Vart går Ukraina?

Det som klibbar fast på näthinnorna när jag ser alla texter, videoklipp och bilder från Ukraina är den frånvarande arbetarklassen. Inte som enskilda människor med ”proletära” yrken. Men som en politisk kraft i meningen att den självständigt från sina egna förtryckare uttrycker sina egna klassintressen, sina egna sociala och politiska krav. På var och varannan bild från Majdan ser vi visserligen rödsvarta fanor i vimlet. Till och med utanför parlamentet. Men det är inte en pånyttfödd anarkosyndikalism utan här symboliserar det rödsvarta den ukrainska fascismens egen ”blut und boden”, blod och jord.  I det ideologiska korsdraget efter Viktor Janukovytj`s nesliga sorti i nattmörkret är det i ställer nationalistiska och reaktionära vindar från västra Ukraina som härjar med lika reaktionära kastvindar från öst och syd.

Lag och ordning härskar visserligen i Kiev. Men det som blottläggs och vecklas ut är de lika smärtsamma som tragiska kvarlåtenskaperna från nazisternas och stalinisternas härjningar under stora delar av det förra seklet.  Den vidriga kravallpolisen Berkut är upplöst. Men för tillfället är det ultranationalister och fascister som i stället kramar knölpåkar och håller i gevärskolvarna.  Detta samtidigt som den egentliga militären valt att ligga i politisk bivack

Janukovytj`s vulgära och pråliga residens nationaliseras. En god sak.  En skamlös plundrare är på väg bort. Men på Kievs Majdan ser vi inga paroller om att de stenrika oligarkerna i övrigt ska fråntas de svindlande förmögenheter som de har stulit från Ukrainas folk. Rinat  Achmetov, av många utpekat som Europas rikaste man, sitter  exempelvis tryggt i sin ”lya” i London, världens dyraste lägenhet köpt för nära en och en halv miljard kronor, och väntar in nästa regering för att se vilka nya bundsförvanter han kan köpa sig…

 Den ukrainska fascismens fana vaktade det ockuperade parlamentet…

Det är skrattretande att läsa Carl Bildts förtjusta twitter om ett väpnat revolutionärt uppror i Europas mitt. Hade det varit revolutionära arbetare som kräv sin rätt hade han ropat på bombplan för att stoppa revolten. Men samtidigt plågsamt att se hur en del sociala vänsterkrafter i Sverige försöker att intala sig själva och andra att Janukovytj och Putin skulle vara vår tids motkrafter till en nazistisk massrörelse. Vi kan inte rulla tillbaka filmerna till förra seklet! Det som sker – det sker i dag, vårvintern 2014. Det är komplexa skeenden, helt nya sociala och politiska fenomen, som Ukrainas svaga och marginella socialistiska vänster tvingas att tackla. Detta samtidigt som den traditionella arbetarörelsen i Västeuropa de facto är en försvagad och orkeslös krympling.

Poeten och chefredaktören för Aftonbladets kultursidor, Karl Vennberg,  skrev en gång att ”framtiden avgörs av hur vänstern hanterar sin besvikelse”. För mig lite av bevingade ord som också måste handla om hur vi hanterar vår historia. Att lägga mallar av gammal historieförfalskning över dagens samhällen och därmed tro att vi kan få fram ens konturerna av vår egen nutid är en både fåfäng och förkastlig möda. Tillsammans med den spröda vänster som finns i Ukraina måste vi försöka förstå vad som händer i dag och försöka återskapa en politisk närvaro för den arbetarklass som är så frånvarande – både där och här hemma.  Nedan har jag lagt in intervjuer med två socialister från Ukraina publicerade i International Viewpoint. Några pusselbitar till den verklighet vi ska försöka att förstå:

“A mass revolt for democracy”

Ukrainians fighting for a better society

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

68 reaktion på “Vart går Ukraina?

 1. Tack för det här inlägget, det är verkligen välkommet och fyller ut ett tomrum åtminstone som jag upplevt rapporteringen av händelserna 🙂

  Nyhetsrubrikerna har varit många men dom skapar minst lika många frågetecken och de krönikor och kommentarer som ges känns inte alltid som något man fullt ut kan lita på. Händelser kan vinklas och saker kan förtigas allteftersom den högre makten önskar för att ge sina tjänare tryggheten.

  Mina nyhetskanaler har i huvudsak varit två, dels main stream media och dels Rysslands Röst. Tyvärr har jag inget minne av att någon av dem ens snuddat vid proletära intressen. Allt har handlat om maktintressen ur en borgerlig nationalistisk synvinkel precis som den arbetande klassen inte längre existerar 🙁

 2. Vi ska vara glad att militären stannat i sina baser. Om den kallas ut till ena eller andra sidans hjälp kommer militärerna att börja skjuta på varandra. Janukovytj hade tydligen tänkt använda armén, men hans omgivning verkar ha tvekat.

  Ordet socialism har nog sämre associationer i Ukraina än någon annanstans. För Ryssarna kan det betyda ”det var bättre förr” och för ukrainarna ”här kommer mördarna”. Men det hindrar ju inte att arbetare i Ukraina behöver fackföreningar.

  Om ett samhälle är genomkorrumperat, och det associeras med socialism, finns en startpunkt, och den verkar de västra Ukraina ha tagit. Allt måste bli mer offentligt, så att alla kan se. Det är en ödets ironi att just de stater som behövt fri information, planekonomierna, gjorde precis allt hemligt. Sådan är nu deras tradition, och där frodas korruptionen som bakterier. Revolten i Kiev var inte en fascistisk kupp, det är desinformation ryssarna försöker sprida, det är en antikorruptions- och demokratirevolt vi bevittnar. I den deltar ultranationalistiska grupper, men de leder den inte. Det är som i Syrien. Folk med konstiga agendor passar på, men ”man on the street” är inte med dem. De gick ut på gatan för att de ogillade presidenten och hans ledarskap. När han satte in sina kravalltrupper blev de inte rädda, som han tänkt, utan arga.

  I öst tittar många på väst och vill bli likadana. Vi är ett skyltfönster för ett bättre liv.

 3. Här får man ta tillbaka vad man sagt direkt, enligt svd sitter Svoboda med tre ministrar i nya regeringen. Och Ryssland ”övar” vid gränsen. Om priset för att man ska bli av med en korrupt president är att fascister ska sitta i regeringen duger ingen gammal karta alls längre. Precis vad som helst kan hända. Kanske är allihop fascister, valet består i vilken fascist man föredrar.

 4. Gillar inte riktigt dina antydningar om det överlägsna väst. I det finns en rasistisk underton. Utvecklingen var inte riktigt som du trodde och du har nu fått göra en s.k. ”pudel”.

  Alla höger är inte fascister men alla fascister är höger och då kan man ju undra vad resten av den s.k. ”oppositionen” tillhör ideologiskt om dom nu kan sitta i samma regering.

  Mvh
  från den historielöse Någon ”med hål i huvudet”

 5. Om det står ukrainska nationalister mot ryska imperialistiska nationalister, och inget annat finns, så är det inget att glädja sig åt, och det gör jag inte. Den västukrainska befolkningen har rätt att slippa styras av vad de uppfattar som ockupanter, men ockupanterna håller i energiförsörjningen. Utsikterna är inte goda alls, och väst kan inget göra åt det, detta är rysk imperialism och dess offer. Västra Ukrainas hopp är att gasledningarna till väst går genom dess territorium, de kan vägra distribuera gasen om de inte får köpa till ett pris de kan hantera. Det kan förklara ryskt intresse av att ha en allierad mutkolv som president i Kiev, och västukrainarnas intresse av att slippa ha en rysk mutkolv som president.

