Om oss

Vi är två socialister som anser att en ny, bättre värld är möjlig.På vår världskarta hittar du landet Utopia.

Det är fyrtio år sedan den storslagna Maj 68-rörelsen i Paris, upprorsrörelsen i Prag mot Sovjetunionen samt TET-offensiven i Vietnam. Nära nog lika lång tid har gått sedan den väldiga gruvstrejken i norr. Vi var unga och något blåögda när dessa dramatiska scenväxlingar utspelades, men vi var efter förmåga med och bidrog till bygget av en revolutionär internationell socialistisk vänster. Livet har sedan dess gett oss lite olika erfarenheter. En av oss blev fackföreningsman på Volvo Lastvagnar i Göteborg. Den andre blev ekonom i Bryssel.Vi har inte alltid samma synsätt. Men tillsammans hoppas vi kunna tvinna samman en engagerande blogg.

Under de fyrtio år som passerat sedan Majrevolten har vi blivit alltmer övertygade om att det kapitalistiska samhället aldrig kantillgodose människans grundläggande behov av mat, värme, husrum, friskt dricksvatten, god sjukvård, fri skolutbildning, en bra ålderdom och naturligtvis värdiga arbetsförhållanden. Kapitalismen är inte förenlig med ett verkligt demokratiskt samhälle där alla är lika inför lagen och där verklig jämlikhet råder, ett samhälle där alla människor är med om att fatta viktiga beslut om framtiden.

En utopi? Varför det? Tillsammans reser vi en av Majrevoltens mest fantastiska paroller :

Var realist – kräv det omöjliga!

Benny & Göte

 

76 reaktion på “Om oss

 1. Vad tycker ni om jobb och utvecklingsgarantin som de vilka ännu inte är pensionärer likt er tvingas finna sig i efter långtidsarbetslöshet eller sjukskrivning och där de förklarats rättslösa av svenska samhället?

 2. Utifrån er vision, anser ni det finnas idag eller har funnits en nation (gärna i modern tid) som tillgodoser er världssyn?

 3. Erik,
  Det är inte upp till oss att sitta domare över olika nationers historia. Annars är svaret väldigt enkelt. Nej, ingen nation har svarat mot vår vision av den demokratisk socialism som nu dessutom måste bli en ekosocialism för att möta klimatförändringens hot mot mänskligheten.

 4. Är nog i er ålder känns det som. Er lilla presentation här ovan gör mig intresserad av att följa denna blogg.

 5. Hej Stig-Åke, Välkommen till vår blogg. Det är uppmuntrande att våra ansträngningar att presentera seriösa ekonomiska och politiska analyser möts med intresse.

 6. Intressant och mycket läsvärt. Följer normalt inte bloggar, men kommer att göra undantag för denna.

  /Helena

 7. Hej Helena,

  Tack för förtroendet och välkommen i vår läsekrets. Jag hoppas att vi kan motsvara dina förväntningar.

 8. Är så glad att jag har hittat denna blogg. Kommer att följa den med stort intresse.

 9. Hej Annika,

  Välkommen till vår blogg. Jag hoppas att vi kommer att motsvara dina förväntningar.
  mvh
  Benny&Göte

 10. I en kommentatorsdebatt till en artikel i NSD som handlade om den tilltagande främlingsfientligheten, använde jag uttrycket ”När krubban är tom bits hästarna”.
  Sedan kommentaren var skickad, googlade jag på uttrycket för att se varifrån det härstammade. På detta sätt hamnade jag på denna sida, och kommer med all sannolikhet att följa den framöver.

 11. Hej Sven,
  Ja där ser man vart Google kan leda. Mycket välkommen Sven. Vi hoppas att vi ska motsvara dina förväntningar.
  Kanske hästar som bits påminner om oss två gamlingar. Vi försöker också att bita omkring oss. Men bara med ord.

 12. Hej kul o se kloka människor och få höra deras åsikter…har liten fråga nyligen hörde man i nyheterna att usa tänker sälja vapen till saudie arabien för ca 80 miljärderdollar..vad tycker ni att en sån fundementalisk wahabisk diktatur regim får dessa vapen.

