Nynazistisk tysk klädkedja namnger butik efter Breivik

.

Ett nynazististiskt företag, Thor Steinar, som lever på att klä upp sin kundkrets i ”nordiska kläder” bekräftar nu på ett provokativt sätt att Anders Behring Breivik inte är en ”ensam galning” utan till och med att han redan har blivit en ikon i delar av den högerextrema miljön. I förra veckan gav man provokativt en nyöppnad butik i Chemnitz namnet Brevik.

.

.

Som svar till journalisternas upprörda frågor om namnvalet hänvisade man bara till att alla affärer i den egna butikskedjan har namn efter en norsk stad.

Men självfallet är valet av just Brevik, en liten stad söder om Oslo, en medveten politisk handling. Chemnitz ligger i delstaten Sachsen och här finns många av de brunas  vidriga råttbon. Under sina tio år under jorden bodde den nazistiska terrorcell som mördade nio invandrare och en polis både i Chemnitz och det närliggande Zwickau. Det högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) har också fäste i delstatsparlamentet.

.

.

Thor Steinars namnval har fått många människor i Chemnitz att reagera:

”Detta skandalösa namn visar på en ny nivå när det gäller den högerextrema aggressionen och Thor Steinars fallenhet för våld”, menade stadens socialdemokratiska riksdagsledamot Hanka Kliese och krävde att delstaten måste ta utvecklingen på allvar. ”Nu vet vi vilka vi har att göra med”. I förrgår samlades också flera tusen människor i staden till ett första protestmöte mot den bruna butikskedjan.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I media: SVT1,DN1,AB1,GP1,SVT2,SR1,SVD1,DN2,DN3,DN4,GP2,SVD2,GP3,DN5,

En reaktion på “Nynazistisk tysk klädkedja namnger butik efter Breivik

  1. Om man nu ska hitta något bra i allt detta så är det att; äntligen så kommer det en man och sätter ord på all den främlingsfientlighet och rasism som finns i samhället så att vanligt folk kan få del av vad allt dessa ideologier grundar sig i – Det motstånd som då byggs upp mot Breiviks ord kan resten av samhället sedan använda för att ta bort all den rädsla som finns för utomstående. Vi använder detta för att bygga en bättre värld (inte konstigt SD-anhängare kallar Breivik för förädare).

    Låt det aldrig hända igen – men låt oss lära för vi kan inte ta tillbaka något som hänt.

Kommentera