Backstage on rule …

.

FINNS DET EN BACKSTAGE?

.

Det tror jag definitivt. Julian Assange är kallad till förhör av Marianne Ny. Överåklagare för ”kvinnomål”. Själv gav hon katten i att förhöra honom, fast han begärde detta under sin vistelse i Sverige. Gav sedan tillstånd till att han fick lämna Sverige. Väl i England blev det ”Red alert” via Interpool Vi skulle få en bild av att vi sökte en galning. Fast brottet handlade om möjligt sexuellt ofredande och våldtäkt  av tredje rangen. Anklagelsen  i Assanges fall är att han haft , initierat, samlag utan kondom. Borgen har begärts och beviljats med i juridikens värld väldigt fasta hämskor. Elektroniska fotbojor, indraget pass  och besök hos lokalpolisen två gånger om dagen.

.

https://i0.wp.com/www.sott.net/image/image/s2/49378/medium/406226_marianne_ny_sweden_wiki.jpg?resize=564%2C436

,

Marianne Ny. Överåklagare i Göteborg när det gäller kvinnomål.

.

Ändå överklagar alltså den svenska staten beslutet och begär att han skall vara inom lås och bom  och utan bevakad uppkoppling till  internet.
Utan tidigare exempel i juridikens annars så fabulösa historia.
Varför?  För min del är det hela uppenbart. Silar man bort de spretande myggen och ser kamelen.
Då finns USA i skrymslen bakom scenen. Backstage. Hur vet jag inte.
Men den svenska staten skulle inte på egen hand driva en så idiotisk överklagan.

.

********************************

.

För övrigt. Dagen efter Thacis  parti sägs ha segrat i de val som arrangerats i Kosovo, slår Euro-Parlamentet fast att han har varit ledare för en liga som ägnat sig åt mord, misshandel, organhandel och andra brott.
Varför dagen efter? Vad säger Carl Bildt som  en gång sytt ihop de sömnar som nu rämnar?
Få  svenska journalister  lär fråga…
Inte utan en suffflör. Backstage.  I USA:s amerikanska ambassad.
Som sist. Varför kommenterar inte Leif G  W Persson den juridiska kollapsen kring ”fallet Assange ?
Två program i rad har haft en möjlighet . Noll svar?
Varför?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,,SVD5,DN1,DN2,GP1,SVD6,GP2,DN3,DN4,DN5,DN6,

8 svar på ”Backstage on rule …

 1. Ja, fallet Assange stinker verkligen. Du ställer viktiga frågor! Tack för en bra blogg!

 2. Den minnesgode kanske kommer ihåg förra gången Storbritannien hade ett internationellt uppmärksammat utlämningsärende. Spanien ville ha en känd fd diktator med många liv på sitt samvete utlämnad för att kunna höra honom om detta. Som jag kommer ihåg det behövde denna figur inte tillbringa någon tid i fängelse i Storbritannien, ingen fotboja, utegångsförbud under vissa delar av dygnet eller anmäla sig till polisen flera gånger om dagen.

 3. Å andra sidan kan man fråga sig hur svenskt rättsväsende skulle te sig när man vid en så stor internationell exponering bara la ner en förundersökning om ett sexbrott.
  Skulle i och för sig fördjupa bilden av den svenska synden…

 4. Å andra sidan kan man fråga sig hur svenskt rättsväsende skulle te sig …

  Nu är det väl inte riktigt det som varit frågan, iofs lades det hela ner av åklagaren Finne eller vad hon hette. Så som det ser ut är Nys hantering av ärendet märkligt, nästan som om hon obstruerar att det ska redas ut och att hon ska kunna komma till beslut om det ska bli åtal eller inte.

  Det har även jämförts med ett annat fall av misshandel på finlandsfärjan.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8031457.ab
  ”[övervaknings]Filmen visar hur de båda männen slår ner Christer. Sedan tar en av dem sats och stampar honom fem gånger i huvudet med full kraft. Männen försvinner in i sin hytt. Efter 30 sekunder återvänder en av dem och sparkar den medvetslösa Christer två gånger i ansiktet.”

