Kaffesump eller inte – ljuset är på väg tillbaka

.

Under morgonrundan med vår labrador Freja var det i dag 17 minus här uppe i glesbygdens Alefjäll, fem mil norr om Göteborg. Det är knirr och knarr från snön och isen.  Vedpannan sjunger för fullt. Samtidigt rasar det in mildväder i norra Sverige. Maud Olofssons eldirektörer som själva tjänar miljoner och åter miljoner på kylan blir säkert besvikna. Men för mitt krympande vedförråd är det bra…
Själv vräker Maud Olofsson ur sig en massa provokationer om att man ska ”spara”. Visst, det låter sig sägas. När man som hon kan skryta med ett klädkonto på 12 000 kronor i månaden. Ett annat sätt att spara, på våra offentliga utgifter, vore att sparka ut henne från regeringen…
Läser sedan till kaffet att Per Kållberg från SMHI bestämt hävdar att det inte går att säga att vi får vargavinter ända in i april, som det amerikanska väderföretaget WSI hävdar. Dom spår i kaffesump menar han och har säkert rätt. Både väder och klimat är till sin natur kaotiska. Det onormala är normalt.

.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUEbxP7i-XI/AAAAAAAAF_Y/BXP0FU56ERE/s576/Vinter%2021.1.11%20007.JPG?w=584

.

.

Men oavsett hur det blir med temperaturen. Så minut för minut. Dag för dag, är ljuset på väg att än en gång besegra detta eländiga mörker. Kattugglorna hoar om natten, talgoxarna ”sågar ved om dagen” och uppe i Risvedens bergsbranter ser korparna över sina mäktiga reden.

.

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUEcKkqjuBI/AAAAAAAAF_o/NmLUCSTnMc8/s576/Vinter%2021.1.11%20004.JPG?w=584

.

Solen har börjat att värma på ladugårdsväggens södersida och under några dagar med mildväder börjar Vipåns is att bryta upp. Snart är det dags att ta skott från krukväxterna inne och börja plocka med gamla fröpåsar för att se om det finns något för drivbänken…

.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUEcsOLbcoI/AAAAAAAAF_4/_2PLTbqxqdY/s912/Vinter%2021.1.11%20005.JPG?resize=584%2C388

.

.

Freja som den labrador hon är älskar snö och is. Mer än husse…
Men säkert undrar hon om det inte snart ska bli dags att ta ett bad i ån.

.

https://i0.wp.com/lh6.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUEdaQ1v2aI/AAAAAAAAGAM/4AAGBYIwifg/s912/sill%2023.1.11%20002.JPG?resize=584%2C388

.

Min gamla färdkamrat under många år – och fackliga vapenbroder på Volvo Lastvagnar i Göteborg   – Tomas Johansson – har som förra året varit ute på Bohusläns isiga fjordar och dragit upp massor med grann sill.  Jag fick en hink i present som redan ligger i saltlake. Påskens och Midsommarens sillinläggningar är räddade.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: DN1,AB1,AB2,,GP1,SVD1,DN2,GP2,DN3,

Bloggare: Jinge,

4 svar på ”Kaffesump eller inte – ljuset är på väg tillbaka

  1. Vadan denna hets mot just Maud Olofsson? Det är bra magstarkt att skylla höga elpriser på henne. Elmarknaden är starkt oligopoliserad med en extrem skattebas, eller vad sägs om moms på skatt… Detta är ju dock inget nytt inom ”energisektorn”, se bara på bensinbolagens mångåriga oligopol – är det även Mauds fel? Att dessutom raljera kring hennes klädkonto gör er blogg – som jag annars anser vara mycket läsbar då jag tror på levande debatt från alla politiska åskådningar – till samma intellektuella nivå som Kissie´s.
    Har tidigare noterat er aversion mot just Maud, många skulle nog påstå att det liknar den hets många hade mot en person jag antar ni beundrar – Palme.

  2. Pingback: Jinge.se » Mubarak och Internet

Lämna ett svar