Irak bryter samman i ett sekteristisk reaktionärt krig

I Irak fortsätter sammanbrottet för den dåraktiga strategi, som ockupationsmakten USA dirigerade eller åtminstone accepterade efter Bush`s invasion av landet. För övrigt med benäget stöd från vår egen Carl Bildt.

Badrbrigaderna på marsch

Under den förre premiärministern Nouri al Maliki skedde i Irak en ursinnig utrensning, i ett blodigt inbördeskrig på religiös grund, av landets sunniter från det mesta av politiskt och ekonomiskt inflytande. Det senaste försöket att reparera detta med en ny ”inkluderande” regering under den nye premiärministern Haider al Abadi ser ut att helt misslyckas. På marken är det shiitiska miliser som Asa´ib Ahl al-Haq, Badr Brigaderna, Kataíb Hezbollah och Saraya al Salama som tilläts ta kommandot och som svarar på IS`s vidriga våld med lika eller nära nog lika hänsynslösa och urskiljningslösa metoder. De försörjer sig själva också genom kriminell verksamhet (utpressning, skatter, stölder av egendom) riktad mot alla som inte är shiiter. För övrigt handlar det om samma miliser som skickat många krigare till Syrien för att där delta som stormtrupper i Bashar Assads terror mot sitt eget folk. Innebörden av detta är katastrofal och förvandlar försöket till militär offensiv mot IS till bokstavlig mot-reaktion. Inte konstigt att USA och Storbritannien denna gång tycks avstå från att skicka in marktrupper. De vet helt enkelt inte, sagt på vardaglig svenska, hur de ska kunna städa upp sin egen skit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Irak bryter samman i ett sekteristisk reaktionärt krig

  1. Imperialismen försöker härska världen genom att söndra och destabilisera.
    Jag tror hela mellanöstern skulle behöva ett panarabiskt samarbete likt det gamla socialistiska Baathpartiet som imperialisterna till slut slog i spillror genom att attackera Irak, döda miljontals människor och lägga landet i ruiner grundat på falska påståenden.

  2. Nu får man ju kalla saker vad man vill, men jag vill ändå invända. Vad är ett sekteristiskt krig? Det låter som att om man bara vore mindre sekteristisk kunde man undvika det. Det här är ju tre nationella krig; ett kurdiskt, ett shia- och ett sunni-muslimskt. Sunni har tappat kontakten med Iraks oljekällor, och står med ryggen mot väggen. Varför går kriget bra för IS? Därför att de enrollerat delar av Saddams gamla sunni-dominerade armé. IS är professionella militärer förklädda till religiösa extremister, medan kurderna och shiaregeringen är amatörer förklädda till armé.

    Den amerikanska valhäntheten inför alla sina allianser är kostsam för alla. För att inte irritera sin huvudallierade Turkiet avstod USA från att dela upp Irak i de tre nationer Irak egentligen består av när chansen fanns. Nu delar Irak upp sig självt iallafall, till ett högre pris.

    Det är inte ett sekteristiskt krig. Det är en fd koloni och en bit av ottomanska riket som delar upp sig i sina nationer. Turkarna är inte neutrala; de är sunni.

Lämna ett svar