Storkäftad oljedränkt utrikespolitik

.

Gång på gång har Carl Bildts fina kostymer kladdats ner med svarta oljefläckar. Vi minns hans och Lundins samarbe med Khaddafis Libyen samt deras ökända men fortfarande till största delen okända oljeprojekt i Sudan och den etiopiska provinsen Ogaden.

.

.

När Bildt nu säger att ”lagt kort ligger” i fråga om vapenprojekten med Saudiarabien är det därför ingenting som vi förvånas över. Vi blir bara påminda om den storkäftade men oljedränkta svenska utrikespolitiken. Det är inte bara det att vår industri är världsledande när det gäller att kränga vapen, räknat per innevånare. Våra ledande politiker är också världsledande när det gäller dubbelmoral.

.

.

Två monarker möts. Kvinnan i bakgrunden som sig bör,

i en en mycket hovsam chador…

.

Inte heller blev vi särskilt upprörda när det svenska kungaparet i höstas hovsamt inställde sig i Jeddah och delade ut scoutrörelsens fina medalj ”Bronsvargen” till kung Abdullah. Nu är det ändå så att en av poängerna med monarkin är att sälja svensk industri utomlands. Däremot höjde vi på ögonbrynen när drottning Silvia vid detta galanta tillfälle nedlät sig till att dra på sig en chador för att skyla sin förföriska hals i blygsam ödmjukhet inför den wahabistiska högerextremismens krönte ledare. Ett klädval som socialdemokratins Leni Björklund djärvt nog minsann kunde avstå ifrån när hon glatt skrev under det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien sex år tidigare…

.

.

Här har en glad Leni Björklund undertecknat avtalet

.

När det gäller socialdemokratins roll är denna kladdiga affär naturligtvis inte heller något sensationellt. Men mer svårmodig att ta in. Trots allt finns det i den gamla arbetarrörelsen kvar lite dofter av tankar på internationell förbrödring, på ett systerskap för över alla gränser, på en internationell fredsrörelse.

Men här har socialdemokratins försvars- och utrikespolitik spetsats och lemlästats av ett brutalt ljuster som det inte går att undkomma. Om två månader kan dess företrädare sprattla hur mycket som helst i 1 maj-tågen med salvelsefull retorik om ”fred och internationell solidaritet”. De kan slita, rycka och dra, men de kan aldrig komma loss från det intima militära samarbetsavtal som de själva undertecknat tillsammans med den saudiska militära diktaturen.

Så här heter det i några av  avtalets skrivningar:

.

 

Överföring av militärteknologi

a) Parterna är överens om att meddela sådan information och produktionsteknologi som är nödvändig för att utföra alla typer av underhåll av militär utrustning som de handlar med

b) Vardera parten skall främja att industrin i dess land utformar gemensamma projekt för sammansättning eller produktion av militär utrustning i den andra partens land.

c) Utbyte av experter och information på det militärteknologiska området.

Varje läskunnig och politisk människa kan förstå innebörden i dessa rader. I går medgav till och med en bekymrad Stefan Löfven, alltså Metalls gamle vapenlobbyist som verkligen gillar ”den fina svenska vapenindustrin”, att Göran Perssons försvars- och säkerhetspolitiska samarbetsavtal med saudierna från 2005, nog verkade vara ”högst tveksamt”. Ännu mer tveksam var han självklart över att moderatregeringen sedan förverkligat avtalets intentioner.

.

.

Den saudiska diktaturens säkerhetsstyrkor

.

Både Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt har gjort upprörda inlägg i frågan. Vilket är bra. Men det hade ändå varit klädsamt med lite mer blygsamhet. Den gamle socialdemokratiske toppolitikern Jan Nygren, numer konsult åt vapenindustrin, var med rätta förvånad över de bägges ”äppelkindade förvåning”. Fridolin och Sjöstedt kan självfallet ursäktas med att de bägge är nya i sammanhanget. Men det kan inte ursäkta den tidigare lågmäldheten från deras partier. Pinsamt nog var det inte mp eller v som år 2005 anmälde den dåvarande försvarsministern Leni Björklund inför Konstitutionsutskottet. I stället var det folkpartisten Allan Widman. Varför det blev så förklarar han här:

”Kritiken mot regeringen från Miljöpartiet och Vänsterpartiet är nu hård. Samtidigt är det viktigt att minnas att det ursprungliga avtalet ingicks av den regering som dessa partier intimt samarbetade med. På försvars- och säkerhetsområdet startade samarbetet mellan de rödgröna partierna i samband med 2004 års försvarsbeslut. Miljöpartiets dåvarande talesperson i dessa frågor, Lars Ångström, beskrev det den 21 september 2005 som att man hade fått vetorätt inom stora delar av politikområdet. Den 15 november samma år undertecknade den socialdemokratiska regeringen avtalet med Saudiarabien.

