följa den borgerligt liberala TV-kanalen Aljazeeras regelbundna livereportage från Gaza.

  Ett tips: Res dit och kolla själv!

 6. Lustigt att du skriver det. Det är precis vad Liebermann uppmanat EU´s utrikesministrar att göra.

 7. Patrick,

  Dina bilder bara visar att det finns varor i stånden. Det mesta har kommit via tunnlarna. Men varor på hyllorna säger inget om vanliga människors möjlighet att köpa dem. Med 70-80 procents arbetslöshet råder det missär. Under soppkökens 30-tal fanns det också fulla hyllor i butikerna. En djup ekonomisk och social kris känneteckans inte av brist på varor. Brist på köpkraft är kännetecknet. Och det är inte med äpplen och bananer (pÅ dina bilder) som Gaza kan återuppbyggas. Det behövs cement och konstruktionsmaterial.

 8. Jag har inte följt med så noga men man får intrycket att de olydiga hamnarbetarna inte tilläts göra något större avtryck i den lilla ankdammen. Det verkar inte som de fått något massivt stöd och uppmärksamhet på mer prominenta politiska bloggar som annars vanligen är Palestina vänliga.

 9. Benny Åsman
  Två saker:
  1) Det är inte mina bilder.
  2) Din källa på att ”det mesta kommit via tunnlarna”?

  Att ditt inlägg sedan är inkonsekvent är en annan sak. Du går från ”oj, vad Gaza-borna inte har pengar till att köpa mat” till ”fast egentligen behövs cement för att bygga upp Gaza” – precis som om det första problemet inte är så viktigt.
  Att man skjuter ca 3 kassammissiler från Gaza varje dag innebär att man även skulle kunna skaffa fram cement – om nu det är så viktigt.
  Israels krav på att blockaden skall hävas är:
  1) Sluta skjut missiler.
  2) Släpp Gilad Shalit.
  Här är den korta lista på krav. Blockaden hävs om Hamas går med på detta -om det nu är så viktigt.

 10. Patrick,
  Så klart att det inte är ”dina” bilder. Dina bilder… är ju bara ett sätt att hänvisa till de bilder du länkade till. Men vill man inte förstå så finns det alltid något att säga. Att det mesta kommer via tunnlarna är ju uppenbart eftersom Israel bara släpper in 98 (eller 97 jag minns inte) articklar varav byggnadsmaterial är uteslutet men inte ketchup.
  Din egen påhittade ”kravlista” över vad som ”Gaza ska göra” för att blockaden ska hävas är löjlig. I Israel finns det en stor opinion som menar att det är den israeliska regeringens fel att förhandlingarna om frigivningen av Shalit misslyckats.
  Israel påstår att ”det befinner sig i krig med Hamas”. I så fall har Shalit status av ”krigsfånge” enligt Genevekonventionen och Israels krav på att han ska släppas innan ”kriget” är över faller platt till marken. Problemet är att högern med Lieberman i spetsen satt sig emot hans frigivning i utbyte mot frigivning av palestinska fångar i Israel, som också behandlas som krigsfångar utan rätt til besök av anhöriga.

Kommentera