.
I eftertänksamhetens
kranka blekhet över…
.
När Daniel Westling från Ockelbo gifte in sig i Kungahuset höll han ett bejublat tal till sin Victoria. Bruden grät glädjetårar. Damerna bland gästerna tog fram sina spetsnäsdukar, snöt sig försiktigt i snibbarna och snyftade rört. Middagssällskapet applåderade flera gånger och avbröt Westlings tal med spontana utrop som ”Åhh!” och ”Förtjusande!”. Enligt kvällspressen ”tog han hela svenska folket med storm”…
.
.
När socialdemokraterna hyllade sin nye ”hövding” var det naturligtvis ritualen lite mer folklig. Lite mindre blåblodig. Men Håkan Johult höll definitivt ett tacktal i samma höga klass. Extrakongressen applåderade, skrattade och jublade i eufori. På modernt vis kramade ledamöterna om varandra och likt en supporterklubb stampade de i golven, ställde sig upp och busvisslade av glädje.
Här fick det grånade, slitna partiet äntligen den ”gråsosse” man längtat efter. Mona Sahlins ”begravningstal” jordades och ledamöterna fick än en gång höra alla de älskade ord som man trodde sig ha förlorat för gott. Ännu en gång fick de lyssna till de stora orden om frihet, rättvisa och solidaritet.
.
.
Juholt bjöd de sina på allt tänkbart godis. En politisk julgransplundring för vuxna. Både barn och pensionärer ska ha det bra. Ungdomsarbetslösheten ska köras på porten och alla andra ska ha jobb eller åtminstone hög A-kassa. Inga mer dyra elräkningar. SJ:s tåg och T-banan ska komma i tid även när det är vinter. Komvux, universitet och skolor ska få mer resurser. Jobben inom den offentliga sektorn ska få högre status (lön). Kulturen, biblioteken och museerna nya resurser. Skattesystemet ska ses över. Som grädde på moset ska de som jobbar ändå inte få några nya skattehöjningar.
Självklart att alla inom partiet var upprymda och hänförda inför allt det goda som bjudits. Inte minst dess vänster:
”Han klev upp där och man kände att efter 20 sekunder hade han gjort succé. Han gjorde succé bland både delegater och journalister, och det var ganska omskakande att höra en så bra talare”, sa exempelvis Göran Greider.
”Han talade om jämlikhet på ett sätt som ingen socialdemokratisk ledare har lyckats göra sedan Palmes tid, och jag tror att talet gick allra bäst hem hos de allra äldsta och de allra yngsta”, fortsatte han.
Chefredaktören för SSU:s tidskrift Daniel Suhonen fyllde på med beröm:
”Han gav rörelsen hoppet tillbaka. Fredrik Reinfeldt har fått mycket att tänka på. Vi andra har underbara dagar framför oss.”
Men i kongressens kulisser fanns också en mycket, mycket grå socialdemokratisk eminens. Där i dunklet stod den förre finansministern och ledaren för ”kanslihushögern” i ”Rosornas krig” på 1980-talet, Kjell Olof Feldt, som avstod både från att stampa i golvet och att busvissla.
”Ja, nu har han sagt allt vad vi vill. Nu återstår att tala om hur vi ska åstadkomma allt detta”, blev hans avmätta svar när SVT bad honom om en recension av Juholts jungfrutal.
För hans del hade, med Shakespears ord, ”beslutsamhetens friska hy redan gått över i eftertänksamhetens kranka blekhet”.
.
–
I det engelska ”War of roses” sköt man med långbågar.
I Sverige var det Kjell Olof Feldt och Stig Malm som skällde.
.
Jag är böjd att hålla med. Men det gör jag från en utgångspunkt rakt motsatt den nyliberalism som Feldt anammat. I sitt tal hade Juholt en vacker retorisk figur som det heter numer. Han deklarerade stolt att det egna partiet minsann ”inte är ett börsnoterat företag” utan en folklig rörelse. Ett påpekande som är både sant och falskt. Visst är det en medlemsorganisation. Men dess politik är kopplad till börsens dagsform. Eller mer precist, de stora kapitalägarnas behov. Sanningen är också att rörelsen har slutat att röra sig och att ingen rehabilitering i världen kan få i gång dess stelnade leder. För en hel generation är partiet märkt som en motkraft till den verkliga rörelse i Sverige som kämpat för social demokrati. I den praktiska politiken har man levererat kontrareformer. I de avslutande delarna av sitt tal gick dessutom Juholt 130 år tillbaka i tiden och förnekade där indirekt socialdemokratins historiska pionjär, August Palm, och dennes socialistiska vision:
”När arbetarrörelsen var ung ville August Palm – som för 130 år sedan tog socialdemokratin till Sverige – avskaffa den arbetsfria inkomsten. Ingen skulle få tjäna pengar på andras arbete, vare sig genom ränta eller profit. Detta i dag orealistiska krav omvandlades till den moderna idén att vissa saker ska skötas utan ekonomisk vinst som främsta drivkraft.”
