.
Såren i den norska nationen efter Utöya är svårläkta. Många gravstenar är inte resta och alla kondoleanser har ännu inte hunnit fram och för många närmast drabbade har inte det akuta chocktillståndet släppt. För alla dessa människor har sorgearbetet efter en älskad anförvant eller vän kanske inte ens börjat.
.
.
Samtidigt har det varit val till Norges kommuner och landsting.
Självfallet har bombdådet i Oslo och massakern på Utöya präglat också valrörelsen. Det är en god – och fin – ton människor emellan att vara lågmälda och respektfulla i umgänget med en familj som har sorg. Inga stora gester, inga åthävor, inga skarpa utfall. Vi sluter oss i stället samman i empati och större gemenskap.
Starka känslor av samhörighet som blev tydliga också i valresultatet. Spåren av klassamhället blev mer otydliga än vanligt.
Det norska Arbeiderpartiet tappade stort med röster i en lång rad opinionsmätningar före Utöya. Bakgrunden är att partiet i en rödgrön koalition varit regeringsparti och ansvarigt för de norska kapitalägarnas väl och ve sedan 2005. Veckorna efter Breiviks makabra angrepp på partiet och dess ungdomsförbund steg man i valinstitutens mätningar med uppåt tio procentenheter. Siffror som sedan dalat ända sedan i slutet av juli. Men som en tydlig kondoleans till partiet vändes en fallande tendens och man kunde räkna hem ett mycket bra val. Arbeiderpartiet gick fram 2 procent och nådde nästan fram till 32 procent av alla röstande. ”Vi får belöning för att vi är en idog arbetshäst”, sa partiledaren Jens Stoltenberg.
.
.
Både i ord och med sitt kroppsspråk kunde Jens Stoltenberg
artikulera allas vårt behov av medkänsla och sorg.
.
Samtidigt förstärktes en annan tendens. Höyres framgång som redan före Utöya var synlig i alla röstbarometrar. Som oppositionsparti har man gjort en Reinfeldt genom att tvätta bort den värsta högerpolitiken. ”Rösta på det borgerliga originalet. Vi kan sköta både ekonomi och välfärd bättre än de rödgröna”, har varit budskapet. En vändning som underströks än mer efter attentaten i juli. ”Höyre värnar om människor – inte om miljarder”, hette det då. I och med illdåden kapade man också en del av Fremskrittspartiets väljare. I valen 2007 hade Siv Jensens parti 387 487 röster. Nu backade man med hela 6 procent och fick bara 272 160 väljare att ta de egna valsedlarna. Partiet förlorade omkring 450 ledamöter av de handfasta mandaten till landets kommunala församlingar. Tveklöst en konsekvens av att Anders Breivik hade många av sina formativa ungdomsår i partiet. För trots att Jensen bedyrat att hon ångrat en hel del av partiets islam- och främlingsfientliga retorik har hon samtidigt sagt att man inte har något att skämmas över. Uppenbart delade nästan 100 000 väljare inte denna bedömning. De skämdes och bytte parti till det mer anständiga Höyre.
.
.
Alltsedan Socialistisk Venstreparti (SV) blev en viktig och bärande del av den rödgröna regeringen har partiet varit i en ständig utförslöpa. Flera förlustval och allt sämre siffror hos opinionsinstituten. Katastrofvalet i veckan, med ett tapp av en tredjedel av partiets väljare (från 6 till 4 procent), innebar att golvet till sist brast för partiledaren Kristin Halvorsen som agerat både som finansminister och kunskapsminister i den rödgröna koalitionen. Tidigt under valnatten kastade hon in handsken genom att berätta att hon avgår redan nästa år. Redan nu ryktas det logiskt nog att det blir partiets vice ordförande och en stark kritiker av regeringssamarbetet, Audun Lysbakken, som förmodligen kommer att efterträda Halvorsen. I tiden ligger kanske också att SV kommer att bryta upp från regeringssamarbetet.
.
.
Kristin Halvorsen. Bättre på att dra
en firre än att fiska röster?
.
Även i SV:s fall förstärktes alltså en redan tydlig tendens av att valrörelsen utspelats med ett folk i landssorg. Behovet av samhörighet och trygghet innebär dessutom att man vill hyvla av alla ytterkanter. Naturligt nog fick Arbeiderpartiet därför väljarnas kondoleanser. Inte SV. Detta på samma sätt som för det lilla, men med svenska mått stora, antikapitalistiska partiet Rödt. Partiet, med den skarpaste kritiken av Fremskrittspartiet och den rasistiska högerextrema miljön. För en tid dominerar människors behov av samhörighet, stillhet och lågmäldhet i politiken. Men tillbakagången blev inte så stor, från 1.8 till 1.5 procent räknat i hela landet.
Men med den politiska vardagen kommer också dagordningen att förändras. Nationen Norge består trots allt av klasser och partier med helt skilda intressen.
För oss i Sverige blir det viktigt att närmare studera bokslutet över SV:s uppgång och fall. I synnerhet valsiffrorna från Trondheim som med rätta har varit den norska arbetarrörelsens stolthet och ett skyltfönster även för många vänsterpartister. Här har fackföreningsrörelsen axlat en mer offensiv roll än tidigare genom att ställa stadens partier mot väggen – i stället för att som tidigare bara fungera som valarbetare åt Arbeiderpartiet. Men för SV:s del har man bränt många skepp i denna gamla nordiska vikingahamn. I rekordvalet 2003 fick partiet 17.7 procent av rösterna. I år blev det efter en förlust av 2.5 procent till sist bara 5.8 procent.
Inte minst borde detta bokslut vara en viktig hemläxa för alla vänsterpartister. Vad jag vet är det ingen av de kandidater som nu försöker bli ny ordförande efter Lars Ohly som ifrågasatt den egna rödgröna alliansen och den politiska plattformen i det senaste förlustvalet. SV har regerat tillsammans med en mer radikal socialdemokrati än den svenska och dessutom i ett land där ny olja ur Nordsjön hela tiden sett till att det varit full snurr på den kapitalistiska grottekvarnen. Hur hade samma strategi, samma ”ministersocialism”, fungerat i Sverige och vad kan detta innebära för framtiden? Vad innebär den framförallt om, eller snarare när, den svenska ekonomin går in i fritt fall?
.
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, politik, Utöya, Val i Norge, Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg, Aunud Lysbakken, SV,
Bloggare: Jinge,
Norrmännen har fått genomlida vad som händer när en enda fråga får för stort utrymme och de båda sidorna inte vill/kan prata med varandra. Invandringen är en viktig fråga, men det många andra frågor glöms bort om man tror att en ökning/minskning av invandringen kan lösa alla problem. Väljarna har dragit sig mot mitten, mot partier som har lättare att lyssna på andra åsikter än sin egen, och som är beredda att diskutera över blockgränserna.
Breiviks effekten?