Göran Persson – läromästare för brittiska högern

.
I högerns Storbritannien faller nu den smärtsamma bilan. Den slipas och vässas först med en nerskärning på 70 miljarder av statens utgifter. Men kommer sedan att falla tungt, skarpt och obönhörligt.
.

.

”Reformpaketen” som det heter i Svenska Dagbladet kommer att innefatta nerdragningar i statens utgifter som förväntas bli minst tio gånger så stora. I detta en gång så majestätiska örike, som knappt har lyckats få nästippen ur en lång recession och där två och en halv miljon människor redan är arbetslösa, förväntas nu massavsked inom den offentliga sektorn. Femhundra- till sexhundratusen huvuden kommer att hamna i huvudstocken under den nye ”bödeln”, högerns finansminister George Osborne.

.

.
Inspirerad av Göran Person och Anders Borg
kavlar George Osborne upp ärmarna…
.
Sensationellt nog är det vår gamle statsminister Göran Persson som åkallats som ikon och läromästare. Med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som rådgivare!
Märkligt nog är det grav tyst om detta i Sverige. Normalt brukar tidningar och TV bli alldeles till sig i sina trasor om någon svensk uppmärksammas utomlands. Men att sätta upp rubriker om att Göran Persson blivit gudfader, med Reinfeldt som tolk, till David Camerons nya regering kanske stör den slentrianmässiga mediala bilden av det svenska valet. Där man efter förmåga försöker måla upp ett sceneri med konfrontationspolitik och två nära nog oförsonliga allianser som står mot varandra…
Men i drottningens Storbritannien är detta en braskande nyhet. En längre artikel i gårdagens The Times visar väl hur melodierna går. Med en hedervärdig rubrik om att ”Den svenska modellen inte är så trevlig för den som drabbas” berättar tidningens korrespondent i Stockholm, David Sharrock, om den ”svenska paradoxen”, om hur det kommer sig att ”det mest otänkbara har skett, att en välfärdsstat har inspirerat David Cameron i hans uppdrag att få till stånd ett snabbt och våldsamt slut på Storbritanniens underskott”.
Vad skett är att David Camerons Tories noga har studerat hur Sverige hanterade sina massiva budgetunderskott under 1990-talets första år. Fredriks Reinfeldt säger att han arbetat nära ihop med Cameron: ”Hans situation liknar den svenska under det tidiga 1990-talet”, menar han. ”Med ett underskott i ungefär samma storleksordning”. Sharrock betonar att den brittiske finansministern George Osborne och Anders Borg också står ”nära varandra”. Reinfeldt understryker att han inte gett råd om var exakt besparingarna ska ske. ”Det är väldigt tufft att nå målen”. Men ”Mr Cameron får inte vara rädd för att bli impopulär”.

.

.
”Man har bara ett enda skott”
.
I sin artikel berättar Sharrock vidare att denna kompromisslösa inställning har varit ett beskt piller för det svenska folket. I dag har det gått så långt att ”regeringen har beslutat att sjuka inte längre räknas som sjuka”. Allt för att spara i budgeten. ”Under de två årtionden som nu har gått har reformer som denna varit centrala för olika svenska regeringar, vare sig de varit höger eller vänster, vilket är helt omstörtande när det gäller den stereotypa bilden av Europas mest ´socialistiska´stat”…
”Det svåra är inte att inse vad du måste göra. Utan göra det – och du måste göra det snabbt”, berättar Göran Persson själv för Times, vars korrespondent beundrande konstaterar att  ”Mr Persson nu ses som den som verkligen kan få till stånd nerskärningar”.
”När man har ett underskott i er storlek. Måste man presentera ett program för helheten och man har bara ett skott till förfogande”, hävdar den förre socialdemokratiske hövdingen och numer herrgårdsbonden Persson stolt. När bilan ska falla. Då ska den falla för gott…
”Vid den tiden stod vi vid avgrundens rand”, säger ekonomen Klas Eklund till Times som sedan berättar att Eklund fått ”credit” som en av den svenska socialdemokratins första ”blairiter”. ”Vi trodde att vi var Guds utvalda folk”, fortsätter Eklund. ”Tidigare försök att strama åt utgiftspolitiken var tillfälliga och oplanerade. Ekonomin var överhettad. Mellan 1976 och 1983 devalverade vi vår valuta sex gånger. Men när vi gick in i nittiotalet hade vi kommit till repets ände”.
Scharrock sammanfattar sedan hur hårdhänt politiken var under Perssons styre. Vi fick betala miljarder för att rädda bankerna. Riksbanken blev ”oberoende” och regeringens kapade överlag alla offentliga verksamheter till knäna. ”150 000 jobb försvann inom den offentliga sektorn”, slår han fast.

