Varifrån får de rika sina pengar?

Vi lever i finansens tidevarv. Även dagstidningar i de mest undangömda avkrokarna i vårt land stoltserar med minst en helsida finansnyheter. Aktiernas och obligationernas, optionernas och fondernas rörelser upp och ner följs med lupp.

Finansmarknaden glorifieras och handelshögskolorna drar till sig den intellektuella eliten bland ungdomen. Det är pengarna som hägrar. När även den mest misslyckade VD faller till marken i guldkantad fallskärm, varför inte satsa på yrkena med stort Y?

Men varifrån kommer alla pengar som snurrar runt vårt klot i allt större hastighet? Ett vanligt svar är att finanskapitalet tagit makten och att i dag är kapitalismens drivmotor spekulation och globaliserad finansmanipulation.

Men detta är inget svar, bara en beskrivning av hur det ser ut på ytan. Det förklarar ingenting eftersom i finanssfären skapas inga rikedomar. Där omfördelas bara redan producerade rikedomar. När de rika blir stenrika tack vare aktieaffärer och placeringar i privata riskfonder konfiskerar de bara pengar som andra har skapat genom sitt arbete. Frågan är hur pengarna hamnar där.

Arbetet skapar de värden som ger välstånd och rikedom. Det är fördelningen av arbetets frukter som ändrats under den nya globaliserade finanskapitalismen och som förklarar de stormrikas uppsjö av pengar.

Det är två djupa förändringar i dagens kapitalism som skapat de källor ur vilka dollarmiljardärerna öser sina rikedomar. Enligt den amerikanska tidskriften Forbes var de 691 till antalet i fjol. Av dem var sju svenskar. Inte så illa för ett land med nio miljoner medborgare. Miljardärernas samlade förmögenhet ökade förra året med 300 miljarder dollar eller 2 100 000 000 000 kronor. Inte så oäven årslön.

För det första har, efter murens fall, antalet disponibla arbetare på den kapitalistiska världsmarknaden fyrdubblats under de senaste tjugofem åren. Aldrig tidigare i kapitalismens historia har så många på så kort tid dragits in i den kapitalistiska varuproduktionen. Enbart i Kina handlar det om flera hundra miljoner arbetare.
Denna grundläggande förändring i världsskala är en djup källa till nya profiter för kapitalet. Billiga varor produceras av minimalt betald arbetskraft för att säljas med stora vinstmarginaler i världens varuhus. Denna nya arbetskraft saknar oftast socialt skyddsnät och fackliga organisationer, vilket utlämnar de flesta till kapitalägarnas goda vilja, som i de flesta fall saknas.

För det andra har den arbetande befolkningens inkomster i OECD-länderna förlorat i andel av nationalinkomsterna till förmån för kapitalets vinster. Det är inget förfluget påhitt av udda ekonomer på vänsterkanten. EU-kommissionen står för uppgifterna. Trendbrottet kom under 80-talet. Innan dess rådde den så kallade guldåldern då den ekonomiska tillväxten inom OECD var mycket hög och lönernas andel låg kring två tredjedelar av nationalinkomsterna.

Enligt Kommissionen var 1982 lönernas andel i EU respektive G7-länderna 66,3 procent respektive 67,5 procent, för att år 2005 ha fallit till 58,1 respektive 61,5 procent. Till synes bara några procentenheter, men varje procent handlar om hundratals miljarder dollar i ökade vinster för kapitalet.

Nåväl, ökade vinster säger nyliberalerna leder till ökade investeringar och jobbskapande. Men Kommissionens rapport från maj i år visar vad som verkligen hänt och hur guldregnet över de rika går till. Sedan mitten av 80-talet används inte längre huvuddelen av vinsterna till nyinvesteringar i maskiner och andra kapitalvaror utan hamnar direkt i aktieägarnas och företagschefernas fickor.

Detta är de två källorna till de tusentals miljarder dollar som dagligen förflyttar sig med ljusets hastighet mellan finansmetropolerna. För det första, hundratals miljoner arbetare som dragits in i den kapitalistiska varumarknaden där de exploateras till det yttersta. För det andra, en stor del av vinsterna investeras inte längre utan snurras runt i finanskasinot.

Intressant?
Bloggat: Svensson,
I media: E24_1, DN1, DN2, E24_2
Andra bloggar om: , , , , ,

4 svar på ”Varifrån får de rika sina pengar?

  1. Vill bar tipsa om en film om pengar och banker.
    ”http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279”

  2. Pingback: Reinfeldt fortsätter sjunka som en sten « Trottens Betraktelser

  3. ”Det förklarar ingenting eftersom i finanssfären skapas inga rikedomar. Där omfördelas bara redan producerade rikedomar.”

    Gaahh. Jag dör, jag dör… Sluta! Är det Robert Gustavsson som driver denna blogg och är i skämtartagen?

    Finansbranschen är den viktigaste och mest _produktiva_ branschen i hela ekonomin eftersom den ligger till grund för alla andra branscher och det är därför det finns så mycket cash där. Hur kan du vara så puckad och tro att det finns en massa pengar i en icke-produktiv bransch? The labour theory of value är ju lika mycket ett skämt i dag som att jorden skulle vara platt.

    Du struntar i att äta upp alla potatisar varje dag och _sparar_ några av dem i stället till årets sista månad (vi låtsas att de inte ruttnar). Då kan du arbeta med vad du vill eftersom du har potatis över och inte behöver producera detta. I december jobbar du i stället med att tillverka en ny spade som gör att din potatisproduktion nästa år ökar med 20 procent. Detta innebär att ditt _sparande_ och din påföljande _investering_ (i din arbetskraft under december för produktion av spade) har varit en _produktiv_ aktivitet. Ungefär så här fungerar finansmarknaden fast mycket mer komplicerat.

Lämna ett svar