När Bashar Assads högra hand skrubbar honom på ryggen…

När Åke Sellström och de andra inspektörerna från FN dokumenterade den storskaliga attacken med nervgas i Damaskus var de, utan att veta om det själva, nära nog i sällskap med den brittiske fascisten och medlemmen i EU-parlamentet Nick Griffin, ledare för British National Party (BNP).

För inte så långt ifrån Ghouta flinade han upp sig för media tillsammans med sin leende värd, det syriska ”parlamentets” talman, Mohammad Jihad al-Laham.  Men Griffin var inte där för belägga diktaturens mer än två år av furiösa försök att fördriva och förinta stora delar av sitt eget folk utan för att gnugga mördarregimen på ryggen och visa sin solidaritet med  terrorväldet. Vid en tidigare träff med regimen i somras, tillsammans med högerextrema polska och ryska nationalister, pratade han storvulet och med ett inte så litet mått av storhetsvansinne om att han ”var där för att prata fred och förhindra ett krig”.  Helt blind för det vanvettiga våld som regeringen själv iscensatt sedan två år.

Det är Bashar Assads högra hand i Europa som kliar honom på ryggen. Ja, riktigt skrubbar honom. British National Party är en rörelse med många rötter i den brittiska fascismen. Griffin själv som många andra i partiets ledning gjorde sina läroår i miljön där det öppet rasistiska, antisemitiska, våldsinriktade och pronazistiska National front ropade på Vit makt.

Den unge Griffin agiterar på ett möte med National Front.

Nedan ser vi hans entusiastiska åhörarskara. Bara järnrören som fattas…

I dag har BNP tvättat en del av sin brunskitiga hals. Men långt ifrån allt är borta och i partiet finns det medlemmar med starka kopplingar till det British Defence League vilket försöker att bygga upp brittiska kampgrupper på gatan, halvmiliser, som kan terrorisera och skrämma muslimer med våld. Griffin ser Assad som en stark nationell ledare vilken med fast hand kan hålla efter extrema islamister. Inrikespolitiskt fiskar han i den nationella högermiljön och konkurrerar med United Kingdom Independent Party om de väljare som flyr David Camerons konservativa regeringsparti. Partiet är inte systerparti med Sverigedemokraterna, men många av deras politiska ådror löper åt samma håll och det finns sympatier och kontakter emellan medlemmar i respektive parti. I den högerextrema europeiska miljön möts ofta deras vägar. I Sverige är det i bottenslammet högerut bland Nationaldemokraterna, Svenska motståndsrörelsen och Nordisk ungdom där vi sett samma vurm bubbla upp för Assads ”storhet som nationell ledare”.

I nazistiska Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag hyllas allt som sluter upp bakom diktaturen. Alltifrån  den politiske krämaren Mohamed Omar  över syrianska kristna till det Syriska Nationalsocialistiska partiet…

Dessvärre har Assad inte bara en utan många vänsterhänder som gnuggar honom på ryggen. I Sverige är det främst miljön kring Kommunistiska partiet/Proletären och smärre grupper som vi skulle kunna kalla för Jan Myrdals sista vänner. Satelliter som fortfarande kretsar kring den gamle maoisten och helgar allt som han säger eller berör. På ideologins fält fungerar de som mer eller mindre maskerade agenturer för Assads diktatur. Förr var det Kinesiska Kommunistpartiets Peking Review som höll rättning i leden, i dag är det den ryska kapitalismens utrikespolitiska propagandaforum Russia Today, de iranska mördarmullornas IRNA samt Assads egen SANA tillsammans med ett gidder av konspirationsteoretiker världen över som får duga till de ”klara källor av kunskap och insikt” där dessa vidunderliga fantomer från en svunnen värld försöker släcka sin törst…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,DN2,SR1,

13 svar på ”När Bashar Assads högra hand skrubbar honom på ryggen…

 1. Bra skrivet Göte

  En sak kan man iallafall säga om KP, dom är konsekventa i sitt dikturkramande vare sig det är Nordkorea, Pol Pot eller högerdiktaturen Assad m.m.

 2. Ja, det är bara synd att det som i många andra avseenden kan vara ”bra folk” hamnar i detta politiska bottenslam.

 3. sl säjer att kommunism är lika med diktatur. Finns det då en annan sorts kommunism som kilden & åsman förespråkar som då är demokrati i stället för diktatur?

