Maramö en bullerbymyt – i verkligheten utrotar Annie Lööf mjölkbönderna

.
”På ett eller annat sätt finns drömmen om ett soligt Bullerbyn hos de flesta svenskar och det är den som Annie Lööf och Centerpartiet spinner på inför mötet i partiledarens föräldrahem i ett lantligt Småland.”
.

Som för så många andra i min generation vet jag att Lisa och hennes storebröder Lasse och Bosse bor i Mellangården. De bägge systrarna Britta och Anna i Norrgården samt Olle och hans lillasyster Kerstin i Sörgården. Jag kan eller känner igen alla repliker från Astrid Lindgrens ”Alla vi barn i Bullerbyn”.

På ett eller annat sätt finns drömmen om ett soligt Bullerbyn hos de flesta svenskar och det är den som Annie Lööf och Centerpartiet spinner på inför mötet i partiledarens föräldrahem i ett lantligt Småland. Maramö ska dofta ostkaka och nyskurade furugolv med grönsåpa. Fredrik, Göran, Jan och Annie kommer visserligen från olika gårdar eller partier, men kan ändå samsas. Kanske kivas när den politiska leken rasar som värst, men ändå samsas i ett borgerligt fyrspann. Låt vara att Fredrik alltid sitter på kuskbocken och håller i tömmarna. Symboliskt nog ska de övernatta i de fyra sovrummen bredvid varandra på övervåningen i föräldrahemmet. Sammankomsterna och presskonferenserna blir i byns gamla missionshus under den broderade bonaden som förkunnar att ”Se Guds lamm som borttager all synd”. Ett klart budskap om att de syndiga budskapen om ”månggifte” och ”avskaffad arvsrätt” nu definitivt ska ses som bortsuddade från Centerpartiets dagordning.

Nu är denna traditionellt trygga, lantliga och barnsligt oskuldsfulla scenografi helt falsk. Ett politiskt falskmynteri av värsta slag.

Centerpartiet i armkrok med socialdemokraterna och till förnöjelse för moderaternas industriella storbönder har i decennier medvetet fört en politik som slår ut svenska mjölk- och köttproducenter.

.

.

Så här ser det ofta ut i det svenska jordbrukslandskapet.

Bilden från den fina fotobloggen  r-almroth.se

Sverige har bara kvar 4 992 mjölkbönder. På tio år har antalet mjölkbönder halverats, från drygt 10 500 mjölkbönder år 2002. På 25 år har över 25 000 svenska mjölkgårdar lagts ner. Antalet ridhästar har passerat antalet mjölkkor så det är egentligen helt naturligt att man blandar ut nötfärsen i hamburgarna och köttbullarna med hästkött.

Importen av mejeriprodukter mer än fördubblades mellan 2001 och 2011. Enligt statistik från LRF importerades 14, 2 procent av alla mejeriprodukter (omräknad till mjölkråvara) år 2001. Tio år senare var siffran 32, 5 procent.

Av det kött vi svenskar köper i dagligvaruhandeln är ungefär 50% av nötköttet, 25% av grisköttet och 40-45% av charkköttet importerat. Inom storhushållssektorn är siffrorna ännu högre; ca 85%, 85% och 70%. Totalt sett stod importens andel av vår konsumtion för 50% av nötköttet, 35% av grisköttet och 63% av lammköttet under 2010.

”Vi är en del av den globala marknaden och kan inte göra något åt detta”, säger Arla. Kanske det. Men politiken kan göra skillnad. Alla de sju riksdagspartierna är egentli

g oengagerade i frågan. Deras ointresse för svenskt jordbruk är lika stort som deras intresse för att pladdra om vikten av närodlat, bra råvaror och bra svensk djurhållning.

Den rustika, trygga och strävsamt lantliga idyll som visas upp i Maramö är bara vackra kulisser som skyler verkligheten. Bakom dessa pågår jakten på Sveriges sista mjölkbönder. Annie Lööf borde i stället ha valt någon häftig krog på Stureplan som tillhåll och mötesplats för den Borgerliga alliansen. För visst är det Stureplanscentern som har segrat? Åtminstone när det gäller jordbrukspolitiken.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I media: DN1,DN2,DN3,SVD1,AB1,DN2,DN4,AB2,DN5,

7 svar på ”Maramö en bullerbymyt – i verkligheten utrotar Annie Lööf mjölkbönderna

 1. Det är Arla som sänker ersättningen till mjölkbönderna, regeringen köper inte mjölk, processen fortgår oavsett regering. Bönderna äger Arla, så de borde kunna installera en styrelse som tog mer betalt. Häromdan när jag klev in på Hemköp och skulle ha 1,5 l mellanmjölk kostade den 12.50 istället för 10.85, och då tänkte jag att nu har bönderna fått upp den några ören. Sen tänkte jag att det har de nog inte, det är Arla som fått upp den en och sextiofem, bönderna har bara fått upp dieselpriset de betalar, Arla har kanske torskat på någon miljöavgift, eller så har de slarvat bort miljarder utomlands, på känt manér. Prisökning är stor, men ingen verkar tycka något. Fruarna i Skärholmen har kanske gått i pension, eller slutat med mjölk.

