Michael Moore i salut för Wisconsins arbetare

.
Det uppmärksammade fackliga och politiska dramat i USA:s delstat Wisconsin fortsätter. Den nyvalde republikanske höken Scott Walker förklarade den 18 februari att 225 000 anställda inom stat och kommun skulle fråntas den fackliga förhandlingsrätten. Detta samtidigt med en försämring av sjukvård, pensioner mm som motsvarar en minskning med åtta procent av den lön som ”man tar med sig hem”.
Första akten i dramat ser däremot ut att snart vara över . I delstatsparlamentets storståtliga byggnad, Capitol, i huvudstaden Madison har ”ordningen” återställts efter att domstolsbeslut tvingat bort de sammanlagt hundratusentals demonstranter som under tre veckor iscensatt en fredlig ockupation i och utanför byggnaden. De kommunalanställda städare, som efter alla kampanjdagar fick putsa fasaderna på politikernas vackra högkvarter, valde symboliskt nog att ändå tacka alla demonstranter för de protester som varit. ”Alla som kommit hit har kämpat också för all underhållspersonal”, sa man.

.

https://i0.wp.com/bloximages.chicago2.vip.townnews.com/host.madison.com/content/tncms/assets/editorial/b/67/818/b6781806-4793-11e0-91ed-001cc4c002e0-revisions/4d72e7bfd4202.preview-300.jpg?resize=414%2C466

.

En av alla som i lördags kom för att hylla det fackliga motståndet var den radikale filmregissören Michael Moore. Inför omkring 40 000 personer sa han:
”Amerika är inte bankrutt och inte heller Wisconsin. Det som har havererat är den moraliska kompassen för dem som styr. Vårt land badar i rikedomar och kontanter. I det största rånet i vårt lands historia har dessa förts över från konsumenter och arbetande till bankerna och de superrikas portföljer. Trots att Wall Street köpts ut har ändå miljoner människor förlorat sina jobb och miljoner har också mist sina hem.
”Men ändå var det ingen revolt…förrän nu! Här i Wisconsin. Ni har väckt en sovande gigant i kampen för arbetande människors rättigheter. Jorden skakar och marken rör sig under de ansvariga. Ni här är inte ensamma. Amerika är med er.”

.

https://i0.wp.com/www.beatthesqueeze.com/images/issues/rise_of_super_rich.gif?resize=584%2C292

.

Guvenör Walker har hela tiden haft en politisk majoritet bakom sig. Men vågen av våldsamma protester spolade i väg 14 av delstatsparlamentets demokrater ända till grannstaten Illinois. Genom att på så sätt hålla sig borta och inte kontaktbara har de förhalat den avgörande omröstningen. Madisons Capitol har saknat beslutsförhet. Taktiskt gör de ”en flundra” som det kallas i USA. De gömmer sig och låtsas att de inte finns. Det hela har gått så långt att republikanernas majoritetsledare har gått till åklagare och begärt att få de försvunna demokraterna efterlysta och utlämnade. Men denna snart månadslånga utflykt till den utomparlamentariska terrängen tycks nu har gått till ända. ”Man kommer till en punkt där du tvingas att konstatera: Om vårt mål var att informera allmänheten, så har vi gjort det. Det kommer en tidpunkt, och den tycks vara nära, där detta spelat ut sin roll”, konstaterade Bob Jauch, en av de utflugna demokraterna.
Även utan att ha godkänt i ett enda ämne i skolan hos de lärare som så massivt har deltagit i protestaktionerna, kan deras elever lätt konstatera att det i sak inte är någon kvalitativ skillnad mellan republikaner och demokrater i hur man ska hantera både federala och delstatliga budgetunderskott. I Wisconsin och i flera andra stater accepterar demokraterna i princip kraftiga neddragningar. För att inte tala om den federala nivån, Barack Obamas domän. Det skulle exempelvis räcka med en skatteindrivning på bara tio procent från USA 400 rikaste personer för att betala samtliga delstaters budgetunderskott. Men detta vågar inte ens Vita huset andas om. I stället har Obama gett grönt ljus för de väldiga skattelättningar som Bush gav sina rika kompisar.
Mot denna bakgrund, med USA:s borgerliga tvåpartisystem som en till synes evig pendylklocka, diskuterar alltfler som deltagit i den politiska karnevalen under denna månad om vad som krävs för att gå vidare. En mer hårdför generalstrejk? Ett brett socialistiskt arbetarparti? Frågorna är många och risken finns att demokraternas “flundror” blir rejält rökta när omröstningen i Capitol väl kommer till skott…

Här kan du läsa mer: Från Mellanöstern till Melllanvästern

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,

3 svar på ”Michael Moore i salut för Wisconsins arbetare

  1. Och nu har republikanerna, vad jag förstår, gått till motattack och sannolikt vunnit slaget mot fackföreningarna trots det stora uppbådet mot Walkers förslag.

  2. Ja, de ha svarat på demokraternas försök till förhalning genom att lyfta ut den ”fackliga frågan” från budgeten och kunde därför vinna en tillåten omröstning.

    Scenariot tycks bli detsamma i flera delstater. Men ”slaget” är säkerligen inte vunnet. Som Karl Vennberg sa en gång: Det hela beror på hur man hanterar nederlaget…

  3. Pingback: Wisconsin som fackligt stormcentrum

Lämna ett svar