  ”I Sverige togs ärendet över av kammaråklagare Thomas Holst. Trots övervakningsfilmen, erkännandet och att de två gärningsmännen var identifierade beslutade han att lägga ner utredningen.
  – Personerna finns inte att få tag i, säger han.
  Men de är ju kända och finns på Irland?
  Om vi skulle försöka hämta hem alla människor som begått brott som inte är tillräckligt allvarliga så skulle vi få väldigt mycket att göra.
  Att begära dem utlämnade ser han inte som ett realistiskt alternativ.
  Så går det inte till. Sådant där håller vi på med när det är allvarliga brott – som mord.

  Ett fall för radarparet Borgström/Ny som drar sig för att få ”mycket att göra”?

 5. Bloggen K&Å verkar ha en bra vecka. Först så angriper man mitt inlägg på kommentatorssidan mot att våld som politisk metod är olämplig (se kommentarer till inlägg om demonstration 10/12 mot studentavgifter i England) med argument enligt följande ;

  ”Att det kan förekomma våld när heta frågor utkämpas kan vara beklagligt. Men samtidigt kan du se i historien att nästan alla större förändringar skett med våld som en ingredient.Det handlar inte om att vare sig förhärliga eller att förkasta våldet. Det måste ses i sitt sammanhang. Därför tar jag på inget vis avstånd från det fysiska våld som förekom i gårdagens sammanstötningar mellan polis och unga demonstranter. ”

  K&Å stöder alltså våld som politisk metod, även i demokratiska samhällen som England eller Sverige. En svår position att försvara efter helgens händelser i Stockholm kan tyckas. Men det blir värre. Eftersom Assange har gjort något bra enligt bloggen så kan han inte vara brottsling i andra avseenden. Märkligt…

  Sedan vore det intressant att höra K&Ås syn på vad Assange gjort. Att han spridit vad som sagt mellan skål och vägg i diplomatiska sammanhang ska han ha all heder för. Men vad anser K&Å om att han publicerade en lista över de terrormål som skulle orsaka störst skada på det civila samhället enligt USAs underrättelsetjänst? Finns det verkligen ingen risk att detta leder till att våld drabbar oskyldiga människor i demokratiska länder? Och om ni svarar nej på den frågan, hur vet ni det? Och om ni tror att svaret är ja, men tycker det är OK, hur motiverar ni det?

 6. Rudis,
  Du citerar mig om ”våldet” i London. Men du glömmer bort att citera resten som specificerar vilken typ av våld som vi är 100% motståndare till.
  För övrigt är det inget annat i ditt inlägg som kräver ett svar eftersom det inte speglar vad vi står för. Jag har verkligen annat att göra än att försvara mig mot ogrundade argument om att ”försvara våld” i allmänhet.

 7. OK att du nu inte vill stå för vad du sa om politiskt våld före terrordådet i Stockholm. Som jag skrev i mitt förra inlägg så blev ju din ståndpunkt om politiskt våld lite svårare att försvara i lördags. Men kanske du ändå kunde ta dig tid att besvara mina frågor om Assange;

  Vad anser K&Å om att Assange publicerade en lista över de terrormål som skulle orsaka störst skada på det civila samhället enligt USAs underrättelsetjänst? Finns det verkligen ingen risk att detta leder till att våld drabbar oskyldiga människor i demokratiska länder? Och om ni svarar nej på den frågan, hur vet ni det? Och om ni tror att svaret är ja, men tycker det är OK, hur motiverar ni det?

 8. @Lasse: så du menar att en åklagares agerande ska verka som prejudikat för hur man ska agera i ett ev. utlämningsmål? Så obotligt korkat att det saknar ord. För övrigt beklagligt att du uppenbarligen anser misstankar om våldtäkt vara ringa.

Lämna ett svar