 13. Filosofen,
  Visst handlar det om en fundamentalistisk diktatur, men det är samtidigt USAs bästa allierade i regionen vid sidan av Israel. Det är orsaken till att USA säljer dessa vapen till Saudiarabien. Wahabiterna sitter på oljan och USA håller dem under armarna med vapen. Att det mesta av finanserna till al-Qaida kommer från källor i Saudiarabien är något Washington lever med. Men märk väl att de vapen USA säljer till Saudierna alltid ligger snäppet under de vapen som Israel får köpa, eftersom USA garanterar Israels vapenteknologiska överlägsenhet i MÖ.

 14. Jo men usa påstår sig vara emot diktaturer och fundamentalister och för demokrati och männskliga rättigheter vilket inget av dessa har saudie arabien gemensamt utan förtryck mott kvinnor som behandlas värre än djuren ett land som sponsrar terrorister och självmordsbombare till irak dessutom exporterar dom den salafistiska ortodoxa tron och motverkar den moderata muslimerna.enligt min syn på saken så tror jag att de har blivet stora konflikter mellan kungafamiljen och den religösa kraften påtryckningar på kunafamiljen för man anser att kung abdala e gammal och är döende om ett par år så kungafamiljen vill ha någon av deras familj för att beskydda kungafamiljen och dessutom för att visa iran att de finns en stor arme som kan kriga istället för usa…

 15. Tack för en väldigt bra blogg med intressanta, och underhållande texter. Perfekt som startsida!

  Känns varken ålderdomlig och ristad i sten som (r):arnas bloggar. Inte heller röstfiskande och ideologiskygga som många av (V):s bloggar. Bra där!

 16. Jonas,

  Inför sådana ord kan vi bara bocka och tacka. Det stimulerar till ännu större ansträngningar att göra en blogg som inte backar för något och som reser som motto att ”ett annat samhälle är möjligt och absolut nödvändigt” – Socialism eller Barbari.

 17. Ni tillhör min generation, ni har fel politisk inriktning anser jag, men jag respekterar er ändå.

  Tack för en bra bloggdag!

 18. Kalleman,
  Att du anser oss ha fel politisk inriktning beror bara på att du tittar från fel håll.
  Tack själv
  Benny

 19. Christian,
  Vi ser nog inte dig som vår fiende. Jag tror inte att du tillhör den värld av kapital och makt som styr vad som sker med den stora majoriteten människor i dag. Det är vår fiende. Men jag förstår ditt sätt att tänka eftersom i SVD finns det inga antydningar om den fiendens existens.
  tack för mig också!

 20. Hej!: Tack för många förträffliga artiklar och många tankeställare. Här finns en transportarbetare sedan 30 år som kom som flykting från Latinamerika när jag var 31 år. Jag skulle vilja gärna att ni nån gång skrev någonting om den regionen i världen som har blivit glömd under så många år och som nu är aktuellt igen endast på grund a Brasilien och det universella hatet mot Chavez som predikas från massmedia. Tack än en gång. Ni ska veta att det ni gör är viktigt för många människor. Daniel

 21. Tack Daniel för dessa fina ord. De inspirerar oss att fortsätta. Vår enda ”betalning” är att våra läsare uppskattar det vi skriver och har lite nytta och glädje av det.

  Skälet till att vi skriver så lite, nästan ingenting alls, om Latinamerika, är att vi inte kan spanska och att våra insikter, eller möjligheter till insikter, är begränsade. Men vi hoppas kunna göra några ”besök”.

 22. Hej Göte och Company,
  Jag tror ej att ni är socialister, ni verkar ju faktiskt bry er om era medmänniskor, ej vara elitära …. men var ligger Utopia? Är det Aldous Huxley´s ”New brave world” som vi letar efter, eller något annat? Det är svårt att förstå världen, men det är aldrig för sent att revidera åsikter, eller att komma till nya insikter.
  Soviet-union ++++ Soviet=Council och Union=union. Alltså, vi har redan ett elitärt kommunistiskt styre i Europa (styrt and ”the European Council) i alla fall. Nationalstaten ÄR död, precis som Lenin/Marx sade. Jag skulle önska att ni lästa lite om var kommunismen kom ifrån. Karx Marx till exempel. Han blev utbildad och coachad av de rikaste och mest inflytelserika personerna som levde (Rödskölden..). Rockefeller har sagt, ”Competition is sin”. Karl Marx, Lenin och hela den röda (revolution) rörelsen blev skapad och guidad av de rikaste människorna på denna planeten, precis som Alexander den Store blev tränad/utbildad av Aristotele på sin tid.
  Dags att öppna ögononen, det hjälper om man funderar på vad ord betyder, till exempel ”Climate”. Det har inget med vårt klimat, i,e temperatur att göra, utan refererar till olika geografiska platser på jorden. Alltså, en Climate conference handlar varken om miljö, temperatur eller något annat som kanske skulle kunna vara bra för er och mig. Det handlar om regioner, att tilldela resurser (på klassiskt kommunistiskt sätt) till olika delar av världen.
  Läs ”the first global revolution”, club of rome. Fråga er varför dom pratade om att vi måste ha en global kris, och att en global miljökris skulle passa väldigt bra… Orwell sade, those that control the past control the future, för att dessa människor skapar vår framtid.
  Mao sade en gång: Jag är inte rädd för Armeer … men livrädd för en mäniska med en ide (paraphrasing). Med dessa ord önskar jag er båda goda ideer och låt er inte villeföras av massrörelser. Dom brukar bli slaktade vid offeraltaret som lamm.

