Härliga stormbyar över Sverigedemokraterna

När krubban är tom

bits hästarna…

.

Så fick vi de första härliga stormbyarna av det motstånd som ska vina och piska över Sverigedemokraterna. I Malmö, Göteborg och i Stockholm samlades långt över tiotusen människor i  spontana protester mot Sverigedemokraterna. Vänstern på ytterkanten var med men initiativet kom från ungdomar. I Göteborg var det tre unga tjejer som lyckades med det som inte Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Wanja Lundby Wedin – eller för den delen Lars Ohly – försökt sig på i hela valrörelsen
.
Från Göteborgs-Posten
.
”Vi är privatpersoner som kände att vi var tvungna att göra något. Vi la upp Facebook-sidan”, sa Isabella Andersson till GP.
”Med sorg i hjärtat anordnas begravning för Göteborg och Sverige, ett land som numera accepterar rasism. Låt oss visa vår kollektiva sorg över årets valresultat. Vi tågar i tystnad svartklädda från Götaplatsen, klockan 18:00. Vi tågar till Järntorget via Vasagatan – Hagakyrkan”.
Isabella Andersson är en av tre initiativtagare.
Trots ihärdigt, nästan dagslångt ösregn, fylldes demonstrationen hela tiden på med människor. Vid 19-tiden sa polis till TT att det nu rörde sig om 5 000 personer. Sak samma i huvudstaden där Sergels Torg packades med människor. I Malmö  samlades snabbt 2 000 demonstranter.
– Det känns som man begraver Sverige men vi begraver SD och nazisterna i stället. Egentligen skulle vi haft en tyst minut här, men nu ska vi stället ha den minst tysta minut man kan tänka sig, sade Isabella Andersson.
Hon möttes av vrål och stamp och någon satte eld på en SD-affisch.

.

Det handlar inte om att debattera med
Sverigedemokraternas skränande inre krets,
det handlar om att vinna över många av partiets
mer än 330  000 väljare.

.

Protesterna var befriande efter en dag med många suckar och uppgivenhet. När socialdemokraterna slickar sina sår och tillsätter ännu en krisgrupp stormar upprörda människor ut på gatorna. Lite parodiskt var det att våra etablerade partier, statsvetare av alla de sorter och politiska kommentatorer samtidigt – i flera timmar – diskuterade i SVT hur man ska bemöta eller bekämpa SD. De spontana första eruptionerna av motstånd ute i landet visade Aktuellt bara under några sekunder…
Här sätter några unga tjejer helt på egen hand – utan spinndoktorer eller dyra reklamfilmer i TV – i gång något som den rödgröna oppositionen misslyckats med under hela valrörelsen. För att inte tala om LO som slängt ut spanska ryttare i vägen för alla försök till protester under de år som gått.

.

Från Expressen

.

Avskyn mot SD mår säkert bäst av att också handfast rikta in sig mot de sakförhållanden som fått över 300 000 väljare att rösta på SD. Så här skrev vi på vår blogg under upptakten till årets val:
”När krubban är tom bits hästarna” heter det i ett gammalt klokt talesätt. Grunden för sverigedemokraternas framgång är kort och gott den höga arbetslösheten och alla besparingar på a-kassor och våra socialförsäkringssystem. Inget av de regeringsalternativ som står till buds har ett program för att sätta yxan till rötterna på det ekonomiska marknadssystem som alstrar denna sociala förslumning som samtidigt föder en allt större segregering. ”Krubban är tom” för många ”gamla svenskar” och ingenting blir då lättare än att bita ”de nya svenskarna”.
Segregering och rasism bekämpas inte med vare sig moralism  eller goda etiska och humanitära argument. Det räcker inte med att vara ”upprörd”. Vad som krävs är ett rödgrönt regeringsalternativ, i tjänst hos löntagarna och med ett politiskt program som sätter hela Sverige i arbete. En allians mellan alla arbetare och tjänstemän, oavsett etnicitet eller kön, som vågar ha en vision där vi tillsammans bekämpar nyliberalism och kapitalism.

.

Från Dagens Nyheter

.

