”Vargen är här!”

Ett gammalt klokt ordspråk säger att man inte i tid och otid ska ropa att ”Vargen är här!”.

Men efter gårdagens val i Grekland är detta ett rop som borde höras över hela Europa. När nästan alla röster är räknade står det klart att en brun politisk best, med blod i käften, nu kommer att härja inte bara på gatorna utan också i det grekiska parlamentet. Det som den högerextreme massmördaren Peter Mangs försökt att göra på egen hand, det vidriga våldet mot invandrare har nu fått ett politiskt fotfäste i också i ett europeiskt parlament.

.

Nyfascisterna i Thessaloniki firar sin valseger

Det fanns varsel om detta redan hösten 2011 när det öppet fascistiska partiet, Gyllene morgonrodnad, till skillnad från tidigare marginella valresultat, fick drygt fem procent av rösterna i Atens lokala val. I en del valdistrikt med många invandrare fick man 20 procent av rösterna.

I går demolerades den parlamentariska kartografi som funnits i Grekland sedan militärjuntans fall 1974. Väljarna har i ursinne till stor del övergivit de partier som accepterat bankvärldens och EU:s katastrofala krav när det gällt statens skuldkris. I förhållande till valet 2009 backar socialdemokraterna i PASOK från drygt 43 till knappt 13 procent ( världsrekord?). Konservativa Ny demokrati från 34 till 18 procent. Det högerpopulistiska LAOS , som till sist gav sitt stöd åt uppgörelsen med EU klarar inte spärren på tre procent utan åker ur riksdagen.

.

Ett av nyfascisternas lokalkontor…

Väljarnas nya val går till en del i helt nya fåror. Kastar man bara en snabb och mycket parlamentarisk blick på resultatet ser det ändå för oss socialister inte direkt ut som en katastrof. PASOK får det straff partiet förtjänar och till en stor del har dess gamla väljare i stället valt vänstersocialdemokraterna i Syriza. I valet 2009 fick man 4.6 procent av rösterna, men har nu kapat så många väljare från PASOK att man har blivit landets näst största parti med 16.8 procent. I Aten och andra storstadsområden får Syriza mest röster av alla partier och i landet i stort blir partiet det näst största, bara en futtig procent färre med röster än Ny demokrati.

Syrizas anhängare i Aten dansade i natt…

Nybildade Demokratiska vänstern får dessutom dryga 6 procent av rösterna. Den antikapitalistiska vänstern, Antarsya, ökar någon procent men är trist nog en bra bit från spärren. Det ekologiska partiet De gröna ökar kraftigt och är nästan framme vid de sina hägrande tre procent. Europas enda större fortfarande helt homogena stalinistiska kommunistparti, KKE, med en fullständigt destruktiv facklig och politisk sekterism har däremot inte lyckats att fånga särskilt många nya röster i det flöde som sökt sig bort från PASOK och det är definitivt ingenting som vi gråter över. Partiet har till och med gått tillbaka i viktiga Aten. Nationellt tycks man få 8.5 procent vilket är en procent mer än 2009.

De väljare som sökt sig bort från Ny demokrati återfinns till en stor del i det nybildade borgerliga partiet Oberoende greker, som får hela 10.6 procent. Det högerextrema LAOS tycks ha tappat sitt fotfäste i parlamentet. När 99.5 procent av alla röster är räknade får de bara 2, 9 procent. Glädjen över detta grumlas däremot omedelbart av att fascisterna i Gyllene morgonrodnad i stället fick stöd av nästan 7 procent av väljarna och med det resultatet kan skicka in en stormgrupp med hela 19 ledamöter i parlamentet.

Om det var så att den politiska krisen i Grekland bara handlat om parlamentet vore detta inte ett så stort bekymmer. Vad kan 19 fascister göra mot de andra 281 ledamöterna?

.
Ensam är sällan stark.
Ilskan måste organiseras gemensamt.

.

Men när vi säger att ”Vargen är här!” handlar det om att de fascistiska bestarna framförallt river människor på gatorna, i bostadsområden och på arbetsplatserna. Den nya riksdagsgruppen blir bara en tribun för den egna gatukampen. Det grekiska folket misstror dessutom redan starkt allt vad parlamentarism heter och de grekiska nyfascisterna har också redan egna ”miliser” på plats som i dag attackerar mörkhyade immigranter eller papperslösa invandrare. Dess gorillor kan ”borda” bussar iförda T-shirts med partiets grekiska hakkors och sedan gå runt och misshandla alla med mörk hudfärg. Eller kan de köra in med motorcyklar i nerslitna och trångbodda invandrarkvarter och där klubba ner eller sparka omkull människor. ”Vi ska rensa upp i allt stink och driva ut alla invandrare”, ylar partiledaren Nikolaos Michaloliakos i nattens segertal.

