IF Metall dumpar svensk lönemarknad

.

.

.

.

Mer absurda nyheter har knappt skådats. ”Dagens arbete” i dag…

.

Lägsta månadslön inom IF Metalls avtalsområde är i dag 16 641 kronor. Med minsta möjliga majoritet i avtalsrådet har nu förbundet beslutat att dumpa lönen för ”ungdomar”, upp till 25 år. De ska bara få ut fattiga 12 481 kronor i månaden /brutto/. Trots en visstidsanställning på kanske ett år blir det omöjligt att klara en egen ekonomi. ”Man får bo kvar hemma”, är det som gäller.
Metallbyråkratin vill gärna se sitt eget förbund som ”löneledande”. Nu är det rätta namnet ”lönedumpare”. Ungdomsavtalet innebär en lönepress på hela arbetsmarknaden. Förbundet har tänt en braskamin som för arbetsgivarnas del kommer att värma gott i vinterkylan. Det enda positiva vid omröstningen var att oppositionen mot ledningen var starkare än någonsin.  Starka Göteborg tycks ha röstat emot. IF Metalls ledning bärgade segern med blott 76 röster mot 71 för kritikerna, som inspirerades av många anföranden, bland andra ett ”litet linjetal” av Jan Olov Carlsson från klubbstyrelsen vid Volvo verkstadsklubb i Umeå.
Samtidigt som uppgörelsen presenteras för läsarnas av Dagens arbete iscensätter IF Metall ett medialt jippo där förtroendevalda vill uppmärksamma framförallt det viktiga skyddsarbete som många förtroendevalda driver. I sig viktigt, men de symboliska bilderna på bilar som vänds rätt, blir smått absurda med sitt budskap om att vi är starka tillsammans…
Bilden från Trollhättan i Dagens arbete blir ännu mer svärtad när media samtidigt meddelar att SAAB nu avskedar 200 visstidsanställda lagom till jul. Planerna på tvåskift har också lagts på is. Samtidigt har tre miljoner i goda skattepengar, som arbetsförmedlingen lagt ut på att utbilda 300 ungdomar för ett tänkt arbete på SAAB kastats i sjön. ”Utbildningen var anpassad till SAAB:s dåvarande affärsplan”, konstaterar arbetsförmedlingens chef besviket…

.

.
Skulle du köpa en begnad bil av honom?

.

Som gammal metallare (jag är fortfarande medlem) vänds ett knivblad i hjärteroten när jag läser klubbstyrelsens kommentar till avskeden. Som för övrigt var det enda som berättades om nyheten i landets media. Man kunde tro att det var försäljningschefen som sa sitt i ttela.se:
– Dels är vi inne i en lågsäsong, som alltid inträffar den här tiden på året, dels har de inkörningsproblem vi haft med 9-5:an nu rättat till sig. Vi klarar oss med den fasta styrkan, helt enkelt.
Men om det är en väntad lågsäsong kommer det kanske inte som en chock för de drabbade?
– Det vet jag inte, och det är klart att man hade hoppats kunna ge förlängning, eller till och med tillsvidareanställning. Men det är många faktorer som ligger bakom beslutet – bland annat att vi skrivit ner prognosen, säger Hans Schött.
Vilka är vi? Frågan lär bli obesvarad. Men Hans Schött är alltså inte marknadsdirektör av något slag utan ordförande för IF Metalls klubbstyrelse i Trollhättan.
Frågan är i stället: När kommer revolten i mitt gamla förbund?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,DN2,DN3,DN4,GP1,GP2,GP3,GP4,

6 svar på ”IF Metall dumpar svensk lönemarknad

  1. Pingback: Tweets that mention IF Metall dumpar svensk lönemarknad -- Topsy.com

  2. Alliansen inför jobbavdrag, sänker a-kassa och försämrar vårt skyddsnät för att folk ska tvingas jobba till lägre löner. Allt som krävs är att facket accepterar lönesänkningar. IF Metall levererar den borgerliga politiken.

  3. Att sänka lönen, kan väl gå ann, om ansvaret delas lika, allså sänkt lön från regering, fackledningar, kommun, län, regionledningar, företag o.s.v.
    Sänkta livskostnader för unga,mat, hyra o.s.v.

  4. Jag reagerade också kraftigt när jag hörde om det här på radion. Vad har ni för ledare i facket egentligen? Är det inte dags att byta ut dem?

  5. Pingback: IF Metalls Stefan Löfven in i tornerspelet

  6. Härlig argumentering från metall-byråkratin ”De krävs för göra teknikjobben mer populära bland ungdomen” och TV-journalisterna bara återger, inte nog med att man ser ner på sina medlemmar man tror dom e dumma oxå!//Palma

Lämna ett svar