Kan byarna bli till en enveten storm. Kan vi börja resa stommen till det politiska program som sätter hela Sverige i arbete – och samtidigt löser övergången till fossilfria transport- och energisystem – och kan vi på ett konkret sätt få ut dessa politiska svar bland de många människorna, inte minst ungdomar utan både jobb och bostad – då kan Sverigedemokraterna besegras – och begravas för gott! Det handlar inte om att sätta dit Jimmie Åkesson i en debatt utan att vinna över hans väljare. Att visa att rädslan för arbetslöshet eller fortsatt sänkta sjukpensioner, rädslan för att ”andra ska ta det som är vårt”, att denna rädsla kan övervinnas i en gemensam kamp för att också för gott begrava vårt klassamhälle. Ett program för ett samhälle där vi alla – oavsett var vi är födda – kan leva värdiga liv.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,AB1,AB2,Expr1,GP1,GP2,GP3,SDS1,SVD7,AB3,VG1,GP4,SDS2,SVD7,

AB4,AB5,AB6,SVD8,SVD9,DN6,DN7,SDS3,GP5,GP6,SVD10,Expr2,GP7,SVD11,SVD12,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,JonasSjöstedt,RödaGöinge,UppkäftigaUppsala,Motvallsbloggen,Teckentydaren,Biology&Politics,

22 svar på ”Härliga stormbyar över Sverigedemokraterna

 1. Nu är det krig, och nu blir det motåtgärd.
  Man publicerar bara en mängd nya listor med alla möjliga människor både sossar moderater miljöovänner å liknande och säger att man hackat SD på nytt, och att dessa olika människor har sökt intresse och medlemskap och sedan får ni skylla er själva om ni råkar vara med på någon av alla dessa listor.
  Demokrati kan komma från flera håll, och nu är det vår tur !

 2. Pingback: Genom att bekämpa alliansens politik bekämpar vi också rasismen | Svensson

 3. Pingback: Jinge.se » Bråttom med ny S-ordförande?

 4. Sverige har inte råd att vara tredje världens socialbyrå längre.

 5. Nazismen blir ofte feilaktig referert til som høyreradikal, sikkert et krampeaktig forsøk på å stemple høyresiden som rasistisk. De fleste vet nok at rasisme ikke er noe som hører hverken høyre eller venstresiden til, mindre opplyste mennesker finnes nemlig i alle politiske fløyer Nazisme, eller nasjonalsosialisme, bygger derimot videre på sosialismen. Med sin kritikk mot kapitalisme, individets frihet og demokrati er den lite forenlig med høyresiden og liberalismen. Nasjonalsosialismen fremmer nemlig strengere statlig styring og oppbygging av et klasseløst samfunn. Liberalisme (som representerer den høyre fløyen i politikken) og nasjonalisme vil alltid stå i et motsetningsforhold til hverandre da nasjonalisme legger en begrensing på fri flyt av varer, kapital, og mennesker, noe som for en liberalist er en positiv ting.

  SD, er et nasjonalistisk parti og inspirert av nasjonalkonservatisme og den sosialdemokratiske, det som skiller dem fra resten av sosialistene er innvandringspolitikken.

  Jeg tror faktisk SD dobbler sine stemmer neste valg. FrP ble forsøkt fryst ned med rasist og nazist karakterstikker, men det viste seg derimot at det slo kraftig tilbake. Nå er ikke SD og FrP forenelig da SD er et sosialistisk parti med innvandringsfiendtlig politikk. Men prinsippet om å prøve å fryse ned et parti med karakteristikker er det samme.

  Syns folk det er greit å bruke udemokratiske virkemidler for å knerte politiske partiet man er uenig med? Vil vi undergrave demokratiet for å knekke partier som ikke deler vårt syn?

  åten Sverigedemokratene har blitt behandlet på er under enhver kritikk. Partiet har blitt:
  Nektet å kjøpe reklameplass for flere av deres kampanjer
  Flere av deres reklamekampanjer har blitt sensurert
  Partiet har blitt nektet deltagelse i flere debatter på TV
  Deres valgkamparrangementer har blitt avlyst pga. manglende beskyttelse av politiet
  Partilederen har ikke fått god nok beskyttelse, noe som har medført at han ikke har kunnet drive valgkamp på lik linje med de andre partilederne
  Listekandidater har blitt ekskludert fra sin fagforening pga. at de stiller til valg for Sverigedemokratene. Og stemmer har blitt offentliggjort, noe som til de grader undergraver demokratiet.