 23. Hej Lars,
  Det är jag som är ”Company” och du kan vara så säker på att vi är socialister. Ska man verkligen bry sig om sina medmänniskor då måste man vara socialist i ordets rätta bemärkelse. Jag tror att du likt många andra förväxlar socialism med byråkratisk diktatur av stalinmodell. Tyvärr kommer det nog att vara så ännu en tid eftersom det inte går att mäta den skada som den ”reellt existerande socialismen” skapade innan den föll samman under sin egen absurditet.
  Vad gäller dina konspirationsidéer om Marx och Lenin vet jag var du hämtat dem och de blir inte mer verklighetsförankrade för det. Världen är redan tillräckligt komplicerad. Det behövs inga konspirationsteorier. De bara är till för de som inte kan se sambanden i världspolitiken och som behöver ett surrogat för en religion.
  Du ska ha tack för din önskan om fortsatt ”goda idéer”. Vi ska göra vårt bästa. Men jag tror inte att det finns en risk för att villseföras av någon massrörelse. Problemet i världshistorien är snarare att massrörelserna ofta villseförts av sina ledare. Står man vid sidan av och pekar finger mot ”massrörelserna” riskerar man att bli delansvarig för den ”slakt” du varnar för.
  mvh
  Benny

 24. ”Världen är redan tillräckligt komplicerad. Det behövs inga konspirationsteorier. De bara är till för de som inte kan se sambanden i världspolitiken och som behöver ett surrogat för en religion.”

  Jag har uttalat samma tankar många gånger, men inte så komprimerat och tydligt. Det gör mig verkligen nervös att progressiva krafter kidnappas av konspirationsteoretiker.

  Tack för några intressanta texter.

  Mvh, Sven

 25. Jag vill bara upplysa er båda, att om man har levt i kommunistiskt och socialistisk diktatur har man andra erfarenheter än ni och arbetar för att dessa ska inte finnas.

  Det är dessa diktaturer som förtrycker folket, jag vet. Jag och min familj levde i detta. Skulle ni kunna offra tom livet för er Utopia? Den kan aldrig bli verklig, förblir utopi för att där kan inte förenas er socialism med demokrati

  I mitt födelseland härskade makteliten som dikterade hur vi ska leva, arbeta, tänka och bokstavligen bestämde över våra liv. Den som hade andra åsikter kastades i fängelse, egendom konfiskerades, barnen fick inte studera osv. osv.

  Och det värsta var att den delen av folket som ville rädda sin plånbok, vände kappan efter vinden och blev tom angivare åt sina grannar, släktingar, sina respektive osv. På samma sätt som under kriget när Hitler fick många lojala anhängare, fick denna elit sina JAsägare. Och historien upprepar sig. Ni vet själva hur allt gick i Sverige, dels under kriget, efter och även nu. Politisktkorrekta politiker och media tror sig ha sanning och har indoktrinerat svenska folket i flera decennier Men nu är det slut, folket har vaknat.
  Ni har all rätt att ha era politiska åsikter, jag pga min uppväx tid i en annan värld har andra. Det är viktig att vi är rädda om demokrati och yttrandefrihet och inte låter detta vackra land gå under Ha det bra och till sist GOD JUL.

