PKK – ”Låt vapnen tystna och politiken tala”

.

.

”Låt vapnen tystna och politiken tala” säger PKK:s Abdullah Öcalan i ett uttalande under det kurdiska nyårsfirandet, Noruz. En milstolpe för fred kan vara på väg att resas. Nu gäller det för den turkiska regeringen att ge landets stora kurdiska nation sina konstitutionella, kulturella, språkliga och religiösa rättigheter.

.

.

I går och i dag firar den kurdiska nationen sitt nyår, Noruz, där våren hälsas välkommen med eldfester och dans. En tradition med rötter tillbaka till filosofen  och religionsstiftaren Zarathustras tid för 3000 år sedan som överlevt både islam och otaliga statsbildningar.

Samtidigt har PKK:s historiske ledare, Abdullah Öcalan , från sin fängelsecell utlyst en vapenvila för det kurdiska militära motståndet mot den turkiska staten. Hans uttalande lästes av två parlamentsledamöter, både på kurdiska och turkiska, inför hundratusentals nyårsfirare i staden Diyarbakir som ligger i östra Turkiet och helt domineras av kurder. ”Låt en ny process inledas. Nej till vapen! Ja till politik!”. Öcalans declaration avslutades med en uppmaning till PKK:s väpnade del att dra sig tillbaka till sina baser i nordvästra kurdiska Irak.

.

.

Abdullah Öcalan hyllas i en demonstration

Uppenbart har Turkiets regering, vilken länge förhandlat under bordet med Öcalan, gjort en del avgörande eftergifter i förhållande till de krav som finns i den ”Fredsplan till fred” som PKK:s ledare tidigare har skissat och där det egna kravet på en egen statsbildning har släppts. Men när det gäller viktiga konstitutionella förändringar, ökat regionalt självstyre och fullständiga språkliga och kulturella rättigheter har Ankaras förhandlare säkert fått ge vika. Det är dessutom till stora delar samma förändringar som EU krävt för ett turkiskt medlemskap i den egna unionen.

Därmed blir också upp till den turkiska regeringen att hålla dessa nyårslöften i de fortsatta förhandlingarna. Annars lär inte vapenvilan bli långvarig.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,

En reaktion på “PKK – ”Låt vapnen tystna och politiken tala”

Kommentera