Nattlig paddparad

Under natten som gick var det dags för årets stora paddparad.  Tjälen börjar släppa och i mörkret lämnade hundratals paddor vinterns frostfria gömslen på en bergssida norr om vårt gamla båtmanstorp.  Det sägs att de ibland kan övervintra tillsammans med huggormar i en tillfällig vapenvila fiender emellan

Den granna paraden är en ouvertyr till den parningsfest som i dagarna bjuds upp nere i lilla Vipsjön vid vår å. I mörkret undgår paddorna en del av sina fiender, för trots att den har ett muskelförlamande gift i körtlar på huden så tål både snokar och igelkottar detta utan större besvär. Grävling, kråkor och ormvråk (som vi har många av och som söker byten i dagsljus) är så smarta att de sprättar upp paddornas mage och äter sig in den vägen. Förmodligen klarar tranorna samma kirurgi.

Med ficklampa och kamera fångade jag detta frivola par under deras erotiska förspel. Hanen är så smart att han redan här hängt sig fast vid honan för att sedan i vattnet kunna vara före konkurrenterna och bli den som befruktar hennes ägg efter att ha liftat en sträcka på sjuhundra meter.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera