Militärt genombrott i Misrata

.

Än är vi inte framme vid ett sammanbrott för Khaddafis  militära maskineri. Men de senaste dagarna har det positivt nog kommit flera nyheter om viktiga genombrott och framgångar för rebellerna. Både i västra och östra Libyen.
De libyska revolutionärernas militära delar har samordnats, omorganiserats och disciplinerats under snart tre veckor. De strider nu under det gemensamma namnet Free Libya Forces (FLF) och  – tack vare att NATO:s flyginsatser slagit ut en del av Khaddafis artilleri samtidigt med att många stridsvagnar förstörts – kan rebellerna nu börja att bryta ett de facto stillestånd på marken och gå in i närstrider med diktaturen fotfolk.
.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TcjEwxPO4EI/AAAAAAAAHG4/X1Ofr2z8TWA/LIBYA-articleLarge.jpg?resize=584%2C341&ssl=1

Misratas rebeller tar ställning vid Qaryat az Zurayaq

.

I Libyens tredje stad Misrata, som varit belägrat under tio veckor, har FLF för första gången lyckats bryta sig igenom en av Khaddafis ställningar. Rebellerna har tidigare drivit ut de stridsvagnsgrupper som ockuperat stadens huvudstråk, Tripoli Street, nu har de för första gången lyckats med att återta ett område tre mil västerut (Mot Tripoli). Flera hundra kämpar från FLF har gått i ställning vid Qaryat az Zurayaq  och förbereder sig för att attackera posteringar som Khaddafis soldater håller i  Ad Dafniyah.
I snart två dygn har den viktiga hamnen dessutom undgått raketbeskjutning. NATO har röjt den minering som lagts ut vid inloppet och mat, vatten och mediciner kan åter nå fram. I går kunde ett fartyg lägga till med medicinsk utrustning, spädbarnsmat och reservdelar till stadens el- och vattenanläggningar. Samtidigt fortsätter rebellerna arbetet med att återta Misratas flygfält i det som ser ut att vara en kniptångsmanöver. Man avancerar försiktigt för att inte få för stora egna förluster.

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TcbIiLTRuxI/AAAAAAAAHGc/-CPzRHK0VqY/08libya-articleLarge.jpg?resize=584%2C344&ssl=1

Flera oljecisterner i Misrata bombades i helgen
med hjälp av mindre flygplan som undgått flygförbudet

.

I västra Libyen har FLF för första gången sedan reträtten för snart två  månader sedan lyckats med en större militär offensiv. Flera av diktaturens fästen erövrades. Uppgifter finns om att ett femtiotal av Khaddafis soldater dödats.
Städerna Zintan, Yafran och Nalut i Libyens bergiga områden sydväst om Tripoli utsätts samtidigt för ständiga regeringsangrepp i det som blivit ett försök till etnisk rensning av regionens alla berber. Äldre människor, kvinnor och barn har i tiotusental flytt över till Tunisien – där de välkomnas på ett fantastiskt sätt – och hårda gränsstrider rasar dag efter dag kring den gränspostering vid Wazin som kontrolleras av rebellerna.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I media: SVD1,DN1,GP1,SVT1,SVT2,SVD2,GP2,DN2,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,

3 svar på ”Militärt genombrott i Misrata

  1. Positiva nyheter från fronten är skönt att se, men var hittar du dem Göte? Det har ju varit lite tunnsått med information på Al Jazeera den senaste veckan.

  2. Fantastiskt! Den här bloggen är verkligen ett vattenhål! Nu får vi hålla tummarna att vågorna vänder och de libyska styrkorna klarar av att frigöra sig även från NATO (och att alla ryggradsantiimperialister får fel)…

Lämna ett svar