Vidrigt vackert

.

Det är vidrigt kallt. Men vackert. Vidrigt vackert om man så vill.
Alltsedan september/oktober har vi haft frostnätter. Fler och fler och nu snart två månader i sträck. Med undantag för en enda dag med isregn. Det blir vackra solnedgångar men slit för att hålla kylan borta…
.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TRs5df2nThI/AAAAAAAAFzc/_yTuZRD5FT8/s912/005.JPG?resize=584%2C387

.

Inte konstigt att våra förfäder dyrkade Solguden. Ljuset och värmen kommer åter! Här går solen ner i vinkel utan värme. Men snart är hon tillbaka!
Vi väntar…


https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TRsIXWzTtMI/AAAAAAAAFy4/-8cdxA3rp3g/s912/Jul%2029.12.10%20003.JPG?resize=584%2C387

.

Här bilder från gårdagskvällen. Fukten från eftermiddagssolen blir till dis och sedan iskritaller och rimfrost. Vi bor fem mil norr om Göteborg i Alefjäll som verkligen lever upp till sitt namn.
.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TRrn8txElpI/AAAAAAAAFyI/IsjLkhpQru8/s912/Jul%2029.12.10%20006.JPG?resize=584%2C404

.

Här finns både hjortron, tätört (till långfilen) och många vintrar extremt kalla minusgrader. I natt slutade termometern att sjunka vid minus 27 när några moln från Mjörns isläggning drog in. Tio grader varmare än Älvsbyn i norr som hade över 37 grader.

.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TRro2Q14NfI/AAAAAAAAFyY/plr2PC7CHpg/s912/Jul%2029.12.10%20004.JPG?resize=584%2C388

,

Vår vedeldade ekopanna sjunger nära nog dygnet runt trots en ackumulatortank på tusen liter. Med kall torpargrund försöker vi ha upp till tjugo plusgrader i ståhöjd och det betyder som i natt att vi får höja temperaturen med hela 47 grader. Utan värme skulle husets interiör snart se ut som de frostigaste scenerna i den klassiska filmen om Dr Zhivago.

.

https://i0.wp.com/24.media.tumblr.com/tumblr_kpbtdaxIBf1qzdvhio1_500.jpg?resize=584%2C476

.

Hos oss är det, med fem barnbarn, den moderna jultomten tillsammans med vikingarnas och vår grisen Särimner som dominerar julen. Tomten till höger om julstjärnan köpte mina föräldrar till sitt första egna hushåll i mitten på trettiotalet. För oss en klenod, Nästan sakral  vid kakelugnen som från början  kommer från ett rivningshus på mark där Lindholmens  varv i Göteborg hade tänkt sig att expandera. Innan varvskrisen kom och stapelbäddarna  sprängdes världen över…

.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TRsHeseD8UI/AAAAAAAAFyo/MlbSgNOmiCY/s800/Jul%2029.12.10%20002.JPG?resize=584%2C398

.

Även Liu Xiaobo en krigshetsare

.

Till sist innan vi ringer in det nya året. I ett slarvigt och fatalt misstag kontrasterade jag i höstas i en blogg Liu Xiaobo i förhållande till fjolårets fredspristagare Barak Obama och hyllade då kinesen som en värdig fredspristagare. Uppenbart var jag inte påläst, sköt från höften  och fick ett rejält bomskott. Liksom Norska Nobelkommittén. I flera artiklar som granskat denne, står det klart att Liu Xiaobo bara är en simpel hejduk för Obama och amerikansk imperialism.
Läs vidare:

Tariq Ali

The Guardian

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,GP1,GP2,GP3,GP4,SVD4,SVD5,

6 svar på ”Vidrigt vackert

 1. Vackra bilder. Men alldeles för kallt. I går var det is i hundens vattenskål, som står i stora farstun (nåja, stor är den inte). Och här eldas både i köksspis och kaminerna, för att hålla elkonsumtionen nere lite.

  Men tänk, det märks redan på eftermiddagen att dagarna är lite längre. ! minut om dagen det gör 7 minuter på en vecka och just i skymningen märks dessa minuter. Om två-tre månader är det vår igen och tiden går ju blixtsnabbt numer 🙂

  Ett Gott Nytt År
  önskar jag så er båda.

 2. Kerstin,
  Detsamma, detsamma
  Gott Nytt År önskar vi dig

  Många små bäckar…..

 3. Som du skriver är ljuset på väg tillbaka. Härligt. Gott nytt år på dig!

 4. Instämmer, jag laddade ner ett par som skärmsläckare, ombyte förnöjer. Den utmärkta afrika-kartan, där andra länder fick plats, har ni den i bättre upplösning, den var för dålig upplösning på för att ha som skärmsläckare i långa loppet, men bra till innehållet.

Lämna ett svar