Carl Bildts bråda dagar

.
Den arabiska revolutionen skållar vår utrikesminister i baken. Som kurir åt både Washington och Bryssel har Carl Bildt bråda dagar:
Konflikten mellan Israel och palestinierna sker nu inom ramen för en region stadd i mycket betydande förändring. Mina samtal kommer i mycket hög utsträckning att handla just om detta.
Till Valletta på Malta har nu anlänt ett av våra svenska C130-flygplan för att hjälpa till med evakueringen från Tripoli.
Jag hade hoppats att den redan skulle vara avslutad, men så är dessvärre ännu inte fallet. Det finns fortfarande svenska medborgare som vill ut inom ramen för det som Khaddafi och hans med all sannolikhet allt farligare anhang kontrollerar.
Bildt som redan träffat de nya makthavarna i Kairo, är nu i Jordaniens Amman. På väg till Ramallah för att sedan ta sig till Jerusalem.
Uppmärksamma läsare av vår blogg kan konstatera att även Bildt nu fått till det och pratar om Kaffadis ”anhang”. Låt vara i en lös diplomatisk mening. Att han dröjt så här länge har vare sig med döda libyer eller kvarlämnade svenskar att göra. Snarare med detta klipp från IMF:s senaste rapport om Libyen:

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TWuMOIP082I/AAAAAAAAGj4/C4ly-SfD-Nw/s576/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-02-28%20124952.jpg?resize=584%2C582&ssl=1

.

Diktatur hit eller dit. För IMF är det ”privata initiativ” som gäller. Därför kunde man sen höst fortsätta med att glädja sig åt Kaddafis blodsbesudlade regim…
På plats i Amman är det uppenbart att Bildt nu oroar sig över att den arabiska revolutionen ska bromsa diktaturregimernas privatiseringsiver:
Men samtidigt som det ställs krav på ytterligare politiska reformer finns det en påtaglig risk för att de nödvändiga ekonomiska reformerna stoppas eller t o m vrids tillbaka. Jag fruktar att det är ett mönster vi riskerar att se i flera länder.
Över halva Jordaniens befolkning är under 25 år, och det finns anledning att räkna med att ca en fjärdedel av dem är arbetslösa. Och det är denna våg av ungdomar som känner frustration också över bristande ekonomiska möjligheter som ger näring åt den arabiska revolten.
Som en reaktion på händelser främst utanför landets gränser har en ny regering tillsatts, och man har samtidigt tagit steg tillbaka vad gäller de liberala ekonomiska reformer som är en långsiktig nödvändighet för att få den tillväxt som kan ge unga människor bättre framtidshopp.
Kortsiktigt var detta måhända klokt, men det är de långsiktiga ekonomiska utmaningarna som dominerar i denna del av världen. Det är de som på många sätt kommer att bli avgörande under de närmaste decennierna.
Politiskt påverkas Jordanien påtagligt och direkt av utvecklingen på andra sidan Jordan-floden. Sannolikt har en majoritet av befolkningen sina rötter där, samtidigt som ju landet sedan mitten av 1990-talet har ett fredsavtal med Israel och ett väl fungerande och viktigt säkerhetssamarbete.
Så det kommer att finnas mycket att diskutera under morgondagen.”
Vore de inte rimligt om Bildt diskuterade ”gårdagen” innan han tar itu med ”morgondagen”?
Dessutom. Än mer rimligt vore det om han  berättade för det svenska folket om sin egen hemliga diplomati!

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,GP1,AB1,AB3,SVD4,DN3,GP2,

Lämna ett svar