.

.
I stället för budgetåtstramning
ägnar sig Klas Eklund nu åt att strama åt tyglarna för sina hästar…
.
Det är om denna tid som Gustav Fridolin skrev sin bok ”Blåsta! Nedskärningsåren som formade en generation”. Massarbetslösheten bet sig fast. Ungdomen och alla ensamstående mammor blev de stora förlorarna. Privatiseringseländet bredde ut sig.  Sharrock har hittat en chef för ett privat vårdbolag som glatt berättar ”att till och med vänstern har insett att privata företag är bättre ägare när det gäller att förbättra kvalitén”.
”Mr Eklund tror att den starka vänskapen mellan Mr Cameron och den svenske statsministern har haft betydelse för han inställning när det gäller hur man ska klara budgetnedskärningar”. ”När du talar med honom (Reinfeldt) får du intrycket av att han har försökt att förstärka Camerons beslutsamhet”, avrundar Klas Eklund för Times. Denne Eklund som har ett snille för sig. Började som medlem i KPMLr, fortsatte i Socialistiska Partiet, vandrade sedan vidare till Kjell Olof Feldts ”blairiter” i rosornas krig. Efter sitt politiska värv med att avreglera finansmarknaderna blev han logiskt nog talrör för SE-banken, där han lyckades med att avsluta sin karriär med att som rådgivare åt bankens kunder totalt missa de två svåra börsras som varit….

.

.

Vem kunde tänka sig att den en gång
så oskyldige rekryten Persson skulle hamna i historieböckerna
som en förebild för brittiska Tories?

,

Eklund lär försvinna ur historien. Men Göran Persson håller sig kvar. Som högerns ikon och läromästare. Vid ett seminarium vid Handelshögskolan i Göteborg för en tid sedan framhöll även där Anders Borg Göran Perssons stora betydelse. Passande nog var även Gudrun Schyman på plats och framhöll att även hon (liksom Lars Ohly och Fridolins Miljöpartiet) minsann var med om att dra åt svångremmen…

.

.

När drottning Elisabeth i dag läser upp Camerons regeringsförklaring svävar faktiskt Göran Perssons ande över det hela. Själv  minns jag när näringslivets oldtimer Nr 1 P G Gyllenhammar flög ända från England till Stockholm bara för att få avtacka Persson när denne lämnade in som statsminister och partiordförande:
”Vi kommer att komma i håg Göran Persson som den man, vilken räddade svensk ekonomi”, var hans budskap när alla vi andra sörjde alla de jobb som gått förlorade…

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,DN2,AB1,GP1,GP2,GP3,GP4,GP5,SVD3,DN3,DN4,

Bloggare: Jinge,Svensson,Röda Göinge,Röda Malmö,

8 svar på ”Göran Persson – läromästare för brittiska högern

  1. Utveckla gärna hur Eklund har ”ett snille för sig”. Han var väl er bäste teoretiker tills han blev så bra att han förkastade marxismen?

