Indiska ArcelorMittal lägger ned
.
Det kom som en blixt från klar himmel. I går eftermiddag meddelade den indiske stålbaronen Mittal att varmvalsverket i den belgiska industristaden Liège läggs ned och att de över tusen anställda avskedas.
.
Svåra tider väntar för de tusen anställda. Kampen förbereds.
.
Det är ett svårt slag mot en region med redan hög arbetslöshet. Det handlar om minst fem tusen arbeten som drabbas när alla underleverantörer och lokala firmor som berörs räknas in. I 200 år har Lièges arbetare tillverkat järn och stål. I decennier har de också stått i spetsen för arbetarklassens kamp för bra arbetsvillkor, korrekta löner och respekt för ingångna avtal med de fackliga organisationerna.
Just den sista punkten gör nu de arbetande och de fackliga ledarna rasande. Det är mindre än en vecka sedan företaget backade i en konflikt om visstidsanställning och facket proklamerade en stor seger. Redan då visste naturligtvis ledningen vilket besked som väntade. Chocken för de anställda är enorm och känslan av att ha ljugits rätt upp i ansiktet kan vändas till en våldsam försvarskamp. Stålarbetarna i Liège har redan visat vad de kan uträtta när det kommer till strid.
.
I dalgången mellan floderna Sambre och Meuse
har järn och stål närt berfolkningen i 200 år.
.
ArcelorMittals verk i Liège tillhör ståljättens mest produktiva enheter i hela Europa och strategin bakom nedläggning är svår att förstå för de fackliga ledarna som i går hänvisade till koncernens uppköp av malmgruvor världen över och de enorma vinster som görs.
-ArcelorMittal är ren och skär kapitalism, sa en facklig ledare till belgiska RTBF och menade att bolagskoncernen dessutom inte går att lita på.
.
För François Gomez, ledare i facket FGTB, väntar svåra dagar.
.
–Alla ska veta att de inte håller sitt ord, sa fackets representant, som också förklarade att arbetarna helt tappat förtroendet för den lokala ledningen i Liège. De kallas för ”legoknektar” av arbetarna och facket har redan meddelat att inga förhandlingar kommer att hållas med de lokala cheferna.
Det är ännu för tidigt att sia om hur den här striden kommer att sluta. Det finns inte fog för stor optimism. Tusen arbetare ställd mot jätten ArcelorMittal har inte kraften att ensamma segra. De närmaste dagarna kommer de säkerligen att vända sig till den regionala vallonska regeringen med krav på socialisering av stålverket eller att driften tas över av andra bolag som exempelvis det franska Usinor.
En hård strid väntar. Här på bloggen kommer vi att följa vad som händer. Stay tuned.
.
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, politik, Finanskrisen, facklig kamp i Europa, EU, Liège,
Varför skulle ArcelorMittal envisas med att behålla produktion i Europa när de kan betala betydligt lägre löner på annat håll?
http://www.businesslive.co.za/southafrica/2011/09/13/arcelormittal-wage-offer-slap-in-the-face-union
Fredrik Larsson,
Ja varför ska vi överhuvudtaget ha personer som arbetar i Europa. Vi kanske ska avskeda alla eftersom det finns folk i Kina som arbetar för en tiondel. Eller varför inte införa kinseiska löner på din arbetsplats så att vinstmarginalen stiger?
Varför ska de som har intresse av att det betalas så låga löner som möjligt för att den egna vinsten ska maximeras få hållas? Kanske man skulle ta ifrån dem allt de äger av industrikapital?
Varför ska europeiska arbetare ha bättre betalt än indier och kineser? Är europeiska arbetare mer värda än kineser och indier?
Och du som konsument har förstås inte något intresse av att löner hålls nere?
Fredrik,
Kan du leva i Sverige eller Belgien på en kinesisk lön kring 150-200 euro i månaden?
Eller varför inte sänka din, våra, kinesernas och alla andras löner till den lägsta lönen i en afrikansk fabrik? Då skulle varje enskild fabriksägare jubla. Tills de börjar gå i konkurs eftersom det inte finns någon med tillräckliga inkomster för att köpa vad som produceras.
Tja, Fredrik. Varför ska vi överhuvudtaget ha lönearbetare. Varför inte återinföra slaveriet, kanske trälar eller pröva på ett postmodernt feodalvälde?
Benny, varför inte börja med att höja lönerna i Afrika, Kina och Indien? Är det rimligt att samma arbete lönas olika beroende på var man är född?
NEWSFLASH: Slaveriet har aldrig avskaffats. 😮
Fredrik,
äntligen har du förstått ironin i mina och Götes kommentar. Självfallet ska de lägsta lönerna lyftas upp. Ingen ska ha så låg lön att det inte ens räcker till mat för dagen för en vanlig familj, vilket är fallet i dag i många länder. Rent ekonomiskt kan naturligtvis inte alla ha samma lön eftersom den är hsitoriskt bunden till produktiviteten i varje ekonomisk region.