Superbluff om supersiffra

,

.

.

Superbluffen i Expressen

.

Sent i går kväll bäddade svensk boulevardmedia med bolster och dun för Stefan Löfven.

Egentligen borde spaltmeter efter spaltmeter och extra nyhetssändningar på TV ha handlat om att Sverige kan vara på väg in i Europakten. Eller som det hette i Löfvens första mycket blygsamma linjetal: ”Sverige ska ta sitt ansvar i EU. Sveriges röst ska höras för alla människors lika värde”. Alltså en vacker omskrivning för att Juholts nej till finanspakten nu är på väg att bli ett ja.

Men  i stället för detta levererades  en ny opinionsundersökning från TV 4 /Novus där det slogs fast att socialdemokraternas nye partiordförande hade fått supersiffror. När Juholt dumpades hade bara  14 procent av väjarna stort förtroende för honom, hette det. Löfven däremot, han hade redan från första dagen ett stort förtroende från 58 procent av befolkningen. Supersiffror!

Att det sedan i mer finstilt och med lägre röster berättas att:

”24 procent aldrig har hört talas om Löfven, 42 procent känner inte till honom särskilt väl och det är bland de 34 procenten som väl känner till honom som han har stort förtroende…”

Det gör inget, hävdar man absurt nog:

– Det har ingen avgörande betydelse att det är så pass många som inte känner till honom ännu. Med den uppmärksamhet han nu får i alla medier kommer han snabbt bli en välkänd person, säger Ulf Kristoffersson, politisk kommentator på TV4.

Jag är ingen mästare på matematik. Men kokar man ner rubrikernas suppersiffra till fakta blir det inte så mycket kvar. Drygt hälften av 34 procent. Alltså bara lite mer än Juholts bottenrekord. Det som mätningen visar är att sjutton procent av de tillfrågade har ett mycket stort förtroende för den nye (s)-ordföranden.

Har jag bara drömt? Eller har salig dumbom återuppstått med detta ”nyhetsankare” som inte ens har bottenfäste…?

.

,

Superbluffen i Aftonbladet

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: GP1,DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVT1,SVD3,DN4,GP2,SVD4,SVD5,SVD6,AB1,GP2,DN5,

SVD7,DN5,

En reaktion på “Superbluff om supersiffra

  1. Pingback: Sossefjäsk för kapitalägarna | Internationalens ledarblogg

Kommentera