Vägras hyra bostad.

Judar vägras bostad.

.
Det blir allt vanligare att judar vägras hyra bostad i Holland. Närmare 200 präster och biskopar uppmanar i ett upprop holländska medborgare att inte hyra ut bostad åt judar. Den öppna rasismen från dessa Guds män fördöms bara halvhjärtat av premiärministern Mark Rutte. Han vill inte alltför mycket störa alliansen med extremisterna i Geert Wilders följe. Internationellt råder en genant tystnad. Inte ens Carl Bildt twittrar ett pip i protest mot den öppna anti-semitismen.
Nej, men stopp. Det är något fel i texten. Gör så här då blir det rätt: byt ut Holland mot Israel, präster och biskopar mot 200 rabbiner, judar mot palestinier, Rutte mot Netanyahu, Geert Wilders följe mot Shaspartiet och behåll Carl Bildt. Nu blev det rätt.
Om det inte vore så bedrövligt sant kunde ovanstående passa in på bloggen en sista april. Men tyvärr är det vad som händer just nu i Israel. Det går en våg av rasism genom samhället mot den palestinska minoriteten i landet och mot ”illegal” arbetskraft från Afrika, främst Sudan och Etiopien.

.

Shmuel Eliyahu oroar sig för de judiska flickorna. Ekot från den amerikanska Södern går igen.

.

I början av oktober publicerade chefrabbin Shmuel Eliyahu ett religiöst påbud att man inte ska hyra ut bostäder åt palestinska studenter i staden Tzfat. Snabbt utvecklades initiativet till ett nationellt påbud som 200 rabbiner, många av dem statligt eller kommunalt anställda, skrev under. Påbudet förbjuder judar att sälja eller hyra ut en bostad till någon i den palestinska minoriteten i landet som utgör en femtedel av befolkningen. Handsken var kastad. Sedan dess rasar debatten i landet mellan ultra-ortodoxa extremister och frisinnade liberala författare, forskare, professorer, och redaktörer för tidningar som Haaretz.
Haaretz ledare frågar sina läsare vad som skulle ske om judar i Berlin vägrades hyra bostad med en rasistisk motivering att de är just judar. Från Hillary Clinton, via Sarkozy till vår egen Carl Bildt skulle ett ramaskri resas. Nu hörs vare sig twitter eller kvitter från dessa självutnämnda världssamveten.
När man skrapar på ytan kommer den fula verkligheten fram. I Tel Aviv har tusentals rasister demonstrerat ett flertal gånger bakom kraven att stadens ”utlänningar” ska förvisas. I kuststaden Bat Yam strax söder om Tel Aviv krävde hundratals rasister 20 december att de palestinska medborgarna ska utvisas. På flygblad som delades ut stod det att ”araberna tar över Bat Yam, köper och hyr lägenheter av judar och skändar våra judiska flickor”.

.

.

Bakom ligger den vanliga uppfattningen att landets palestinska medborgare inte ska ha samma medborgerliga rättigheter som de judiska medborgarna. Det fanatiska prästerskapet bara rider på uppfattningar som tyvärr redan stora delar av den judiska befolkningen omfattar. I en omfattande opinionsundersökning visade det sig att bara 51 procent av landets judiska befolkning anser att landets palestinska minoritet ska ha samma medborgerliga rättigheter  som de själva.
I parlamentet Knesset har Netanyahu tagit ett milt avstånd från påbudet från de 200 rabbinerna men vägrat vidta några åtgärder mot de bland dem som är anställda och betalda av det allmänna. Den mest högerextrema regeringsmajoritet som Israel någonsin haft förnekar sig inte. Netanyahu föredrar att frottera sig med öppet rasistiska parlamentariker än att försvara grundläggande rättigheter för alla medborgare. Regeringsmakten kan inte behållas utan stödet från de som skrivit under det religiösa

påbudet.
Hoppet står till alla de människor, judar som palestinier, som är djupt upprörda över den allt mer tilltagande rasismen i landet. De kämpar i motvind. De behöver allt vårt stöd.

.

Media: DN1,SVD1,GP1,GP2,DN2,

Bloggare:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

15 svar på ”Vägras hyra bostad.

 1. Vill man bara se det från den ena sidan så är det bekvämt att blunda för fakta.
  Sanningen är att rabbinernas uppmaning har vållat en fullständigt rasande motrörelse i Israel. Stora delar av samhället, från premiärministern till praktiskt taget hela den israeliska eliten (samt majoriteten av vanligt folk) motsätter sig denna skrivelse. Men har men en agenda så ser man bara det som passar ens egen agenda. Det är som om det svenska samhället skulle bedömas utifrån hur SD ser på invandrare.
  Du borde skämmas för ett blogginlägg som detta!

 2. Skillnaden är att hollands judar aldrig självmordbombat sig för att döda holländare.

  Och i holland vågar knappt judar eller homosexuella gå ut längre, då gäng med muslimer misshandlar dem på gatorna.

  Så din vision är iaf nästan rätt på en punkt, förutom att det inte handlar om biskopar, utan snarare imamer.

 3. Verkar som om israelerna glömt sin historia. Kanske vi kan väcka dem igen genom att låta FN ringa upp Israel och säga att vi har planer på att ta tillbaks den landmassa israelerna för närvarande hyr av oss, varpå det vore bra om världens israeler började fundera på en alternativ bostad nu.

  ”hej Israel, det här är FN. Ni skall vräkas! Är ni inte härifrån innan 5 så river vi huset ändå, med er i..”

