Syrien

Det syriska upproret är enligt vår mening en integrerad del av det som kallas den arabiska våren. Många som kallar sig vänster vägrar inse detta enkla faktum och vänder upproret mot diktaturen ryggen eller till och med stöder Bachar Assads regim med snurriga ursäkter om regimens ”anti-imperialism” och geostrategiska hänsyn.

För vår blogg är det tvärtom elementärt, ja rent av ett moraliskt imperativ, att stödja varje uppror mot despoti och förtryck för frihet och värdighet. Det är inte för att många som gör uppror är religiöst övertygade som vi kan vända deras kamp ryggen. Människor i kamp har ett ideologiskt bagage som de inte gör sig av med innan de tar kamp. De kan endast göra det under kampens gång.

Här under hittar du länkar till alla artiklar vi skrivit om den syriska revolutionen.

********

Revolutionär dödad av Assad, 10 januari 2013

Nej til dialog med Assad, 8 januari 2013

Syrier önskar Assad ett Svart Nytt År, 2 januari 2013

Verkliga och falska problem för revolutionen del 2, 28 december 2012

Verkliga och falska problem för revolutionen del 1, 26 december 2012

Syria, Peace and Christmas, 25 december 2012

Assad angriper palestinska flyktingar, 18 december 2012

Läkare som gör sin plikt dödas, 18 december 2012

-Vi kan segra på egen hand, 13 december 2012

Vita Huset stärker jihad i Syrien, 12 december 2012

Det fria Douma- syrisk demokrati, 8 december 2012

Syriensolidaritet från Libyen, 7 december 2012

Assad alltmer isolerad, 6 december 2012

Assad bombar , rebellerna rycker fram, 24 november 2012

Ett rövhål är ett rövhål, 24 oktober 2012

Syrien, en folklig revolution, 22 oktober 2012

Splittring i Assads sociala bas?, 4 oktober 2012

Slaget om Aleppo, 24 september 2012

Hela det syriska samhället är mobiliserat, 21 september 2012

Alla var klädda i pyjamas, 10 september 2012

Assads blodiga hämnd i Daraya,  1 september 2012

Debatt med Arne Johansson i Rättvisepartiet Socialisterna, 31 augusti 2012

Debatt med Arne Johansson, 25 augusti 2012

Ett Guernica i vår tid, 24 augusti 2012

Vad stödjer vi i Syrien?, 9 augusti 2012

Vi visste ingenting…, 6 augusti 2012

Insyn i Bachar Assads propagandamaskin, 6 augusti 2012

Inbördeskrigets ”etik”, 4 augusti 2012

Aleppo- Bachar Assads Waterloo?, 31 juli 2012

Är Assad matt eller patt?, 10 juli 2012

Hemliga Syrien -dokument från WikiLeaks, 10 juli 2012

I Assads och andra diktaturers följe, 6 juni 2012

Assad tappar fotfästet i Aleppo, 3 juni 2012

Hopp och fasor i Syrien, 1 juni 2012

 

 

10 svar på ”Syrien

 1. Er inställning i Syrienkonflikten känns för mig närmast fundamental. När jag läst uppgifter från olika håll får jag tyvärr svårt att hålla med. För övrigt känner jag mig ganska tillfreds med läsningen här på bloggen men har ni något svar på frågan varför inte vänstern växer när arbetarklassens villkor blir sämre och kapitalisternas bara blir bättre och bättre. Människor idag i samhällets bottenskikt tycks istället känna åsiktsgemenskap med extremhögern som bara växer och växer i opinionsmätningarna.

  För mig känns det som det hög tid för vänstern i allmänhet att ägna sig åt människors villkor i vardagslivet.

  Jag lägger skulden på Socialdemokraterna som övergivit sin politiska kompassriktning mot socialistisk välfärdsstat och istället styr mot kapitalistiskt klassamhälle. Vänstern som historiskt stöttat socialdemokraterna tycks ha svårt att stå på egna ben och håller fortfarande krampaktigt greppet när sanktionerade nyliberala reformer (som i Grekland) styr mot kapitalets diktatur.

  Kanske då inte så konstigt om folk blir besvikna, vilseledda och röstar extremhöger i ren frustration!

 2. Pingback: Ett oärligt hantverk | Kildén & Åsman

 3. Stefan, Innan du ropar Hej alltför högt ska du titta på marken. Du halkar nämligen in på ett bananskal. Den lilla sekt (WSWS) som du länkar till har aldrig och kommer aldrig att befinna sig ens i närheten av Fjärde Internationalen.

 4. Fast det finns ju faktiskt, i ärlighetens namn, flera internationella organisationer som kallar sig Fjärde internationalen.

  Den grupp som Stefan Lindgren hänvisar till är en av dom som sprang fram ur ”internationella kommittén” av Fjärde internationalen som ställde sig emot ”internationella sekretariatet” av Fjärde internationalen. 1953 var den splittringen.

  I Sverige finns det ju för övrigt också några från IK-traditionen – dock politiskt sett väldigt annorlunda än WSWS – de som ibland kallas lambertister.
  http://www.fjardeinternationalen.n.nu/
  De ÄR Fjärde internationalen, menar dom, precis som SP och WSWS menar det.
  Och det är ju faktiskt inte bara en fråga om storlek: Fjärde internationalen jag länkade till har massparti i bland annat Algeriet.

  Nu till ngt helt annat. Har ni översatt den här?
  http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article28023

 5. Det finns bara en organisation som heter Fjärde Internationalen. Sedan finns det grupper som kallar sig ”kommittén för bildande av…” osv.

 6. Varför ljuger du Benny? För du kan väl ändå inte vara så okunnig, efter alla dessa år i SP? Häpnadsväckande…

  (Nej, lambertisterna heter inte ”kommittén för bildande av” el.dyl. De kallar sig Fjärde internationalen. Rakt av. Givetvis har de historiskt sett exakt samma rätt som ni har att kalla sig för det. Om ni inte erkänner varandra bryr jag mig inte om, bråka på bara, men ljug inte om saken.)

 7. Kritiskkultur, man kan missta sig eller glömma något utan att ”ljuga”. Och varför skulle jag ljuga i en sådan skitfråga. Nu ska jag säga att jag aldrig sett ”lambertisterna” presentera sig som ”FI” kort och gott. De har gått under olika namn som POI och OCI. Det finns en annan gammal grupp ”posadisterna” som har fyra sektioner i Latinamerika som kallar sig ”The Fourth International Posadist”.
  Jag tror jag utmanar dig att visa mig var och hur ”lambertisterna” presenterar sig som FI.

 8. Benny, för att du ska slippa bli anklagad för att ljuga så bör du uppdatera din kunskapsbank. Den internationella strömning som ni här kallar ”lambertister” återproklamerade Fjärde Internationalen 1993 och har sedan dess (i tjugo år) inte kallat sin International någonting annat än just ”Fjärde Internationalen”. I april i år höll de sin världskongress, med deltagare från 50 länder.

  Deras franska sektion (tidigare OCI/PCI) heter nu CCI och är en intern strömning i det större Oberoende Arbetarpartiet (POI). Du hittar FI:s engelskspråkiga hemsida här: http://www.quatrieme-internationale.org/?lang=en, på svensk-engelska här: http://www.fjardeinternationalen.n.nu

 9. Om man behöver uppdatera sin kunskapsbank kan man ju inte ljuga. Nu får det vara hur det vill med det. Vad lambertisterna sysslar med intresserar mig inte det minsta.

Lämna ett svar