Carl Bildt – lyssna till Ecuadors utrikesminister!

 

.
Här på Bromma flygfält utvisas de bägge egyptierna.

.

Lagom till jul 2001 avvisade Anna Lindh och Göran Persson de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Al-Zery. Bägge hade sökt asyl i Sverige, men SÄPO/CIA menade att de kunde vara terrorister och valde därför att förpassa dem till Egypten.

Det sensationella var inte bara förpassningen utan också att det var amerikanska agenter, helt tysta och iförda huvor som då på Bromma flygfält tog över det skitiga uppdraget.

Sveriges radio P1 kör nu en dokumentär om övergreppen. En nyttig påminnelse för alla dom som basunerar ut att Julian Assange, han kan minsann inte utvisas till USA om han tvingas till Sverige. I dag har Ecuadors utrikesminister bett att den svenska åklagarmyndigheten kommer till landets ambassad i Ecuador för att göra det förhör om eventuellt sexbrott som man begärt. En rimlig begäran. Assange ska skyddas mot de starka krafter i USA som vill få honom dömd enligt Lagen om spioneri från 1917 (Espionage Act). Men samtidigt ska självklart förhöret kunna hållas. Alternativet är att Carl Bildt ger de garantier om att slippa utlämning om han kommer till Sverige som Assange har begärt för att frivilligt komma hit.

Här kan du läsa om och lyssna till PI:s dokumentär

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: DN1,

2 reaktion på “Carl Bildt – lyssna till Ecuadors utrikesminister!

  1. Det är bra att ta upp Göran Perssons roll i utvisningen av Egyptierna. Han han drev väl devisen ”om detta må ni berätta” i ett annat sammanhang. Nutidshistoria är ofta viktig för att förstå aktuella skeenden. Sverige rör sig tyvärr numera i bananrepublikens riktning. Julian Assange farhågor är berättigade.

  2. Britterna är väl om möjligt ännu mer lojala undersåtar till USA än vad Sverige är? Ändå stack Assange dit, å andra sidan är han ju på sk ”ecuadorianskt” territorium. Vete fan vad man ska tro! Jag har dock förtroende för att Assange inte har förtroende för det svenska rättsväsendet. Då jag befinner mig utanför landets gränser (vilket inte är så väldigt ofta) brukar jag numera uppge att jag inte är svensk. Man slipper en del hån och spe då.

Kommentera