Ulf Adelsohn och Maud Olofsson i hetluften

.

Varje morgon har jag en liten rofylld stund med min vedpanna. Ibland följer vår labrador Freja med in och tuggar sönder en och annan träklamp. Men för det mesta är radions P1 mitt enda sällskap.
Pannan har hög effekt, i snitt 33 kW, tack vare en sugande fläkt och sina rökgaskanaler, och jag brukar köra upp mina ackumulerade 1 300 liter vatten till 70 – 80 grader. Systemet, med en kulvert in till huset, klarar sedan uppvärmning och varmvatten, vilket innebär att vi minskar hushållets elförbrukning med 30-35 000 kW/år.

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TZ7uZqcwTxI/AAAAAAAAG2Q/LMPQVBhs6ZA/UlfAdelsohn469x264_232913b.jpg?resize=584%2C328&ssl=1

.

Rökgaserna kommer upp i en temperatur på ibland 800 grader. Det blir mer än  brännhett. Till och med en aluminiumburk smälter ner. Men i morse var nog ändå Ulf Adelsohn, den gamle moderatledaren, ännu hetare i en febrig radiointervju där han kapade alla regeringar de senaste åren långt under knäna:

.

Svensk järnvägstrafik har varit en lekstuga för okunniga politiker i 25 år… och den här regeringen har bara ett enda budskap: ´Gå ut och tjäna pengar´…”

.

Adelsohn sa i klartext det som egentligen är självklart. Både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt har med sina olika regeringsunderlag grovt misskött underhållet av våra järnvägar och det är därför som tågen inte går när det blir en kall och snörik vinter. Han underströk också att denna nationella infrastruktur helt saknar förutsättningar för konkurrens. Ändå har man helt utan analys och mer energiskt än i något annat land i Europa styckat upp verksamheten i olika bolag och sedan krävt vinster.

.

https://i0.wp.com/sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/103/1256784_520_292.jpg?resize=584%2C328

.

”Visst är det härligt med pensionärer”, tänkte jag. ”Först då vågar folk verkligen säga vad dom tycker. Det här kunde inte en socialist sagt bättre…”.
Därute i friden med vedpannan funderade jag annars mest över gårdagskvällens ”ortutvecklingsmöte” där vi fick information från kommunen om den vindbruksplan som antagits. Nära 200 personer hade mött upp. Förmodligen ett historiskt rekord sa ordföranden. Starrkärs bygdegård var packat med folk. Liksom i alla andra små samhällen ute på landet fanns det olika och högröstade meningar om de 150 meter höga vindsnurror som kan komma att växa upp i skogarna. Fula horisonter, buller och skadat fågelliv vägdes i debatten mot att vi alla är beroende av el. Kommunens politiker har med stor enighet antagit översiktsplanen men när det väl kommer till tänkbar exploatering och byggnadslov blir det självklart svåra avväganden.
Samtidigt fanns det en helt annan diskussion i kaffepausen. Lika het som min ekopanna och Ulf Adelsohn tillsammans. Den handlade om Vattenfall och Maud Olofssons ansvar. Visst, alla på mötet ville ha förnybar el och kan tänka sig egna uppoffringar. Jag hörde bara en röst som talade sig varm för kärnkraft som framtidens energikälla. Men samtidigt är ilskan mot Vattenfall och elpriserna enorma. ”De höga elskatterna och den Nordiska elbörsen är bara ett enda stort politiskt svindleri”. De rikedomar som Vattenfall bokstavligen har genererat från våra Norrlandsälvar har använts till att nära de chefer som förvandlat bolaget till ett kontinentalt rövarnäste. I stället för att satsa våra pengar i förnybara energisystem har dessa gått till investeringar i brunkol och kärnkraft. Detta samtidigt som cheferna fått hutlösa löner, bonusar och pensioner. Den tyske direktör som fick sparken efter fem månader för att han inte klarade sitt jobb och då fick 24 miljoner kronor i avgångsvederlag retade många runt kaffeborden till vansinne. Kanske mest de grannar som fortfarande är arbetslösa efter finanskrisen. Trots att de varje dag får höra att Anders Borg gjort ett underverk med Sveriges ekonomi.

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TZ7wDpfbI-I/AAAAAAAAG2U/_TasA6dMbPw/maud-330849-579678__143342w.jpg?w=584&ssl=1

.

Där i bygdegården hade Adelsohns klarspråk om hur ”Hela Folkets järnväg” förvandlats till ett fiasko för nyliberalismen lika stor bäring för vår energipolitik.
Min ekopanna har kostat en hel del och det är många svettdroppar bakom varje kubikmeter ved. Det ligger självklart en del egenintresse bakom. Vi slipper skyhöga elräkningar. Men dessutom känns det viktigt att vara med om att minska på behovet av el. På samma sätt skulle det självklart kännas lättare att acceptera stora vindkraftssnurror i horisonten om man vet att dessa finns med i en förnuftig planering för hela vår energiproduktion.
I gårdagens fikadiskussion kom detta upp gång på gång. ”Varför ska vi dra vårt strå till stacken” när politiker och chefer bara lurar oss och själva roffar åt sig hur mycket som helst? Både sossarna med stödpartier och vår nuvarande regering har varit med om att göra Vattenfall till ett skitföretag?
Maud Olofsson planerar för 20 000 nya vindkraftverk. Det kan säkert låta sig göras. Men i den planen måste ingå att hon själv försvinner. Annars blir det nog alltför många kommunala veton på vägen. Det blev den summering av gårdagskvällens möte som jag kom fram till i morse där ute i mitt rofyllda pannrum.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,AB1,GP1,GP2,GP3,GP4,GP5,SVD5,DN4,DN5,SVT1,

SVD6,DN6,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,

2 svar på ”Ulf Adelsohn och Maud Olofsson i hetluften

  1. Pingback: Adelsohn sågar Reinfeldts järnvägssatsning « Röda Berget

  2. Håller helt med! Vattenfall har felsatsat allt för länge och nu behövs en omställning till förnybar energi. Greenpeace har därför dragit igång en kampanj för att få sin egen klilmatexpert Martina Krüger vald till ny ordförande i Vattenfall. ”Ge bort Martina till Vattenfall!”
    http://www.greenpeace.se/martina-till-vattenfall

Lämna ett svar