.
När jag var liten vände jag kartblad fram och tillbaka. Reste i fantasin över hav och kontinenter. Med morfars hjälp byggde jag upp topografiska kartor i gips. Med öknar, savanner, djungler och floder. Svårast att forma rätt var den andiska bergskedjan i Latinamerika. När väl slätter och höjder var på plats fick de rätt färg och allt bakades sedan in i fernissa.
.
.
Något senare när jag börjat läsa blev Afrika drömlandet. Utan TV och datorer var det serietidningar och böcker som lockade. Jag och min lekkamrat Hasse läste allt om Tarzan och Tarzans son. Edgar Rice Burroughs fantasieggande romanfigurer. Den första boken, Tarzan – Apornas son – kom redan 1914. Vi läste, ritade egna äventyr och lekte. På Roxys söndagsmatinéer vid Hisingens Kyrkbytorg såg vi hur Johny Weismüller, Lex Barker och Gord Scott svingade sig som Tarzan från lian till lian i Afrikas djungler. På samma sätt som Tarzans son ville vi resa till regnskogarna och leva bland människoaporna. Vi sparade färdkost, la undan kläder och planerade att gömma oss i lasten på någon av båtarna med styckegods nere i hamnen. Av något skäl som jag glömt kom vi dessvärre aldrig i väg. Kanske var det så att vi inte fick ihop en tillräckligt stor matsäck…
.
.
Men kanske var det lite tur också. Trots alla våra kartor och geografiböcker förstod vi inte hur stort Afrika egentligen var – och är. Vi hade nog aldrig hittat till de stigar och skogar där ”Apornas son” bar sin Jane eller ropade ut sina segertjut . På alla vanliga kartor ser vi Afrika i dvärgformat. Det beror på att de är ritade efter den världsberömde kartografen Gerhard Mercators principer. De blir vinkelkorrekta men helt missvisande när det gäller att ge en bild av ytor. Mercator levde på femtonhundratalet och blev banbrytande därför att hans kartor gick att använda som sjökort, för navigering. Men samtidigt missvisande när det gällde ländernas storlek. Skälet är att det är omöjligt att få allt rätt när en glob ska framställas på en platt papper eller en boksida. Hos Mercator ser Afrika ut att vara lika stort som Grönland som i själva verket är 14 gånger större…
.
.
Gerhard Mercators Europakarta
.
Än i dag lever vi med denna missvisande världsbild. Majoriteten av amerikanska skolelever tror exempelvis att deras land är ”störst i världen” och har ”1 till 2 miljarder innevånare”. Därför kan det vara bra att en stund fundera över en bild från tidningen ,The Economist, som komponerats med hjälp av datorgrafik. Till min och förmodligen många andras förvåning ser vi då att kontinenten Afrika är lika stor som USA, Kina, Indien, Japan och hela Väst-Europa – tillsammans!
Inte minst behöver vi denna insikt för att förstår varför många stater med alla tänkbara medel försöker skaffa sig inflytande på denna väldiga kontinent. Energi, råvaror och mark lockar inte längre bara våra gamla imperier i Väst utan också Brasilien, Saudiarabien, Indien och andra stater. Inte minst Kina som nu gått förbi USA som Afrikas viktigaste handelspartner!
.
DET VERKLIGA AFRIKA:
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, politik, Afrika, Tarzan, Tarzans son, Apornas son, Johny Weissmüller,
I pressen: DN1,
Instruktiv karta, sparar den.