.
Möte med August Palm i Kiruna I Maj 1908
.
Det han säger är att i den privata sektorn där ska bolagens ägare få tjäna pengar på andras arbete. Med hjälp av både ränta och profit. En mindre verksamhet, den offentliga sektorn, varav en stor del handlar om vår välfärd, ska dock få skötas utan ”ekonomisk vinst som främsta (?) drivkraft”. Dessutom. I sista hand blir allt det goda i denna sektor helt beroende av hur det går för den privata sektor som dominerar och bestämmer över vår ekonomi.
När denna ekonomi, alltså kapitalismen med dess räntor och profiter, hamnar i olag och i sina väldiga kriser, då underströk Juholt i sitt tal, med en hälsning till börsen, att han minsann är beredd att stå för en väl så kraftig åtstramning som borgarna.
”Vi var tvungna att ta itu med underskotten. Hade vi inte gjorde det hade hela vår svenska välfärdsmodell äventyrats. Därmed har jag lärt mig en sak: När det kommer till ekonomiskt ansvar och ordning har borgerligheten ingenting att lära svensk socialdemokrati! Mona Sahlin stod upp när Carl Bildt misslyckades. Göran Persson byggde den airbag som räddade Anders Borg när den internationella finanskrisen gjorde att världsekonomin kraschade.”
I sin inledning hade han hävdat att det var nödvändigt att ompröva socialdemokratins förlorade år /med Göran Persson och Mona Sahlin som ledare för partiet/ :
”2006 röstades vi bort för att vi brast i vår förmåga att förverkliga jämlikhet och solidaritet efter ett långt och på många sätt framgångsrikt regeringsinnehav. 2010 lämnade ännu fler oss för att vi inte kunde erbjuda en trovärdig samhällsanalys och en politik med socialdemokratiska förtecken… Därför är vårt besked; vi förstår att ni är många som tvivlar på oss, som tvivlar på vad vi vill med Sverige. Vi lovar att skärpa oss så att vi återigen förtjänar ert förtroende.
Men bara tjugo minuter senare hyllade han ändå sina föregångares politiska fiasko. För säkerhets skull har han också senare markerat denna kompassriktning ännu tydligare genom att utse Tommy Waidelich som partiets ekonomiska talesman. En generationskamrat som tackade för utnämningen genom att omedelbart ge sin trosbekännelse till ”de nuvarande budgetreglerna med stabila finanser, budgettak och överskottsmål”. Trots att vi lever med massarbetslöshet hyllade han dessutom Anders Borg, ”som skött sig bra”. Han säger vidare att just Kjell Olof Feldt är en förebild…
.
.
”Anders Borg har skött sig bra”, menar Johults ekonomiska talesman.
.
Självklart är det bra att socialdemokratins nye hövding börjat sitt ledarskap med många vackra ord om social jämlikhet. Dagordningen för debatten flyttas vänsterut.
Men att som Juhonen tro att ”vi har underbara dagar framför oss” är minst sagt överord.
Framförallt som Juholt i sitt tal inte med ett ord berörde den nödvändiga och fullständigt radikala omställning av samhället som krävs när det gäller vår produktion, vårt boende och våra transportsystem. Allt för att klara jordens hotade resurser och miljö. Kanske beror det på att han är uppvuxen i värmen från Oskarhamns kärnkraftsverk, gillat denna och inte tyckte att det, i skenet av vad som händer i Japan, var ett särskilt lämpligt tillfälle att ens beröra energifrågan? Dessutom borde det smaka illa för vänstern att Johult redan från början varit en aktiv och varm förespråkare för den svenska krigsinsatsen i Afghanistan.
Vi får se hur länge ”beslutsamhetens friska hy” sitter i. Kanske har den gått över till den vanliga sjuka blekheten redan vid partiets ordinarie kongress i september…
.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, politik, socialdemokraterna, August Palm.Göran Greider,
Daniel Suhonen, Kjell Olof Feldt, rosornas krig
I pressen: SVD1,DN1,DN2,,SVD2,DN3,AB2,GP1,GP2,AB3,DN4,SVD3,SVD4,
Pingback: Håkan Juholt och Tommy Waidelich låter som Anders Borg | Claeskrantz.se - En personlig politisk blogg om Sverige och omvärlden
Till Waidelichs ”meritlista” bör också läggas att han är vice ordförande i föreningen Socialdemokratiska Israelvänner http://si-info.org/index.php?id=667.
Pingback: Ska valet av Juholt bryta isen? | Svensson