 6. Er det bra å demonstrere mot demokrati? Demonstrasjonen er faktisk mot at folk skal delta. Spesielt.

 7. Socialdemokraternas analys idag: ”Vi måste bli starkare i tillväxtområdena.”

  SD är socialdemokratinds ”barn”. Spola inte ut dem med badvattnet. SDs röster finns inte i tillväxtområdena.

  Bli starkare i klasskampen, det är Socialdemokraternas mandat…

 8. Hej Sten. Svenska företag är ofta med och plundrar det du kallar ”tredje världen”. Fråga Carl Bildt om Lundin Oil och dess roll i krigets Sudan. Eller fråga honom om hans roll som språkrör för USA:s invasion av Irak. Utan det kriget hade inte irakier behövt fly hit! De kunde stannat och störtat Saddam på egen hand.

  För övrigt. Vem tror du ska ta hand om dig i äldrevården?

  Till Rastafari. Jag släpper bara fram ditt inlägg för att visa hur dum i huvudet du är. Glöm inte att du bara har två ögon. Vi ”bolsjeviker” har miljoner.

  Till Hansen. Visst är det bra med fredliga demonstrationer. 94.3 procent av svenskarna röstade mot en politik präglat av misstänksamhet och hat mot invandrare!

 9. Till inlägget om att nazismen skulle vara ”vänsterradikal”:

  Du stirrar dig blind på retorik. Den tyska borgarklassen såg först på nazisterna som en skiten gårdvar. Bra att ha som vakthund mot framförallt Tysklands starka fackliga organisationer!

  Efterhand blev nazisternas deras sista och starkaste kort. De värsta råskinnen från Roehmes SA rensades ut och de blev salongsfähiga. Det var de stora kapitalistiska företagen i Tyskland som till sist finansierade Hitler. I hans arbetsläger och koncentrationsläger var det också hundratusentals socialister av olika slag som dödades eller dukade under. Krupp, Siemens, Mercedes, Wolkswagen. Alla älskade de Hitler.

  Sverigedemokraterna har ett nazistiskt förflutet. Blåsippans grogrund fanns i olika nynazistiska rotverk . Balnd annat Nordiska Rikspartiet. När dörren är stängd och gardinen fördragen är det säkert många i SD:s inre krets som fortfarande har kvar sina gamla böjelser.

  Andra har rensats ut och en del av dem återfinns i Den Svenska motståndsrörelsen och hos Nationaldemokraterna.

  Sverigedemokraternas kärna är i en ljusbrun zon. Vare sig ett fascistiskt eller ett nazististiskt parti, med egna gatukämpar och med målet att krossa den borgerliga demokratin. Snarare ett nationellt, populistiskt högerparti. Med med dess förflutna och med dess ständiga rörelse i det politiska landskapet är det oklart var man landar.

 10. Jag är kvinna och mor. Min farmor & hennes mor är mina förebilder… De var med och byggde Sveriges välfärd i Krokslätts fabriker. De var socialdemokratiska kvinnor som inte gick i någons band… De var rättvisa, solidariska och starka kvinnor… De kämpade för sina barn och barnbarn, sida vid sida trots olika bakgrund, i den värld de levde i…
  Det är kanske där vi borde börja, kanske är det där det gått fel… Deras barn fick det för bra och blev självgoda, de trodde sig ha åstadkommit välfärden på egen hand… Utan valkar i händerna förser de sig själva, styr vårt land utan den historiska ideologin och utan att tänka på framtiden för sina barn och barnbarn…
  Det är dax kära systrar i alla kulörer, i vårt månfasetterade samhälle att ta upp kampen för att bevara det som finns kvar av välfärden…
  Det är dax att sida vid sida, över generationer och av olika etniska ursprung, bygga en hållbar utveckling för vårt gemensamma framtidsfolk…
  Det är dax att frihet, rättvisa och solidaritet åter blir kraftord i våra liv….

 11. ” 94,3% av befolkningen röstade emot SD ” exakt som att 94,4% röstade emot både vänstern och KD. om jag hade trott en sekund på att sorgemarscher hjälper hade jag gjort likadant emot att vi tillåter kommunism i vår riksdag.

