”Rule, Britannia! Britannia, rule the waves”

.

Rule, Britannia! Britannia, rule the waves:
Britons never, never, never will be slaves.

”Storbritannien ska härska över haven” brukar det heta när britterna i jingoism* och nostalgisk yra sjunger om sitt gamla imperium där solen aldrig gick ner. I går roade en del av örikets innevånare sig med en festlig båtkarneval nerför Themsens lugna flöden. ”Härska över haven” skrev den monarkistiska boulevardtidningen Daily Mail när tiotusen småbåtar av alla de slag drev nerför älven i en hyllning till drottning Elisabeth som nu suttit på tronen i sextio år. ”Drottningen satte segel nerför Themsen” fortsatte man sedan storstilat trots att hon roddes fram i en slup.

.

Nu är det inte mycket kvar av imperiet. Det räcker knappt till att sola sig i ens en stund på dagen.  Majestätets flotta i går skulle nog inte klara vare sig lite sjögång eller en spansk armada…

.

*Jingoism är en engelsk term för chauvinism, en nationalistisk inställning kombinerad med en fientlig inställning mot andra nationer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: SVD1,GP1,SVD2,DN1,GP2,AB1,

6 reaktion på “”Rule, Britannia! Britannia, rule the waves”

 1. Majestätets flotta har några strategiska nukleära ubåtar och ett antal havsgående atomdrivna jaktubåtar, inte så många, men det behövs ju inte. Majestätets flotta bygger två 100.000-tons hangarfartyg, ”HMS Queen Elizabeth” och ”HMS Prince of Wales”, traditionsrika namn på skepp i samma storlek som ”USS Abraham Lincoln”, de ska vara klara om fyra år. Det man saknade var ju det mest traditionsrika av allt; ”HMS Ark Royal”, de har något inget sådant just nu, men ett sånt har funnits med vid spanska armadan, jakten på ”Bismark” och falklandskriget. Drottningens ånglok såg bäst ut, tyckte jag.

  Jag tyckte det mest frapperande med firandet var hur omilitärt det var, bara den gamla stadskryssaren ”HMS Belfast” från 1942 vid Towern som vanligt, och så en liten minsvepare av Hull-klass på post strax bakom majestätet. Annars var ju allt civilt, det är många nöjda med.

 2. Jovisst. Så är det. Du har helt rätt. Men ändå är de militära resurserna i dag bara som hyvelspån på en brädgård i förhållande till det som skulle behövas för att härska över haven. Min poäng var att driva med Daily Mail`s sanslösa rubriksättning: att låtsas som att allt var som i fornstora dar.

  En helt annan sak är att massor med människor tycker att det är kul med fina gamla flytetyg.

 3. Jo, de är intressanta. Jag var ombord på ”HMS Belfast” för fem år sen, de är lustigt att trots sin omtalade konservatism är detta det enda de sparat från fornstora dar, förutom ”HMS Victory”, deras Vasaskepp.

  Det är ju US Navy som rules the waves, de har bara att acceptera. När man går in på ett brittiskt bibliotek och frågar efter böcker om USA svarar bibliotekarien ”that would be under the colonies”. Stiff upper lip och allt sånt.

  Fornstora dar upphörde andra hälften av 40-talet. Är de inte kända för en viss humor, det vill säga att driva med sig själva? Det uppfattar jag som det bästa med ”storbritannien”. Jag skrattade så jag grät, majestätens hattar är bara för mycket. Kan de vara på allvar? Nej, det är omöjligt.

 4. Jo, britterna är bra på att driva med sig själva. Ironin är ibland rakbladsvass. Samtidigt såras många i underklassen eftersom de inte tränats i denna svåra konst. Detta sätt att hantera livet är samtidigt överklassens sätt att på ett galant sätt fortsätta med att förtrycka underklassen. På samma sätt är det med deras fantastiska genre av deckare. Eller som en av mina favoriter i livet, Ernest Mandel, uttryckte det i sin bok om just engelska kriminalhistorier: Man läser med förtjusning om småmord i sina hemmaidyller – allt för att glömma imperiets barbariska mord världen över.

  Jag håller med dig om britterna rutschkana kom i slutet av 1940-talet. Man kan säga att drottning Elisabeths sextio år på tronen kan ses som den period när imperiet gick under.

 5. ”This is England” heter en dvd vi hyrde med mera socialrealistiskt innehåll, den och filmen om den abdikerande monarken 1937 var väldigt bra, på annat sätt än morden i midsummer.

  Vad heter Mandels bok om engelska deckare?

Kommentera