Som socialister ska vi vara noga med att inte kalla allt som rör sig till höger för fascism. Men här har vi tveklöst att göra med ett fascistiskt parti. Michaloliakos grundade stommen till sitt parti under insyn och översyn av den grekiska militärjuntan, 1967-74, och redovisar helt ogenerat sitt ideologiska arv exempelvis genom att hylla Adolf Hitler på sin hemsida.

.
”Vi ska kasta ut stinket från Grekland—”

.

Det är i det detta politiska kaos som valresultatet måste ses som en prolog till det som kan bli en modern tragedi. Den ”politiska vänstern” i en generös mening är splittrad i en lidelsefull sekterism och den försöker mest att läka de fruktansvärda såren efter finanskrisen genom att leta efter omförhandlingar med EU och nationella lösningar. Men ett socialistiskt program för dagens Grekland kan bara förverkligas i ett europeiskt perspektiv och arbetarrörelsens försvar mot nyfascisterna kan bara lyckas om man enas om att, från PASOK till KKE, gemensamt försvara både alla utsatta invandrare och sina egna organisationer.

För Greklands del finns det inte enkel politisk lösning som att lämna euron och återinföra drachmen som den egna nationella valutan. Ett sådant steg kan bara bli en framgång om arbetarrörelsen samtidigt tar kontrollen över alla för landet avgörande kreditflöden.

Eller som Benny Åsman skrev här på bloggen i fjol sommar:

”Det finns helt enkelt ingen återgång till det gamla Europa med progressiva förtecken. Det kan bara sluta i kaos och en växande nationalism där varje borgarklass för sig tar struptag på den arbetande befolkningen för att hålla den egna industrins konkurrenskraft uppe. En sådan reträtt in i forntiden kommer inte att ledas av dagens ”respektabla” borgare. I stället väntar dagens nationella ”demokrater” som Marine Le Pen och andra banaliserade högerextremister runt hörnet.

För den radikala vänstern är det förenat med livsfara att sluta upp i kören som lovsjunger den ”nationella självständigheten” som ett alternativ till bygget av ett förenat Europa. Racet mot ökad konkurrens mellan olika länder och nivelleringen nedåt av den sociala välfärden kan inte brytas av en nationell renässans. Den kan bara brytas i de arbetandes gemensamma kamp över hela kontinenten för ett annat Europa, ett solidariskt och socialt Europa. Då kan också den nationella suveränitet som krossats under globaliseringen bli en folkens suveränitet inte ett instrument i kapitalets tjänst.”

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

i media: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,GP1,GP2,SVT1,SVT2,SVT3,SR1,SR2,SVD1,SVD2,

SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,SVD7,DN7,SVT4,DN7,SVD8,DN8,DN9,SVD9,SVD10,

SVD11,DN10,DN11,SVD12,AB1,AB2,DN12,SVD13,SVD14,SVT5,DN13,DN14,

Bloggare: RödaMalmö,Svensson,Jinge,

2 reaktion på “”Vargen är här!”

  1. Undrar vem/vilka nyfascisterna i Grekland kommer att vända sig mot? Inte kan det vara mot greker för då är det mot sitt eget folk sk oikofobi. Ja just det! De kanske skall samarbeta med sjuklövern och rikta sitt missnöje mot svenskarna!

  2. Jag tycker det kan vara svårt att klassificera diverse nationalistpartier enbart till höger på den politiska skalan. Det kan finnas plats på den politiska scenen för nationalistpartier med inslag av klassisk vänsterpolitik liksom det kan finnas nationalistpartier med inslag av klassisk högerpolitik. Frågan är vad man ska använda för begrepp då? Nationalsocialister och nationalborgare? Nationalsocialism som begrepp associeras f.n. av de stora massorna med Hitler o co på samma sätt som kommunism av gemene man f.n. associeras till Pol Pot, Stalin och andra massmördare. Alla dessa har samma PR-mässigt ofördelaktiga utgångsläge.

Kommentera