Assad angriper Syriens palestinska flyktingar

För en tid sedan var jag på Kungälvs sjukhus för ett akut ljumskbråck. Den mottagande sjuksköterskan, han var från Etiopien. Den erfarna kirurgen kom hit till Sverige från en stadsdel i Kabul, Afghanistan, där jag själv råkade bo några veckor 1970. Vi hade många minnen att prata om.

.

.

Kabul fångat med en bild från 1970.

Den yngre mottagande läkaren hade sina rötter i Palestina. Hans far- och morföräldrar revs upp från sitt land när de sionistiska terrorbanden genomförde sin etniska rensning av dagens Israel, i det som palestinierna kallar Nakba, den stora katastrofen. 700 000 människor fördrevs. Många hamnade i Syrien, där regimen i egenintresse gav dem möjlighet att stanna. Det största flyktinglägret, Yarmouk i Damaskus, har med tiden blivit en stadsdel med hundratusentals invånare. Efter 1967 års krig fann också palestinier från Golanhöjden här en fristad. Hans föräldrar fick sedan en möjlighet att komma till Sverige. Tack och lov för mig som fick en ordentlig undersökning och klara besked. Självklart kunde jag naturligtvis inte heller låta bli att fundera över hur sjukvården skulle fungera utan våra nya svenskar. Framförallt som de svenska läkarnas fackliga organisationer av lönemässiga skäl tillsammans med alla regeringar i modern tid lyckats med att bromsa utbildningen av läkare.

Skulle gärna sett Jimmy Åkesson, inte i graven, utan  i sängen bredvid.

Yarmouk, tidigare helt okänt för många av oss (svensk media berättar aldrig någonting om Nakba), ser för besökare ut som ett Mini-Palestina. Gator, skolor, sjukhus och de flesta platser har fått sina namn efter arabiska städer och samhällen i det Palestina som fanns före den etniska rensningen 1948. Ironiskt nog har även de nya hebreiska namnen på det som var flyktingarnas byar och urbana områden här fått sina repliker. Här finns många namn som: Haifa, Jaffa, Jerusalem, al-Mansourah, Kfar Qassem, Deir Yassin och Tabariya…

.

.

Lilla Palestina. Yarmouk innan det attackerades av Assads stridsflyg.

Nu har Yarmouk blivit ett stormcentrum för regimen Assad`s försök att överleva genom att göra sig av med sitt eget folk. Under decennierna som gått har den lilla palestinska militaristiska Front for the Liberation of Palestine-General Command (PFLP-GC) varit i sold hos regeringen och har haft en disciplinerad bas i stadsdelen. Organisationen är intimt kopplad till Hezbollah i Libanon och tillsammans är de, för det mesta, verktyg betalda och formade för den syriska utrikespolitiken. Hezbollah har ett stor social bas och i motståndet mot Israels angreppskrig på Libanon har rörelsen visat fantastisk disciplin och ett stort hjältemod, men när det gäller politiskt program är det ett reaktionärt politiskt parti, vilket inte minst har visat sig, när Hassan Nasrallah och hans parti valt att av ekonomiska och religiösa skäl ta ställning för Assads vidriga styre.

I dag berättar nyheterna att PFLP-GC drivits bort från Yarmouk. Framförallt den palestinska ungdomen har fått nog och tar ställning för upproret. Många basmedlemmar i PFLP-GC har gått över till rebellsidan. Det sägs att dess historiska ledare Ahmed Jibril (en riktig överlevare) lämnade stadsdelen för två dagar sedan…

Politiskt står diktaturen Assad politiskt naken. Bara våld återstår för dess egen överlevnad. Enligt vice presidenten i helgen, Farouq al-Sharaa, kan det som varit ”gäng av utländska kriminella terrorister” nu har fått en sådan styrka att inte ens regimens ryska stridsflyg och stridsvagnar kan döda alla upproriska. Ryssland, vars råkapitalister tjänat stora pengar på alla vapenleveranser, sägs också i dag skicka hangarfartyg med följe ut i Medelhavet för att kunna evakuera alla de ryssar som jobbat för regimen. Även Putin kan tappa balansen, trots sitt svarta bälte i judo…

För vår del, som socialister, är det självklart att detta inte, på samma sätt som i regionen i övrigt, handlar om en socialistisk revolution. Det handlar fortfarande om massarbetslöshet och krav på frihet och värdighet för den stora majoriteten av Syriens människor.

Ett folkligt uppror med ett episkt hjältemod som skrivits i blod.

Vår uppgift är både humanitär, med insamlingen till Syriens barn via de lokala samordningskommitéerna, men också politisk: Vi måste med all kraft stödja alla de upproriska som vill ha en demokratisk, sekulär konstitution; Fackliga och politiska rättigheter; rätt till självstyre för alla etniska minoriteter och ett fullständigt oberoende av både rysk-  och västimperialism!

