Revolutionens vårflod

.

Revolutionen rusar fram som en vårflod i det Libyen där diktaturens sista milisgrupper i Sirte och Bani Walid snart går till militärhistorien.

.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/-8lLtW1qiwwo/ToLKaKIMemI/AAAAAAAAHwg/eYZZU7EKN60/16076423.jpg?w=584&ssl=1

.

Rebeller på väg mot Sirte för att

se till att Khaddafis milis blir militärhistoria

.

I varje hem, i varje kvarter, på arbetsplatserna och på den berömda ”arabiska gatan” diskuteras det sociala frågor och politik. Familjer och vänner sörjer de som stupat under upproret. Men kräver samtidigt att alla skadade måste få en förstklassig vård.

Många av de segerrika brigaderna behåller klokt nog sina vapen. Kommendanten för Misratas i dag tungt beväpnade kämpar säger att de för sin del inte tänker återlämna ens ett enda gevär innan de utlovade demokratiska valen och Libyen har fått sin första demokratiska konstitution.

På många arbetsplatser har ägare och chefer tillsatta av regimen flytt eller sparkats ut av de anställda. I veckan utnyttjade personalen vid Libya`s National Oil Company sin nyss erövrade demonstrationsfrihet till en manifestation där den förklarade att den nyss tillsatta ledningen misslyckats med att städa ut efter den gamla regimen. ”Detta är en ny era, en ny revolution och vi har betalat med mycket blod, sa Haifa Muhammed från ett av det stora företagets utvecklingsavdelningar. ”Men fortfarande ser vi att våra gamla dåliga chefer sitter kvar”. ”Vi har en kultur av svågerpolitik och lojalitet som måste bort”, fortsätter han. Missnöjet med den nye högste chefen, Nouri Berouin, är stort. ”Ska vi återvända till arbetet krävs ett nytt ledarskap. Rättvisa inte svågerpolitik”, står det på en banderoll.

Samtidigt vid en presskonferens berättar Mohammed al-Alagi från Övergångsrådet att det planerar att upplösa de statliga Säkerhetsdomstolar som Muammar Khaddafi använde till att fängsla många politiska motståndare. Jurister har fått i uppdrag att skriva ett förslag för godkännande.

I veckan har också den Första nationella Amazigh-kongressen gått av stapeln i Tripoli. En historisk milstolpe för den stora befolkningsgrupp som ibland kallas för berber. Ett ord med samma grekiska ursprung som ”barbarer” (främlingar). Amazigh – ”fri man”- är det ord denna ursprungsbefolkningen själv använder.

.

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/311618_281179045233063_225382630812705_1150859_1730603592_n.jpg

.

Här delegater vid Amazigh-kongressen.

Under Khaddafis järnhäl var deras språk Tamazigth

/ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ/ och musik förbjuden frukt i det offentliga livet.

.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/-VmckcCg0tpA/ToH-ZOuJ5wI/AAAAAAAAHwc/IfAjuGXh5Cc/314831_281201251897509_225382630812705_1150949_1522179470_n.jpg?resize=583%2C448&ssl=1

.

Brigader från NAFUS-bergen, där många amazigh lever, har spelat en mycket viktig roll under revolutionen. Mest känd är Zintanbrigaden som var med vid befrielsen av Tripoli. Nu är den inne i Sirte och strider.

Under kongressen var det många demonstrationer, möten och fester i Tripoli där kravet var att jämlika rättigheter för denna ursprungsbefolkning ska skrivas in i konstitutionen.

Här ett videoklipp från youtube från en av dessa fester:

 

.

.

Här hittar du vårt arkiv för Libyen

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,DN1,SVT1,DN2,SVD4,DN3,GP1,

36 reaktion på “Revolutionens vårflod

 1. En fråga bara:
  När Nationalkongressens trupper svälte ut Benghazi så ansåg ni att det var folkmord och ett oerhört brott. När era älskade islamist-rasister nu svälter ut befolkningen i Sirte och Bani Walid så är de fortfarande hjältar. I media så menade man att Nationalkongressens trupper är skyldiga i båda fallen, i det första för belägringen och i det andra för att de inte ger upp för belägrarna. I medias fall så är det klassisk dubbelmoral precis som att det är talibanernas fel att deras familjer dör när USA bombar deras hem. Men är det samma sak med er?