  Om man verkligen är historielös kan man enkelt lösa det, med böcker. Två lättlästa spännande böcker som har en hel del med denna hemsida att göra heter 1) ”Tio dagar som skakade världen” av John Reid, och 2) ”1984” av George Orwell. Bakgrunden till den här hemsidan utspelar sig i gapet mellan dem, och en hel del annat. Om man inte vill läsa böcker? Vill man inte lära sig nåt?

 6. Pingback: För ett demokratiskt och solidariskt Ukraina | Svensson

 7. Snart är det inte fråga om vart Ukraina går längre, det är frågan om vart Ryssland går, och svaret är ”till Ukraina”. Det är samma gamla ryska imperialism alla Rysslands grannar fruktar, från Finland i en stor halvcirkel bort till Japan. Allt motiveras med att skydda ryssar utomlands. Lustigt nog påminner det mest om hur Hitler motiverade att expandera Tysklands gränser före 1939; alla tyskar i samma land. Det är inte lustigt.

 8. sl skrev:
  ”Västra Ukrainas hopp är att gasledningarna till väst går genom dess territorium, de kan vägra distribuera gasen om de inte får köpa till ett pris de kan hantera. ”

  Du upphör inte och förvåna…. Har du aldrig hört talas om Nord Stream???

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream

  Stryper ryssarna gasen kan fascisterna sälja rördelarna som skrot och använda pengarna till och dela ut matpaket till fattiga för och köpa deras röster. Hur dom sen tänker lösa landets ekonomiska kris ska bli intressant och se. Och om dom inte gör det har jag tidigare snackat om några katapultstolar om du läst vad jag skrivit….

  Det är en stor utmaning vi socialister har idag för och få tillbaka ett fungerande välfärdssamhälle för den arbetande klassen 🙂

 9. sl,
  Om du tänker dig in i Ukrainas situatation så kan du också förstå varför kärnkraften måste avvecklas. Det är ett måste om vi fortsättningsvis ska leva under kapitalismens förtryck och utsugning som skapar rasism och göder etniska konflikter som i sin tur ställer till oro och kriser. I kapitalismen är den som presterar mycket mera värd än den som presterar mindre. De som presterar mest får leva i slott medan de som presterar minst får leva på nåder om de får leva alls….

  Kapitalismen förbjuder förmögehetsskatt. Nån bra förklaring till det finns inte. Det ska bara vara så. Ojämlik fördelning är så att säga själva fundamentet.

  I förlängningen kan det också gå så långt som krig, vilket det gör med jämna mellanrum, och då är kärnkraftverken ett farligt hot som kan göra stora områden till ödemarker för lång tid framöver om de utsätts för en attack.

  För en stund sedan läste jag att utbyggnaden av vindkraft har avstannat i Sverige men den kommer säkert igång igen när kabeln till Baltikum är klar och efterfrågan på el stiger. Det är bra för Sverige 🙂

 10. För det första; vi står mitt i en rysk invasion av ett land som har starka ryskfientliga ultranationalistiska partier därför att det alltid har hotats av rysk invasion och farfars fars generation utsattes för politisk orkestrerad massvält i socialismens, solidaritetens och den röda flaggans namn. Med hjälp av pladder försöker du lämna ämnet; det är faktiskt din vanliga taktik. Du skulle ha nytta av föreslagen litteratur, men du är inte intresserad av annat än dina egna åsikter. Skulle du sakna åsikt i aktuellt ämne vill du helst köpa andras på burk, så billigt som möjligt.

  Så ska vi avnjuta hur du spänner vagnen framför hästen;

  1) Ukraina hotas av Ryssland, alltså ska de inte få ha kärnkraft, bäst är förstås om de är beroende av Ryssland och lär sig hålla käft, de har fått öva sig mycket på det i det förgångna. Det rimliga kravet, att den riktige krigshetsaren, alltså tsar Putin inte ska få ha kärnkraft därför att Ryssland startar krig då och då, den lär vi aldrig få höra. Alla andra ska skrota sin kärnkraft för att ryssarna inte ska sätta en missil i den.

  2) Kapitalism göder etniska konflikter? Sovjetunionen hette imperiet som odlat alla konflikter i öst; krimtatarer, volgatyskar… Det inkluderar tvångs-kollektiviseringen och bondeutrotningen på trettiotalet. I världsmåttstock den största inkomstförbättringen någonsin har inträffat sen Kina slopade sin sovjetimitation. Ukraina har aldrig haft kapitalism i vår mening, de har haft feodalism, stalinism och postsovjetisk gangsterekonomi genomsyrad av korruption. Oj förlåt, vi kom tillbaka till Ukraina, det vill inte du diskutera, där pågår en rysk invasion, du vill vädra dina obefintliga kunskaper i allt annat istället.

  3) Kapitalism har existerat med mycket stora skatter på förmögenheter, det saknas förbud. Om ett land straffar generationsväxling i näringslivet flyttar ägarna utomlands, som Rausing och Kamprad. Därför beskattas numera mest lönearbetarnas bostadsägande. Aktieavkastning har 30% skatt. Om man beskattar själva aktieägandet oavsett avkastning börjar det minska, tillsammans med investeringarna. Beskattning av kapital är självupphävande, kapitalet försvinner. Med ditt språkbruk kan du kalla det förbud om du vill.

  4) Nordstream, som resulterat i att Ryssland har ett geopolitiskt anspråk på oss, är byggd för att slippa grannar som vill ha tullavgifter på gastransport från ryska gangsters till västeuropa. Om de snälla svenskarna bråkar kan man flyga över en bataljon med Ekranoplan från Kaliningrad och besätta Gotland på ett par timmar. Sen ligger Nordstream helt utanför svenskt inflytande, för gott.

  5) Vindkraftsel duger inte till export, det vi exporterar är vattenkraftsel och kärnkraftsel som skattebetalarna redan betalat en gång. Vindkraftsutbyggnaden har upphört eftersom den är kapitalförstöring. Villkoret för att få igång miljöpartiets kapitalförstöring igen är att höja priset på el till oss som redan betalt och dessutom har skägget i brevlådan. När vi exporterar vår ”klimatsmarta” el utomlands stiger priset här hemma en gång till.

  6) Vi har kärnkraftverk och kraftverksdammar i Sverige därför bl.a eftersom politikerna beslutat att det aldrig mer blir krig. Därför har vi heller inget försvar, utan en försvarsindustripolitik med ett demonstrations-kompani i Afghanistan.

 11. Ska vi alltså bestämma oss för att västra ukraina har ingen rätt att slippa proryska mutkolvar som företrädare, därför att nazisterna passar på att vara nazister. Är alla västukrainare nazister, är det därför de kastar ut mutkolven?

  Jag tror att det finns nazister i Ukraina som en konsekvens av ryska övergrepp förr i tiden.

  Dessutom tror jag att ryssarna faktiskt är rädda för nazister, det har de övat på länge. Rysk trupp är välkommen av den ryska majoriteten på Krim, och kanske Donetsk också, medan tatarernas folkspillra är mindre glad. Än så länge har ingen skjutit, kanske rysk trupp delar landet. Det egentliga hotet är att rysk trupp går in i landsändar där den är hatad av majoriteten. Uppenbarligen kan vi också strunta i folkrättsliga teorier, gäller de inte för Ryssland gäller de heller inte för någon annan. Hitler hade också rätt att ockupera Sudetenland 1938, det var tydligen folkrättsligt korrekt, felet var att han inte kunde hålla sig, utan tog hela Tjeckoslovakien. Och det är då oron för att samma sak ska hända en gång till som gör alla så upprörda?

