Assange i topp. Långt före Bildt.

.

.

.

.

I Asien är freden i fara. Att döma av en första läsning av det material som internationell press publicerar och som  Carl Bildt inte vill att vi ska se, pågår  samtidigt, vid sidan av att USA:S Ambassadörer kastar skit på var och envar,  ”ett förtroligt samtal” om ett krig anfört av USA riktat mot Iran…

.

.

Carl Bildt sägs nu vara ”en av vår tids största tänkare”. Vi på hemmabänken häpnar. Men inser att omdömet från den amerikanska tidskriften Foreign Policy är rimligt. Listan toppas av amerikanska mångmiljardärer och även om utmärkelsen är aningen udda får Carl Bildt uppenbart priset för att han villa spetsa EU utrikespolitiskt. Ett enat Europa, med militär slagkraft skuldra vid skuldra med USA…

Vår Bildt hamnar på 95:e plats enligt den amerikanska tidskriften Foreign Policy. Toppar gör mångmiljardärerna Bill Gates och Warren Buffet. Däremot platsar inte Julian Assange från WikiLeaks. Carl Bildt vet varför och oroar sig i dag på sin blogg:

”Jag misstänker dock att åtskilligt mediautrymme under de kommande dagarna kommer att konsumeras av det omfattande läckage av telegram från amerikanska State Departement som tydligen skett.

Att detta varit möjligt är i sig höggradigt anmärkningsvärt och kommer att ha påtagligt negativa konsekvenser allra främst för USA.

Det är nödvändigt för stater att ha en möjlighet att tala mer förtroligt med varandra, och bortfaller denna handlar det faktiskt om en utveckling som kommer att göra vår värld mindre säker.

Krishantering och konfliktlösning förutsätter ofta förtrolig kommunikation.

Att det sedan säkert kommer att publiceras sådant som ter sig pikant eller pinsamt är en annan sak. Diplomatiska telegram kan innehålla åtskilligt av den varan.

Sådant kan alla överleva.

Men det är långt värre om vi står inför en situation där vi inte längre kommer att ha samma möjlighet till förtrolig kommunikation mellan stater.

Då blir världen mer osäker.”

Tala ”förtroligt med varandra”? I sak betyder detta naturligtvis hemlig diplomati. Eller att Bildt och hans vänner kan prata klarspråk. I stället för att säga att ”Världssamfundet är i Afghanistan för att bekämpa terrorism och försvara kvinnornas rättigheter” kan man rakt av säga att ”Vi är i Afghanistan för att kontrollera Central-Asiens energi- och råvarutillgångar”.

I minne har jag förvarat några meningar från ett värdefullt dokument nertecknat innan mänskligheten skulle brinna i det Andra världskriget. Citatet är från ”Kapitalismens dödskamp och Fjärde Internationalens uppgifter”, skrivit av Leon Trotskij 1938. I dag kan orden låta storvulna men ändå – några meter från ett kärnvapenkrig i Korea – 2010 – är de mer än giltiga:

”Bourgeoisin och dess agenter bedrar folket i frågan om kriget – mer än i någon annan fråga – med abstraktioner, allmänna formuleringar, patetiska fraser: ”neutralitet”, ”kollektiv säkerhet”, ”rustning för fredens försvar”, ”nationellt försvar”, ”kamp mot fascismen” osv, osv. Alla dess formuleringar går i sista hand ut på att avgörandet om kriget, dvs om folkens öde, bör förbli i händerna på imperialisterna och deras regeringar, diplomater och generalstaber med alla deras intriger och komplotter mot folken.

IV Internationalen tillbakavisar med indignation alla dessa abstraktioner. som för demokraterna spelar samma roll som ”ära”, ”blod” och ”ras” för fascistern ./../ En gång för alla måste vi rycka folkens öde ur händerna på den glupska och obarmhärtiga imperialistiska klicken, som intrigerar bakom folkens rygg. I enlighet med detta kräver vi:

Totalt avskaffande av den diplomatiska sekretessen;
– alla fördrag och överenskommelser ska vara tillgängliga för varje arbetare och bonde…”

Nej, Julian Assange finns inte med på listan över tidskriftens ”stora tänkare”.