 2. Oh! En till fråga:
  Ni har ett stort intresse för Libyens NATO-stödda uppror och är även glada över revolterna i Tunisien och Egypten som USA utåt var likgiltiga inför och EU var positiva till. Syrien skriver ni inte mycket om men det är tydligt att ni även här ligger nära USA:s uppfattning (med skillnaden att USA vill ha kvar Assad som statschef).
  Upproren i Qatar och Jemen däremot som är precis som i Egypten och Tunisien uppror mot USA-stödda tyranner och där USA tagit tydlig ställning mot upproren, där skriver ni inte ens en rad.
  Hur kommer det sig?

 3. I förra inlägget medgav ni att era frihetshjältar var rasister (på grund av politisk omognad eller något liknande).

  Här är två videor av hur civila svarta tas till fånga, fängslas, misshandlas och förödmjukas med rasistiska tillmälen för att sedan föras bort till vad man kan spekulera om är ännu en massvarättning av svarta för att de är svarta:

  http://www.youtube.com/watch?v=qPLX7ZlwqJw&feature=player_embedded
  http://www.youtube.com/watch?v=xdlExpDlTQE&feature=player_embedded

  Revolutionens vårflod ska tydligen tvätta Libyen rent från svarta.

 4. P-V,
  De, liksom du, som inte hade ett ord att säga under belägringen av MIsrata och andra städer som Zawiya har ingen moralisk rätt att ens yttra sig om Libyen. Ni kan inte ens skilja på ett folkligt uppror med alla dess defekter och en fullfjädrad diktatur.

 5. Åsman:
  Jag hade mycket att säga om belägringarna då och sa precis samma sak om dem som om islamisternas identiska belägringar nu.
  Men även OM jag nu hade haft motsatt dubbelmoral så är det ju inget försvar för er dubbelmoral.

  Hur är det förresten med det här ni sagt om att rebellerna aldrig kommer att acceptera NATO-soldater på marken? 17 NATO-soldater greps ju i Sirte efter att de hade släppts av i hamnen, och fartyget de kom med besköts i hamnen och började brinna. Rebellerna har också begärt flygunderstöd för att kunna ta Bani Walid, och de andra städerna i söder dit NATO:s flygplan inte når nu. Hur ska det gå till utan NATO-trupper på marken?

 6. Till dig P-V, som spottar rakt i ansiktet på majoriteten av libyer, tunisier, egyptier och övriga arabländers folk som kämpar för frihet och värdighet säger jag bara – schas!

 7. Paul:
  Det verkar inte som att det är någon majoritet av Libyerna som stödjer den NATO-ledda revolten.

 8. P-V,

  Jasså, och vad grundar du det på? Enligt Khaddafi var det miljoner som skulle resa sig och försvara Tripoli med vapen i hand. Vart tog de vägen? Som vanligt är du ute och cyklar.

 9. Åsman:
  Jag kan inte stå för Khaddafis uttalanden.
  Var de regimtrogna tagit vägen är väl ganska tydligt? De gör motstånd i Ban Walid, Sirte, Shaba, Wadan, och många fler städer. Dessutom för de gerillakrig på andra håll, t.ex. så sprängde de ett skepp från Qatar och en oljedepå i Tripolis hamn igår eller i förrgår och och angrep en kolon med islamister utanför Misrata samma dag.

  Men det är klart, de är väl bara ”krullskallar” allihop, eller?

  Hur är det nu med Qatar, Bahrain och Jemen. Varför nämner ni inte de USA-kritiska resningarna där?
  Hur är det med era hjältars utsvältande av belägrade civila och massmord och massgripanden av svarta? Ingen kritik mot det?
  Jag hörde nyligen att de hade börjat avrätta misstänkt homosexuella också, vet inte om det är sant än, men även om det är det så kommer det väl ingen kritik från er?

 10. När man bara läser en sidas rapporter och gör ett folkmord på minst 30000 människor till en gullegull-revolution blir man beklämd.
  Trodde aldrig jag skulle få se er sitta i knät på Reinfedlt och Nato. Ni agerar som en progandagrupp för ett folkmord.