  Om man tittar på tv är alla mycket upprörda, det finns en stark misstro mot den ryska björnen hos alla dess grannar, endast ryssarna gillar den.

 12. Intressant utveckling med krisen i Ukraina… För tillfället inga stora nyheter därifrån och i avvaktan utnyttjar diverse konservativ/liberala foliehattar från s till sd tillfället och gapar högt om mer skattepengar till svenska militären som slösar bort pengarna i Afganistan.

  Jag kan se i en kommentar ovan att nazismen numera har blivit vardag i Europa och högerextremister finns i svenska militären.

  http://www.svt.se/nyheter/rasistisk-soldat-avskedad

  I Sverige har dom fattiga blivit ännu fattigare och dom rikaste ännu rikare…..

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/tre-ganger-sa-manga-fattiga-pa-ett-decennium

  ……. och de ynkliga offentliga skattemedel som finns kvar vill dom arbetarfientliga konservativ-liberalerna lägga på krig och militär.

  Högervridningen av samhället har blivit GROTESK.

  I år har vi flera demokratiska val och då har vi äntligen möjligheten att sätta ned foten och säga:

  STOPP! Nu räcker det. Vi vill ha den sociala tryggheten och vår generella välfärd tillbaka.

 13. Ingen kommer att lägga en spänn mer på försvaret, det är bara spel för gallerierna. Moderaten vill utreda, det är gjort på femton sekunder, vi har sparat mest av allt på försvaret och det har alla godkänt som förnuftigt. Humorpriset går till (s) som kommer dragande med ”krav de haft sen länge”; vad skulle det vara? Det är (s) politik alla är överens om. Det är dyrt att hålla soldater och potentiellt lönsamt med forskning. Alla är överens, och har varit det länge. Den ohederliga upprördheten är bullshit. Lösningen kom de på för länge sen, de parkerade tolv Leoparder i en gotlänsk lada utan besättning och kallade det militär närvaro, nu har de flugit dit några JAS och allt är bra. Flyg hem dem efter mello, ingen är intresserad. Jag ska inget säga, jag avskydda lumpen hela tiden. Kasta handgranat lärde jag mig som barn, jag gjorde precis som jag kom ihåg från ”Nya Seriemagasinet”, man räknar till tre och kastar så kommer den inte tillbaka från de tyska skyttegravarna, fänrik Svensson var jätterädd 1978, men det var för att jag var långhårig.

  Inget blod på Krim, befolkningen är rysk, varför skulle någon skjuta? Det här gäller vinsterna från gasexporten till väst, inget annat. Putin vill ha kontroll och sina egna mutkolvar ända fram till dem som har något att betala med, dvs fram till polska gränsen. Tjafset om väst, nazister, kupp; allt är strunt. Fossil energi är Rysslands enda export, vinsten pumpas i rör genom Ukraina. Ukraina under allt annat än rysk stövel är per definition illegitimt. Det gäller pengarna för Ryssland. Inte solidariteten, arbetarklassen, den röda fanan, inte ens moder Ryssland. Det här är en gangsterekonomi och det sköts som en sådan. En bil med förhandlare, sen en bil till med beväpnade män, till övertalning, när sådan behövs.

  Alltså är det inte över. Vare sig förhandlarna eller övertalningskompaniet står i Kiev, alltså går det inte att förhandla á la Putin. Putins ”motpart” ska säga ”da”, ta trettio silverpenningar och le, inte säga ”njet” och kräva storkovan. Då är han fascist, imperialist och hotar ryssar.

 14. Jag ville bara testa hur det kändes att skriva ett emotionellt inlägg som lämnade ämnet; det var kul.

  Nu gör vi världens enklaste marxistiska analys istället;
  Rysk kapitalistisk president har bara en sak att sälja, gas, Tyskland vill köpa, ledningen går genom Ukraina. Rysk president säljer billigt till Ukraina om hans släkting får vara president där. Släktingen installeras, ordnar billigt kontrakt, men stjäl motsvarande peng ur Ukrainas statskassa, och försöker förbjuda protester under ihållande misshandel och mord. Rysk kapitalistisk presidents släkting blir utkastad. Nu vill rysk kapitalistisk president sälja dyrt också till Ukraina. Bara en hake; ledningen går genom Ukraina, som kan plocka på sig gas utan att betala eftersom de rent fysiskt kontrollerar ledningen, och till och med stänga av den. Vad vill rysk kapitalistisk president då? Han vill ha sina soldater längs hela ledningen, ska Ukraina inte ha någon nytta av kan vårdbenägenheten sjunka under noll. Även kallat ”spränga gasledning”.

  Vilken är vitsen med all rysk militär på Krim? Ett första hot, billigt, inget motstånd. Rysk kapitalistisk president hotar västra Ukraina med liten demonstration av överlägsen kapacitet alla vill glömma. Varför går han inte bara in direkt i Kiev? När saker och ting börjar explodera kan gasledningen gå sönder på riktigt; då upphör sedelbuntarna från väst att komma in, rysk kapitalistisk president blir mindre rik och riskerar ökade protester hemma, av samma sort som dem i Kiev. Rysk kapitalistisk president och hans utkastade släkting är av samma sort, och försörjer sig på likartade sätt. Tvångsköp, tvångsförsäljning, skattepåhitt, maffian som domare och åklagare, medan riktiga domare, journalister, konkurrenter och försvarsadvokater hamnar i fängelse.

  Misstänksam analytiker frågar sig nu; varför fick Ukraina Krim 1954? Krim innehåller mest ryssar, rysskvoten stiger i Ukraina, om Krim tillhör Ukraina, Krim kan destabilisera framgångsrik icke-rysk politik i Ukraina. En trojansk häst? Å andra sidan ligger Krimhalvön lite avskilt från Ryssland, Krustjev kanske tyckte att det hade någon annan fördel. Vilken då, exakt?

  Hade Krustjev anledning att gardera sig för framtida opposition i Ukraina?
  Svar; general Vlasov och hans hundratusentals mannar. Sovjetunionen ordnade på ren talang ett särskilt växthus för nationalistiskt virus i Ukraina. Sen pekar de på sin egen skapelse och anklagar väst. Som står där med sina sedelbuntar och vill göra rysk kapitalistisk president rik genom att köpa gas han stulit och har till försäljning.

  Eller?

 15. sl skrev:
  ”Om man tittar på tv är alla mycket upprörda, det finns en stark misstro mot den ryska björnen hos alla dess grannar, endast ryssarna gillar den.”

  Men om man jämför ryssarnas agerande i Ukraina med dom västerländska krigshökarnas massmördande och massförstörelse i Asien och Mellanöstern så upplever jag nog hellre den ryska björnen som en snäll gosenalle och ha i sängen. Jag hyser inte den minsta fruktan österifrån och tror inte jag är ensam om det heller.

  Det är som precis som Putin säger, det gäller våra VÄNNER.

  Putin gillar inte riktigt Calle B, men han är inte ensam om det för det gör inte jag heller 😉

  När jag ser bilderna så tänker jag, näe…. vår utrikesminister ser ju ut som ondskan själv, inte så konstigt då vårt hårt förvärvade fredliga förtroende i världen har rasat till botten som en sten.

  Egentligen är det inte så värst långt bort till Ukraina och Ryssland så jag känner delaktigheten och det är kanske därför saken engagerar så kraftfullt.

  Ha en riktigt god kväll 🙂

 16. sl skrev:
  ”Ska vi alltså bestämma oss för att västra ukraina har ingen rätt att slippa proryska mutkolvar som företrädare, därför att nazisterna passar på att vara nazister. Är alla västukrainare nazister, är det därför de kastar ut mutkolven?”

