Israel ber USA/EU lägga band på kritiken mot Mubarak

.

Under de senaste decennierna är det tre stabila stöttepelare, Israel, Saudiarabien och Egypten, som burit upp USA:s, EU:s och Sveriges politik i Nordafrika och Mellanöstern.
När Hosni Mubaraks regim hotar att störta samman sprider sig oron i västvärlden.

.

.

George Bush eller Barack Obama.
Olika ansikten men med samma politik.

.

Självklart smittar den av sig till ockupationsmakten Israel. Dess högerextrema regering ser en nära framtid när den inte längre kan göra vad den vill och strunta i omvärlden. Premiärministern Benjamin Netanyahu har själv inga officiella kommentarer och har bett sina ministrar att ligga lågt. Men natten till söndag skickade utrikesministeriet ut ett direktiv till sina ambassader i USA, Canada, Kina, Ryssland och flera europeiska länder, där dessa uppmanades att så snabbt som möjligt be sina värdländer om att lägga band på sin kritik av Egyptens diktator Hosni Mubarak…

.

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUagnG-8s0I/AAAAAAAAGDk/RFnISXPrx-U/s720/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-01-31%20124320.jpg?resize=584%2C493

.

Det är den israeliska tidningen Haaretz som berättar om
regeringen Netanyahus omsorg för diktatorn Mubarak.

,

Exempelvis gäller det att påverka EU:s utrikesministrar som i dag sitter i möte. EU:s inställning, som självklart kalibreras med vad Vita Huset säger, kan bli avgörande för om stöttepelaren Mubarak faller inom de närmaste dagarna. Ja, kanske redan i natt eller i morgon när oppositionen i Egypten kallat till en ”miljondemonstration” för att störta den förhatliga diktatorn.
I sammanhanget är den Palestinska myndighetens och Mahmoud Abbas agerande snart betydelselöst. Bara tragiskt. De ”Palestine Papers” som Aljazeera, The Guardian och till en del Dagens Nyheter, har publicerat under veckan som gått har visat att Abbas och hans samarbetsregim på Västbanken knäfallit så djupt ner i ökensanden inför sina förtryckare att de nog aldrig lär kunna komma på fötter igen.
I lördag ringde Abbas personligen upp sin vän Mubarak och delgav denne sin oro för vad som sker i Egypten. Han underströk sitt stöd för Mubarak och sa att denne alltid hade varit till stor hjälp för den Palestinska myndigheten. En gest som kanske inte var någon större tröst för diktatorn. Snarast ett dåligt omen. För bara några dagar innan Tunisiens envåldshärskare Ben Ali tvingades att fly från sitt eget land, ringde Abbas som en av få arabiska ledare också till denne för att ge honom sitt fulla stöd.
”President” Abbas, vars mandat i själva verket gick ut för två år sedan, har fungerat som ett bräckligt stag åt stöttepelaren Egypten.  Uppenbart inser han att staget också faller om pelaren rasar.
Trots allt kanske det finns en klokskap i dårskapen…

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,DN4,GP1,GP2,GP3,SVD5,DN5,GP4,GP5,GP6,SVD6,DN6.

GP7,SVD7,DN7,

Bloggare: Jinje,Svensson,RödaMalmö,

6 svar på ”Israel ber USA/EU lägga band på kritiken mot Mubarak

 1. ”Självklart smittar den av sig till ockupationsmakten Israel. Dess högerextrema regering ser en nära framtid när den inte längre kan göra vad den vill och strunta i omvärlden.”

  Varför skriver ni på ett sätt som antyder att Israels terrorpolitik definieras av vilken typ av regering de har. Faktum är att ”vänstern” i Israel står för majoriteten av expansionen av de illegala bosättningarna. För inte tala om Gazamassakern som genomfördes av Tzipi Livnis regering. Inte Netanyahus.

  Fullständigt irrelevant och till och med naivt att lyfta fram var på den politiska skalan Israels regering befinner sig för att förklara dess agerande.

 2. Pingback: Mubarak måste avgå | Svensson

 3. MK,
  Vem som har naiva uppfattningar tål att diskutera. Jag är allergisk mot en argumentereing som inte tar hänsyn till just nyanser i politiken. Det är exemplevis uppenbart att det finns viktiga skillander mellan olika partier när det kommer till behandlingen av den palestinska minoriteten i Israel. Den som anser att det inte finns någon skillnad mellan exempelvis Gideon Levy och Netanyahu missar politikens komplexitet.
  Du kallar själv Isreals nuvarande regering ”högerextremistisk”. Varför det? Om alla israeliska regeringar oavsett vilka partier som sitter i den är lika, då tjänar ju det epitetet inte till något alls.

 4. Benny Åsman,

  Gideon Levy är en journalist och näppeligen en folkvald politiker som styrt landet. Låt oss analysera Israels politik genom åren istället. Vem bär ansvaret för majoriteten av bosättningsbygget? Vänstern. Vem påbörjade bygget av den illegala muren? Vänstern. Vem bär ansvaret för den största massakern på det palestinska folket som skedde alldeles nyligen? Vänstern.

  Vem bryr sig i sådana fall att den nuvarande regeringen ligger till höger på den politiska skalan?

  Jag har inte, och kommer aldrig, kalla Israels regering för varken ”högerextremistisk” eller ”vänsterextremistisk” eftersom det är handlingarna som räknas i sammanhanget. Vad är den egentliga skillnaden på att öppet deklarera sin rasism (såsom Netanyahu) eller att säga en sak utåt och samtidigt implementera en raspolitik (läs Vänstern).

  Personligen är jag allergisk mot all form av hyckleri.

  Ps. Jag måste dra tillbaka epitetet ”naiv” – det var över gränsen. Ds.

 5. Alla israeliska regeringar är nationalistiska ? Höger och vänster är kanske underordnat nationen ? Höger och vänster spelar kanske ingen roll i den israeliska statens position ?

 6. MK,
  Jag svarade lite för sanbbt och såg inte att du citerade ur Götes artikel. OK du kallar den inte ”högerextremistisk”. Du bara säger att alla israeliska regeringar är identiska oavsett vilka partier som sitter i den. Det blir ju väldigt lätt att häva ur sig plattityder med en så förfinad analys. Det är ungefär som att säga att alla svenska regeringar är identiska eftersom de för en ”nyliberal” politik. Och när du talar om israelisk ”vänster” som suttit i regeringsställning kan du ju inte mena något annat parti än Baraks ”arbetarparti”. Om du vill kalla det vänster är det ditt problem. Jag kallar det , på grund av deras handlingar och inte vad de säger, ett sionistiskt och rasistiskt borgarparti. Ehud Barak är inte mer ”vänster” än Reinfeldt, som i sin tur säljer sig som ledare för det nya ”arbetarpartiet”.
  Jag tycker dessutom att du också ska dra tillbaka epitet ”hyckleri”. Om du tar dig tid att läsa vad vi skrivit på den här bloggen om Israels politik internt och i de ockuperade territorierna kommer du inte att hitta ett enda ord till försvar av de du kallar ”vänster” i Israel.

Lämna ett svar