-Ned med Mubarak

-Ska dom åka bort ?

.

I alla sociala uppror och revolutioner blomstrar skämten om de hatade regenter och statschefer som enbart håller sig kvar med grovt våld. Egypten och skämten om Hosni Mubarak är inget undantag. Här följer ett som prickar mitt i.

”Ärkeängeln stiger ned till Mubaraks dödsbädd och säger: – Hosni det är dags att säga adjö till folket.

Hosni: Varför då, ska dom åka bort?”

.


Det hatade ansiktet slits i stycken.

.

Ett av många skämt som driver med makten och samtidigt stryker under det dramatiska läge som nu råder i landet. I dag torsdag är i stort sett alla kontakter med landet brutna. Facebook, Twitter, mobiltelefoni, fast telefoni, allt har tystats ned av diktaturen som verkar satsa på absolut våld sedan det relativa våldet i tisdag och onsdag inte lyckades rensa gatorna från den ungdom som reser sig mot presidenten, tortyren, korruptionen och arbetslösheten.

I staden Suez var det mycket hårda sammanstötningar mellan protesterande ungdomar och kravallpolis i går då enligt uppgifter en regeringsbyggnad brändes ned. I dag torsdag är Suez helt avskuret från omvärlden. Rykten talar om kanske tusen fängslade demonstranter enbart i Suez.

I dag torsdag följer nya protester trots det omfattande polisvåldet. Redan nu på morgonen meddelar Al Jazeera att en polisstation bränts ned i Suez, där demonstrationerna verkar övergå i uppror. I dag kommer också fredspristagaren Muhamed El Baradei tillbaka till landet för att som han säger:

-Jag åker tillbaka till Kairo för att delta på gatorna, för det finns inget annat alternativ.

Om hans närvaro kan stärka mobiliseringen återstår att se.

.

Trots massiva insatser av kravallpolisen kunde ungdomarna bryta sig fram.

.

Mumien i Kairo vill inte släppa taget om makten och verkar fortfarande hålla sig till planen att sonen Gamal ska ta över när benen inte längre bär. Problemet är bara att Gamal är en  mycket avskydd person och att armécheferna, som har den verkliga makten i landet, sägs vara emot en tronföljd med Gamal i huvudrollen.

Vågorna från den tunisiska revolutionen verkar växa till en tsunami som kan dränka alla mossiga diktaturer på sin väg. I Jordanien låtsas Kungen att det regnar och låter folket protestera mot regeringen och dyrtiden. I Jemen, av alla platser, var det i går på nytt demonstrationer som krävde frihet och som skanderade att ”trettio år är nog” och krävde president Salehs avgång samtidigt som de tusentals demonstranterna sa nej till sonen som efterföljare.

.

Med stort mod möts kravallpolisen ansikte mot ansikte.

.

Vem kunde ana att den gnista som tändes i Sidi Bouzid den 17 december skulle bli till en präriebrand inom loppet av en månad. Den tunisiska ”legala” oppositionen togs på sängen och visade sedan upp sitt rätta ansikte genom att sätta sig i den nya regeringen. I Egypten händer samma sak. De många ”legala” oppositionspartierna, som egentligen bara är kotterier kring enskilda personligheter utan massbas, togs på sängen av ungdomens revolt och har hittills inte spelat någon roll alls.

Även det Muslimska broderskapet saknade röst i mobiliseringen. Rörelsens ledning var i stället milt avog mot initiativen till protester och uppmanade inte sina anhängare att delta. Bedömare anser att cirka en femtedel av landets över åttio miljoner medborgare ansluter sig till broderskapets ideoligiskt/religiösa strömning. De organiserar skolor och sköter sociala inrättningar som staten inte tillhandahåller och vill säkerligen inte dra på sig maktens vrede.

.

Unga kvinnor som säger vad de vill och klär sig som de vill.

.

-Man vet vad man har men inte vad man får, verkar styra broderskapets handlande. Med sin djupa konservatism och medeltida kvinnosyn har de säkert svårt att acceptera den revolterande ungdomens frispråkighet och ”omoral”.

-Man vet vad man har men inte vad man får, verkar också ha varit devisen i Washington. Hillary Clintons uttalande i tisdags om den ”stabila regimen” i Kairo var så hårresande att det följdes dagen efter av ett nytt uttalande som bad Mubarak lyssna till folket och att inte censurera cyberrymden. Det senare kravet verkar ha fallit för döva öron.

Oavsett hur revolterna i regionen utvecklas den närmaste tiden stirrar den bittra sanningen Barack Obama och Pentagon i ögonen: ”kriget mot terrorismen” är en diplomatisk katastrof för USAs intressen i hela Nordafrika och Mellanöstern. Vad vi ser nu är rekylen av Georg W. Bushs kanonsalvor mot hela arabvärldens befolkning.

.

Frihet ger vingar.

.