  Jag läste nyss att många demonstranter i Ukraina nu kallar den nya regimen för ”junta” och att dom gripit makten genom en kupp.

  Hur demokratiskt är det igentligen? 🙂

 17. Någon; det är märkligt hur lite dina inlägg har med vad jag skriver att göra. Det känns som att du inte förstår vad jag säger. Det är kanske därför du inte gillar böcker? För jobbiga, helt enkelt.

  Agitprop är ständigt verksamt. Juntor brukar förbjuda fackföreningar, parlament, partier, tidningar och tv-stationer. Det enda jag sett är att det ryssockuperade Krim förbjudit två ickeryska tv-kanaler som inte var tillräckligt ”fredsälskande”. Agitprop kallar säkert Kievregeringen ”junta”; det ingår i spelet för att få Moskvas medlöpare i västeuropa att lystra till forna tiders lockrop.

  Konflikten i Ukraina ger dessvärre nazister en spelplan, men den beror inte på nazisterna. Den beror på Rysslands gasexport genom Ukraina till feta plånböcker i väst och ryska imperietraditioner. Kievregeringen vill ha betalt i naturaförmåner för att släppa igenom gasen. Putin vill ha en lydig mutkolv i Kiev. Tyskland vill bara ha gas. En olydig Kievregering kan stänga av gasen, den fredsälskande ryska björnen kan invadera hela Ukraina med vilken argumentation som helst, men orsaken kommer att vara att den vill kontrollera gasexporten fram till betalande kund.

  Den ryska björnen har traditioner; den skriver på papper som inte är värda någonting och den har alltid större arméer än sina stackars grannar. Det finns bara ett sätt att freda sig; att ha tillräckligt stor påk. Detta är den enda lärdom Rysslands grannar dragit genom seklerna. Eftersom ingen har tillräckligt stor påk utom USA har alla lärt en sak till; reta den inte.

  En regering i Kiev måste reta Moskva om den ska agera i sina medborgares intressen. Ukraina har inte råd med gas; de måste ta betalt för gastransporten. Putin betalar bara om han har en Quisling som Ukrainas president. Ett oantagbart villkor för Ukraina. Ryssland kräver underkastelse, Ukraina vägrar. Att inte retas med Ryssland betyder i fallet Ukraina att gå med på underkastelse. Då är gränsen passerad för de flesta. Endast ”fredsälskande” svenska vänsterrörelser tycker att kravet är berättigat, och att den som fredar sig är angripare.

  Så här kommer det att låta när Ryssland ska ta kontroll över Ukraina; ”Ukraina angriper Ryssland”. Ungefär som första september 1939.

  Men det är klart; ur en synpunkt är Ukraina angripare; de angriper ryska imperiets kärna. Utan Ukraina är Ryssland bara ett stort land med hundra språkgrupper som bubblor i den ryska själen. Med Ukraina i ryska händer är Ryssland fortfarande resterna av det ryska imperiet.

  ”En stor snäll nallebjörn” !!! Jag erkänner utan omsvep, jag skrattar.

 18. sl den 8 Mar 2014 kl. 15:14 skrev:
  ”Någon; det är märkligt hur lite dina inlägg har med vad jag skriver att göra. Det känns som att du inte förstår vad jag säger.”

  Det är inte så enkelt att kommentera det du skriver för det skulle bli så omfattande att jag inte mäktar med det. Du får nöja det med ett och annat lösryckt citat och ofta blir det ett i slutet för det är dom raderna jag har ovanför.

  Ovanför pratar du om det ”ryska imperiet”, men det västliga eurokapitalisktiska imperiet då? Ska det få breda ut sig över hela klotet som om det vore av Gud givet eller det ”naturliga” då?

  Jag uppskattar rubriken ”Vart går Ukraina” på det här inlägget men det börjar komma så långt bak nu att det inte längre känns aktuellt att kommentera så jag tror jag fortsätter längre fram bland de senaste inläggen 🙂

 19. Mina inlägg hänger ihop som helheter, du greppar dem inte, och försöker tugga i dig småbitar av dem.

  Under 1900talet fanns två imperier, det brittiska och det ryska. Andra världskriget innebar att det brittiska gick under och det ryska expanderade.

  Det ryska imperiet är en historisk term, sen Peter den Stores dagar har de små västländerna haft problem med detta mammutrike. Det är ingen ovanlighet att folk inte har uppfattat skillnaden i storlek; Ryssland är i en helt annan division. Ryssarna själva ser sanningen varje gång de knäpper på tv-nyheterna, Ryssland i mitten och alla dvärgar i dess olika kanter. Två gånger har små självöverskattande europeiska diktatorer trott att det bara var att stövla in så skulle Ryssland falla av sig självt, både Napoleon och Hitler missbedömde läget fullständigt. Ingen av dem var ens i närheten av att ta Ryssland. Ryssland däremot, är helt kapabelt att sluka sina grannar.

  Varför kallar jag inte västeuropa för ett imperium? Därför att det inte är ett imperium. Tre medelstora stater har en frihandelszon tillsammans med alla sina smågrannar. Dessa tre medelstora länder hade varsitt världscentrum för hundra år sen, nu låtsas de ha en gemensam regering, men den saknar militär kapacitet och vilja till utrikes expansion. EU kan inte bli ett imperium; ett imperium har en kärna, vare sig England, Tyskland eller Frankrike går med på att någon av de andra beskattar och dominerar dem. England signalerar det gång på gång mot fransmännen, tyskarna har vänt sig österut igen, eftersom allt är blockerat västerut. Bägge världskrigen började som uppgörelser om europeisk dominans, det andra slutade med att européerna tappade kontrollen till något som kallades supermakterna. Den östra supermakten flyttade Polens och Tysklands gränser västerut. Ryssarna har vad som krävs av ett imperium; viljan att ta andras mark.

  Nu återstår en supermakt; USA. Är det ett imperium? Inte i Europa. USA har saknat militär kapacitet att ta territorium i Europa sen 1946, styrkorna i Europa var alltid till för att hindra det ryska imperiets expansion, aldrig till för amerikansk expansion. Sovjetväldet föll av sig självt, av sin ”inre motsättningar” som en marxist skulle ha sagt. I hålet efter Sovjet har USA accepterat allianser med oerhört villiga östeuropeiska länder; Polen, Finland, Baltikum, alla vill de ha amerikanska garantier mot klassisk och förväntad rysk expansionslust. Ockuperas Polen av amerikanska soldater? Nej. USA har ett handelsimperium, dess flotta är till för att skydda handelsströmmarna runt jorden, Polen vill vara med i handelsströmmarna. USA är sig självt nog. USA ligger separat på andra sidan jorden. USA gör affärer. De köper sina fiender med sin världsvaluta. USA´s armé är bara till för att hindra den som stör världshandeln; USA kan inte ockupera världen. De kunde avsätta Saddam, men inte hindra Irak från att bli vad dess befolkning gör det till, så mycket soldater har inte USA. De slog ut Saddams imitation av röda armén, det var allt, de kunde inte med våld hindra det irakiska inbördeskriget. Slutresultatet av alla spenderade krigsmiljarder är att Iran expanderat sin inflytandesfär in i Iraks regering. Ett misslyckande. USA orkar inte hålla talibanerna stången, de vill inte betala priset.

  Det finns en historia om USA; en boklånare gick in på ett brittiskt bibliotek och frågade efter en bok om USA. Svaret; ”that would be under ’colonies’, sir”. USA är en fd brittisk koloni och vill inte ha kolonier. USA vill ha frihandel.