 12. Nazisterna var en egen durkdriven organisation, inte olikt bolsjevikerna, med våld och andras död på program som hade en bakgrund i nationalistisk yra. Lika lite som den ryska ”arbetarklassen” hade något ”objektivt” intresse av bolsjevikerna hade den tyska ”borgarklassen” något ”objektivt” intresse av nazismen. Tvärtom, nazisterna ödelade hela Tyskland genom att göra alla andra till dess fiender, bolsjevikerna utrotade den ryska arbetarklassen genom att tvinga den i krig med hela omgivningen. Bägge dessa partier talade i någon annans namn, någon de sa sig älska, och sen gjorde skada i sån omfattning att man undrar om de var sinnessjuka. Kollektivistiska rörelser är inte bra för någon, de är till för att dölja individens ansvar. Individerna gömmer sig i dem, mobbar gör man i grupp. Nazisterna var inte borgerliga, de var ”proletärer”, uppfödda på nationalism. Kommunisterna var inte proletärer, de tillhörde medelklassen. Klasstänkandet är medeltida, och berättar ingenting om vad som händer och varför det händer. Tysk ”borgarklass” förintades eller sattes i koppel av nazisterna. Både nazism och kommunism handlar i botten om ondska och lust att skada andra, och bottnar antagligen i övergrepp de själva anser sig utsatta för, självömkan således. Det handlar inte alls om ”klassintresse”, någonsin. Det finns inga klasser, det finns bara individer.

  Klasstänkandet försvagas tacknämligt, rastänkandet är ytterst försvagat, och svenskarna uppträder generellt inte illa mot invandrare. Läget i Skåne har varit så här i 20 år, och fick till sist genomslag i riksdagen, men de som röstar på SD är inte rasister, utan vill ha stopp på invandringen. De inser inte att:

  1) Sverige stoppade invandringen för länge sen och för en ohuman flyktingpolitik, senast manifesterad i splittring och utvisning till västafrika/ryssland av barnfamilj. SD har redan fått igenom sin politik.

  2) gränserna läcker pga externt tryck, inte pga vår ”generositet”.

  3) går man till folktandvården är tandläkaren iranier, på vårdcentralen sitter en syrisk doktor och bläddrar i FASS åt en.

  4) invandrare städar åt oss, bygger våra hus, lagar våra bilar, vandrar runt som personlig assistent med våra gamlingar.

  5) Anledningen till att ”ickerasistiska” partier inte debatterar med SD är att de redan genomfört SD´s politik, men låtsas vara humanister. Enklaste motelden, ”vi har redan utfört ert program”, är politiskt inkorrekt och icke uttalbart. 95% av befolkningen väljer partier som inte ens kan uttala orden ”stäng gränsen”, 5% har valt ett parti som vill stänga den redan stängda gränsen, några hundra har valt rent rasistiska partier. Med 20% invandrare är det rätt häpnadsväckande.

  Det går inte att hindra invandringen, vi tar hit de bästa och ivrigaste, de gör nytta, och vårt samhälle stannar utan dem. Utan bilen stannar Sverige? Absolut. Utan invandrare stannar Sverige. Minns var ni läste det först 🙂

 13. Si:
  Du resonerar som bara en okunnig och dum idealist kan resonera.

  Du må kalla det vad du vill, men det finns en klar intressemotsättning mellan dem som äger produktionsapparaten, och numer agerar med stora pengar inom bankvärlden, och dem som lönearbetar. De förra vill betala så lite som möjligt i löner för att tjäna så mycket som möjligt själva, de senare vill ha så höga löner som möjligt för det arbete de utför.
  Om du inte ser det så är det mest synd om dig. Om du tror att ett samhälle bara består av isolerade individer, så är det mest synd om dig. En dag kommer du förmodligen att inse att du är helt ute och seglar och att du är vanvettigt indoktrinerad av Svenskt Näringsliv, de som äger produktionsapparaten.

  Slutligen:
  Det här är ett bra inlägg om valutgången. Det blir mer och mer tydligt att Frankfurtskolans medlemmar hade rätt, att fascism är den naturliga och yttersta konsekvensen av korkad nyliberalism.

 14. De rödgröna och Alliansen misslyckades kapitalt under valrörelsen. Jag anser att problemen beror på att Sverigedemokraternas IDÈER inte bemöttes.

  De alternativ som de flesta anslöt sig till var antingen förslag om att debattera MED Sd eller förslag att inte debattera alls med Sd alls (som de politiska partierna och de autonoma ansåg).

