När drömmar exploderar

.

.
Kenneth Wallin
.
Kenneth Wallin drömde om att bli militär. Som sitt yrke i resten av livet.
Men nu har drömmen exploderat. Livet är borta.  Med en hemmagjord vägbomb.
Staffan Kihlström i Dagens Nyheter skriver att han dödats av ”upprorsmakare fientliga till de utländska militära styrkorna”.
Svenska Dagbladets Mikael Holmström har en bredare pensel:
”Området där lördagens strider och attentat inträffade har fickor med pashtunsk befolkning, den folkgrupp där talibanerna har störst stöd. Det har i flera är varit ett problemområde för den svenska truppen och de afghanska säkerhetsmyndigheterna.”
Försvarsministern Sten Tolgfors är mer prosaisk och väljer att kalla det hela för en ”IED-attack” (vägbomb).
Försvarsministern berättar dessutom klädsamt nog att han har sorg. Även kungen berättar att han sörjer…
Ett annat namn i SVD, Martin Holmström,  vet varför Kenneth har dött. Sverige tycks vara i krig:
”Men under de närmast krigsliknande förhållanden som råder i Afghanistan går det inte att undvika risker, och dess har hela tiden ökat. Och strider får dessvärre ofta en dödlig utgång för den ena eller bägge av parterna.”

.

.

Två av ”motpartens” döda barn

.

Aftonbladets Wolfgang Hansson är mer precis:
”Den där svenska neutraliteten är ett minne blott. Detta utsätter soldaterna för större fara. Talibanerna sätter fullt förståligt likhetstecken mellan Nato och USA. Allt som är Nato är lika med fienden.
Svenska soldater slåss dessutom alltmer ihop med den afghanska armén som ett sätt att utbilda landets styrkor och i ett fåfängt hopp om att de snart ska kunna ta över ansvaret för sin egen säkerhet. Detta ökar också risken för svenska förluster.
Uppdraget i Afghanistan är numera så långt bort man kan komma från ett traditionellt fredsuppdrag. FN:s roll är underordnad. Det finns inga klara frontlinjer. Fienden kan dyka upp var som helst, när som helst. Som i början av året då två svenskar sköts ihjäl när en person i afghansk arméuniform överraskande öppnade eld mot dem.
Generellt är säkerhetssituationen i Afghanistan på väg att gå från dålig till usel. Trots nio år av krig och ständigt fler Nato-trupper blir det bara sämre. Landets två senaste så kallade demokratiska val har varit ett skämt med valfusk så omfattande att det är omöjligt att bedöma om resultaten speglar folkviljan eller inte. Afghanistan börjar alltmer bli en karbonkopia av Irak när det var som värst. Där kaos är det dominerande intrycket.”
Varför Kenneth och hans kamrater ska dö i onödan. Liksom de afghaner som de själva dödar. Det återstår för riksdagen att förklara när de ska rösta om vår truppnärvaro den 4:e november.
Varför ska vi hjälpa USA/NATO och de uzbekiska och tadzjiska lokala krigsherrarna att döda pashtuner som följer FN:s deklaration om att det är rätt att göra motstånd mot en utländsk ockupation?
Varför var det fel att stödja sovjetiska trupper när de skulle ”befria” afghanska kvinnor?
Men rätt att ta del i ett regionalt krig som ytterst bara handlar om USA:s kontroll över områdets råvaror och transportleder?
För övrigt var det nog tur för Lars Ohly att de rödgröna inte vann valet. Eftersom denna moderna ”folkfront” under alla förhållanden var beredd att ha kvar svensk trupp under hela 2010 för att sedan kanske påbörja en hemtagning under 2011. I regeringsställning hade han då kort och gott varit ansvarig för det som skett…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,Expr1,GP1,GP2,GP3,SDS1,Expr2,GP4,GP5,SVD5,DN4,SVD6,DN5,AB1,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,StefanLindgren,JonasSjöstedt,Arbetarperspektiv,

4 svar på ”När drömmar exploderar

  1. Bra artikel, man varför länkar ni till Jonas Sjöstedt, han skriver ju inget om detta (inte ännu i alla fall)??//Palma

  2. Pingback: Lasses blogg » Korkade och kloka politiker

  3. Pingback: Är Sverigedemokraterna fascister?

Lämna ett svar