I Tunisien och Egypten finns det inte en människa som vänder sig till ”den amerikanska demokratin” efter förebilder för det samhälle ungdomen ropar efter. Barack Obamas berömda tal i Kairo är glömt och begravt under ruinerna efter ”kriget mot terrorismen” och det diplomatiska haveriet efter WikiLeaks avslöjanden.

”På sin dödsbädd frågar sig Mubarak vad som ska hända hans folk när han går bort.

–Herr president oroa er inte, svarar hans rådgivare, egyptierna är ett solitt folk som kan äta grus för att överleva.

Mubarak (efter lång stunds eftertanke) till sin rådgivare:

-Kan du ordna monopol på handeln med grus åt min son Alaa?

.

EFTER ” AVGÅ BEN ALI”

”AVGÅ MUBARAK”

-Hörru Hosni, om du tar med dig Bouteflika och Khadaffi fixar jag gruppbiljett.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,GP1,GP2,DN4,DN5,DN6,DN7,SVD3,DN8,SVD4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 svar på ”-Ned med Mubarak

  1. Frågan är om det finns någon ledare som folket kan stå enade bakom. Någon som är fri från USA, Israel, och Förenade Arabemiraten, …
    Enkelt är att välja bort någon, som känt. Svårare att utse, välja en ledare. Kan det därtill bli en kvinna…?
    ”Um Kalsong”, samlade på sin tid hela nationen, tror jag.
    Men var hon en politisk kraft?

  2. Fan va bra denna blogg är!
    Svårt att hitta nån som sammnfattar läget så bra!
    Inser att det finns massa problem för revolutionen i nordafrika/arabvärlden!
    Men det vi ser är historia och hoppfull historia, man märker oxå att borgaranas ”analytiker” typ Bildt och många jornalister är mycket bekymrade.
    Härligt att se hur dom vacklar ”vad ska vi säga nu, ska vi satsa på en annan vän eller”!
    Revolutioner utan ledning och konkreta mål kan utvecklas i många riktningar, ibland obehagliga riktningar för en socialist.
    Men det kan inte finnas någon annan hållning än att ge sitt fulla stöd för detta mäktaig revolution för en socialist.
    Sen är det lite kul att lyssna/läsa borgerliga analytiker som berättar för oss att någon revolution i Egypten blir det inte eftersom det inte finns någon medelklass här, sikna teorier! Nu gäller det för socialister att organisera och agitera //Palma

  3. Hej Palma,

    Tack för ditt beröm och det är roligt att du följer vad vi ”gamlingar” har att säga.
    mvh
    Benny

  4. Vid sådana här tillfällen är den här bloggen som allra bäst tycker jag. Det märks också på bloggtoppen när K&Å:s utmärkta bevakning av folkens uppror mot maktens elit ger bloggen en snabb skjuts i rätt riktning….

    Tyvärr har jag inga större förhoppningar om Egypten. Tycker mer det liknar 1789 än 1917… men tror inte borgarna behöver använda våld för att nå makten. Snarare står dörren vidöppen och en röd matta rullas ut. Envåldshärskare byts ut mot ”demokratiska” köpmän som alla tycks längtar efter. ”Det ska va som i väst”.
    Finns IKEA i Kairo? Om inte så kanske det kommer ett snart…..

  5. Hej Någon,

    Det är uppmuntrande att höra beröm. Det stimulerar till nya ansträngningar. Men du har tolkat statistiken lite fel. Vi går nästan alltid i topp när det finns något hett ämne i inrikespolitiken. Det är sällans som utrikesnyheter drar fullt hus.
    Du har rätt i att det inte handlar om ett egyptiskt 1917, inte i Tunisien heller, men det är inte heller ett 1789. Den nationella borgarklassen i Egypten har redan makten och utövar den, på grund av sin svaghet, via militären och med en ditatorisk president i toppen och i intimt beroende av de härskande i Washington och Paris. Folkets revolt som handlar om frihet från förtryck och misär kanske kommer att katapultera borgerliga politiker till makten men inte utan att stora eftergifter görs till de folkliga kraven. Däremot finns det just ingen strömning som tycker et ”ska vara som i väst”. Väst har redan bränt sina skepp i ”kampen mot terrorismen”. Till skillnad från upproret i Iran så har det inte synts ett enda krav i Tunisien, Egypten eller Jemen om ”demokrati à la amerika”. Folk är inga idioter. De har sett hur USA i årtioenden stött Ben Ali, Mubarak och Saleh i tron att det ska ”hålla tillbaka islamismen”.
    mvh
    Benny
    Nu ser vi att den verkliga ”kampen mot terrorismen” sker på gatan av folkmassorna.

  6. Pingback: Demokratisering i Nordafrika och Mellanöstern? | Svensson

  7. Pingback: Svensk pojke dödad vid protester « Röda Lund

  8. Pingback: Just nu: Uppror i Egypten

Lämna ett svar