  Dessa båda alternativ misslyckades totalt.

  Nu gäller det att ta debatten MOT Sd.s idéer och främlingsfientligheten!

  /Torbjörn

  http://ligator.wordpress.com/

 15. Kerstin: Är inte du för gammal för att kalla andra dumma? Har inte du lärt dig med åren att det brukar vara den som kallar andra dumma som är dum? Av oss två är det du som är idealist.

  Det finns givetvis intressemotsättningar, och kommer alltid att finnas. Människor ser sig numera som individer, agerar som individer och är ansvariga som individer. Att begå brott mot individer i skydd av kollektiv är inte längre accepterat.

  Om man tittar runt omkring i västvärlden, verkar det som om fascism är i antågande, därför att marknader har avreglerats? Faktiskt inte alls, tycker jag. Det verkar som om idén med valfrihet har stärkts, på bekostnad av dem som vill styra andras konsumtion. Samtidigt vill utomeuropeiska människor flytta till västeuropa, och många västeuropéer tvekar att släppa in dem, av olika skäl. Det gör dem inte till fascister eller rashatare, de tågar inte med armbindlar under facklor för att kväsa andra och buga inför sin ledare. Allt SD har gjort är att slå mynt av folkligt missnöje, grundat eller ogrundat. Däremot innehåller själva SD en del vitmakt-typer, och en del andra som lämnat sina gamla partier därför att de är missnöjda med dem.

  Inställningen här är väldigt inriktad på gamla problem som värkt ut av sig själva för 50 år sen. Det finns inget arbetarklass som vill ta makten, inget avantgardeparti den lyssnar till för att leda den, de få fascister som attackerar fackliga vänsteraktivister en gång per decennium är rättshaverister som hamnar i domstol. Det finns ett helt annat samhälle, där folk vill välja själva, betraktar sig som medelklass, de har bostad, maten är billig, fabrikerna automatiserade, de flesta jobbar med service åt andra människor. De som just förlorade valet sitter också fast i ett tänk som inte delas av folkmajoriteter, och levererar fel svar på utmaningar. Att vilja höja skatten när den är 50% är ingen valvinnare, därför att skatten redan är för hög. Är det svårt att fatta? Nej, det tycker inte jag. Att höja bensinskatten när den är 65% gillas inte, därför att den också redan är för hög. Jag tycker att ska man kalla någon dum, så är detta tillfället; det framgick långt före valet att de rödgrönas politik var impopulär, och de framhärdade. Och så förlorade de, antingen kalkylerat, eller pga okunnighet, eller kanske dumhet? Kanske alla tre på en gång?

  Gamla metoder är redan genomförda, deras nackdelar ligger i öppen dager. Är ändamålet med politiken att begränsa privat konsumtion blir det rödgrön ökenvandring. SAP låg i framkant på den tiden de hjälpte folk till hus och bil. Dagens tillväxtfientliga, energisparande, bilhatande SAP som klår alla på pengarna har hamnat på fel om de vill sitta i regering. Vad ska de i regering att göra om de ogillar själva befolkningen och dess val, och vill uppfostra det ?

 16. Pingback: Ian med Bert och Jimmie. Om greven och hans betjänter.

 17. ”piska … begrava SD … bekämpa … sätta eld på SD-affisch …”

  Väldigt obehaglig retorik som jagar upp en stämning där tröskeln för att skada en sverigedemokrat sänks, med den svårt misshandlade sd-aren i Gbg som ett tydligt offer.

  Är det verkligen ett samhällsklimat att sträva efter?

 18. Niklas,

  Den stämning som rådde under jättedemonstrationerna mot SDs intåg i den svenska Riksdagen visade upp ett ”samhällsklimat” av tolerans och mänsklighet. Tolerans mot människor som av olika anledningar tvingats lämna sina hem och söka en fristad i Sverige. Det är dessa människor som SD gjort till sin specialitet att peka ut som ansvariga för alla problem i dagens krisdrabbade kapitalism. ”Bekämpa” och andra ord är inget ovanligt i den politiska debatten. Sossarna säger att de ska bekämpa Ms politiska agenda. So what? Att bränna upp en affisch är ju inte hela världen. Men vad du verkar kräva är att man ska visa tolerans för SDs intolerans. Aldrig.

Lämna ett svar