Den trojanska hästen i Sirte

 

.

I gryningen, mitt i de sista våldsamma striderna om Khaddafis “varglya” Sirte, rullade en skrämmande och filmisk farkost in i ”dollarkvarteren” i det lilla fiskarsamhälle som han byggt om till ”Afrikas huvudstad”.

Ett spökskepp? Ett uråldrigt slagskepp på hjul? Scener från en filmstad där man spelar in en häftig science fiction?

.

.

Ett slagskepp på hjul.

Rebellerna skriver militärhistoria.

.

Nej, inte alls. Bara en skapelse, ännu ett mästerverk av Misratas mekaniker och metallarbetare som med sin energi och kreativitet tidigare har byggt om gamla gevär, pickupbilar och grävskopor till användbara vapen och stridsfordon i revolutionens tjänst.

Fiskarnas dynamit för sina traditionella fångster i Medelhavet blev i upprorets inledning till granater och nu hade de med erfarenhet från närstriderna i sin belägrade stad konstruerat ett fordon som både kunde skydda de egna men samtidigt slå ut diktaturens krypskyttar.

”Den trojanska hästen” i Sirte var en stor vägskrapa vilken med fartygsstål och cement byggts om till ett stridsfordon. Med hjälp av fyra ”kanonluckor” som på ett av pojkromanernas Horatio Hornblowers flaggskepp och ett rörligt stridsvagnstorn kunde övergångsregimens rebellstyrkor komma åt alla de krypskyttar som den döende regimen hade till sitt sista försvar.

Scenen har sin bakgrund i en despoti som befäst sitt styre med rå vapenmakt. Eller som DN:s ledarsida i dag förskräckt konstaterar: ”Våld var alltid fundamentet för Muammar Khaddafis makt, och det var på så vis inte förvånande att hans liv också fick ett blodigt slut”.

.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/-oeV-XagrYws/TqBkrPfWfLI/AAAAAAAAHyc/NOzcCFhgYfI/s614/Fullsk%2525C3%2525A4rmsinf%2525C3%2525A5ngning%2525202011-10-20%252520201151.jpg?resize=584%2C383&ssl=1

.

Bakom påsvetsade stålplattor och cement

kunde revolutionärerna skydda sina egna liv.

.

Nu handlar det inte om näsblodsvåld. Inte om gängkrig eller om enkla handeldvapen. Det enda skälet till att Muammar Khaddafis regim tvingade den arabiska våren i Libyen att gå över i en blodig höst har varit ett ständigt inflöde av vapen till den regim som allt snabbare urholkats på sitt sociala och politiska stöd. En civilbefolkning i uppror har dödats med ”vapen som stater använder i krig”, som en av rebellerna i Libyen så väl har formulerat de villkor som gällt. Ett förhållande som absurt nog tvingade upprorsrörelsen till att vädja till de stater som beväpnat Khaddafi att nu sätta in flyg och marina insatser för att till en del avväpna ”Konungarnas konung över Afrika” som han valde att kalla sig själv.

Vapenhjälp till rebellerna var överhuvudtaget inte på dagordningen – vare sig för Hillary Clinton, de svenska socialdemokraterna eller Vänsterpartiet…

Men upprorets desperata vädjan var överväldigande och de stater som förut beväpnat diktatorn i Libyen  tvingades till en halsbrytande manöver. En ”Telemarkssväng” som vi sa när jag lärde mig att åka skidor. Den poststalinistiska vänster som samtidigt sa nej till denna gir blev till en stelnad och mycket tragisk varig propp i historien. Denna föregivna vänster såg den libyska upprorsrörelsen som kontaminerad av imperialismen. Som ett radioaktivt politiskt avfall och den deltog i Khaddafis internationella kampanj för att besvärja de flyginsatser som folkresningen påtvingat honom. Venezuelas Hugo Chavez har ”bett till Gud för att Khaddafi ska räddas” och sägs i dag vara bedrövad och se honom som en martyr. Fy fan för dig skriver jag.  I dag är vi glada för om att han själv tillfrisknar och hans eget liv klaras. Kanske blir han själv lite mer nyter också politiskt?