  USA bredde ut sig västerut i Amerika och har tuggat i sig spanska koloniala besittningar. Den amerikanska supermakten har ett politiskt centrum och en marknad; men USA är ett centrum i en värld av frihandel som de skapat åt sig själva och andra. USA är världens militärt mäktigaste land, men dess trupper står inte i alla världsdelar, redo att kväsa nationella uppror. Man kan kalla USA ett imperium bara om man omdefinierar begreppet; vi deltar i det amerikanske frihandelsimperiet, helt frivilligt, vi är inte ockuperade. Det är uppochnervända världen; om vi inte följer de implicita reglerna får vi inte vara med i frihandelsväldet. Så vi ställer egennyttigt vår säkerhetstjänst i USA´s tjänst, för att gemensamt försvara ”our way of living”.

 20. Min favvo sovjetposter är utan tvekan ”Kapitalismens parlament ljuger – straffar – mutar” och det känns extra aktuellt att titta på den nu när högerpolitikerna i väst ska sätta in sina *sanktioner* mot vår ryska granne i öster.

  Vad straffet blir vet jag inte, men med en kapitalism i kris och investeringar som dräneras av giriga kapitalister så kan det nog inte bli så mycket mer än musen som röt. Du ser också på bilden nedan att girigheten har gjort att den en gång så stolta demokratin nu håller på och vittra sönder.

  http://www.sovmusic.ru/jpg/posters/ussr0325.jpg

  Jag tror Ryssland vinner, dom har alla trumfen och spelar korten rätt.

  http://swedish.ruvr.ru/2014_03_12/EU-s-meningslosa-gasanstrangningar-7781/

  Krim, och kanske hela östra Ukraina tror jag i framtiden kommer tillhöra Ryssland. Folket vill ha det så och sen kan du kalla det för precis vad du vill 😉

  ——————————————-

  Tack för din föreläsning ovan 🙂

  Jag ska försöka läsa igenom den noga, om jag nu hinner det innan nästa kommer…. 😉

 21. Varsågod, den är gratis 🙂

  Jag sa från diskussionens början (annan tråd) att detta slutar med att de delar landet, det är inte mitt beslut, men det verkar vara det enda de kan enas om. I kampen mellan öst och väst använder öst våld och väst ord. I princip går folkvandringarna från öst till väst. Västeuropa är inte inställt på krig, befolkningen är fostrad till fred, lyckligtvis.

  Västeuropa kommer inte att minska gasimporten, de kommer att belägga några potentater med inreseförbud och frysa deras bankkonton. Ukrainas ultimatum är som när en banktjänsteman med händerna i luften hotar den beväpnade bankrånaren med ingenting. Det är formalistiskt taktikspel.

  Tycker du att det finns anledning att glädja sig åt att ryska trupper ockuperar Krim? Ingen hotade den ryska majoriteten där, och de hade en stark militär närvaro redan innan.

 22. Hej sl!

  Nu har jag försökt och banta ner din avhandling till något mer greppbart 🙂

  1. Det finns bara ett imperium på jorden och det är Ryssland som också är i stånd och erövra sina grannar.
  Citat: ”Ryssarna har vad som krävs av ett imperium; viljan att ta andras mark”
  (Underförstått lita inte på Ryssland, dom kan invadera sina grannar och Sverige när som helst)

  2. Västeuropa är en fredens duva och saknar helt expansionsplaner.
  Citat: ”men den saknar militär kapacitet och vilja till utrikes expansion. EU kan inte bli ett imperium; ett imperium har en kärna”
  (Underförstått, du kan alltid lita på väst. Väst är bäst)

  3. USA är heller inget imperium i ordets rätta bemärkelse. USA är snarare ett skydd ”för vårt sätt att leva”.
  (Underförtstått, lita alltid på USA de är våra vänner som vi behöver för vår trygghet)

  Har jag förstått dig rätt?

 23. sl den 13 Mar 2014 kl. 09:07 skrev:
  Varsågod, den är gratis 🙂

  Det är Jesus också 🙂

  Men vem ska man tro på? 😉

 24. Västeuropa har ingen kärna, utan ett antal huvudstäder med regeringar som har olika uppfattningar. Berlin, Paris och London vill inte samma sak. Ministerrådet är ett försök att installera en europeisk superregering, men det kommenderar ingen armé. Det finns ingen europeisk kapacitet att föra krig utomlands; sen 1945 har västeuropa hukat bakom den amerikanska armén. Thatcher skickade allt UK har till Falklandsöarna för att besegra några operettgeneraler.

  USA stod för mer än 50% av världens BNP 1945 och stod som ockupant i Europa och Stilla Havet. USA har numera kapacitet att slå ut ett par Saddam samtidigt, men inte förmågan att ockupera ett land på samma sätt som man ockuperade Nazityskland 1945. USA ha inget imperium i betydelsen kolonier där dess trupper står som ockupanter över väldiga arealer och främmande folk.

  Sovjetunionen stod också med väldiga trupper i Europa 1945, och lät dem stå kvar i femtio år. Sovjetunionen hade ett riktigt imperium med rena lydregimer, det är vad de vill ha i Kiev. Landet Ryssland är i sig ett imperium; det spänner över två världsdelar och har 100 underordnade språk. Det ryska imperiet är väldigt försvagat av sitt sammanbrott 1991, men det finns kvar. Den ryska uppfattningen är att Ukraina tillhör det ryska imperiet. Det ryska imperiet har tappat sin kapacitet att ockupera andra länder, men ger sig självt rätten kliva in där det bor ryssar.

  Anledningen till svensk nedrustning är det ryska imperiets sammanbrott 1991. Det var dem vi försvarade oss mot.

  Ta och kika på en jordglob.

 25. Om man pratar om imperialism ska jag tänka Ryssland då menar du?

  Är det Ryssland som är dom största imperialisterna när man kollar på en jordglob?

 26. Om du skulle råka tänka på imperialism får man väl fråga vid vilken tidpunkt och var på jorden. Imperialism är ingen specifikt rysk egenskap, men Ukraina är utsatt för rysk imperialism.

  Om du tittar på en jordglob så ser du att Ryssland är jordens största land. Det sträcker sig över två världsdelar och bebos bland annat av ryssar, men också av andra folk som lever i resterna av det ryska imperiet. Om du tittar på Rysslands grannar, tex Ukraina, så ser du att det är ett litet land som ligger alldeles bredvid Ryssland.

  Många av Rysslands små grannar är skrämda av det ryska agerandet på Krim. De inser att det kan få en fortsättning norr och väst om Krim, att det inte är slut. I Baltikum är de inte glada just nu; de har också sina gamla herrars befolkning. De ser hur lätt det är för Ryssland att ta tillbaka vad de en gång erövrat och sen förlorat. Någon som säger sig tala för Krimtatarerna, en befolkningsspillra av ett folk Stalin lät tvångsförflytta vid förryskandet av Krim, hoppas att ”väst” ska intervenera för att hindra rysk annektering. Någon sådan militär kapacitet har inte västeuropa, och någon sådan plan finns inte. EU hoppas att Ryssland ska bli ett land som andra, som man handlar med. Det ryska tilltaget på Krim gör att alla kan se att Ryssland inte är ett land som andra. Titta på en jordglob, så ser du varför Ryssland inte är ett land som andra. Vänd istället på steken. Det finns inget annat land som Ryssland. Ryssland är ett stukat imperium med klorna kvar. Rysslands grannar är rädda.

 27. Här är en intressant sida om Ryssland ur en slags modernt perspektiv, den känns producerad av stolta och nationalistiska stor-ryssar, men inte nödvändigtvis regimens papegojor (som RT). Bilderna är säkert äkta, man får en känsla. Om man vill ha någon.

  http://englishrussia.com

  Nästan inga utredande texter, men ändå full av information man inte får i svenska medier.