 2. Sl, du och jag äger Vattenfall ändå kastar man bort hundratals miljarder på fåfänga investeringar ute i Europa i stället för att låta vår vattenkraft betala billigare el och en vattenfond för framtiden, på samma sätt som norrmännen gör med sin olja. För övrigt en fond där skogsindustrins avkastning också hör hemma.

  Jag är för frihandel men produktionsvillkoren ska naturligtvis vara lika när det gäller lagstiftning om djurhållning, dieselpriser, ekoprodukter, bidrag, skatter och avgifter. I dag har inte svenska bönder dessa förutsättningar. Villkor som till en stor del är beslutade av regeringen. Arla är kidnappat av moderata storbönder i en kohandel med rörelsens direktörer.

 3. Jag håller helt med. Vattenfalls affärer ute i Europa innebär att våra elkostnader används till ”investeringar”, där avkastningen antas vara att Vattenfall blir en tillräckligt stor aktör för att klara sig som privat företag bland andra. Ändå är det våra skatteinbetalningar som är företagets grund, och våra elkostnader som är stommen i resultaträkningen. Alliansen säljer antagligen inte Vattenfall, det är ju idealiskt att ha en verksamhet ingen klarar sig utan som man kan mjölka alla med varje månad, tom bättre än lotterier, sprit och cigaretter. Nu syns också konsekvenserna av sossarnas miljögenomklappning tydligt, utan den hade ingen kunnat förvandla Vattenfall från samhällsnyttigt företag till folkmjölknings-institution. Antagligen har skatterna sänkts delvis genom att växlas mot ökade intäkter från elpris-raseriet.

  Alla villkor som staten är inblandade i är på statens villkor, från arvsfrågor till skatter. Arla är säkerligen kidnappat av storbönder.

 4. Det är kapitalismen som är felet. Konkurrensen har slagit ut den lokala produktionskedjan och förädlingen rationaliserats till allt större och alltmer avlägsna produktionsenheter så inte ens Sverige räcker till. Men nu tror jag inte bönderna är särskilt besvikna. Processen är lång, nya villkor kommer ständigt och det gamla glöms bort mellan generationerna. Sen tillkommer jordbrukssubventionerna samt rundhänta EU-bidrag. Detta tillsammans med den egna jordegendomen och det egna jordbrukarföretaget så känns nog kapitalismen bekväm och borgerligheten det enda rätta.

  Nej, Göte jag tror inte du har några sympatier och hämta hos bönderna även om det skulle kunna verka så i din närhet. Här gäller att tänka oss för så vi inte satsar på utspilld mjölk.

 5. Sympatier är en sak. Det kan vi leva utan. Men för det första är de bönder som raderats ut från marknaden nog mer än besvikna. För det andra behöver vi alla mat. God och bra mat. Vi kan inte ladda ner några filer till datorn fyllda med mättande läckerheter.

 6. Jorbruk är inte så lätt som folk tror, och jordpolitik fattar knappt ingen…..
  Dock. Skillnaden mellan svensk jordbrukspolitik och norsk är pedagogiskt intressant.
  Vänstern i Sverige har alltid sett bönderna som sina motståndare.
  Medan vänstern i Norge sett bönderna som sina kamrater.
  Därför har alltid Norge haft en bra landsbygdpolitik, medan Sverige anammat storkapitalets lösningar, som (S) sa på 1960-talet:
  Sverige skall ha animaliefrabriker!
  Nu har vi det, men då dessa lider av samma problem som all annan svensk industri, så försvinner snart det också…
  Som studieexempel, kolla Smithfield, ett svinföretag från USA som har lika många grisar i en anläggning som hela den svenska svinuppfödningen…
  Nu finns de inom EU…
  Om folk fortsätter att tugga om gamla teser så står vi snart (imorgon) utan något att tugga än på barken på granen utan för lägenheten, ty vi behärskar inget längre…
  De stora, enligt vårt sätt att se, gårdarna är mycket skuldsatta genom rationaliseringskrav de senaste årtiondena, och håller nu på att ta slut…
  Ett folk som inte kan föda sig själva är inget folk!!!

 7. Jag hade hoppats att vi kunde ha en liten debatt här…
  Ty att driva en egen blogg (som jag blivit föreslagen) blir för mycket monolog för mig….
  Ni är i min generation men har andra erfarenheter av livet än jag.

Lämna ett svar