USA:s president Barak Obama menade i natt att Khaddafis död ska ses som en varning till alla andra diktatorer i arabvärlden. En mer rutten dubbelmoral får vi leta efter. För samtidigt fortsätter USA att beväpna sina diktatoriska skyddslingar upp till tänderna med precis de vidriga vapen som dessa använder till att döda protesterna från sina egna folk. Stora vapenleveranser till diktaturens och förtryckets Bahrain är i färd med att godkännas, även om de tillfälligtvis har bromsats av några få samvetsömma senatorer.

I dagarna har Amnesty International publicerat en revy över olika staters vapenhandel till våldsregimer i regionen. Listan är skrämmande och har väckt opinion i många av de utpekade länderna. De länder som satts under lupp är Bahrain, Egypten, Libyen, Syrien och Jemen. Varför inte USA:s största kunder Israel och Saudiarabien är med på listan får Amnesty svara för…

.

.

Spansktillverkade klusterbomber som Khaddafi

vräkte in över det belägrade Misrata.

.

Men de länder som tjänat grova pengar på statsterrorismen i dessa fem diktaturer är Österrike, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Italien, Ryssland, Storbritannien och USA.

.

”Dessa uppgifter sätter strålkastarljuset på existerande kontroll av vapenexporten, med alla sina lopphål, och understryker behovet av ett globalt vapenfördrag som tar hänsyn till att de mänskliga rättigheterna ska upprätthållas”, menar Helen Hughes som varit ansvarig för rapporten.

.

Så ser sanningen ut bakom de blodiga striderna i Libyen. Det var därför revolutionärerna från Misrata fick konstruera Den Trojanska hästen för vårt sekel. Det må vara att Muammar Khaddafi slutade sitt liv i ett kloakrör – som den ”råtta” han var . Men det hade varit bättre om han – utan sin beväpning från alla giriga statsterrorister – hade störtats med mindre våld för flera decennier sedan.

.

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s320x320/293558_265070636871509_202038843174689_815401_708738546_n.jpg

.

Den långa färden fortsätter…

Det finns många, många flera kvar.

.

Till sist. Många svenska journalister har äntligen fått mod till sig att skärskåda Carl Bildts bravader som styrelsemedlem i Lundin Oil. Efter decennier ska också han granskas. Det är bara att jubla. Här lär dyngan sprätta i högan sky. Men det vore bra om de också ställde karln* Carl Bildt mot väggen när det gäller vapenexporten till de blodiga regioner som Amnesty International har börjat skärskåda…

*Karl är fornnordiska och betyder fri man.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,AB1,AB2,GP1,GP2,GP3,SVT1,SVT2,

SVD6,DN6,GP4,SVD7,DN6,DN7,DN8,DN9,DN10,SVD8,DN11,DN12,SVD9,

23 reaktion på “Den trojanska hästen i Sirte

 1. Jag tror inte att Khadaffi är död. Denne sluge man har för länge sedan insett att han skulle få problem. Han hade dessutom fritt att i god tid bosätta sig i annat afrikanskt land där han säkert har pengar. Varför sitter han och inväntar döden i Sirte när andra redan har satt sig i säkerhet och med vetskap om att Sirte är det sista slagfältet då allt redan är förlorat? Vad är det som säger att han inte har skaffat sig samma typ av dubbelgångare som Saddam hade. Att denne offergubbe tvingades att gömma sig i ett rör är inget bevis, det är snarare ett fånigt sätt att tveklöst bli upptäckt. Det hade varit säkrare i en dold bunker i Sirte som Saddan har byggt på sin tid. Dessutom helt utan förklädnad. Det hela luktar list. När han drogs fram så skulle ingen ha trott på hans bedyranden att han hette Hassan men hade tvingats att ha Guldpistolen i fickan. Denna ”feghet”skulle ha retat varje soldat tillräckligt för att skjuta. Jag tror inte ett dugg innan DNA har bevisat sanningen.

 2. Urgrar,
  Eftersom DNA-test är på gång kommer din tro snart att ställas på prov. Men när man tror behövs inga bevis och inga bevis kan motbevisa ens tro. Så du kommer säkert att avfärda även DNA-test som ett fejk.