 11. Old Wolf,
  Egentligen borde dina oförskämdheter hamna i papperskorgen. Men jag släpper in dig så att alla kan se hur vissa funderar.

 12. P-V, du är verkligen förlorad i din fantasivärld. Om du läste lite mer och pratade lite mindre strunt skulle du se att vi redan skrivit flera artiklar om upproren i Jemen, Syrien och Bahrain, samt flera artiklar om situationen i Algeriet och en artikel om Marocko. Varför vi skulle skriva om Quatar är det nog bara du som vet. Dessutom har vi skrivit ett 30-tal artiklar om Tunisien och Egypten från revolternas start den 12 december i Tunisien.

 13. Old Wolf,
  Att anklaga oss för att stödja ett folkmord är kanske inte oförskämt i din värld. Men din värld består ju av en dröm att den ”stora hjälten” ska komma tillbaka och sätta sig på tronen ågnad Afrikas Kung. Dina idiotier att ”nu är Afrika övergivet” (mavera blogg) för att Kungen är borta behöver inte ens kommenteras. Varje människa med minsta känsla för realiteter inser det absurda i dina fantasier. Dina drömmar om Khadadfis återkomst kommer att grusas och för första gången i historien kommer befolkningen att kunna kämpa för sina intressen under demokratiska fri- och rättigheter och inte i en absurd diktatur som Khaddafis. Problemet med alla ni på mavera,motvallsbloggen etc är att ni har ett stort förakt för människors frihet. Bara någon galen diktator gaapar mot USA är han en hjälte. Att befolkningen samtidigt hålls under en järnhäl spelar då ingen roll. Jag bara väntar på era hyllningar av Nordkoreas Kung.

 14. Åsman:
  Jag tolkar frånvaron av svar angående om ni har någon kritik mot interneringen, fördrivningen och mördandet av svarta i Libyen som att ni inte kritiserar det, stämmer det?
  Tuwarga som hade en majoritet av svarta är en spökstad omdöpt till Nya Misrata av NTC. Förband lojala med nationalkongressen retirerade till Tuwarga och när NTC kom så retirerade de söderut utan att hålla staden. De som var kvar var alltså civila som inte deltagit i striderna. NTC plundrade staden och packade alla svarta män i plåtcontainers och alla svarta kvinnor och barn kördes iväg på lastbilsflak. Staden är nu Misratabrigadens egendom och ska delas upp mellan ledarna.
  Den etniska rensningen är så viktig för NTC att de använder stora logistiska medel för att samla upp dem i koncentrationsläger samtidigt som de har problem att få fram materiel till Misratabrigadens belägring av Sirte och inte ens fått fram några organiserade förband till belägringen av Bani Walid.

  Samma sak med att ni inte vill kritisera rebellernas belägring av civila som ju förutom att vara lika hård som belägringarna mot dem genom att de stoppar vatten, el, mat och mediciner från att komma in också innebär flyganfall med klusterbomber och fosforbomber. I veckan har USA både bombat en skola (med skyddsrum för barn) och ett sjukhus i Sirte. Har ni ingen kritik av det?

  Hur ser ni på att NTC redan satt upp en ny statsbank och ett nytt oljeministerium (utan att ha kontrollen över oljan än) men inte ens börjat med att försöka bygga upp eller återbygga något av det sociala skyddsnätet?

 15. Bravo Benny. Folket på Motvallsbloggen och liknande är verkligen politiska vrak, aldrig mer värda nån respekt. Några av dem hade någon lite cred före Libyen, men Khaddafi och upproret har funkat som politiskt kungsvatten. Vi ser nu tydligt vad de går för. Paranoia blandat med förakt för arabers rätt till demokrati är genomgående synsätt, spetsat med allmänt uselt omdöme.

 16. Khadaffi, den store antirasisten! Som utseddes till EUs gränsvakt (och USAs torterare!) och samlade ihop svarta i koncentrationsläger med horribla förhållanden, så att de inte skulle kunna nå Europas gränser.

