Spår som förskräcker – Putin sneglar bakåt i tiden

.

 

Alla vet vi att Rysslands Vladimir Putin bokstavligen tycker om att spänna sina muskler och att visa upp dem inför världen.  Inget ont i sig. Alla har vi våra böjelser.

Men med de välregisserade muskulösa foton som sprids vill han också stärka karisman runt sin egen person – och rysk nationalism.  I dag kan vi läsa att han allvarligt oroas över att landets ungdom har förslöats och har dålig fysik.  Som botemedel vill Putin återuppliva Röda arméns gamla fysiska aktivitetsprogram. Träning där man bland annat lär sig att springa långt, kasta granater och klättra i rep.

”Barn ska vara starka, de ska vara hälsosamma, älska sin sport och att ha möjlighet att utöva den. De ska veta hur de försvarar sig och hur de försvarar sitt moderland”, hävdar Rysslands president och rekryterar den i landet kände actionskådespelaren Steven Seagal till en kampanj för att få ungdomen på benen. I sig inget ovanligt. I USA har alla presidenter, även om de inte haft så mycket egna muskler att visa upp, alltid gjort propaganda för den egna arméns fysiska träningsprogram…

Men för mig sprider Putins utspel en lite skämd doft. Här handlar det inte om att propagera för en hälsosam långpromenad eller en skidtur, eller varför inte en stund på gymmet, utan mest om att sprida odören av den ryska nationalism, infekterad av rasism och homofobi, som redan luktar så illa.  Denna finns också i den egna rörelsens ”Det Unga Gardet”. Gennadij Ziuganovs gamla Kommunistparti gör det inte heller lättare att andas när det rotar i stanken efter den storryske Josef Stalin.

Utan jämförelser i övrigt – jag lider inte av Jan Björklunds rysskräck – hajar jag därför till lite extra inför Putins utspel eftersom jag i går somnade in till SVT Plays reprisering av den franska dokumentären ”Hitlers uppgång och fall”. Där visades en hänförd Adolf Hitler som berättade om sin vision för tysk ungdom:

”I framtiden måste den tyske ynglingen vara smärt och smidig, snabb som vinthunden och hård som Kruppstål”.

.

.

Spåren bakåt förskräcker.  Vad Ryssland behöver – på samma sätt som Europa – det är inte mer av nattstånden nationalism utan en renässans för en revolutionär, socialistisk och demokratisk arbetarrörelse!

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

i media: DN1,DN2,

4 svar på ”Spår som förskräcker – Putin sneglar bakåt i tiden

 1. Steven Seagal är väl kanske inte världens mest vältränade….
  Att demonisera Hitler är/var ett stort misstag!
  Han var bara en skakig politiker som ställde till det för tyskarna…
  (Tyska män födda mellan 1920 -22 dog till 98% i kriget)
  Fascismen har många ansikten….

 2. Fast Göte, jag tycker att det är beklagligt att alla nyheter om Ryssland alltid måste vridas och vändas så att de framstår som så löjliga och negativa som möjligt. Ryssland är ett land med en allt sjukare befolkning som dör allt tidigare samtidigt som barnafödseln minskar och alkoholproblemen ökar. Det är ett land med enorma hälsoproblem. Efter Sovjets fall har medellivslängden sjunkigt med typ tio år. Om Putin nu försöker vända den här trenden med bland annat mera idrottstimmar i skolan, så är det självklart en positiv satsning från ett rent humant perspektiv, även om han slänger in ett par dumma nationalistiska slagord. Däremot har han inte gjort några referenser till Stalin i samband med detta, vilket dock inte hindrar t.ex. DN att sätta rubriken: ”Putin: Träna fysik som på Stalins tid” med en bild på Stalin för att illustrerar artikeln så att det ser riktigt otäckt ut (DN-webb 15/3). DN:s källor är enbart amerikanska och brittiska, de har inte en aning om hur det här har presenterats i Ryssland. Och är denna ryska idrottssatsning ens värd att uppmärksamma av svenska tidningar (om den ens blir av, än så länge bygger alla skriverier på ett förslag som presidenten har lagt fram). Finns det nått nyhetsvärde i det? De skulle absolut inte ha skrivit om det om det inte var för att nått snille på nån redaktion kom på att, ”oj, men på sovjettiden var det där med idrott stort i Ryssland, låt oss skriva att Putin har inspirerats av Stalin!” Dessa Stalinreferenser är nått som journalister i Väst hittar på så fort de får chansen när de skriver om Ryssland för att få saftiga rubriker (precis som i artikeln jag skriv i Intis igår, utifrån Lennart Samuelssons väldigt sakliga föreläsning). Det är ungefär lika dumt som att DN skulle skriva: ”Angela Merkel inspireras av Hitler och bygger motorvägar i Tyskland”. Jag vill bara vidga perspektiven här lite, med all vänlighet.

 3. Håller med dig i stort. Gjorde heller ingen anspelning på Stalin och Putin, eftersom denna koppling inte fanns. Bara i DN. Men däremot för Gennadij Ziuganov. Hans gamla kommunistparti lever och har stort väljarstöd samtidigt som det vill återuppliva gammal Stalinkult. Vi ska definitivt inte tiga om de reaktionära rörelser som frodas i avloppsvattnet från ”Vilda österns” råkapitalism, bara för att borgerliga media har rysskräck, eller åtminstone använder denna för demonisera all ryskt.

 4. Mycket intressant både inlägg och kommentarer. Ryssland är en stormakt i närheten men det känns som det finns en stängd mediadörr mellan och förmodligen vill borgerligheten ha det på det viset så alla blickar kan riktas mot det *demokratiska* väst och för att kunna rusta en militärmakt mot ett skenbart hot.

  Jag tackar för ni riktar blickarna mot öst och tycker att ni gör demokratin en stor tjänst. 🙂

Lämna ett svar