 28. sl, det du säger behöver inga kommentarer mer än konstaterandet att opinionen i Sverige för en anslutning till Nato faktiskt har minskat och inte ökat sedan Ryssland och Krimfrågan blivit 1:a nyheter. Demokratin tycks gå i otakt med högerpolitiken och du själv gör dig till en foliehatt om du inte redan är det 🙂

  Högerpolitikerna i väst hoppades på (kapitalist)Kina men det verkar som det skitit sej.

  Kina har avstått från att rösta.
  Läs mera: http://swedish.ruvr.ru/news/2014_03_15/Ryssland-har-blockerat-resolution-mot-folkomrostning-i-Krim-6986/

  Ska bli intressant och se utvecklingen i västra Ukraina med ett högerstyrt Europa på defensiven i en utdragen kapitalistisk recession och ett progressivt Ryssland på en lika utdragen ekonomisk frammarsch 😉

 29. sl den 14 Mar 2014 kl. 14:10 skrev:
  ”EU hoppas att Ryssland ska bli ett land som andra, som man handlar med.”

  Jag hoppas att Ryssland exporterar men endast mot kontant betalning eller möjligen garantier. Har sagt till dig förut att man ska akta sig noga för sugare och andra som inte riktigt är och lita på. Nu tänker högerpolitikerna i väst frysa ett antal feta bankkonton för ryssoligarker som förälskat sig i kapitalismen (=”vårt sätt och leva”) och tittat för djupt i glasen på lyxkrogarna i västvärldens skatteparadis. Putin kan tyvärr inte påverka det så dom får helt enkelt skylla sig själva när dom satte kapitalet i det opålitliga väst.

  Ryssarna är mer snälla och reko så det irriterar att dom inte kräver in Ukrainas skuld på nio miljarder i utebliven betalning för gasleveranser nu när dom svikit Ryssland med en fascistledd statskupp stöttad och sponsrad från västvärlden. Janukovitjz regering fick skulden för prickskyttar och lik på gatorna men eftervärlden lär visa att skotten i själva verket kom från evvromajdans egna lejda lönnmördare.

  I dag är början till Krims rätta tillhöriget och det känns mycket bra 🙂

 30. sl den 14 Mar 2014 kl. 14:10 skrev:
  ”Någon som säger sig tala för Krimtatarerna, en befolkningsspillra av ett folk Stalin lät tvångsförflytta vid förryskandet av Krim, hoppas att ”väst” ska intervenera för att hindra rysk annektering.”

  Det är ju väldigt klädsamt av dig att du för första gången här på bloggen K&Å tycks bry dig om muslimers villkor, de har ju för dig tidigare varit något som mer eller mindre förpestat ”vårt sätt och leva” här i västvärlden.

  ”I ett kvarter där många muslimska krimtatarer bor, en grupp som uppmanat till bojkott av folkomröstningen, syntes ett 20-tal människor vara på väg in i en vallokal.”
  Läs mera: http://nyheter.se.msn.com/utrikes/krim-r%C3%B6star-om-framtiden

  Förresten tycker jag den inte den högfärdiga och arroganta västvärlden ska raljera över Rysslands förhållande till minoriteter för där gjorde Ryssland och Sovjetunionen långt mera än vad knappatisterna i väst nånsin gjort. De flesta var analfabeter men kommunisterna såg till att alla fick utbildning på bara ett par decennier. I Rumänien fick romerna hus, hem och arbeten under kommunismen men sen socialismen föll privatiserades allt eller blev ruiner och romerna fick sparken eller hade inte längre några jobb att gå till. I dag kan vi se romerna som tiggare bortkörda kapitalismens poliser som ska skydda ägandet för dom som redan har. Att vara fattig har blivit ett brott och brottet dom anklagas för är att dom är lata.

  Du tar munnen full du sl, men det här är en del av västvärldens ”fina” skyltfönster du pratat om och där fönsterbågar, foder och dekorationer numera är prydligt målat i brunt.

 31. sl…
  Hur det gick med folkomröstningen på Krim borde du veta vid det här laget och så här säger Nikolaj, en pensionerad militär på Krim

  ”– Detta är ett historiskt ögonblick för alla Krimbor och resten av världen. Vi vill inte att fascister ska styra över oss. Som före detta militär vet jag vad krig innebär. Vi vill ha lugn och ro och fungerande fabriker. Därför röstade jag för en anslutning av Krim till Ryssland, berättar han för SVT:s Elin Jönsson.”
  Läs mera: http://www.svt.se/nyheter/varlden/kritik-aven-bland-rostande-pa-krim

  Kan du förklara vad vår utrikesminister borde säja till mannen för han ska få ett förtroende för EU, väst och Sverige?

 32. sl…

  95% vill ha en anslutning till Ryssland och folket på Krim jublar över valresultatet medan politiker och politruken i väst muttrar ilsket om sanktioner och stödjer den fascistblandade kuppmakarregimen i Kiev.

  Ganska patetiskt eller hur…. ?

  Jag förstår folket på Krim, dom vill har rejäla pålitliga ledare och ordning och reda istället för ett korrupt konkursbo som för dom mot fattigdom och elände.

  Ryssland är en stark ekonomi som till stor del bygger på export av energi och råvaror som naturgas, olja, timmer, vete m.m.

  Kan berätta för dig att ungefär hälften av bensinen i din bil kommer just från Ryssland och du kan inte göra ett skit åt det om du nu inte byter till en miljöbil som drivs av etanol eller eldrift förstås 😉

 33. Någon; det är Ryssland som är ”högerstyrt”, du bara fattar det inte. Ryssland är inte alls progressivt, utan auktoritärt, nationalistiskt och imperialistiskt. Som det ofta varit.

  Kina ockuperade Tibet 1951 och vill därför ha ickeinblandningspolitiken som norm. De har placerat sina kärnvapenmissiler i Tibet och ”kinesifierar” Tibet på samma sätt som Ryssland ”förryskat” Krim. De vill inte ha något FN-prejudikat som sen kan användas mot dem. Därför lägger de ner sin röst. Kinas regim är en sovjetisk exportregim som accepterat marknadspriser som instrument för effektivare ekonomi, men politiskt sett är den postsovjetisk, med ett parti, en press, en TV och en säkerhetspolis. De kinesiska generalerna vill ha Kina som ett jätte-Burma, med sig själva som kapitalister, utan konkurrens.

  Att ha fri press och rätt att säga saker utan att säkerhetspolisen först godkänt dem, det kallar du högfärdig. Du antar att den ryska politiken automatiskt är progressiv, man får ge Agitprop-KGB en eloge för deras framgångsrika propaganda; de dummaste västlänningarna köper den rent känslomässigt. Den senaste skrönan, att euromajdan hade krypskyttar som besköt den själv är just så dum att Stefan Lindgren, Myrdal och du tror på den; bottenskrapet anpassar sig till agitprop fast man inte ens måste. Det sannolika är att det dels finns dårar som skjuter på skoj, för att de gillar att döda, eller att regimen, precis som i Syrien, försöker få igång krig för att få upp nivån på våldsanvändningen till en nivå där den själv vinner på teknisk överlägsenhet. Samma sak hände i Syrien. Det kan mycket väl vara så att den gamla handboken från röda armén som exporterats både till Ukraina och Syrien innehåller detta grundtips för destabilisering av stora civila revolter. Det är en sannolikare hypotes än att folket som fick bort den ryska mutkolven anställde krypskyttar för att skjuta på dem själva.