 26. Med regelbundenhet återkommer numer både terroristhot och dito jakt, detta fyller media och allvarsamma män från SÄPO och andra institutioner för fram sina inrepeterade teorier. För inte sålänge sedan kunde vi i media följa en viss Carl Bildt som fyllde sina arbetsdagar med att i lånad helikopter bedriva U-båtsjakt. Med tiden kom det fram vad de Bildstka U-båtsjakternas materiella innehåll var och numer hör man inte ens Carl Bildt säga något om dessa saker trots hans i vissa fall dokumenterade talträngdhet. Att sanningshalten i dagens aktiviteter när historien en gångs skrivs kommer att ligga på samma nivå är min absoluta övertygelse och är det inte märkligt att det i vårt land är samma person som orkestrerar det hela – Carl Bildt.

 27. Hej

  Snubblade över blogg och blev glatt överraskad. Kommer nog att följa den:)
  Mvh /Anne

 28. Hej Anne,
  Trevligt att du gillar vår blogg. Du ser hur det kan gå när man snubblar. Välkommen till Gubbar som jobbar.
  mvh
  Benny

 29. Hej!
  Vad kul att se att ni fortfarande ”håller fanan högt”! Det är tyvärr många som inte bryr sig om det som händer i världen, till exempel den arabiska vårrevolutionen.
  Det sägs att Facebook, twitter och bloggar spelar en avgörande roll för förändringarna i Mellanöstern. Är det inte, som man en gång fick lära sig, produktivkrafterna som förändrar samhällsutvecklingen. Denna gång i form av datorer och internet.
  Hälsningar
  Marre

 30. Visst är det så, Marre. På samma sätt som tryckpressen var en av förutsättningarna för de borgerliga revolutionerna i Väst-världen…

 31. Hej Benny och Göte!
  Ni har en bild på en massdemonstration från Iran (tror jag) med ett stort plakat med ayatolla Khomeini. Var kan man köpa den bilden?
  Bästa hälsningar
  Alf

 32. Fyfan vilka sköna gubbar!
  Är en snubbe på 25 år och jag verkligen applåderar!

  Tycker dock ni får bli lite bättre på att synas :S
  Sökte under bilder på google och skrev: Iran och snubblade in här.

  Hade varit kul att ta några bloss och diskutera lite.
  Mycket man håller med om och vissa saker som man vill diskutera 🙂

  Ha det bäst och fortsätt sprid kunskap! eller ja, sanning eller vad man nu ska kalla det. Fortsätt göra det som ni gör för det är rätt.

 33. Tack Reza. Vi ska jobba på det. För övrigt är du lika gammal som mitt yngsta barn. En kille som fyller tjugofem nu på söndag. Härlig ålder!

  Hälsar Göte

 34. Har nyligen upptäckt er sida och era texter. Bra! Men ärligt talat, ni måste göra något åt formen på er sida. Den är tyvärr hemsk. De olika färgerna, bilderna i olika storlekar, det jobbiga typsnittet. Ni måste fixa det! Ni har intressanta texter, och även bra bilder ibland, men tyvärr får era texter får en oseriös klang och er hemsida liknar hemsidor som brukar vara husrum för konspirationsteorier. Fixa upp sidan ordentligt och jag lovar att ni kommer få fler besökare. Om ni kollar runt lite, kommer ni säkert finna någon som kan hjälpa er.

 35. Benny, jag menade en Marocko-bevakning — och numera en folkomröstningvaka — motsvarande den dagliga uppdateringen på http://www.facebook.com/MoroccoProtest. Det är så mycket som har hänt där nere de senaste fyra månaderna. Ingen skriver om det i Sverige vad jag vet men det å andra sidan hindrar inte våra svenska och EU folkvalda från att svika de marockanska pro-demokratiprotesterna och stödja kungen istället. Benny, så här säger 20Februari-anhängarna till Carl Bildt: ”Ta gärna vår nya marockanska grundlag och ge oss den gamla svenska istället!” Dvs, om Carl Bildt är såpass förtjust i den nybeviljade marockanska konstitutionen.
  MVH

 36. Hej Mohhe,
  Jag håller med att det saknas bevakning av Marocko. Jag skrev en blogg om demokratirörelsen men har sedan inte haft tid att följa upp med mera. Jag följer lite så där vad som sker men måste skylla på greker, spanjorer, syrier, libyer och jemeniter att jag inte har skrivit mer om den viktiga kampen i Marocko. Men hur gör man när det är bara 24 timmar på ett dygn och kroppen bara är utrustad med två händer?
  Ha det bra
  Benny

 37. Fan vad ni är bra!

  ”Är man inte kommunist när man är ung har man inget hjärta – och är man det inte när man är gammal har man ingen hjärna”.