 3. Ett spår som jag är lite nyfiken på fortfarande är den där antydda Israelkopplingen. Det påstods ju att Israel hade hjälpt Khadaffi att värva legosoldater för att slå ner upproret och man hittade väl granater från Israel på nåt ställe? Iofs så fattar jag inte varför Khadaffi skulle behöva gå via Israel för att rekrytera med tanke på att han odlat så många kontakter med olika gerillarörelser, men det vore ju ändå om det vore sant en radikalt annan bild av relationerna dessa skurkstater emellan än vad de velat ge själva. Och ett tecken på hur rädda Israel är för den arabiska våren. Har ni hittat nåt intressant om detta?

 4. Staffan, jag har inte sett något konkret om det. Kanske Göte. Vi håller gluggarna öppna.

 5. Hej Göte!

  Anser du att alla problem är lösta efter likvideringen av Kadaffi. Kanske du borde tänka lite Vem mördade honom du? Dina kompisar i Nato gjorde det! De ville inte ställa människor inför rätta det gäller alla som borgarklassen ahr att göra med, eftersom de själva har skapat extrimister, Talabaner,Kadaffi! När kommer du och din vän, vara en del av den demokratiska vänster? Jag tror att trotsky gärna ville ha en rättegång där han kunde berätta varför han är demokratisk socialist – arbetaråden är allt! Hur deltar du för att skapa en demokrati utifrån. Både du och jag har försökt skapa demokrati som byggs av människor inte med borgarklassens vapen. Vi skapar allt som en del i en rörelse, nu är det ju så att vi inte är en del av den politiska rörelsen i den arabiska revolutionen – lika lite som du var en del i gruvstrejken i malmfältet!!
  Allt handlar om svåra frågor, det finns inga enkla lösningar om man inte är bokstavs trogen och det är ju varken du eller Benny!

  Känns det bra att alltid titta på? När kommer din organisation och ingripa i verkligheten? Kanske ni som Reinfeldt åskådare över hur bankerna står världen !? Eller om vi marxister alltid sagt ”vi måste själva ta makten” Vi som tillhör den traditionen vill att ”arbetarna måste befria sig själva” ! enkla ord från oss som tillhörde den marxistiska dialektiska rörelse som vi som ung tillhörde. Du verka ha glömt att allt måste vi göra själva. -socialismen är respekt för varandra och att skapa en värld som på demokrati. Tänk om Trotsky dröm av en värld styrd av människor.
  Bästa Hälsningar

  Claes Glader

 6. Hej Claes,
  Nej vi anser inte att alla problem är lösta. Det är nu nya stora problem som ställs. Nämligen att bygga ett samhälle som infriar de förhoppningra på frihet och dignitet som get revolutionen energi. Khaddafi var ett problem. Nu är han borta och det är bra så. Vi skrev redan i vår blogg i går att det hade varit bättre om han hade kunnat ställas inför rätta. Men vi tänker inte fälla en tår över hans öde. Det borde han ha tänkt på när han exempelvis offentligt hängde oppositionella studenter och gjorde det till teveunderhållning.
  mvh
  Benny

 7. Hej Glader

  Jag sörjer fortfarande de tusentals människor som har dött för sin frihet.

  Revolution eller döden!

 8. Kommentar till Benny Åsman.

  Först av allt. Jag är glad att denne mördare Ghadaffi är ute ur åtminstone maktens korridorer.

  Jag förstår dock inte din ironi mot mitt inlägg att det inte alls är osannolikt att han lever.

  Det som är särskilt bekymrande är då jag av dina inlägg kan konstatera att du vill visa upp dig att tillhöra ”vi” i Libyenfrågan.

  Om jag var verksam i Libyenfrågan, som du vill framhålla dig vara, så skulle jag inte var lugn innan jag fick bevisat att den döde är Ghadaffi och det enda som kan göra det är att det tas ett vävnadsprov innan hans kropp försvinner. Vi som har kunskaper vet att DNA inte kan förvanskas.

  Vad jag har skrivit i mitt inlägg är att det är lite väl smalspårigt att avfärda denne gris så fruktansvärt enkelt som att en kula i pannan avgör att detta är Ghadaffi, som du verkar vilja.

  Antingen är du negativ till att man DNA-testar den döde ( och det är i så fall avslöjande att du inte stödjer hans fall ) eller så går inte hissen ända upp för dig idag.