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 svar på ”Assad angriper Syriens palestinska flyktingar

 1. – Vi måste med all kraft stödja alla de upproriska som vill ha en demokratisk, sekulär konstitution (etc).

  Jag ser ingen som helst möjlighet att det kommer att bli så eftersom det finns en stor majoritet av de som ingår i den s.k ”oppositionen” som inte står för dessa värden. Precis som det är i andra länder i regionen. Den enda demokratin är Israel (Som ren fakta. Jag är ingen supporter av landets politik). Jag tycker din text är naiv.

  Den påminner om de förhoppningar som förts om den iranska ”oppositionen”,

 2. Är det ockupationssoldaterna som räknar rösterna. Var inte så naiv!

 3. Vi vet inte vilken pol som kommer att få makten efter att Assad störtats. Vi vet att Assad massakrerar sin egen befolkning med den ryska imperialismens aktiva vapenstöd. Hans regim är helt hämningslös och måste bort. Denna brutalaste diktatur. Assad har ingen rätt till makten, det har bara ledare som tillsatts i fria val i länder där opposition och press får verka fritt. Stora grupper riskerar i detta nu sina liv för att Syrien ska bli ett sånt land. Vägen kan bli lång, men demokratisk opposition och återkommande arbetarrörelse ska ha vårt stöd. Allt annat är svek.

  Israel är inte en demokrati. Halva befolkningen har fråntagits alla demokratiska rättigheter bara för att de inte är judar, nämligen de etniskt utrensade, de fördrivna fattigaraberna med hemort i Israel, som nu fyller regionens alla slumstäder och flyktingläger. Inklusive Gaza. Israel är en etnisk diktatur vars existens kortas samma dag som Syriens opposition kommer närmare makten.

 4. @Gibran. Det är ingen hemlighet att Assad regimen är korrupt till stor del. Också att den har valt säkerhetsapparaten/militären för att behålla makten. Hur det blev så och hur det kunde gå så långt och vilka krafter som har spelat in är en sak man kan diskutera. En viktig anledning är att Syrien inte har varit demokratiskt och att man inte är van eller har vilja att tillåta oppositionella krafter (vilka de än är) att bre sig. En annan sak är just hur säkerhetsapparaten är byggd, då en stor del av den har så mycket makt att många beslut sker från låga rang i organisationen, speciellt om man tillhör en viss grupp.

  När du säger: ”Israel är en etnisk diktatur vars existens kortas samma dag som Syriens opposition kommer närmare makten.”, så liknar jag det med kommentarer från flera grupper som krigar i Syrien där deras ”fight”, eller rättare sagt jihad (för det är plötsligt ”heligt” att kriga mot Assad regimen), efter att Assa faller, kommer att fortsätta mot andra mål… (Israel). Dessa krafter, har inget intresse (och kommer aldrig att ha) att ta Syrien mot något som kan garantera rättvisa för hela Syriens befolkning. Alla sådana initiativ kommer att motarbetas. Det förutom hämnd för en stor del av befolkningen som har aktivt eller inaktivt stått med regimen.
  Som du säkert känner till, så ses alawiter som ”icke-troende” av sunniter. De har, minst sagt, behandlats mycket illa innan Assad fadern tog makten. För att konfliken i Syrien ska lösas på bästa sätt, så måste en genuin och en ”historisk” sluttning (som Al-Share3 utryckte det) och överenskommelse ske för Syrien där man skapar en ny övergångsregering som kan ta Syrien, förhoppningsvis smidigt, igenom processen mot en rättvisare och demokratiskt styre (och då pratar vi självklart inte om Qatar-koalitionen). Ju längre denna väpnade konflikt pågår, desto mindre möjligheter återstår för en icke-katastrofal fall av Syrien som land och folk.

 5. mycket intressant när Göte väljer att blockera en inlägg som jag skrev…

 6. Nej det var jag som kastade det i papperskorgen därför att du var oförskämd. Om du har lust att vara otrevlig kan du göra det på annan plats i cyberrymden. Den här novan tillhör oss och vi bestämmer vilka kommentarer som släpps fram.
  Benny

 7. Så du tycker det är oförskämt att peka på att du i dina inlägg om Syrien är enbart intresserad av konflikten i sig och fightandet och inte det minsta av lösningen. Du verkar drivas av en fight som du hela tiden mål som mellan de onda och de goda.

 8. Basse, läs om din kommentar så kanske du ska förstå vad jag menar med en oförskämd ton. I vilket fall kommer det och alla andra kommentarer som håller samma nivå att hamna där de hör hemma -i papperskorgen.

Lämna ett svar