  Keep going! 🙂

 38. Jag har just läst er artikel ”Ta pengarna där de finns- i bankerna” och man undrar hur det kan komma sig att det finns så många som ensidigt har nyliberalismen som rättesnöre. Det är ju så uppenbart att den inte fungerar liksom det var uppenbart att den ”renodlade socialismen” inte fungerade.
  Väldigt bra och informativ artikel.

 39. Inspirerade av TET-offensiven? Vet ni inte om att nordvietnameserna i samband med erövringen av Hue massmördade över 10.000 personer? Somliga av det enda skälet att de var kristna.

 40. Lars Gunther,
  Jasså. Under Vietnamkriget dödades över tre miljoner vietnameser, de absolut flesta av den amerikanska invasionsarmén. Slaget om Hue var ett stort militärt slag. Att 10 000 av alla de som dog under det slaget ”massmördades av nordvietnameser” är ett minst sagt korkat sätt att beskriva historien.
  För resten- vad använder du för källa?

 41. Jodå.

  Jag talar inte om förluster i slaget, utan om att nordvietnameserna efter erövringen radade upp icke-kombattanter (civila) och dödade dem, ofta på bestialiska sätt som att begrava dem levande.

  Jag talar alltså inte om de som stupade i slaget som sådant eller om civila som hamnade i skottlinjen!

  Sifrorna över antalet dödade varierar mellan källorna, några går så högt som 20.000 medan de flesta andra stannar på 10.000

  Detta finns beskrivet i många källor, exempelvis Marco Smedbergs bok om Vietnamkriget. Där finns också beskrivet såväl amerikanska övergrepp som fler från Nordvietnam. Eftersom jag misstänker att ni inte är bekanta med de senare, så skulle jag rekommendera läsning av böcker och artiklar från andra källor än FNL-rörelsen.

  Kanske detta kan vara en start i liten skala för att vänja sig vid tanken:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dak_Son_Massacre

  Marco Smedbergs bok rekommenderas i sin helhet. Han är knappast partisk.

  Minns ni förresten bilden av polischefen i Saigon som skjuter en fånge? Vad som inte syns är att den mannen strax innan hade dödat polischefens fru och barn. Den sortens dödande ägnade sig nordvietnameserna åt i stor skala. Dödspatrullerna beskrivs också av Marco Smedberg.

  Eftersom Sydvietnamn var ett självständigt land, så är väl dessutom Nordvietnams arnm att betrakta som invasionsarme också? Det tyckte många i Syd.

  Tet offensiven hade som syfte att vinna några spektakulära segrar som skulle resultera i att det sydvietnamesiska folket skulle ansluta sig till Nord i stor skala. Hue valdes ut för att den var huvudstad under 1800-talet, den enda tidsperiod som Nord och Syd varit enade till en nation. Det gjordes en attack på USAs ambassad och man erövrade några byar.

  Men den väntade effekten uteblev. Majoriteten av invånarna i Syd fortsatte att stödja den egna armen. Och just under återerövringen av Hue så utmärkte sig ett sydvietnamesiskt regemente i striderna.

  Tetoffensiven blev en medial framgång i väst, eftersom den amerikanska militärledningen had lovat att man hade läget ”under kontroll”, men utifrån den egentliga målsättningen att skapa en resning, så var den ett misslyckande.

  I syd var man helt enkelt inte så värst intresserade av att byta diktator.

  Efter 1973 så fanns det inte längre några amerikanska soldater kvar i landet. Trots det pågick striderna i 2 år till. Sydvietnameserna gjorde synnerligen tappert motsånd under slutstriderna, ofta i underläge på 1 till 5 eller mer.

  När kriget var slut sattes massor av sydvietnameser i koncentrationsläger (så kallade ”omskolningsläger”), och ett par miljoner ytterligare flydde.

  En historieskrivning som ser Nord som enbart goda, USA som utövare av allt ont som gjordes och Syd som enbart statister är helt enkelt inte sann.

  Ert Utopia verkar inte vara detsamma som mitt.

 42. Socialismen är en mordets religion som ALDRIG fungerat och som ALLTID lett till miljoners människors död.

 43. Den senaste designen av bloggen känns plåttrig.. och där lägger jag in ett stort ❓
  Vad var det för fel på rev. 1 av den nya kostymen? Den var ju väldigt bra tycker jag. Hellre då Kildén & Åsman [classic]. Innehållet är dock, som alltid, på topp!

Kommentera