  Rasismen i Libyen är knappast någon nyhet. Den fanns också under Khadaffi. Och jag förstår att P-V inte kan medge det, men den som inte är lika indränkt i propaganda som han kan ju begripa att det lätt flammar upp rasistiska motsättningar i ett land där diktatorn hyr in folkgrupper utifrån för att skjuta på den egna befolkningen. Till de libyska rebellernas heder ska sägas att de starkt fördömt attackerna mot svarta. Med det sagt så litar jag lika lite på P-Vs och anhangs påståenden när det gäller attacker mot svarta som när det gäller något annat. Här är en rapport från HRW:

  Human Rights Watch has not found evidence of killings of Africans in Tripoli or systematic abuse of detainees, but the widespread arbitrary arrests and frequent abuse have created a grave sense of fear among the city’s African population, Human Rights Watch said.

  Och angående de där svarta legosoldaterna som P-V förnekade att Khadaffi anlitat:

  In Tripoli Human Rights Watch has found evidence that the Gaddafi government recruited and used African mercenaries from Chad, Sudan, and other countries. Human Rights Watch researchers located a large base used by hundreds of mercenaries from other African countries since February 2011, who were recruited and commanded by the 32nd Brigade of Khamis Gaddafi.

  Både HRW och Amnesty har hittat gott om bevis på brott mot mänskligheten utförda av Khadaffitrupper däremot. Jag håller inte andan medan jag väntar på att P-V ska fördöma dem. För närvarande verkar Khadaffilojalisterna använda den civila befolkningen i Sirte som mänskliga sköldar, de förbjuds att lämna stan. Varför tror P-V att man gör så?

  ”Jag hörde nyligen att de hade börjat avrätta misstänkt homosexuella också”

  Jag hörde att månen är en stor ost. Men jag tänkte inte heller bry mig om att länka till det, ni får ta mig på mitt ord.

 17. Staffan:
  Det var fan det löjligaste!
  Khaddafi bjöd in svarta gästarbetare och han bjöd svarta på gratis utbildning. Det var därför svarta inte lämnade Libyen för Europa som de gör i andra nordafrikanska stater.

  Khaddafi kan såklart anklagas för mycket men MINST av allt för rasism mot svarta. Han finansierade ANC när de var terrorstämplade av era älskade NATO-länder (han är en god vän till Mandela) och han finansierade alla motståndsrörelser mot kolonialismen.

  Rasismen fanns där såklart hos de grupper som nu gör uppror. I Tuwarga saknas 10 000 svarta! Till och med i reportage från NTC-vänlig media som al-Jazeera, CNN och BBC rapporteras om att Tuwarga var helt tomt och att alla hus som ägts av svarta är markerade med antingen ”slavar” eller ”svartingar” (”abeed”). Nu har NTC stängt av alla infartsvägar och uppger till journalister som vill komma in att Tuwarga inte längre finns och att det i dess ställe finns en hemlig militär anläggning som heter Nya Misrata.

  HRW och Amnesty har båda klagat på förföljelsen av svarta. HRW:s representant i Tripoli sa för några dagar sedan ”Det är en farlig tid att vara svart i Tripoli”.

  Vilka är bevisen för de utländska legoldaterna? NTC:s enda uppvisade bevis än så länge är en säck med Libyska ID-kort tillhörande de svarta fångarna i ett koncentrationsläger av vilka vissa påstås vara förfalskade.

  Jag stödjer inga övergrepp oavsett vilka som begår dem. Det är skillnaden mellan mig och er. Ni anför Khaddafis övergrepp som anledningen att störta honom men ännu värre övergrepp av NTC är inte skäl att störta dem. Det är för att ni egentligen skiter i om folk mördas, förtrycks och torteras. Ni vill bara ha en NATO-vänlig regim.

  Precis som NTC använde mänskliga sköldar i Benghazi och Misrata?
  Varför skulle man använda mänskliga sköldar mot angripare som inte har något emot att bomba civila med klusterbomber och fosfor?

  Jag trodde att motargumentet som skulle försvara att islamisterna hänger homosexuella skulle vara att Khaddafi också förbjöd homosexualitet.

 18. Benny Åsman:
  Ditt sätt att angripa folk som har en annan uppfattning är mycket tråkig. Din oförskämda ton är beklaglig och jag kommer aldrig att besvära dig och din självuppblåsta blogg mera.

