Bortkopplad – och avkopplad

.

När jag kom hem en sen kväll förra veckan – efter ett diskussionsmöte om Libyen i Göteborg – var himlen full av muller och fräsande kaskader med mest blå blixtar som fräste ner mellan molnen. Eftersom vi bor på landet är vi vana med att dra ur kontakterna till datorn och bredbandsporten när Tor kommer dundrande med sin vagn. Men nu kom väderomslaget snabbt och oväntat och detta hade inte blivit gjort.

.

https://i1.wp.com/lh5.googleusercontent.com/-AJ9UAd3YI3M/TpX9fXdaaRI/AAAAAAAAHx0/UtN77EkpefQ/s370/250px-Thor.jpg?resize=394%2C582&ssl=1

.

Tors strid med jättarna” (1872),

målning av Mårten Eskil Winge.

.

Nästa dag stod det klart att väderguden själv hade vräkt i väg sin åskvigg rakt ner mot vår internetuppkoppling. Vi var i ett slag bortkopplade från omvärlden eller omvärlden helt isolerad från oss om jag nu skulle säga som britterna sa förr när det var dimma på Engelska kanalen: ”Europa helt isolerat”…

Men nu levde detta talesätt under samma epok som när Marx`s och Engels i Kommunistiska Manifestet författade sina rader om ”lantlivets förslöande inverkan” på människors politiska medvetenhet. Internet innebär att Manifestets skrivningar i dag är överspelade. Glesbygden har blivit samma närbygd som städerna när det gäller sekundsnabb och viktig kommunikation människor emellan.

Men när länken till nätet bryts blir omvärlden förbaskat nog lika isolerad som förr…

Jag var alltså bortkopplad. Men i tiden passade detta bra eftersom jag ändå skulle koppla av från vardagen med älgjakt ute i skogarna. Väl på pass använder vi inte nätet.

Bortkopplad och avkopplad har det sedan varit fina dagar med först nattfrost, sedan kuling med ösregn och till sist soliga sensommardagar. Men också massor med kaffe och många välsmakande smörgåsar.

.

https://i2.wp.com/lh5.googleusercontent.com/-gb6fA_9vQkc/TpXeDjpRH_I/AAAAAAAAHxo/B1-0Deumv2g/s640/Jaktkoja%2525204.10.11%252520004.JPG?resize=412%2C550&ssl=1

.

Min förnämliga hydda i skogen

.

I går kväll lyckades en av mina svärsöner hitta stället där Tor hade drämt till med sin hammare. Den port vi använder till bredbandsuppkopplingen hade slagits sönder. Efter skifte till en annan av de tillgängliga portarna kom underverket i gång.

Åskguden var betvingad. Omvärlden är tillbaka. Men nätet skvallrar samtidigt om att solen ska stanna kvar några dagar och efter alla månader med regn få vi använda den tiden till att ta in den sista veden inför vintern. Dessutom ska älgtjuren styckas…

Det lär därför dröja över helgen innan jag är tillbaka på bloggen.

.

***********

Enligt flera uppgifter lär Muammar Khaddafis son Mutassim ha gripits under striderna vid Sirte. Oavsett om detta bekräftas eller inte skojar twitterflödet från Libyen redan med den fallna diktatorns prat om att det är ”korsfararna” som försöker erövra staden. Det gör man genom att cirkulera denna bild på den partajande sonen som enligt uppgifterna ska ha varit den som lett försvaret mot ”västmakternas korståg”:

.

https://i2.wp.com/p.twimg.com/Aa082zCCAAAq19K.jpg?resize=584%2C466

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: SVD1,GP1,

Kommentera