Israels parlament har blivit en lynchmobb

.

Snart kommer nya israeliska medborgare att avkrävas en ed till en ”judisk och demokratisk stat”. Ett beslut som Netanyahus regering förväntas fatta i morgon. Medborgarskapet får en både ideologisk och rasmässig grund.
”Det här är ännu ett steg på vägen när det gäller att få bort araberna från Israel”, säger Ari Uvnery. Tidigare parlamentsledamot och grundare av fredsrörelsen Gush Shalom. ”Parlamentet har blivit en lynchmobb”, konstaterar han.

.

Uri Avnery

.
Den nya medborgareden är en seger för högerextremisten Avigdor Lieberman, Israels utrikesminister. En politik som ”begär av alla icke-judar att de ska identifiera sig med sionism och ålägger alla en politisk ideologi och en lojalitet enligt judaismens och sionismens principer”, säger Adalah, en framstående arabisk grupp av advokater i Israel.
”Det sker en stadig försämring av Israels demokrati och en stadig ökning av högerideologier i Knesset”, säger Uvnery. ”Parlamentet vänds till en fara för israelisk demokrati”.

Vill du läsa mer om saken: Haaretz1,Haaretz2,Jonathan Cook,

.

Media: DN1,SVD1,GP1,SSD1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen:

Bloggare: Jinge,

9 svar på ”Israels parlament har blivit en lynchmobb

 1. Pingback: Jinge.se » Littorin, Peak Oil, Afghanistan och Iran?

 2. Sionism innebär att man anser att judar har rätt till en stat. Man kan undra hur det hade sett ut om alla dessa judar i Irans och Saudiarabiens parlament fick propagera för avskaffandet av dessa muslimska stater. Får de göra det?

  Hur många judar finns det i dessa islamiska staters parlament överhuvudtaget? Hur många finns det sammantaget i den muslimska världens samtliga parlament? Vilka är lynchmobbarna?

 3. Pontus,
  Du funderar tydligen inte längre än din näsa räcker. Det finns inga judar i Irans och Saudiarabiens ”parlament” därför att det inte finns någon judisk immigration till dessa stater. Eller för att det som i Saudiarabiens fall inte finns ett parlament. Sionims innebär inte heller att de sionistiska judarna anser att de har rätt till en stat vilken som helst. De anser att de har rätt till det historiska Palestina som sin stat därför att Gud gett dem ett löfte. Att den judiska befolkningen i Palestina under det brittiska protektoratet på 20-talet bara utgjorde 9% av hela befolkningen i Palestina (nuvarande Israel,Västbanken och Gaza) spelade ingen roll för den judiska minoriteten eftersom de ansåg att de hade rätt att fördriva den arabiska befolkningen och ta över deras land.

 4. Åsman,
  Ditt inlägg är tyvärr nedtungt av många faktafel. Det finns mycket Judar i Iran. Likväl saknar de politisk representation och politiska partier som förespråkar deras sak. Att det inte finns judar i saudi arabien beror på att samtliga fördrevs i etniska rensing i hela arabvärlden runt 1948. ca 800 000 judar fördrevs från arab världen.

  Att sionismen har någonting med ett löfte från gud att göra är en myt. Sionismen har alltid främst varit en sekulär rörelse. Judarna gör anspråk på det område som de har sitt ursprung i. Det har ingenting med löften från gud att göra. Det är ren fakta. Att man gör anspråk på det ”historiska Palestina” är inte heller sant. Man kan ju börja fråga sig vad som ens är det ”historiska palestina”, eftersom det aldrig i historien funnits ett självständigt land som hetat ”Palestina”. Namnet Palestina var det namn romarna gav judeen efter att man fördrivit de judar som försökt göra uppror mot romerskt styre. Palestina syftade då på Philisteer som var ett grekiskt folkslag som bodde i området (Goliath i biblen var en filiste). Palestina/Judeen är alltså judarnas ursprungsplats, vilket historiska källor bekräftar. Det kan knappast anses godtyckligt att ett folk gör anspråk på ett land som de har en historisk och kulturell anknytning till.

 5. Till Thomas. Visst. Det finns både sekulär och religiös sionism. Den religiösa växer sig allt starkare och hävdar att man enligt det Gamla testamentet har rätt till allt land från Medelhavet till Jordanfloden. En allt starkare politisk högerextremism vill driva bort alla araber från detta område. Det är därför den nya medborgareden ska tas i bruk och det är detta som Uvnery konstaterar,

  Vad tusan har detta att göra med att Irans kanske 30 -35 000 judar, på samma sätt som befolkningen i övrigt, saknar politiska rättigheter? Den islamistiska teokratin i Iran är en spegelbild av Libermans politiska följe i Israel och tvärtom.

  Det kanske borde leda till eftertanke att nazisterna i den Svenska motståndsrörelsen berömmer Israel för att man på samma sätt som de själva vill ha en rasren nation…

 6. Svar till Tove: Det är inte svårt att visa ”hur elaka Israelerna” är…Det visar de själva om och om igen. Förstår inte hur du kan försvara detta rasistiska land och deras avskyvärda metoder för etnisk rensning av Palestinier.

 7. Fakta och fakta… judisk syftar i många fall på etnicitet, inte religion. Israels invandringsmyndighet struntar i om du är religiös eller inte, däremot inte i om din mamma är etniskt judisk. Begreppet muslim har inget med etnicitet att göra. Islam är en religion, som omfattas av många etniciteter. Låt vara att islamanhängare ofta tenderar att vilja motverka etnisk uppdelning.

  F ö finns det en del som talar för att Palestinas araber bott där i många tusen år och är direkta ättlingar till de folk som avhandlas i Bibeln. Medan judarna i diasporan kan söka sina rötter överallt där de bott. Vilket egentligen är ointressant, eftersom ingen har rätt att etniskt rensa något land av någon orsak. Jag är för en enstatslösning: låt alla som kallar Palestina/Israel sitt land bo där. Araber, judar, kristna, druser osv. Inga samhällen ska byggas på etnisk hierarki.

 8. Jag ska inte lägga ner mycken tid över detta, Men, jag kan bara konstatera att israelerna är det folk som glömde sin egen historia. Att kunna göra det dom gör mot palestinierna i Gaza kräver att man glömmer sitt eget. Detta förtryck som dom själva varit utsatta för. Hur tänkte dom egentligen?? Eller tänkte dom till alls?

Lämna ett svar