 19. ”Khaddafi bjöd in svarta gästarbetare och han bjöd svarta på gratis utbildning. Det var därför svarta inte lämnade Libyen för Europa som de gör i andra nordafrikanska stater.”

  Ett till citat från dig som bevisar att du lever i Bizarroland och läser för många Khadaffivänliga skitbloggar. Här får du en till verklighetskänning, jag hoppas att den gör ont den här gången:

  Following Tony Blair’s famous kiss in 2004, Gaddafi entered into a series of agreements with the European Union and individual governments, in which Libya effectively became a co-partner in enforcing Europe’s ’externalised’ border controls.

  Joint naval patrols with Italy; laws penalising illegal immigration; a crackdown on ’people smugglers’; new detention centres and deportation procedures; readmission agreements on migrants intercepted at sea ­ all these developments reflected Libya’s new willingness to cooperate with Europe’s exclusionary agenda and many of them were part-financed by the EU and Italy.

  Humanitarian considerations were conspicuously absent from these arrangements. Libya has never signed the 1951 Geneva Refugee Convention and has no functioning asylum system. Economic migrants and refugees in Libya were routinely detained for months and even years in horrendously overcrowded detention centres, where rape, violence and torture were common.

  Each year thousands of African migrants were deported to the Libyan/Sudanese border and abandoned in the desert, or flown back to their countries of origin on deportation charter flights without being screened to find out whether they were in need of refugee protection. There were also allegations of Libyan coastguard patrols opening fire on migrant boats.

  http://www.thefirstpost.co.uk/77278,news-comment,news-politics,how-gaddafi-kept-migrants-out-of-eu-at-any-cost-libya-refugees

  Resten av dina senaste vilda påståenden bryr jag mig faktiskt inte om att bemöta. Din trovärdighet är lika med noll i mina ögon.

  Det övergår faktiskt mitt förstånd varför en svensk (vänster?)man ägnar så mycket tid av sitt liv åt att hata på det libyska folket som just befriat sig från en diktator, de där hemska ”islamistrasisterna” du spottar fradga på. Vad har de gjort dig för ont?

  Hursomhelst, en människa som diskuterar en parallell verklighet kommer man inte så långt med. Ha det skoj i Bizarroland!

  (En sak bara – den där nationalkongressen du pratar om, den låter ju tjusig. Nästan som om den hade någon slags politisk legitimitet. Men vi vet ju båda två vem det var som styrde Libyen i verkligheten. Så varför kallar du inte Khadaffis styrkor för Khadaffis styrkor?)

 20. Staffan,
  Jag har inget att lägga till. Utmärkt. Det tar tid att bemöta den paranoida ”vänsterns” parallellvärld.
  Tack för hjälpen. Men som du säger; det finns viktigare saker att göra än att bemöta vansinnigheter och hjärnfoster. Med tiden är jag rädd att vi kommer att hitta alla dessa ”anti-imperialister” i politiska läger som inte har ett uns att göra med en vänster värd namnet. I grunden är det personer som inte ger ett skit för människors demokratiska fri- och rättigheter. De kan inte ens skilja mellan personer som reser sig mot en diktatur och de som av egenintresse sluter upp bakom diktatorn. Det är en skilland som vi återfinner alltifrån Nordkorea till Libyen via Vitryssland och Iran. Begriper man inte den skillnaden då hamnar man ibland i knät på en Khaddafi eller Assad. Historien kommer att dömma dem liksom den dömde de maoister som satt i knäna på Pol Pot.

 21. Benny: Ja det tar tid. Om jag nån dag har tid över så ska jag göra ett blogginlägg där jag listar alla vilda påståenden om Libyen som visat sig vara lögner, säkerligen till såna människor som PVs stora förtret. Landet skulle delas. NATO skulle skicka fotsoldater och ockupera. NATO använde utarmat uran i bomberna. Tripoli bombades sönder och samman, med många civila offer som följd. Om rebellerna nådde Tripoli skulle det bli en massaker. Rebellerna var al-qaeda. Och såvidare. Inte av skadeglädje utan för att det är nyttigt för framtiden att se hur sanningen förvrängs och vilka som gör det. Nackdelen är bara att man skulle behöva sitta och tråla igenom en massa stolpskotts skriverier om Libyen, ett jobb som man borde ha betalt för att utföra.

