Dags för mer tyst diplomati

.

Domen mot Martin Schibbye och Johan Persson är ett försök att fängsla fri journalistik.

Med rätta anklagas Carl Bildt för att ha demonstrerat en provokativ nonchalans i frågan. ”Detta är ett mycket farligt område som man bör hålla sig borta ifrån”, hette det osannolikt nog i den första kommentaren från vår utrikesminister.

.

.

Alliansen IAllmänhet’s photo.

.

Jens Holm från Vänsterpartiet, liksom Jonas Sjöstedt, vill lyfta frågan till EU-nivå. Vilket är bra – och borde få stöd av Håkan Juholt. Åsa Linderborg säger det som borde vara självklart: ”Avgå, Carl Bildt”. Hon som så många andra understryker dessutom att UD:s ”tysta diplomati” än en gång har visat sig vara oduglig.

.

.

I Etiopien har USA tillgång både till hemliga tortyrkammare

och en bas för sina obemannade droner

.

Ändå, innan Bildt avgår, kan det faktiskt vara dags att pröva ännu en runda – innan den tysta diplomatin tystnar för gott. Bildt borde själv ta ett samtal med USA:s ambassadör i Stockholm Mark Francis Brezezinski. Bakgrunden är givetvis att Sverige för Etiopien är en lilleputt utan större betydelse. Etiopien är en diktatur, där regeringspartiet besätter 99 procent av platserna. Men det är dessutom en av de många diktaturer som har en engagerad ekonomisk, politisk och militär uppbackning från Washington. Diktatorn, president Girma Wolde-Giorgis, är en gunstling i Vita huset och Etiopien ses som ett strategiskt militärt nav i regionen. Så här öppet beskriver USA sin handräckning åt regimen på det egna utrikesministeriets hemsida:

.

“The Ethiopian National Defense Forces (ENDF) numbers about 200,000 personnel, which makes it one of the largest militaries in Africa. During the 1998-2000 border war with Eritrea, the ENDF mobilized strength reached approximately 350,000. Since the end of the war, some 150,000 soldiers have been demobilized. With the aid of the U.S. and other countries, the ENDF continues a transition from its roots as a guerrilla army to an all-volunteer professional military organization. Training in peacekeeping operations, professional military education, military training management, counterterrorism operations, and military medicine are among the major programs sponsored by the United States. Ethiopia has one peacekeeping contingent in Liberia. In January 2009, Ethiopian peacekeeping troops began deploying in Darfur. In July 2011, Ethiopian peacekeeping troops began to deploy to Sudan as the UN Interim Security Force for Abyei (UNISFA).”

.

I det fängelse där regimen vill spärra in Schibbye och Persson i så många år, där kanske de hamnar inte långt ifrån de fång- och tortyrceller som regimen håller åt CIA. Så kallade ”black sites” eller hemliga fängelser.

.

.

Hillary Clinton i livligt samspråk med Etiopiens premiär/utrikesminister

Haile-Mariam Desalegne under ett besök i somras

.

Vad jag far efter är att det är mer än hög tid av Bildt, efter alla år av lång och trogen tjänst åt amerikanska utrikesdepartementet, att nu kräva en gentjänst, lite diplomatisk handräckning, en ”pay back” när det gäller de båda svenskarnas öde. För om Sverige är en lilleputt så är USA för den etiopiska regimen en verklig jätte, en gigant – och dessutom en godsint sådan.

Prata med Brezezinski,  Carl Bildt. Hjälper inte det så ring Hillary direkt!

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,AB1,SVT1,GP1,GP2,GP3,DN4,SVT2,SVD4,

SVD5,SVD6,DN5,DN6,AB2,GP1,SVT3,SVT4,

 

6 reaktion på “Dags för mer tyst diplomati

 1. Bra rutet. Det som borde vara genant för den här machoregeringen är att större kulor har dom inte än att dom tar emot bistånd mest av alla i hela världen. Så några karlar finns inte i den regeringen. Landet är ett enda stort socialfall där regeringen och närmaste kretsen av tradition rör sig med diamanter och lyxbilar och i princip samma juvelbeströdda troner som den felaktigt hyllade Selassie. Usch att vi genom regeringen skall stå med mössan i hand inför dylikt pack. Slopa biståndet för böveln. Och släng ut beskickningen från Sverige.

 2. När nu Sverige i verkligheten blivit mardrömmarnas land så är det en lisa för både öga och hjärta att läsa denna blogg. Helt riktigt om ”kron-kungen” Carl och visst kunde han uträtta något matnyttigt innan han borde avgå.

 3. Det är nog precis vad man inte ska göra. Biståndet går i bästa fall till brunnar i byar, annars till svenska företag som levererar saker dit ner.

  Generaler och överstar ska naturligtvis ha betalt under bordet för att släppa ut dem, ju större affär av det hela desto tjockare sedelbunt. Det är därför UD försöker sig på tyst diplomati, priset bara stiger med oväsendet. Sen vill de avskräcka andra från samma sak, för att kunna utveckla sina affärer i Ogaden mer framfusigt. Enda verkningsfulla medlet är att tillfoga militärerna ekonomisk skada. Ryktet är redan i botten, det skadas bara marginellt.
  Sverige är ett Skansen i världen.

 4. Där satt den! Jag var där för något år sen, vargen hade godheten att yla, en björnunge satt tjugo meter upp i ett träd, dit kunde man alltså inte rädda sig…

  Tack detsamma. Och hoppas de släpps snart.

 5. Nu har USA utan att blivit anmodade tagit upp frågan om de svenska journalisterna, för att med USA:s större maktmedel se till att få dem utelämnade från Etiopien.
  Denna ädla handling avser att sätta standarden för att på motsvarande sätt kräva att Julian Assange skall utelämnas från Sverige så snart han släpats hit, och friats från de absurda ”våldtäktsmisstankarna”.

Kommentera