Grekland brinner

.

Uppdaterat måndag 18.6. 7.50

Borgerliga väljare i Grekland har  denna gång försökt att lägga fler ägg i en korg, i sitt traditionella högerparti. Ny demokrati blev största parti, men bara tre procent före Zyriza och får som bonus 50 extraplatser i det nya parlamentet. Förmodligen lyckas man bilda en ny regering tillsammans med PASOK.

Men ingenting kommer att bli som förut. Syriza`s valresultat är en framgångsskräll av historiska proportioner och den nya regeringen kommer att drabbas av en stenhård första rekyl redan den 1 augusti kommer när nästa brutala angrepp på det egna folket kommer. Depressionsspiralen kommer att fortsätta. För Syriza, Antarsya och andra socialister handlar det om att enas kring ett  gemensamt motstånd i den sociala och politiska kamp som nu kommer.

Vi återkommer med en lite  längre genomlysning av vad som väntar.

 

.
.
.
.
.

 

Grekland brinner. Starka vindbyar kastar sig fram i torrt gräs, risiga snår och gamla trädtoppar. Som så många gånger förr är bränderna anlagda av byggherrar som på så sätt skaffar sig ett lagligt utrymme för att exploatera det som annars betraktas som allmänningar.

Men Grekland brinner också av vrede och frågor om framtiden. Landet är förgiftat av rädsla och ångest skriver Aftonbladet. Men glömmer att sätta yxan till roten, på samma sätt som brandmännen måste göra om de ska stilla en härjande skogsbrand.

.

.

.

Grekland är förgiftat av kapitalismen. Det är det rika Grekland som tillsammans med Tysklands och Frankrikes banker har tvingat fram en social devalvering, en regelrätt ekonomisk depression som inget land i Europa har plågats av sedan 1930-talets djupa kris. Alltfler reportage berättar om hur sjukhusen och vården i stort har akut brist på livsviktiga mediciner. Operationer ställs in. Människor skickas hem utan vård. Den senaste arbetslöshetsstatistiken berättar egentligen allt om hur branden äter upp den sociala grundtryggheten:

Första kvartalet 2012 registrerades 1 120 097 greker som arbetslösa, vilket innebär att 22.6 procent av alla som kan och vill av systemet förvägras rätten att arbeta. För ungdomen, den mellan 15 och 25 år, var hela 52.7 procent arbetslösa. För unga kvinnor i samma grupp var arbetslösheten så katastrofal som 60.4 procent. Med denna utsatthet är det självklart att de grekiska väljarna söker sig bort från de gamla partier som företrätt och företräder detta system. Högerns Ny Demokrati och socialdemokraternas PASOK har verkställt det rika och korrupta Greklands politik. Dessa bulvaner har sedan inte bara nöjt sig med att doppa fingrarna långt ner i sylten. Nej, de har helt enkelt varit så fräcka att de stulit burkarna med sylt och allt annat gott och övergavs därför i en valrusning som sällan skådats i valet den 6 maj.

I valkoalitionen Syriza såg många ett hopp, en rörelse som kanske är berett att sätta yxan till roten. Med sin vägran att acceptera EU:s utpressning och ett radikalt antikapitalistiskt program blev koalitionen nära nog Greklands största parti och bedöms i dagens omval ha en möjlighet att bli nästa regeringsbildare. Självklart fasar det gamla Europa och i dess media är det nära nog en osmaklig engelsk rävjakt på den oväntade uppstickaren och dess talesman Alexis Tsipras.

.

Många greker hat tröttnat på att vänta…

I Sverige är det en gammal förvärkt och nästan förbrukad stöt, Staffan Heimerson, som utmärkt sig mest. I sin krönika om nyvalet, uppenbart skriven vid ett generöst bord i någon av Berlins ölhallar, väljer han att vraka Tsipras som både en peronist och en ny-Mussolini. Vilket säger lika lite om Syrizas ledare som om Argentinas eller Italiens historia. Men däremot mycket om insikterna hos denne nerdekade underhållare. Heimersons poäng i sin krönika är annars att grekerna minsann borde veta att tyskarna, de har minsann haft ett helvete, inte minst under Andra världskriget. De glömmer inte heller det dammiga och torftiga DDR. Vad Heimerson borde tänkt på är att greker inte heller glömmer. De minns mycket. Inte minst tyskarnas ockupation av det egna landet under Andra världskriget…

.

.

Expressens fokus. Liberalismen förnekar sig aldrig.

Vare sig den är ny eller gammal.

I Grekland kommer säkert dagens skogsbränder att falna och släckas när vindarna lägger sig, Men den sociala vreden kommer inte att mattas. Oavsett utgången blir det ingen grundläggande förändring i Grekland när landets 22 000 vallokaler stängs i kväll. Vi hoppas på att Syriza i valet får stärkt förtroende för sitt program och att man kan bredda enigheten bakom detta och andra viktiga krav till att omfatta hela Greklands politiskt breda vänster.  En konfrontation med det rika Grekland och det gamla Europa kräver en så bred social och politisk enighet som möjligt. Självklart kommer den också att kräva vår solidaritet.

**********

Fascisterna i Gyllene Gryning fick en stor valframgång den 6:e maj. Många undersökningar pekar på att de kommer att backa i dagens val. Givetvis en bra sak, men faran är långt ifrån över för det. Deras slagskämpar kommer att fortsätta med att misshandla invandrare och andra ”misshagliga” människor och de kommer att att stor framgång för sitt program om inte en nyfödd grekisk arbetarörelse kan vända utvecklingen. Här nedan en video som visar när de hyllar sin  ”ny-Mussolini” :

************

 

.

Mer läsning: Högsta beredskap inför valet

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,GP1,SVD1,SR1,DN7,DN8,SR2,

DN9,DN10,DN11,GP2,GP3,AB1,

Bloggare: RödaMalmö,Svensson,

3 reaktion på “Grekland brinner

  1. Pingback: Grekernas ödesdag « pyttiminpanna

  2. Pingback: Vad Anders Borg verkligen tycker om Grekland | Kildén & Åsman

Kommentera