  När det gäller stödet till Khadaffi verkar extremhögern och den extrema vänstern kunna lyckligt ta varandra i hand.

 22. Staffan
  Om du har lust och tid att göra en text som behandlar tokvänsterns fantasier om Libyen är du välkommen att agera gästskribent. Hör av dig om du har lust och tid.

 23. Staffan:
  Det visar tydligt hur jävla okunniga om Libyen ni är. Khaddafi har hela tiden varit afrikaorienterad. Han har tagit ställning för de svarta grupperna i Darfur och fått skit för det av arabiska ledare. Han har tagit emot svarta gästarbetare, invandrare och gäststudenter och fått skit för det av islamistiska grupper. Han har hyllat Condoleezza Rice för att hon är en stark svart kvinna som domderar med arabiska ledare.
  Men så här det ju för USA-kramare, så fort USA blir ovän med en tidigare allierad så kommer alltid samma påståenden, guldtoaletter, stalinbibliotek osv återanvänds varenda gång och ni går på det varje gång. På samma sätt så är ALLT fel med USA:s ovänner, de förtrycker alla minoriteter och majoriteter på alla plan hela tiden.

 24. P-V,
  Ditt svammel är nästan oläsligt. Dricker du för starkt kaffe på morgonen? ”Afrikaorienterad”.. vad är det för begrepp? Bismarck och Lepold II var också ”Afrikaorienterade”.

 25. Att stödja Charles Taylor och ”herrens befrielsearmé” plus ett helt anhang med liknande figurer, är såklart att vara extremt ”Afrikaorienterad”. Khadaffi utropade sig ju till Afrikas kung, så tro fan att han var Afrikaorienterad.

  Och så är man USA-kramare också, hipp som happ! Snacka om svart-vit världsbild. Antingen Khadaffi eller USA. Att stödja det libyska folkets frihet och oberoende finns liksom inte med i ekvationen? Vidhåller du fortfarande att du inte är en Khadaffikramare P-V? Med tanke på att allt du skriver här skulle kunna vara plockat direkt från Moussa Ibrahims presskonferenser? Den storlögnaren verkar åtminstone ha torskat idag, bara det är värt en skål.

 26. Jag blir otroligt illa berörd av er blogg!
  Ni saknar kunskaper om vad som försigår politiskt och ni saknar all kunskap om vad pågår på marken i Libyen.
  Alla era inlägg om Libyen är propagandastiska och
  bygger på någon slags drömaway.
  Jag är från Algeriet/Tunisen och anser med rätta att
  mina kontakter och källor i Libyen vet vad de talar om.
  Dessutom har ni eorhört otrevligt ton mot dem som kommenterar-
  Tack för mig.
  Kommer aldrig besöka denna blogg igen.

 27. Tack för besöket. Synd att du med all din kunskap inte hann berätta om vad som försigår.

 28. Jag är från Sverige, har vänner i Tunisien och kontakt med libyer och jag anser lika väl att de vet vad de talar om. Denna blogg berör mig, men inte illa. Tvärtom och det känns mest som att du, Monnira, är här på uppmaning som ett ”äkta” vittne. Men du vittnar ju inte om någonting.

 29. En fråga till Kildén/Åsman.
  Jag råkade hamna på en sida som heter ”World Socialist Web Site” (www.wsws.org) som tydligen drivs av ”International Committee of the fourth International”.
  Min fråga är om Fjärde Internationalen är delad i frågan om kriget i Libyen. Den syn på kriget som framförs på ovan nämnda sida är ju helt väsensskild från den bild som ges av kriget på denna blogg.
  Mvh
  John Norén

 30. Hej John,
  Som du insett så har WSWS inget att göra med Socialistiska Partiet eller Fjärde Internationalen. Det är en gruppering som anser att inga andra än de själva representerar den ”riktiga” marxismen och som just kallar sig för ”Kommittén för återuppbygget av Fjärde Internationalen”. Ibland har de intressanta analyser men om du tittar efter så finns det alltid en knorr på deras texter som ”avslöjar” förrädarna i arbetarrörelsen och om det inte var för dem skulle massorna sluta upp bakom WSWS.

Kommentera