Socialistiska Partiet: Slut upp mot nazismen!

 

Tre personer har knivhuggits, en av dem har fått lungan punkterad. Den allvarligast skadade, Showan, är en ung man som är mycket aktiv inom en av Malmö FF:s supportergrupper och bland annat engagerat sig mot homofobi på fotbollsläktaren.

Den 8:e mars blev flera personer i Malmö utsatta för ett mordförsök på öppen gata av nazister efter de feministiska demonstrationerna på kvinnodagen. De knivhöggs och en person fick livshotande skador medan en annan fick en punkterad lunga. Nazister från Svenskarnas parti greps misstänkta för mordförsök. Det skedde bara några dagar efter att nazisterna som attackerade en annan fredlig manifestation, i Kärrtorp, ställdes inför rätta. En av de gripna nazisterna i Malmö har, enligt uppgift, nyligen kommit tillbaka från Ukraina där han slogs på fascisternas sida.

Vi har ett samhälle där nynazister och högerextremister gång efter annan ägnar sig åt dödligt våld mot människor vars värderingar de avskyr: Pronazistiska förlag distribuerar nazistisk propaganda, gömställen påträffas fullastade med vapen, hot och våld riktas mot HBTQ-aktivister, hets mot folkgrupp pågår oavbrutet med islamofobi och antisemitism – och nu mordförsök mot aktivister på internationella kvinnodagen. Feministiska aktivister hade tagit bort nazistiska klistermärken – och nazisterna gick till våldsamt attack.

Högerextremisters och nynazisters upptrappade våld sker samtidigt som en del av dessa grupper anstränger sig för att bli rumsrena. Det är den borgerliga politiken och dess förödande konsekvenser som har underlättat för dessa grupper att gå på offensiv. Somliga sitter i Sveriges riksdag, andra löper amok på gator och torg.

Nazisternas framfart blir inte mindre olycksbådande när olika medier understödjer framväxten av en salongsmässig rasism som i sin tur legitimerar nazistiskt våld. Förstärkandet av nationalismen i en tid där kapitalismens globalisering medför ekonomisk och social otrygghet ger grogrund för högerpopulism, nynazism och rent fascistiska grupperingar. Högerextremismens hot och trakasserier mot kommunpolitiker, aktivister, fackföreningsfolk liksom en strukturell vardagsrasism när människor t ex söker lägenhet eller jobb, förekommer varje dag i vårt land. Det, om något, är ett hot mot demokratin.

Enligt SÄPO begick nazister 14 politiska mord mellan 1999 och 2009, hur stort är mörkertalet? Vi glömmer inte namn som John Hron, Ronny Landin, Kent Antonsson, Hyan Altrn, Jimmy Ranjbar, Peter Karlsson, Gerard Gbeyo, Björn Söderberg. Alla blev de offer för högerextremisternas illgärningar. Ändå upphör inte media med att tjata om ”extremism” på ”båda sidor”, SÄPO utmålar ”autonoma” vänsteraktivister som det ”största hotet” och regeringen lanserar insatser mot ”radikalism”.

Det är dags att vakna upp. Uppgörelsen med nazismens och högerextremismens brott är ett måste för alla som värnar om ett demokratiskt samhälle. Nynazister måste bekämpas aktivt, de som drabbas av våldet har rätt att organisera sitt eget försvar. Det är bara breda och kraftfulla manifestationer som kan hindra nazisterna att angripa och skrämma människor. Därför är det viktigt att vi alla sluter upp i breda manifestationer som i Kärrtorp och de blixtinkallade manifestationerna med tusentals deltagare nu i söndags.

Polisen, SÄPO, regeringen och media måste sluta att måla lika kålsuparteorin och det muslimska spöket på väggen, liksom underskatta högerextremismens dödliga våld. Nazisterna tar andras liv!

Det är ett skarpt läge nu. Socialistiska Partiet uppmanar alla demokratiska politiska krafter, hela fackföreningsrörelsen och folkrörelserna att kraftigt bidra till en bred rörelse mot nazisternas illgärning. Håll samman! Slå tillbaka! Vi viker oss aldrig.

 

Socialistiska Partiet 10 mars

6 svar på ”Socialistiska Partiet: Slut upp mot nazismen!

 1. Det är som om våran borgerliga regering och kuppmakarna i Ukraina har något gemensamt och i Ukraina har det t.o.m. gått så långt att den nya västinriktade regimen släppt in nazisterna i parlamentet.

  Europas högerpolitiker skrämmer mig men det som håller hoppet vid liv är folkets tydliga röst ”inga rasister på våra gator” eller som folkets röst i östra Ukraina; ”Fascismen når inte hit”

 2. Pingback: Socialistiska Partiet: Slut upp mot nazismen! | Svensson

 3. Det skulle vara klädsamt om man väntar med domen om vad som hände i Malmö tills polisutredningen är klar.
  Det finns oberoende vittnen till vad som föregick händelsen, och det är bara att vänta och se.

 4. Verkar helt uppenbart att det handlar om en medveten provokation och ett dåd från genomtänkta nazister. Finns ingen anledning att hålla inne känslor och solidaritet. Tvärtom!

 5. När det gäller nazister så ska man hålla i minnet att de är inte som andra, och det syns på dem när de uppträder i grupp. Grottmän med klubbor. Poängen med nationalsocialismen är individens underkastelse under folket (nationen), dvs att skada individen. När det ”älskar” sitt land betyder det att hata invandrare. När Hitler ”älskade” Tyskland betydde det att starta krig med alla sina grannar och få dem att bränna ner den älskade. Den ”kärlek” nazister visar upp går ut på förstörelse. Eftersom den nazistiska ideologin går ut på att skada andra behöver man inte invänta någon polisutredning, nazister deklarerar i förväg att de inte är som andra, och att de har för avsikt att skada andra. De är också stolta över sin grottmänniskoattityd. Nazismen är civilisationens antites. Nazismens konsekvens är civilisationens undergång. Det är redan testat en gång, fler behövs inte.

 6. Jag läste nu att Volvo ställer in sd-ledarens besök i Umeå och plötsligt då fick jag en lust och gå ut och sätta mig i bilen.
  Volvos stolar är nog extra sköna idag 🙂

Lämna ett svar