  2. Sl,

    eller så nära sig själv att han insåg var det fanns pengar att tjäna. vilket inte var hos oss

  3. Klas lämnade Socialistiska Partiet, tillsammans med Anders Jarrick, numer trivsam professor vid Stockholms universitet, Historiska institutionen. De bägge och några till hävdade att Meidners löntagarfonder var Kungsvägen till socialismen, Men efter en frisk och långtgående debatt lyckades de bara att vinna några procent av SP:s medlemmar för denna idé, tackade artigt för sig och lämnade för egna individuella öden och äventyr. När jag skrev ”snille för sig” syftade jag på hans förmåga till klarhet och pedagogik, Han har behållit många av sina goda insikter och även en del marxistiska verktyg, men har själv uppenbart dragit slutsatsen att det inte är möjligt med något alternativ till den degenererade och ruttnade kapitalismen, De gåvor han har med sig har därför dessvärre används mest åt att försöka hjälpa kapitalismen att överleva. Samtidigt som han mest sett till sin egen vinning i livet…

  4. Utmärkt betraktelse.

    Även om nu inte media faller varandra i armarna över denna internationella exportframgång för vårt lilla land kan det kanske bli ett slagträ för innevarande S-hövding i valrörelsen. När nu svensk S-märkt politik ska frälsa det gamla imperiet från en massa skadliga beståndsdelar med perssonitisk budgetsanering. Skadliga beståndsdelar som barn, gamla och sjuka ligger i farosonen för att saneras bort.

    Persson lugnar marknaden i Veckans Affärer: ”Kapitalismen klarar krisen
    Persson förklarar där att den finansiella sektorn är oundgänglig och ”vi” måste vara beredda att göra uppoffringar för att hålla den på benen. Vem hade kunnat tro det när man växte upp i det här landet att SAP i dag skulle stå långt till höger att den finansiella sekttorn som idag till största delen består av en spekulativ del som inget tillför den reala ekonomin skulle ses som oundgänglig, att det behövs en finansiell servicesektor för den reala ekonomin är självklart men det är skillnad på äpplen och päron.

    Utan flytande krona och den internationella högkonjunkturen som drogs av USA på 90-talet hade Perssons sanering inneburit en katastrof, det enda som växte i den svenska ekonomin var exportöverskotten.

  5. Tack för tipset, Lasse. Ska omgående kika på hans utgjutelser i ”Veckans svindlerier”.

  6. En bonuslänk med Vingåkers Machiavelli numer oraklet från öfre Torp som även gästspelat i E24 Näringsliv.

    Göran Persson: ”Baltiska läxan hotar Europa”
    – Detta är fas ett i Europas stora anpassning. …

    … Då återstår bara den baltiska läxan för Europa, vilket är intern devalvering, säger Göran Persson.

    Jag undrar om journalisterna någonsin ställer följdfrågor om hur han kommer fram till sina något storvulna svepande analyser om läget i världens ekonomi. Har sett likande tidigare. I vart fall får vi läsare inget veta om detta. Men Ficthelius dokumentär var en belysande dokument om en av våra mer dominerande politiska figurer.

  7. Ja den saken är klar, under den tid jag har kvar på jorden kommer jag inte att minnas Persson för samma sak som Gyllenhammar.
    Jag kommer att minnas honom som den store socialdemokrtiske förrädaren.-

  8. Tack för infon om Klas Eklund, jag hade inte hört att just Meidners fonder var stöttestenen. Läser man hans egen hemsida har han dragit slutsatsen av sina ungdomsår att Sveriges ”arbetare” väljer socialdemokratin, dvs förhandlingar/förbättringar i en liberal ekonomi framför planekonomi under bara ett tillåtet parti på goda grunder, att de inte är lurade av några ”förrädare”, utan väljer alternativet de föredrar.

    Själv minns jag honom bäst från den roliga debatten på Åsö gymnasium mot de iskalla föraktarna från SKP, de gjorde ett gräsligt intryck, han var rätt human. Och vältalig, förstås.

Lämna ett svar