Det bör väl påpekas att inget av de dåvarande rödgröna samarbetspartierna hade synpunkter. Det var i stället mitt parti, genom undertecknad, som anmälde dåvarande försvarsministern, Leni Björklund, till Konstitutionsutskottet.”

Som svar på en fråga i ett radioinslag sa Jonas Sjöstedt i går att han själv aldrig hade hört talas om eller sett detta avtal. Jag tror honom, men han och många andra vänsterpartister måste samtidigt fråga sig varför det egna partiet hade så låg profil i frågan att inte ens han blev informerad. Avtalet var och är trots allt en offentlig handling och Vänsterpartiet har mängder med heltidsanställda politiker som måste ha diskuterat det hela. I den gemensamma rödgröna valrörelsen 2010 fanns det inte heller något krav om att avtalet skulle sägas upp.

.

.

Det var dessa saudiska elitförband

som krossade den arabiska våren i Bahrein

.

Den alltmer klentrogne socialdemokraten Göra Greider avslutar sin ledare för Dalademokraten i dag med några meningar som också får bli min avslutning:

”Hela denna fantastiska väv av offentliga lögner och privatkapitalistisk hänsynslöshet som ofta uppstår i samband med vapenaffärer och vapenexport har ytterst mycket att göra med detta grundfaktum som rör vapenproduktion och vapenexport: staten och kapitalet går hand i hand.

Hand i hand – över dödens ängar.”

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,AB1,GP1,GP2,

GP3,SVT1,SVT3,SR1,SVD7,AB2,DN8,DN9,DN10,SVT4,GP4,GP5,SR2,SVD8,DN11,DN12,SVT5,SVD9,

DN13,DN14,SR3,SR4,

Böoggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,

5 reaktion på “Storkäftad oljedränkt utrikespolitik

 1. Hand i hand över dödens ängar, ja,pengar går över lik.
  Tid är pengar och pengar är allt. Tid som därför dras in tex inom hemtjänsten där jag jobbar. Med stressad personal och efterlämnade av brukare med ett stort uppdämt behov av att få prata.

  Stora multiföretag drar lik efter sig i världen och förstör vår miljö, men rika blir dom.

  Vi har satt vår bästa fredsmedlare i Sverige, Jan
  Eliasson till FNs vice ordförande, han säger sig vara ivrig att bringa fred särskilt i mellanöstern.
  Samtidigt som Sverige säljer vapen till världens med hårdhänta diktatur.

  det tycks uppenbart att Tolgefors, försvarsministern, far med osanning och han måste avgå. Hur är det möjligt att inte försvarsministern skulle känna till eller varit delaktig i mörkläggningen av fabriksprojektet genom att låta FOI sköta affärerna med saudierna via ett bulvanföretag? Han nekar.

  Ljuger han???????

 2. Den korta tid när Eliasson var utrikesminister var han nog dessvärre fullt insatt i allt som gällde avtalet och affärerna med Saudiarabien. Men höll tyst.

 3. Ni var ju så himla nöjda över Sveriges deltagande i NATO-insatsen i Libyen om jag inte minns helt fel. Nu skulle frihetens timme randas för folken i Libyen. Samtidigt som vi deltog i denna manifestation för ”frihet och demokrati” så investerade vi tungt i en vapenfabrik i Saudiarabien som möjliggjorde för Saudikungarna att slå ner de folkliga upproren på Arabiska halvvön. Ett sant uttryck för Sveriges stöd för den arabiska våren eller?

 4. Marie,
  Nu tar du i. Vi sa att vi inte motsatte oss en hjälp som de kämpande i Libyen begärde. Och vi sa att i Riksdagen hade vi lagt ned vår röst om vi hade suttit i den församlingen.

  mvh
  Benny

 5. Pingback: Om den kletiga, kladdiga och dödliga vapenhandeln

Kommentera