  Ett bra och ledigt namn kan då vara Kommunistdemokraterna

  Det omöjliga har blivit fullt möjligt.

  Varför vänta?

  Sätt genast igång nya partiet!!!

 4. Men herregud, vad är detta för dravel, Göte? Många vänsterhänder? Kommunistiska Partiet är en närmast obefintlig etxremvänstersekt långt bortom avgrunden.

  Och vad menar du med din bisarra koppling mellan Åke Sellström och BNP-ledaren. Nick Griffin? Ska vi tolka det som en guilt-by-association-anklagelse? Mycket långsökt i så fall eftersom det är flera månader sedan Nick Griffin dunkade Assad i ryggen.

 5. Hej Någon

  Nej, det har jag inte sagt. Kommunism är ett fantasisamhälle, med överflöd, utan klasser. Det jag pratade om var planekonomins politiska problem, andra har varit inne på vad som händer om man förbjuder fri prisbildning, jag har i samband med proletariatets diktatur nämnt att planekonomin etablering har hittills inneburit stopp i informationsflödet, då fungerar inte planekonomin, om samhället är komplicerat. Planekonomin har fungerat som slaveri i bondestater. Marxismens ofrivilliga giftermål med leninismen har gjort Marx ansvarig för saker som Lenins parti gjorde i marxismens namn, men Marx tillhör 1800talet och Lenin 1900-talet. Hur idéer om kommunismen och socialismen kan tänkas utvecklas i framtiden i relation till produktivitetens utveckling vet vi inget om, men en sak kommer de som försöker att tvingas vara överens om; hur de ska ställa sig till den sovjetiska praktiken. Vad ska man säga om statliga monopol i alla branscher? Kan invånarna rösta om vilka produkter som ska tillverkas, hur de ska fördelas, som motprestation för vad? Att man finns, eller att man arbetar? Ska alla ha lika mycket, behöver alla lika mycket, och vem ska bestämma det?

  Det spelar nog ingen roll vad vi kallar projektet, det har stora praktiska problem. Det finns redan ett parti som heter Socialistiska Partiet, det hette förr Kommunistiska Arbetarförbundet och innan dess Revolutionära Marxisters Förbund. Organisationen är i dammanhanget det minsta problemet. Det finns problem i samspelet mellan människa och planekonomi som ingen visat hur man löser i praktiken på ett sådant sätt att många blir nöjda. Lenins sätt att lösa problemen slutade i kaos 1991.Det var ju faktiskt tur att det tog slut av sig självt, det är ett bättre slut än vad som pågår i Oceanien 1984. Den som önskar sig proletariatets demokratiska diktatur, måste helt enkelt komma på något nytt. Det är inte lätt.

 6. Hej Janne. KP och Myrdals satelliter som FIB/Kulturfront har i denna fråga ett större inflytande än vad du tror. Även inom delar av den stora krets som omger Vänsterpartiet och bland en del socialdemokrater har man samma ståndpunkter eller väljer att bli passiv inför Assads slakt av sitt eget folk.

  När det gäller Sällström tror jag du läst för fort. Jag menar naturligtvis att de var där i helt olika ärenden. När det gäller tidpunkten. Javisst, Griffin var där för några månader sedan. Men i dagarna var han där på ett nytt besök.

 7. Hej sl

  Du är mycket flitig tänkare och skribent så jag hinner oftast inte med i din takt. Politiken är viktig men det är även annat som måste göras och som Göte tidigare påpekat.

  Jag ska försöka kommentera dina tidigare inlägg allteftersom men just nu gäller inlägget här ovan och det är om att du ALLTID refererar till det forna Sovjetryssland när det gäller planekonomi.

  En planekonomi närmare oss var DDR och så vitt jag vet fungerade produktionen där ganska väl och inte nån avgrunds skillnad från den på andra sidan ”ridån”.

  Jag har själv grejer från DDR, bra kvalitetprylar funkar perfekt!

  Sen kan jag hålla med om att du inte uttryckligen påstått kommunism är diktatur. Det var nåt jag fick för mig för att hålla ”ångan uppe”

  Tack för intressanta inlägg 🙂

  Förenklat kan man säga jag reagerar på tre sätt:

  Jag håller med
  Jag lär mig
  Jag håller inte med

  Dom två första är dom vanligaste men dom genererar sällan någon kommentar. Det gör däremot den sista som då blir reaktionen.

