Kinesiska arbetare låste in sina chefer – utan tillgång till toalett

De senaste dagarna har ett tusental arbetare vid Shanghai Shenming Electric Motor Ltd varit ute i en konflikt som får oss att minnas Den stora gruvstrejken i Sverige 1969-70. Uppe i Malmfälten var den samlande huvudparollen ”Vi är inga maskiner” och LKAB:s 31 ledarskapsteser med signaler om att arbetarna fullständigt skulle underordna sig chefernas auktoritet retade upp gallfeber hos gruvarbetarna som länge pressats av dåliga ackord och en ännu sämre arbetsmiljö. Visserligen har vi i Sverige sedan länge levt med de 95 teser som Martin Luther spikade upp redan 1517 på en kyrkport i Wittenberg. Men att kommandon och militär disciplin skulle ersätta kunskap, kreativitet, självständighet och konstruktiva lösningar, det blev för mycket för malmfältsarbetarna…

Strejkande arbetare utanför sin fabrik i Shanghai

.

Vid Shenming var det hela 49 teser som fick elektronikarbetarna att agera. Teserna hade tagits fram av de nya kinesiska ägare som var i färd med att ta över verksamheten från en japansk koncern. Exempelvis att toalettbesök och telefonsamtal bara skulle få ta två minuter. Krånglar magen så att man drar över tiden väntar böter på 50 kronor (månadslönen är dålig och ligger på omkring 1 500 kronor). Händer detta en andra gång blir man rätt och slätt avskedad…

Arbetarna passade på när ett tjugotal japanska och kinesiska chefer satt i en viktig konferens och de valde den ”franska” kampformen med att helt sonika låsa in sina slavdrivare i det rum där satt. Bland andra åtta kader från Kinas kommunistiska parti. Symboliskt nog fick de klara sig utan tillgång till toalett…

Här blev cheferna inlåsta…

Samtidigt upphörde allt arbete med att montera komponenterna till datorer och mobiler. Strejken varade i två dagar och lika länge var cheferna inlåsta. Det hela fick en våldsam upplösning när trehundra kravallpoliser slog sig in bland de strejkande och befriade cheferna. Bland annat bankade de sönder revbenen på en arbeterska som vägrade att lägga sig på marken. I Kina kan Kommunistpartiet för en tid acceptera, till och med utnyttja konflikter vid utlandsägda företag. Men är det byråkrater från partiet som äger, styr och ställer, då viner batongerna snabbt – och hårt.

Nu är inte konflikten unik i sitt slag. I Kina vimlar det av lokala protester och ett första fackligt medvetande håller på att ta form inom den enorma tillverkningsindustrin. I Kina finns i dag 25 procent (!) av världens industriproletariat. En skattad siffra är 300 miljoner arbetare. Man behöver inte vara siare för att inse att det är här som vi kommer att få se nya stormiga kapitel skrivas i arbetarrörelsens historia.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 svar på ”Kinesiska arbetare låste in sina chefer – utan tillgång till toalett

  1. Dom kan ju också binda upp fackföreningarna/jobbarna i ett *Saltsjöbadsavtal* precis som dom gjorde här när konflikterna var som värst på 30-talet.

    Men idag tycks inte avtalet gälla längre för fackföreningarna verkar göra precis som arbetsgivarna vill och skulle dom sätta sig emot så finns ju AD som kan ge dom en knäpp på näsan….

    Undrar om facket törs stämma tågentreprenören som kränkte den kvinnliga städaren i det skenande pendeltåget?

    Eller ska det räcka med en ursäkt i några undanskymda rader som kostar 0 kronor?

Lämna ett svar