Från Almedalen till Tahrir

Tolv timmar med live -TV från Almedalen.

Så vill Aftonbladet att vi ska njuta av vår högsommar. Varje dag. I en hel vecka.

Undrar hur många som klarar det?

Prövade i går, några minuter. Göran Hägglund var på plats och försökte locka småbarnsföräldrar med sockervadd (det gör att barnen stannar, sa en ung kristdemokrat till SVT).

I övrigt ville han minska förskolornas barngrupper, med ett barn, höja maxtaxan till dagis men satte samtidigt ner det andra benet och pinkade in ett nytt jobbskatteavdrag.

Tiderna går fort. Egentligen är kristdemokraterna emot dagis och förskolor av alla de slag. Men om de nu ändå finns ska de naturligtvis vara så små och familjenära som möjligt.

Förr var kristdemokraterna dessutom emot både EU och NATO. ”Men OK, om de nu ändå finns kan vi ju lika gärna vara med”, heter det i dag.

Göran Hägglund har det svårt. Kanske får han dra till med ”spikarna” från tidigare valrörelser. Sänkt bensinskatt? Slopad fastighetsskatt? Tillsammans med broder fyra procent kanske det kan gå vägen ännu en gång.

Almedalen i all ära, där är vackert, men frågan är om inte en annan ”bror”, Muslimska brödraskapets Mohamed  Morsi, i går hade det  värre än bröderna i Visby.

Muslimska broderskapets högkvarter i Kairo. Broder Hägglund har det trots allt bättre…

Aftonbladet må ursäkta, men jag orkade bara med några få, futtiga minuter från deras tolv timmar långa direktsändning.  Kairo, Alexandria och Port Said tog över. Miljoner människor var i rörelse.  Historiens kast är många, men frågan är om politiskt förtroende någon gång har eroderats, malts ner, så fort som i dagens Egypten. Broder Morsi är färdig för Guinness rekordbok. Vare sig Koranen eller Bibeln kan ordna mat, gas eller el till spisen. Inte i Kairo, inte i Visby.

Vi ser en hel region som krystar av födslovärkar. Människor som söker febrilt efter frihet och värdighet och som i tumult och uppror vill forma sin framtid.

Samtidigt ser vi hur kristdemokraterna bleknar, suddas ut.

Kanske historiska rörelser som tar tag i varandra? Almedalen och Tahrirtorget?

Den dag lär komma när även Göran och Mohamed pratar till sina systrar, inte bara till ”bröderna”.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera