Om oss

Vi är två socialister som anser att en ny, bättre värld är möjlig.På vår världskarta hittar du landet Utopia.

Det är fyrtio år sedan den storslagna Maj 68-rörelsen i Paris, upprorsrörelsen i Prag mot Sovjetunionen samt TET-offensiven i Vietnam. Nära nog lika lång tid har gått sedan den väldiga gruvstrejken i norr. Vi var unga och något blåögda när dessa dramatiska scenväxlingar utspelades, men vi var efter förmåga med och bidrog till bygget av en revolutionär internationell socialistisk vänster. Livet har sedan dess gett oss lite olika erfarenheter. En av oss blev fackföreningsman på Volvo Lastvagnar i Göteborg. Den andre blev ekonom i Bryssel.Vi har inte alltid samma synsätt. Men tillsammans hoppas vi kunna tvinna samman en engagerande blogg.

Under de fyrtio år som passerat sedan Majrevolten har vi blivit alltmer övertygade om att det kapitalistiska samhället aldrig kantillgodose människans grundläggande behov av mat, värme, husrum, friskt dricksvatten, god sjukvård, fri skolutbildning, en bra ålderdom och naturligtvis värdiga arbetsförhållanden. Kapitalismen är inte förenlig med ett verkligt demokratiskt samhälle där alla är lika inför lagen och där verklig jämlikhet råder, ett samhälle där alla människor är med om att fatta viktiga beslut om framtiden.

En utopi? Varför det? Tillsammans reser vi en av Majrevoltens mest fantastiska paroller :

Var realist – kräv det omöjliga!

Benny & Göte

 

76 svar på ”Om oss

 1. Oj, medan jag skrev så ändrades visst bloggen, till vad jag kallade för rev. 1, igen. Så det är väl bara att bortse från mina farhågor :-).

 2. Hej Paul,

  Ja vi har varit tvungen att uppgradera det gamla temat. Nu ser det ut som det kommer att göra (kanske med smärre ändringar)/
  Vi är väl inte nöjda till hundr. Men den nya textstorleken och stilen är tydlig och lättläst.
  Vi får se om andra reagerar.
  Tack för visat intresse.
  mvh
  Benny

 3. Har man massmördaren Leo Trotskij som förebild ska man nog inte moralisera över Breivik. Som bekant var det Trotskij som regiserade den stora slakten i Kronstadt då arbetarklassens hjältar från revolutionen mejades ner utan pardon. Si så där en 18 000 män, kvinnor och barn fick sätta livet till.

 4. Trams! Du skriver löpsedlar i stället för att diskutera en revolution. Läs exempelvis den nyss utgivna boken ”Trotskij En biografi av Pierre Broué”.

 5. Det var aldrig något fel med det gamla fredsälskande sovjetunionen, arbetarparadiset på jorden eller hur 🙂

 6. Hej Erik och tack för länken. Jag hade inte sett den förrut. Men sett till ingressen på första sidan där man ska skriva in sig verkar det vara ett initiativ av pro-EU grupper som kräver stopp på åtstramningspolitiken.
  mvh
  Benny

 7. Ojoj här har vi två konkreta anledningar till att folk röstar SD

 8. Oj, vilken spännande, intressant, djuplodande, upplysande, uppfriskande blogg detta verkar vara! Har lagt er i favoriter och kommer att följa med intresse…. Tack för en frisk fläkt i internets unkna luftrum. /per

 9. Per, tack själv för visat intresse och uppskattning. Vi gör vårt bästa och hoppas att våra läsare tycker att det är ännu bättre.
  mvh
  Benny

 10. Söte Göte!

  Det gläder mig stort att Thage G. Pettersson och Maj-Britt Theorin numera anslutit sig till stalinisternas skara. Jag tackar stort, för att du upplyst mig om dessa lyckliga tilldragelser. För eftersom du och/eller din medkombattant Åsman påstår detta, så måste det ju vara sant. Eller hur?

  Med upprepat tack tecknar jag,
  med vänliga hälsningar
  John Näsman

 11. Tack själv Fredrik för visat intresse. Du stimulerar oss att jobba vidare.

 12. Hej på er
  Jag går ofta in och läser eran blogg och då framförallt det ni skriver om revolutionen i Syrien.
  jag skriver själv mycket om Syrien, men jag skulle här vilja ge er ett uppslag om inlägg och det handlar om USAs drönarkrig i Jemen och Pakistan.
  Jag har skrivit två inlägg om det på min blogg efter ett ha lyssnat på två utvärkta reportage från P1 Konflikt, länkar dit finns i mina två inlägg.
  Detta tysta dödande är rysligt och chockerande, men också den tystnad som råder.
  Socialistiska hälsningar 🙂

 13. Vi har tagit upp detta tidigare, framförallt närt det gäller Afghanistan eftersom Sverige där står under samma befäl som ansvarar för drönarna. Kommer säkert att återkomma.

 14. Ni skriver så förbannat bra! Det är helt otroligt, känner att jag alltid när mig något nytt av era analyser och er förmåga att gräva och sålla i nyhetsslyn. Ös på!
  Kamratligen,
  t.

 15. Hej Benny o Göte , intressant o läsa er fina blogg, tog mig äntligen tid , minns med varma tankar vår nostalgiresa förbi bl.a. Ådalen 31 Benny ! – tyvärr va ju inte Felldin hemma när vi åkte förbi o kunde bjuda på kaffe – el. hur var det nu ??börjar bli till åren – du kommer ihåg bättre Benny,
  mvh kenneth från Timrå

 16. Hej Kenneth,

  Skoj att du kollar in vad vi skriver. Det har varir lite dåligt med skriveriet det senaste halvåret. Men vi har varit upptagna med lite för mycket privata problem. Men nu kanske det blir mer fart under hösten. Hoppas det.
  Nej, jag tror inte att ditt minne är sämre än mitt. Vi blir ju lika gamla varje år.
  Ha det bra och hör av dig.

  Benny

 17. Ni skriver att ’kapitalistiska samhället aldrig kantillgodose människans grundläggande behov av mat, värme, husrum, friskt dricksvatten, god sjukvård, fri skolutbildning, en bra ålderdom och naturligtvis värdiga arbetsförhållanden’. Men det är ju exakt det som har skett: med hjälp av marknadsekonomin har hundratals miljoner människor kunnat få en väg till ett bättre liv. Men det är klart, eftersom ni tillhör den revolutionära vänstern kan ni säkert peka ut något land eller annat samhällssystem som visar på lika bra resultat? Kuba? Nordkorea? Eller ert Utopia, som tyvärr bara finns i vänsterdrömmares våta fantasier…

 18. Jag har två bokmärken överst i min nyheter/vänster kolumn i webläsaren; K&Å samt Rättvisepartiet socialisterna. Hur kommer det sig att det finns två organisationer, SP och RS, när bägge hänvisar till Trotskijs roll i ryska revolutionen? Är det någon gammal partiavvikelse i frågan om entrism från 1954, eller beror det på att ni kommit från olika orter i någon tidigt 70-tal? Ni avstår förnuftigt från att hacka på varann, jag vet förstås att http://www.internationalen.se företräder SP officiellt, men jag föredrar er version, jag frågar er eftersom det är sånt överflöd av ojnareveganer på tidningssajten att jag misstror den. Finns det någon gammal teori som delar SP och RS åt?

 19. Hittade svaret själv; CWI, entrism, arbete inom socialdemokratins ramar.

 20. Tack sl för du uppmärksammade mig på det här spörsmålet. Har inte tänkt på det tidigare.
  En fråga som nu tycks blivit en av de viktigaste frågorna i den dagsaktuella politiken är migration och flyktingpolitik och som nu väljarna rankar bland de tre viktigaste frågorna. Stödet för sd är rekordstort och socialdemokraterna är inte längre största parti för arbetarväljarna enligt opinionsundersökningarna. På den här bloggen har jag dock inte sett något om den frågan så jag undrar hur K&Å ställer sig till det här? Tidigare har det varit en väldigt känslig och polariserad fråga så det har känts bäst och vara tyst men nu börjar det luckras upp i media så det är därför jag vågar fråga.

Lämna ett svar