  Vilket som, så avstår jag ifrån att ytterligare debattera med dig för det ger mig inget.

 9. Urgrar,
  Jag vet inte vem som missade hissen i dag. Men det står faktiskt i mitt svar att ett DNA-test sägs vara på väg. Och det är väl bra. Då kan alla tvivel undanröjas för de som eventuellt ser en komplott bakom meddelandet om hans död.
  Sedan är det naturligtvis upp till dig att debattera med vem du vill. Det kan inte jag påverka.

 10. Diktatur? Det finns olika sorter, för övrigt är nog inte alla som Gaddafi heller. Ibland så kan man fundera över vad demokratin ställer till med, det är kusligt när människor i vårt land får tycka som de vill, framför allt när det gäller extremhögern. Där finns det många som inte är olika en Gaddafi, en Fracisco Franco eller en Pinochet eller Il Duce osv, det finns även en hel del som funkar som Breivik – en åsna i särklass, som man tycker instinktivt illa om liksom Kim Jong Il eller pajasarna Chavez och Castrobröderna (som förövrigt sitter löst). Gaddafi var knappast Afrikas konung, snarare en oduglig fascist, en stämpel som nog kan passa både högern såväl som vänstern… Det är som tur är rena dumheterna vi blir åskådare till som C.B. och dennes affärer inom Lundin Oil (fascistolja), som drar skam över lilla äckligt politiskt korrekta och duktiga Sverige!

 11. Jag måste säga att det är ett amatörbygge, om än ett imponerande sådant.
  Men det är nog mest för skoj skull de byggt den där (av en schaktmaskin inte en vägskrapa). Skottgluggarna är felställda, för att få god sikt och kunna sikta med vapen så bör de vara stående. Plåten skyddar mot finkalibrig eld men är för tunn för att ge skydd mot pansarvärn, som t.ex. rpg7 eller p-skott. Dessutom finns det stora plana ytor att sikta på. Som trupptransport kan det säkert fungera, t.ex. för att med understödseld ta sig fram till byggnader där det finns prickskyttar eller för att förflytta sig splitterskyddat.
  De skulle ha byggt en spetsigare för med mer pansar och sen sparat lite vikt på splitterskyddet runt om så kunde det blivit ett utmärkt hjälpmedel för att rensa blockerade vägar.

  Nu har Jali,l i sitt tal där han hyllade lynchningen av Khaddafi, på nytt utlovat sharialagar. Men han gick ett steg längre och ogiltigförklarade alla sekulära lagar i Libyen. Den här gången nådde talet också fram till NATO-vänlig media. Ni måste vara överlyckliga.

 12. P-V,
  förutom att beundra dina ingenjörskonster i krigsmaterielltillverkning har jag inget annat svar till dig än det som jag gett nedan till Georg.

 13. Jaleel: who has interest in the fact that gaddafi is not tried? All Libyans were careful and wanted to see him tried due to what he did

  Jaleel: Those who wanted him to have a speedy death were those who supported him as it was in G’s interest and theirs

  Är det de här uttalandena du dillar om P-V? Om Sharia vet du antagligen ingeting. Det är lätt att håna och skrocka om Islam när man rycker ut lite citat här och där. Men av allt att döma så är du domare innan fallet är lagt på bordet. Libyens framtid är upp till libyerna och lagarna måste skrivas om hur som helst. Rättsystemet under Khadaffi måste ha varit ett skämt.

 14. Paul:
  Nej det var nog mer det här med att han lovade Sharialagar och förklarade alla sekulära lagar ogiltiga.

  Det går en massa historier om Khaddafis död. Man har folk ropa att han inte ska dödas och helt klart försöker några ta honom till fånga och skydda honom. Det finns en teori om att NATO skickade sydafrikanska legoknektar för att föra honom ut ur Sirte, antingen planerat eller när räddningen misslyckades så ska det ha varit en av dessa som sköt honom. Det går lite isär om NATO lurade honom från början eller om de helst ville ha honom vid liv i ett annat land. Det där visar sig nog eftersom även NTC vill veta.