  Under planekonomin;
  1) hade alla ”jobb”, det innebar att man var tvungen att arbeta med något som ingen visste om någon annan ville ha, protesterade man fanns arbetsläger, betalt fick man i en ickekonvertibel valuta som motsvarades av noll varor i affärerna. Man fick alltså inte betalt för sitt ”jobb”, man fick monopolpengar.
  2) fanns ingen bostadsbrist; man bodde helt enkelt två familjer i en etta och ställde upp bokhyllor rakt genom rummet så att det blev två rum.
  3) Varför har vi romer utanför NK? Därför att de numera inte skjuts i ryggen när de lämnar Rumänien.
  4) Varför föll planekonomin, medan det civliserade och lyckligt underbeväpnade västeuropa tittade på utan att ens fatta vad som pågick? Se punkt 1-3.

  Din hjärna är tom och du vill ha den sån. Det är i öst det är finns nazister på bägge sidor, men de ukrainare som vill slippa arroganta storryssar i Kiev tittar nog snarare på tv-serier, reklam och kändisreportage från väst. De protesterade antagligen mot den traditionella postsovjetiska korruptionen på alla nivåer alla dagar om året. Det är vad det handlar om i Ukraina; det är ett land som Ryssland vill kontrollera, men dess västliga befolkning vill slippa. Tror du att du kan komma ihåg det i flera sekunder, innan du börjar rabbla felaktigheter utanför ämnet för att glömma bort kärnproblemet?

  Foliehatt? Du behöver ingen, det är tomt mellan öronen, och du är nöjd. Du skulle byta till ”Ingen”.

 34. Det skulle vara till att hänga upp och ner, och publicera på youtube. Då stänger säkerhetsofficeren/presidenten/penningförsnillaren av kanalen med mest av allt.

  Jämfört med allt annat är väst inte dekadent. Jämfört med väst är det mesta dekadent.

 35. Jag gillar faktiskt dina senaste kommentarer. De känns uppgivna och man förstår att det nu kommit grus i utsugarmaskinen så den börjar gå riktigt trögt.

  Kanske Putin håller i skyffeln?

  Nja… Han gör nog bara vad han ska för Rysslands bästa och han kommer få cred för det tror jag.

  Då är läget betydligt sämre för det liberalkonservativa ledarskiktet i väst och som kuppmakarna i Ukraina smyger med.

  Alla dom där har fått bruna vänner som dom inte blir av med och de liberalkonservativa politikerna med Kalle B i spetsen (här alltså) står som dumma agustar i kulisserna och vägrar kommentera. Istället förlitar man sig på storanglosaxarna på andra sidan jordklotet och som dom påstår att jag tillhör. Vicka stollar…. Jag som nordbo har inte ett skit med dom och göra. Punkt.

  Fast jag tror det kommer ordna sig, jag förlitar mig på den arbetande klassen. Vi både hör och ser även om borgarna helst förvägrar oss utbildning så vi inte upptäcker vad dom håller på med och bygger rikedomar i det tysta för efter den svenska borgarrevolutionen 2006 behöver förmögenhet inte längre redovisas och för att inte du ska väsnas om det fick du ett skatteavdrag fast bara om du jobbar. Kan du inte jobba har du istället fått det sämre med Alliansen.

  Ljuga – straffa – muta så fungerar borgarnas politik.

  I år är det supervalåret. En bra början kan vara och ge EU en spark i rövven för vad är EU mer än handel och vandel och mer pengar åt penningestinna affärsmän?

  För oss vanliga har det mest blivit en fråga om privatiseringar, sociala nedskärningar och försämringar, försämringar och åter försämringar.

  Stackars folk i Ukraina när det går upp ett ljus för dom vad EU har och erbjuda mer än socialt elände och NATO:s militärbaser.

 36. ”Rysslands bästa”? Putin har använt trupp på annans territorium, ingen kan hindra det, och du är glad. Det är exakt som när Hitler annekterade Sudetenland; vad hände sen? Han annekterade hela Tjeckoslovakien. Det är vad som väntar.

  EU har ingenting att erbjuda, men det är inte det frågan gäller. Västra Ukraina vill slippa Moskvas döda hand över hela samhället. Frågan gäller inte EU, den gäller mer eller mindre rysk ockupation av Ukraina.

 37. Läste idag att IMF ställer krav att gaspriserna höjs med 50% i Ukraina.

  Vem är då IMF?

  Jaa… På namnet låter det som något internationellt och demokratiskt men när jag kollade mer noga såg det ut att vara nån slags världbank där USA, England, Frankrike och Tyskland hade det största inflytandet och ägandet. Ryssland som är ett jätteland hade bara ett par procent liksom jättelandet Kina som hade kanske 3 procent.

  Förvånad?

  Demokratiskt för vem?

  Sen har vi också den här ”demokratiska fria oberoende västmedia”

  Sett några aktuella bilder innifrån Ukraina?

  Jaså inte det?

  Nä, inte jag heller…

  Sanningen lär vara att den nya borgerliga regimen som gripit makten genom en statskupp ställt till ett kaos så högerledarna i väst (från socialister till konservativa) darrar i knävecken och måste ställa till ett möte i Haag för att på nåt sett säkerhetsställa att inte några högerradikaler spränger något kärnkraftverk i luften så hela Europa drabbas.

  Den allvetande sl pratar om att väst är som ett skyltfönster för grannländerna i öst men sanningen är den motsatta vilket flyktingströmmarna visar och som går i östlig riktning mot tryggheten och säkerheten för den vanliga arbetande klassen.

  Intressant utveckling i Ukraina. Risken finns för inbördeskrig men i vilket fall som helst tror jag folket kommer sparka den här borgarregimen åt helvete vartefter dom ser hur eländigt allting blivit.

 38. IMF lånar ut pengar till regimer som ser ut att kunna betala tillbaka. Det går till så att de som fattar besluten har löner i stratosfären, och de lovar att de som har gräsrotslöner plus subventioner får subventionerna eliminerade. Det är bara du, den fåkunnige ”någon”, som inte vet det. IMF har på knastertorrt ekonomspråk meddelat att de inte kan trolla med knäna; de har inget mandat att ge bort pengar.

  Ingenting kräver att man lånar pengar av IMF, det finns alltid alternativet att pressa bondeklassens blod genom en sil. 1900-tals metoden från Ryssland, Kina, och…. surprise; Ukraina! Dagens antiryska protester i Ukraina beror på gamla ryska övergrepp i Ukraina.

  Rysslands mutkolv Janukovitj kastades ut i en revolution. Tyvärr är Ukraina beroende av rysk gas, så Ryssland behöver bara stoppa flödet av gas vid misshaglig regim i Ukraina. Då finns en hake; exporten till betalande västeuropéer upphör med stopp i flödet till Ukraina. Därför vill Putin äga hela Ukraina oavsett befolkning. Putin hoppas givetvis att hans utpressning ska resultera i en lydig nickedocka i Kiev, utan invasion, men trupperna står redan vid gränsen. Givetvis finns ingen Natotrupp i Ukraina, eftersom det hela inte gäller Natos expansion, utan rysk härskarmentalitet och Rysslands stackars grannar.

  Pajas-socialister som ställer sig på förtryckarens sida har det varit gott om ända sedan trettiotalet. Det är ett huvudskäl till den socialistiska rörelsens problem med legitimiteten. Den företräder inte ”arbetarna”, utan bara sig själv. Den gav namnet ”frihet” åt någonting som alla såg var slaveri, och det har kostat. Vision, mål, medel; allt saknas. Endast reaktionärt hurrande vid ryska övergrepp finns kvar.