  Hoppas du haft en bra sommar för nu känner jag att den är slut.

 8. hej Någon

  september kan vara den sista sommarmånaden, sen kan man få lite brittsommar också…

  DDR tillverkade Trabanten, pappbil med tolv års väntetid. DDR hamnade i samma spiral som resten av östblocket; stopp i planekonomi-maskinen.

  ”Staten låtsades betala oss (inget fanns i butikerna att köpa för pengarna man fick) – vi låtsades arbeta”

  Citat från DDR.

  I princip införde alla länder med planekonomi det system som uppfanns i sovjet, det beror på att de invaderades av röda armén och fick systemet på köpet. Den ryska erfarenheten är allmängiltig tills någon gör en annan.

 9. Hej sl,
  ja nu är sommaren sanrt slut så bloggen (med stort B,hehe) blir mer regelbunden.
  Första gången jag stötte på ordspråket ”de låtsades betala oss och vi låtsades arbete” var i en text från arbetarupproret i Ungern 1956.
  mvh

 10. hej Benny

  ja, jag borde ha skrivit citat från östblocket, för om jag tänker efter kan jag inte alls komma ihåg var det kommer ifrån, men däremot vet vi vilken företeelse det gäller; planekonomins kroniska varubrist, köer och löner utan motsvarande utbud.

  här skiner solen i regnet.

  ha det

 11. @sl

  trabbi ja… visste väl du skulle dra det exemplet för det är det första man tänker på rent allmänt. Den bilen är kult idag, tänk på det, och drar till sig minst lika stort intresse idag som bilar producerade i väst bland bilentusiasterna. Men vi lämnar Trabant därhän, den var tänkt som folkbil liksom VW ”bubblan” i Nazityskland och Citroën 2CV i Frankrike. Varje land producerade sin ”folkbil” eller -ar och hos oss hette dom väl Volvo PV och SAAB 92 eller 93?

  Men all varuproduktion är inte bilar, det är endast en mindre del. Nedan är tre exempel på industriprodukter från DDR som i sig själva hade (och har) kvalitet i världsklass. Förmodligen finns det många fler men min kännedom är begränsad. Det mellersta exemplet har dock sitt ursprung ur tyska DKW men fortsatte tillverkningen med egna produkter och egen produktutveckling.

  http://www.vem-group.com/en.html
  http://vemsweden.se/home/om-foeretaget

  http://en.wikipedia.org/wiki/MZ_Motorrad-_und_Zweiradwerk
  http://www.mza-portal.de/index.php?lang=DE&gruppe=0_248_295

  http://www.simson.de/
  http://www.mza-portal.de/index.php?lang=1&gruppe=0_232_235

  Förmodligen har alla tre exemplen ovan ett förflutet i marknadsekonomi då de är äldre än 1945 men deras tid i planekonomin gjorde dom inte sämre så att påstå planekonomi per automatik ger dåliga produkter är inget annat än fördomar. I väst sattes fokus oftast på bristande kvalitet och blir folk inlärda så blir också det allmänna omdömet inget är bra och ”somliga” därmed nöjda.

  Att dom två senare i längden inte överlevde ”befrielsen” (marknadsekomin) beror inte på deras arv från planekonomin utan snarare på konkurrensen från Asien och närmast då Japan som som slog ut i princip all tillverkning av tvåhjuliga motorfordon i Europa. Att äta eller ätas gäller i kapitalismen likväl som i djungels hårda lag och det är just det som planekonomin kan befria oss från så vi både får vad vi behöver och ett arbete värdigt en människa.

  Nu tror jag det är dags för en kopp Jawa innan sängdags. Ajdå… jag stavade fel och du råkade få ett annat fabrikat av världsklass från andra sidan järnridån som t.o.m. svenska staten köpte in åt militären. Nej, java heter det viss och vi brukar ju säja kaffe så kommer dom flesta och vill ha.

 12. Pingback: Syrien: Uttalande från lokala kommittéerna | Svensson

 13. Pingback: Solidaritet mot imperialism och förtryck | Svensson

Lämna ett svar