Men uppenbart skriver han i natt historia.

Fantastiskt!  På vår lista är han i topp!

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,Expr1,GP1,SDS1,SDS2,SVD4,DN2,SVD4,DN3.Expr2,GP2,AB1,SVD5,Expr3,

SVD6,DN4,AB2,Expr4,Expr5,GP3,SVD7,DN5,DN6,AB3,

Bloggare: Jinge,

19 svar på ”Assange i topp. Långt före Bildt.

 1. Hej håller med helt och hållet om att Assange är en större tänkare än jämförelseviss VÅR Bildt, Publiceringen av hemliga dokument har i sitt syfte att förhindra nedtrappning av mänskliga rättigheter i sig … Att vetta vilka resurser läges åt att utföra hypotetiska mål är ett bevis på dagens politik och politikerna är hund bajs … ))

 2. Tänkare? Snyltare menar du väl.
  Vi har ju ingen aning om vad som styr urvalet av dokument som ”avslöjas” eller varför det sker.
  Det är rent av skrämmande hur många aningslösa tillskyndare av Wikileaks verksamhet det finns.

 3. Pingback: “wikileaks website”: Leak covers every issue: Assange | RedHotNews.org

 4. Passande alias där Gubben. Du får nog ta dig en titt på hur Wikileaks arbetar innan du börjar med konspirationsteorier tror jag. Hög tid att den RIKTIGA axzis of evil, der RIKTIGA världsterroristerna, får sig en REJÄL känga internationellt. Det har dom förtjänat i 300 år nu.
  Mycket bra skrivet, Bildt är en riktigt läbbig typ med sina oljeaffärer och inblandning i Bilderberggruppen, för att bara nämna några grova korrumptionstrådar som borde diskvalificera homon för all sorts politiskt arbete. Whitewashing-experten Bill Gates håller världens teknikytveckling som gisslan i sitt motarbetande av branschstandareder och sin oligopolställning.

 5. enat europa? Bildt är sjuk i huvet Sverige vill knappt förenas med skåne, vad tror ni om Tyskland och Frankrike?
  Enda anledningen till att USA, Ryssland och Kina är stora är att den första började på ett stort vitt ark med lite indianer på, den andra och tredje är resultat av åratal av hård skoningslös diktatur vilket iofs är en väg Bildt och de andra EU fanatikerna med glädje skulle ta bara för att för en gångs skull sitta i toppen på en stormakt och få styra i ett tillstånd av perfekt hybrismaktonaniorgie och trampa ner oss andra i det absurda regelverksträsket och riggade stormaktsval med två alternativ och 0% chans att få in nya partier….. Det är deras ”dröm!” fyfan för dig Bildt!!!!!! >: O!!

 6. Det intressanta med att många av de som skyndat till Wikileaks försvar är att dessa hyllningspersoner ofta framhållit den privata integriteten som värd att kämpa för. Något som uppenbarligen får stå åt sidan när det gäller privata tjänstemän från USA…

 7. Pingback: Jinge.se » Revolutionerande Wikinyheter?

 8. Wikileaks avslöjanden egentligen är ett sjuk försök att bilda en uppfattning om att Wikileaks är där för SANNINGEN…., vems sanning?
  Varför avslöjar de inte dokument från före detta sovjetunionen eller från andra världskriget?
  Vilket absurd påstående att med hjälp av dessa avslöjanden får vi öppnare och mer demokratiskt samhälle, tvärtom – effekten bli det motsatta!

  Nu kan Wikileaks tjäna mer pengar, för det är ju det som det handlar om – PENGAR, inte sanningen.