  Angående Libyensrättsväsende före upproret så kan du t.ex. läsa den här FN-rapporten från januari 2011:
  http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/16session/A-HRC-16-15.pdf

 15. MJ,
  Sett till den kyliga relationen mellan Sydafrika och USA tror jag idén att sydafrikanska elittrupper deltog i Sirte för att rädda Khadaffi är helt tagen ur luften. För övrigt kom det som en överaskning för alla att han befann sig där.

 16. @Benny Åsman
  Det är inte Sydafrikanska trupper det talas om utan sydafrikanska legosoldater. Det finns ju en del sådana efter Apartheid-styrets fall, Executive Outcomes hörde ju hemma där t.ex.
  Sydafrika skulle såklart inte bidra med någon sådan ”hjälp” eftersom de stödde Ghaddafi öppet och ANC:s gamle ikon Mandela var både personlig vän och fan av Ghaddafi.

  Det var väl inte någon överaskning för någon att han befann sig där? NTC uppgav det ju i början av september och Ghaddafi själv sa det i sina syriensända tal. OM det nu stämmer att man skickade in 50 man för att ta honom ur staden (och eventuellt om det misslyckades skjuta honom) så lär man ju inte ha behövt gissa eftersom man då haft kontakt med honom.

 17. Paul:
  Källvärdet är ju noll. Det är ju skrivet i polimik vilket gör det uppenbart att det är propaganda. Om det är ett försök till (eller arbete under görandet) uttömmande lista på brott så måste Libyen varit den minst brutala diktaturen i världen. Svenska polisen har ihjäl fler än sådär.

 18. MJ,
  Hela ditt upplägg är en massas svammel från den paranoida bloggmiljön, med NSNCB av Christof Lehmann i spetsen, som ”producerar fakta” om Libyen. Och vad gäller din jämförelse mellan hur många den libyska diktaturen dödat och den svenska polisen behövs det inte ens kommenteras. Var och en kan själv uppskatta vad du skriver.

 19. @Benny Åsman

  Jag vet inte vad NSNCB eller vem Christof Lehman är.
  Jag läser många Afrikanska tidningar på nätet eftersom jag har ett särskilt intresse för Afrika då min far hade diplomatiska uppdrag i flera länder i Afrika under min uppväxt och jag själv senare dels rest i Afrika och varit på utlandsuppdrag i ett Afrikanskt land.
  Det är en nyhet i många afrikanska tidningar om Sydafrikaner som försöker komma hem efter ett NATO-uppdrag i Libyen. Två av dem har intervjuats och de säger båda från olika håll (den ena från flygplatsen den andre från sjukhuset) att det var 50 man som åkte dit på NATO:s uppdrag för att föra Ghaddafi till Niger. 19 av dem är kvar i Libyen och de flesta tydligen sårade från skottlossningen då Ghaddafi greps. De har uttalat sig öppet i media eftersom de vill ha hjälp att ta sig hem.

  Det här med att de skulle skjuta honom om räddningen misslyckades är nog mest spekulationer i tidningarna. Man får då komma ihåg att nästan all afrikansk press (av självklara skäl) är emot upproret i Libyen.

 20. Hej MJ,
  Det verkar som du har fel om de sydafrikanska legoknektarna. De var inte i NATOs tjänst utan hade hyrts in av Khaddafi för att hjälpa honom att fly till Niger.
  Se den här länken:
  http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2011/10/25/chut-des-mercenaires-sud-africains-protegeaient-kadhafi/
  Om du inte vet vem C Lehmann är spelar ingen roll. Du har inte missat något. Jo, kanske insikt i hur ett psykfall fungerar. I sin senaste ”analys” av omvärlden säger han det tredje världskriget snart bryter ut , att Kinas och Rysslands arméer redan ligger i högsta beredskap och att USA planerar att döda tiotals miljoner, rasera världsekonomin och krossa finansen för att införa en ny världsordning.

 21. Intressant att en socialist tycker det är bra att Kahdaffi, Mubarak mfl. socialister ska kryssas över. Du är väl bara ännu en noll-koll-sosse som tror att ni alltid står på folkets sida även när ni inte är det.

  Socialism är ondska oavsett om det står national framför eller inte. När du fattar det så är du inte sosse längre.

Kommentera