  Min teori nummer ett från för ett halvår sen ser ut att hålla sig; bäst att dela landet. Annars lär västra Ukraina tvingas på en rysk diktator, och då fortsätter de folkliga protesterna, tills ryssarna gör det de gör allra bäst; knäcker grannarna. Bättre att dela landet än knäcka ett helt folk.

 39. sl den 25 Mar 2014 kl. 17:44 skrev:
  ”Frågan gäller inte EU, den gäller mer eller mindre rysk ockupation av Ukraina.”

  Ett Ukraina bestyckat av amerikanska NATO-baser med stridspetsarna riktade mot Moskva är det din ”demokratiska” dröm?

  Dom västerländska stridshökarna trängde sig in i baltländerna och dom forna länderna i östeuropa vid Sovjetunionens sönderfall men nu måste imperalisterna från väst stoppas till varje pris. Varje gång jag ser Calle B sura miner känner jag mig trygg. Inga NATO-krig i Europa tack.

  Obamas prat gör mig också trygg. Han visar att deras globala kapitalister försnillat skattepengarna till bankvalven och ett liv i lyx så det enda han har och erbjuda är att västkapitalismen inte längre är gratis. Vi ni ha ”vårt sätt och leva” så hjälp-dig-själv.

 40. Man undrar hur du lyckas filtrera verkligheten till dess totala motsats. Det finns inga Natoarméer vare sig i Baltikum eller Ukraina, men den ryska uppdaterade invasionsstyrkan står vid gränsen, på Krim gick den över gränsen för ett par veckor sen. Det är Ryssland som har stridsspetsar, det är Ryssland som är aggressorn, det är Ryssland som startar krig, och Nato har alltid haft uppgiften att hindra rysk expansion. Om du känner dig trygg eller inte spelar ingen roll, du kan inte läsa av politiska realiteter. Ryssland är ett troll som alltid stått på egna ben, ingen förväntar sig något annat. Tyvärr placerar de sina ben i grannländerna ibland.

 41. Hejsan sl….

  Först tittar du på den här bilden och de aggressionerna är bara de allra senaste i en lång rad sedan ww2
  http://pbs.twimg.com/media/Bivs1yxCUAAreCF.jpg:medium

  Sedan tittar du på den här bilden och då förstår du genast varför du måste tänka ett varv till…
  http://russianblogger.me/wp-content/uploads/2014/03/russia-crimea-500×351.jpg

  Jaa… Nu skäms du och när du ändå står i skamvrån fem minuter kan du ta med dej handdatorn och spana bilden nedan så förstår du varför öst inte kan släppa en kvadratmillimeter till åt imperialisterna i väst som roffade åt sig så mycket dom bara kunde vid Sovjetunionens sönderfall. Det är själva kärnan i kapitalismen. Det är en erövringsideologi. Där den först började praktiseras i stor skala var i det gamla Romarriket men det rasade samman liksom Sovjetunionen som var en kommandoekonomi. I dag är Ryssland kapitalism fast med en historia av folkdemokrati och det är anledningen till att du ogillar Ryssland. Fast egentligen är det inte alls Ryssland, det är istället socialismen som du hatar så innerligt.
  http://riseuptimes.files.wordpress.com/2014/03/russia-wants-war.jpg?w=600&h=482

 42. Nu vill jag se Vladimir Putin agera med kraft för att förhindra NATO att installera robotbaser i Ukraina. sl blåljuger att stridskraft inte finns i väst bara för att man inte ska bli orolig men sanningen är en helt annan och nu måste Putin och Ryssland sätta hårt mot dom hårda och Ryssland kan bara dom vill.

  ”Ukrainas parlament röstar också för ett godkännande av en gemensam militärövning med Nato-länder på ukrainskt territorium, skriver AFP.”
  Källa: http://nyheter.se.msn.com/utrikes/ukraina-avv%C3%A4pnar-miliser

  Och här är NATO som inte fanns i Baltikum som sl ljög om i tidigare inlägg
  http://swedish.ruvr.ru/news/2014_03_06/Pentagon-okar-antalet-jaktflygplan-i-Baltikum-2650/
  swedish.ruvr.ru/news/2014_04_01/Natos-flygovning-inleds-i-Baltikum-0557/

 43. Ska jag skämmas för dina pinsamma bilder och generande okunnighet? Du vill ju inte ens göra något åt den, du hänvisar till rysk propaganda utan att fatta det.

  Inbördeskrigen i gamla sovjet-kolonier drivs inte av USA, de förs av intressegrupper som bor på plats, mest med den fallna sovjetiska lydregimens vapen. Att USA ställt tio flygplan i Baltikum är ingen ockupation, det är för att ryssarna ska tvingas ta striden direkt med NATO om de vill ockupera Baltikum. Det är Rysslands grannar som vill ha skydd mot Ryssland, inte USA som flyttar fram några positioner. USA omgrupperade till Stilla Havet för något decennium sen, de har tagit hem trupp från västeuropa och lämnat Island helt. Med en sådan granne som Ryssland måste man akta sig. Aggressionen är rysk, översitteriet är ryskt. USA är inte närvarande annat än som en dröm på tv och förhoppningar om ”lån”. Varför citationstecken? Ingen verkar längre kalkylera med att lån ska betalas tillbaka. Eller rättare sagt; de som skriver på lånen gör det för skattebetalarnas räkning.

  Vad man kunde hoppas på är att den ryske diktatorn råkade ut för opposition på hemmaplan. Utvecklingen i Ryssland är negativ; oppositionella förlorar jobbet och hamnar i fängelse bara de samlas med plakat. Det är i själva Ryssland problemen är värst, därifrån spiller de över till Rysslands grannar.

 44. Nu ljuger du igen. Ryssland hade inga kolonier i Europa. Sovjetunionen var en federation. De flesta är vita västerlänningar som gett sig ut på stöldturné genom kolonisation. 1 miljard afrikaner kan vittna om den saken…..

  Väst är inte bäst längre och det man kan ju alltid dölja genom censuren samtidigt som man skriker sig hesa om demokrati och yttrandefrihet men i själva verket är det just den egna folket som borgarna är mest rädda för.

  http://www.svt.se/nyheter/varlden/lettland-och-litauen-slacker-ryska-tv-sandningar

  Sen kan du läsa här om dom fredsälskande modiga männen i väst

  http://www.svt.se/kultur/konst/internationell-konstprotest-mot-dronarkrig

 45. Jag ljuger aldrig, du är ytterst okunnig och nöjd med det. Östeuropa var sovjetiska kolonier 1945-1991. Irak, Syrien, Libyen styrdes av åldrande mer eller mindre tokiga gubbar som beundrade Stalin och beväpnades av Stalins efterträdare. En av dem avsattes av USA sen han stört oljeflödet genom att invadera Kuwait. Inbördeskriget som följde var bara en fortsättning på Irakisk inrikespolitik. Övriga sovjetstödda diktatorer föll därför att de är hatade av sina undersåtar. Den sortens socialister som stöder vilket pack som helst bara för att det bränner amerikanska flaggor och föraktar frihet har lyckligtvis usla utsikter.

 46. sl den 5 Apr 2014 kl. 09:20 skrev:
  ”Inbördeskrigen i gamla sovjet-kolonier drivs inte av USA, de förs av intressegrupper som bor på plats, mest med den fallna sovjetiska lydregimens vapen.”

  sl, kan man verkligen lita på det du skriver?

  ”Läget i sydöstra Ukraina eskalerar. Kiev skickar dit interna trupper, nationalgardet, Högersektorns gerillor och till och med amerikanska legosoldater.”
  Läs mera: http://swedish.ruvr.ru/2014_04_08/Ukraina-pa-troskeln-till-inbordeskrig-5949/

Kommentera