I Lissabon där dansa de…

.

Obama sätter nu in 16 M1Abrams i provinsen Helmand.
”Här ska skjutas skiten ur pashtuner som aldrig förr…”

.

Erik Axel Karlfeldt diktade på sin tid om att ”i Lissabon där dansa de”.
Men nu ska där inte dansas utan pratas krig. Det krig där redan så många afghaner och en del ockupationssoldater dödats. Den svensk och de två finska soldater som nu skadats svårt är vare sig de första eller de sista som drabbats…

.

.

NATO:s verklige klanledare, Barak Obama, samlar sina krigsherrar för att slå fast att det i Afghanistan/Pakistan handlar om ett mer eller mindre ständigt krig. Kontrollen av strategiska råvaror och inringningen av Kina är egentligen det som är på dagordningen. Trots att det mest kommer att pratas lösliga datum och hållpunkter om att den korrupte Karzai ska få hela eller en stor del av säkerhetsansvaret 2014. Rysslands president Dmitry Medvedev är på plats och öppnar för ryskt logistiskt stöd och de i Hindukush så fruktade ryska jakthelikoptrarna.

.

.

Barak Obama fick det fredspris, som enligt Alfred Nobel ska ges “åt den som har verkat mest eller bäst för folkets förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer”, och sätter nu färg på tillställningen i Lissabon genom att i dag låta läcka ut att USA i provinsen Helmand  sätter in 16 stridsvagnar, eller en kontingent med M1 Abrams. Sexton stridsvagnar, vardera med sextioåtta ton stål drivna av en jetmotor och med en eldkraft som kan demolera ett hus på två kilometers håll. Här ska skjutas skiten ur pashtuner som aldrig förr.
På bilderna här talar ”fredsfursten” till nyutexaminerade kadetter på väg till fronten.

.

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/SxbsMZ_Lk_I/AAAAAAAACq0/XDeolALaQx0/31891540.JPG?resize=584%2C389

.

När det talas om fred är det alltid bäst att se vad som ”händer på marken”. Då vet vi redan att USA för enorma pengar  är i färd med att rusta upp sina (och Sveriges) militärbaser och flygfält i bland annat Kandahar och Mazar al Sharif. Utbyggnader som inte kommer att vara klara förrän trupperna enligt tidplanerna egentligen ska vara borta. Nu skjuter USA till nya nästan ofattbara pengar för långsiktiga investeringar i sin Kabul-ambassad. Liksom för konsulaten i Herat, Kandahar och Mazar al Sharif.
2007 skrev jag om det ofattbara bygget av en ny amerikansk ambassad i Bagdad. I verkligheten är det en ”korsfararborg” som nu tornar upp sig på den 420 000 kvadratmeter stora ”tomt” som gått åt. Prislappen blir 8 miljarder och den årliga driftkostnaden mer än en miljard. Men då håller sig den mer än 1 000 personer starka ”ambassadpersonalen” också med eget missilförsvar, restauranger, kyrkor, sjukhus, fritidsanläggningar mm. USA är i Irak för att stanna. Om än i bakgrunden.

.

Från Washington Post
.

I dag handlar de feta byggkontrakten (amerikanska Caddel Construction fick det guldkantade kontraktet) om Afghanistan. Det ska först och främst ske en massiv utbyggnad av ambassaden i Kabul. Redan i dag är den enligt USA:s ambassadör ”den största i världen med sina 1 100 modiga och hängivna anställda, rekryterade från 16 olika agenturer som jobbar nära sina militära (i praktiken NATO/ISAF) repliker i 30 provinser”. Men nu ska den bli större. Mycket större. Liksom beskickningarna ute I provinserna. Utbyggnaden kommer att kosta de amerikanska skattebetalarna 5.6 miljarder kronor och motiveras med de långsiktiga åtagandena i landet. Långt efter 2014. Delar av denna politiskt/militära hydra kommer heller inte att hinna färdigställas förrän långt efter detta magiska datum…

Hade i stället dessa stora pengar använts i soppkökens USA kunde de ha gått till att anställa 22 000 lärare, 15 000 inom sjukvården och 13 000 inom den fattiga sektor som försöker minska industrins mijlöförstörelse. Den svindlande summan är tio gånger större än det som anslagits till det statliga energiprogrammet FY2011…

I Lissabon där pratar de som förstör vår värld om att fortsätta med ett krig utan horisont.

På stadens gator är det inte heller många som dansar. Nyfattigdomen breder ut sig. Ironiskt nog till följd av det som kommit att kallas Lissabon-fördraget. Portugals arbetande människor gastkramas av EU-diktaten.

I Afghanistan dödas oskyldiga människor. I USA ringlar köerna till soppköken.

Till  Greklands gränser  och Europa strömmar tiotusentals flyktingar från ”vårt krig” därborta. Den ende som skrattar gott är nog Carl Bildt. Han hade säkert inte väntat sig att kunna få med sig både socialdemokratin och Miljöpartiet bakom NATO:s upptrappning av kriget. Inte ens socialdemokratins vänster piper om uppgörelsen…

.

http://fredimellanostern.files.wordpress.com/2010/07/carl-bildt4.jpg?resize=505%2C417


.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,GP1,GP2,SVD6,SVD7,SVD8,

Bloggare: RödaMalmö,Jinge,UppkäftigaUppsala,

3 svar på ”I Lissabon där dansa de…

  1. Obamas krig, som du säger. Bilden på soldaterna publicerades för att visa amerikanska soldaters brist på entusiasm för Obama som ledare för den amerikanska försvarsmakten. Fattigdomen i amerika har ökat sedan Obamas fått hand om den amerikanska ekonomin. Han kanske kan få låna sveriges finansminister.

  2. Inte alls. Vid en sådan här ceremoni står inte soldater och flinar. Vad de än tycker. Sedan är det säkert så att rasismen grasserar bland krigskadetter.

    När det gäller ekonomin kanske du skall tala med din doktor om minnet. Hur var det när Obama tog över efter Bush?

    Sedan är det en helt annan sak att jag inte har något som helst förtroende för Obamas ekonomiska politik., även om jag tror att Sarah Palin nog skulle sköta ruljansen något sämre…

    Det är kapitalismens som är i kris och Obama har tagit på sig att bära dess kors…

  3. Pingback: Jinge.se » Nordkorea, drömlandet?

Lämna ett svar