 9. Varför skulle diplomater vara ensamma om hemlig e-brevväxling. FRA. i Sverige avlyssnar ju alla kabel och luftburen trafik, även ambassaders.
  Hade det inte varit roligt om Häntextra hade fått tag lite läckta uppgifter från FRA.
  Fattar ni vilken potentiell skvaller gruva en ev. FRA läcka skulle vara.

 10. @ ”Jerry”Vilken bäring har dokument från andra världskriget i dag?? Vakna! Wilileaks avslöjar USAs rätta
  (terrorist-)ansikte.

 11. @ urgu
  Wikileaks ”avslöjar” ingenting, då lever du i en låtsas värld där din favorit skurk är USA – vem väljer du då när USA slutar engagera sig och låta världen att ruttna i sina egna spyor?

  Kan svara på varför Wikileaks inte ansträngt sig att avslöja Kinas eller Rysslands dokument?
  Är de inte involverade i ”diplomatiska skiten” i samma grad som USA?

 12. Jo Jerry, förmodligen för att Assange inte är vare sig ryss eller kines.

 13. @G: Sen när innehåller FRA-lagstiftningen tillåtelse för berörda myndigheter att läcka personliga (och därmed skyddade) uppgifter till media och allmänhet?

 14. @Göte: som tillägg till svar angående Jerry´s inlägg. Förmodligen för att om han hade varit kines hade han varit fängslad sen länge. Hade han varit ryss och dessutom journalist hade han troligtvis varit ”förolyckad”.

 15. Erik, en parafras till dig:
  Det intressanta med att många av de som skyndat till brevhemlighetens försvar för diplomater är att dessa hyllningspersoner ofta framhållit den privata integriteten som värd att kämpa för. Något som uppenbarligen får stå åt sidan när det gäller privatpersoner i Sverige…

  ++FRA++

  Erik, säg mig, varför skall diplomater få kommunicera i fred när inte du och jag får det?

  Dessa diplomater är fanimig inga ”privata” tjänstemän, dom är offentliga personer i allra högsta grad. Begriper du inte det?

  Maktpersoner SKA granskas! Dom SKA hållas ansvariga för fel, misstag och olagligheter! Dom SKA vara våra TJÄNARE, inte tvärtom!

  Arrogans av detta slag var också romarrikets första tecken på förfall.

 16. Erik:
  Som Celsius skriver, diplomater är ANSTÄLDA TJÄNSTEMÄN. På samma sätt som politiker skall granskas i sina förehavanden som berör deras utövande av makt, så skall även alla inom statsapparaten undersökas.
  Detta är det enda skydd som vi medborgare har mot korruption. Men du är kanske för korruption? Om inte, så förklara hur det annas skall motverkas.

  Jerry: Vad har fd Sovjetunionen med dagens samhälle att göra?
  Och eftersom vi fortfarande har vissa friheter i landet, så kan du väl själv börja samla in och publicera sådan information på din egna webbsida. Eller är det enklare att gnälla på någon som gör något än att göra något själv?
  Du skulle kunna hjälpa de som i Ryssland jobbar för att förstärka Journalisternas skydd. DÄR har du något värdigt att jobba för.

 17. Hrm, att Bildt anses vara en ”stor tänkare” är ju så absurt man inte inte kan annat än skratta åt den där listan, som alltså säger mer om deras tankeförmåga som satt ihop listan än om dem som står på densamma.

  Vad gäller Assange kan jag väl inte säga att jag har hört honom tänka några imponerande stora tankar, men det han gör (eller representerar) är bra! Det är dags att klä av makten.

 18. @Celsius & Anders: i var kan ni utläsa att jag är emot granskning av makthavare? Och nej, att inte ni kan se skillnaden i att bli granskad kontra att bli offentligt uthängd gör knappast mig till någon förespråkare för korruption.

  Jag upprepar också mitt tidigare inlägg: Sen när innehåller FRA-lagstiftningen tillåtelse för berörda myndigheter att läcka personliga (och därmed skyddade) uppgifter till media och allmänhet?

Lämna ett svar