 4. Vilken konstig rubrik.. Den skulle lika gärna kunna lyda ”Människor oavsett religion och etnicitet får allt svårare att hyra bostad i Sverige”, vilket såklart är sant. Alla ungdomar som lurats på s.k. SMS-lån och inte lyckats betala tillbaka i tid hamnar hos Kronofogden och får betalningsanmärkning.

  Känns som ett något mer ”nära” problem, då det ju troligen även drabbar både judar och araber. Min favoritinlaga när vuxna (=föräldrar) drabbas är såklart ”Men herregud, tänk på barnen”…

 5. Rase,
  Jag skriver i min blogg att reaktionen på de 200s påbud varit kraftig. Du borde lära dig att läsa innantill. Däremot är det helt fel att Netanyahu eller andra ministrar från Likud reagerat starkt. Läser du den israeliska pressen (den som finns på engelska) så ska du inse att det handlar inte om en liten minoritet på 6% (som SD) som dragits med i den rasistiska vågen. Det är det som gör den israeliska oppositionen så upprörd och rädd för den utveckling som pågår. Att inte skriva om rabbinernas utspel och den rörelse de startat vore verkligen ett svek mot de oppositionella i Israel. Då skulle jag skämmas.

 6. Andreas,
  Jag vet inte när du var i Holland sist. Men dina fantasier om muslimska gäng som drar fram på gatorna och spöar upp judar och homosexuella är absurda. Jag bor i Bryssel och läser regelbundet holländsk press och ser på holländsk TV. Din bild stämmer inte med vardagen i landet.

 7. Som jag skrev tidigare. Har man en agenda så ser man det man vill se. Du skriver att Netanyah reagerade milt. Vem avgör graden av hans reaktion? Vem har sagt att den var mild? Ingen annan än du! Vad ska Netanyahu göra, ska han göra som man gör i Iran och fängsla och tortera rabbinerna? I en demokrati som Israel, till skillnad från de diktaturer som omger det, har även rasistiska rabbiner rätt att uttrycka sin åsikt.

 8. Rase,
  Exempelvis kräver dagstidningen Haaretz på ledarplats att de rabbiner bland de 200 som är avlönade av staten eller kommuner ska avsättas. Samma respekterade tidning anklagar Netanyahu precis för att vika sig för de ortodoxa rabbinerna för att inte spränga den egna regeringskoalitionen i bitar.
  Läs lite själv. Det finns faktiskt många israeliska media på engelska.

 9. Pingback: Massmedia om invandrare, flyktingar och rasism » Rasism 27 december 2010

 10. religionen fördummar folk och grumlar deras omdömen och infantiliserar deras intellekt.
  så fort religionen blandar sig i realpolitik blir det skit och pannkaka var än i världen man rör sig.
  på det personliga känslomässiga planet så tycker jag religion kan ha en mysfaktor nästan oavsett religion, men så fort den kommer ut och ska förändra världen istället för människors hjärtan händer något…
  gott nytt år alla männsikor i världen !

 11. Rasism är inte OK men du är ute och cyklar. Du kan inte ta Israel och jämföra med situationen i Europa. Liksom någon här nämnde så ser du inte judar i Europa med bomber runt midjan för att få igenom sina ideer. Det är så lätt att snacka när man inte är medveten om situationen på marken och det är så förbaskat populärt i Sverige att värna om de stackars Palestinierna. Nåväl med utvecklingen hos er så får ni snart smaka på vad det handlar om och då är det försent!

 12. Jenny, Det är bra att du inte gillar rasism. Jag kanske cyklar, men du sticker ner huvudet i Negevöknens sand. Varför kan inte rasism i Israel jämföras med rasism i Europa? Därför att det finns folk med bomber runt magen i Israel är ditt svar. Visa mig på ett enda bomattentat i Israel som begåtts av en israelisk medborgare tillhörande den palestinska minoriteten. Inte ens den värsta extremistpressen i Israel använder det argumentet. Det religiösa rasisitiska påbud som de 200 rabbinerna publicerat är inte isolerad till några få galningar. De har öppet stöd från flera av Natanyahus ministrar utan att Netanyahu avskedar dem på direkten.

 13. Du tycks inte veta att Israel är lite speciellt. San Remobeslutet 1920 – som fortfarande är internationell lag – talade om dett JUDISKT hemland. När FN:s rekommendation kom 1948 talades det om en JUDISK stat.

  Därefter har Israel absorberat bortåt en miljon judiska flyktingar från arabvärlden som trakasserades och hotades där, de fick fly och lämna stora mängder fast egendom. De var fler än de arabiska flyktingarna i andra riktningen. De vill inte få nya hot från grannhuset.

  Just nu har hundratals tusen illegala muslimska flyktingar kommit från Afrika och vissa uppskattningar talar om att en miljon ytterligare drömmer om att komma till ”apartheidlandet” Israel – vad ska Israel göra för att skydda den judiska identitet det skapades för? 2000 års antisemitism har fått dem att inse att de behöver ett eget land.

 14. Harry,
  Ja det har du verkligen rätt i. Israel är speciellt. Mig veterligen är det rent unikt när det kommer till att de har ministrar som ostraffat kan stödja ett religiöst upprop som öppet manar alla judiska medborgare att inte sälja eller hyra bostäder till en femtedel av landets medborgare, dvs den palestinska minoriteten. Det är också helt unikt i det att flera högt uppsatta rabbiners fruar har publicerat ett brev i vilket de varnar för att ”araberna skändar våra döttrar” utan att de på något sätt oroas av landets juridiska institutioner. Men som du säger – landet är lite speciellt.

Lämna ett svar